MRU: Exploatarea gazelor de șist ne forțează să alegem clar: Est sau Vest?

“Exploatarea gazelor de șist este răspunsul la drumul pe care România îl apucă, spre Est sau spre Vest. Depinde de noi plasarea României între țările exportatoare de gaze” susține Mihai Răzvan Ungureanu, președintele Forței Civice (FC), într-un comunicat remis presei.

mihai-razvan-ungureanu”Exploatarea rezervelor de hidrocarburi reprezintă interesul strategic al statului, în condițiile în care există șansa de a deveni exportator, având o producție internă de gaze naturale suficientă pentru a acoperi nevoile populației. Exploatarea gazelor de șist este răspunsul la drumul pe care România îl apucă, spre Est sau spre Vest. Depinde de noi plasarea României între țările exportatoare de gaze.” notează MRU.

”Explorarea și ulterior exploatarea gazelor de șist de pe teritoriul României reprezintă o necesitate strategică determinată de faptul că proiectul Nabucco nu mai există, alimentarea dintr-o sursă alternativă străină în acest moment este imposibilă, iar astăzi România este înconjurată de state care depind de importul din Federația Rusă.

Ucraina, interesată la rândul ei de exploatarea gazelor de șist, a demarat prospectarea și explorarea înaintea noastra, iar competiția la nivel sub-regional este reală. Depinde de noi să ne plasăm între exportatorii de gaze. În condițiile în care importăm 18-20% din Federația Rusă la preț dublu față de producția internă, reducerea importului reprezintă un caștig net din punct de vedere economic și politic. Costul de exploatare va scădea dacă alimentăm necesarul intern din producția internă.”, se arată în comunicatul citat.

”Îl intreb pe domnul Ponta, interesele cui le slujea anul trecut, când se pronunța împotriva exploatării gazelor de șist și susținea manifestațiile împotriva exploatării organizate în Vaslui? Întreb retoric, de ce a fost nevoie ca între temele moțiunii să figureze problematica gazelor? Slujea domnul Ponta interesele Estului, sau era pur și simplu dezinformat? Pentru domnul Ponta există doar interesele clientelei sale politice, prietenii săi de afaceri. Consider că cei care l-au sprijinit au știut ce interese a servit PSD și USL în primăvara anului trecut. Victor Ponta a ajuns prin accident Premier.” încheie președintele FC.

Sursa: Comunicat de presa
Foto: gov.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.