Politicienii români reacţionează la anexarea Crimeii şi la situaţia din Transnistria. “România trebuie să fie una dintre vocile cele mai active ale NATO şi UE”

crin_antonescuPreşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, a susţinut o scurtă declaraţie de presă în care a cerut consultări privitoare la chestiunile de politică externă, discuţii organizate între principalele partide parlamentare, premier şi preşedinte, pentru ca România să poată securiza parcursul european al Republicii Moldova, relatează Adevarul.ro.

Crin Antonescu a început declaraţia cu un mesaj pe plan extern considerând că declaraţiile făcute astăzi de preşedintele rus Vladimir Putin sunt unele foarte grave.

“Gestul Kremlinului de azi, de a declara anexarea Crimeei, schimbă nu doar ordinea de drept în relaţiile internaţionale, ci toate raporturile politice din ultimii ani. PNL rămâne consecvent opţiunii sale atlantice şi europene. România trebuie să fie una dintre vocile cele mai active ale NATO şi UE, afirmăm clar că referendumul din Crimeea a fost ilegal şi ilegitim. România trebuie să susţină acele sancţiuni pe care SUA şi UE le au în vedere. Salut fermitatea poziţiei administraţiei americane”, a declarat Crin Antonescu.

În opinia sa, România trebuie să ceară accelerarea procesului de integrare a Republicii Moldova, iar un prim pas ar fi organizarea de consultări între principalele partide, preşedinte şi premier.

Reacţii pe tema anexării Crimeii au avut şi premierul Victor Ponta, europarlamentarul Monica Macovei şi PDL. Contextul a fost unul cu atât mai îngrijorător cu cât Transnistria a cerut Moscovei să prevadă în legislația rusă posibilitatea intrării republicii separatiste în componența Federației Ruse.

PDL consideră necesară adoptarea de către Parlament a unei declarații de susținere a suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova

PDL a reluat ideea propusă într-un comunicat al europarlamentarului Monica Macovei, considerând necesară întrunirea Parlamentului în vederea adoptării unei declarații de susținere a suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, fiind necesară, în opinia democrat-liberalilor, “o reacție responsabilă, rapidă și energică”.

“PDL consideră necesară întrunirea Parlamentului României în vederea adoptării unei declarații de susținere a suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și de condamnare a inițiativelor ostile venite din partea administrației auto-proclamate de la Tiraspol. PDL consideră că este nevoie de asumarea unor obiective strategice în relația României cu Republica Moldova de către toate partidele parlamentare. PDL consideră că este nevoie de o reacție responsabilă, rapidă și energică a Parlamentului României în așa fel încât să fie evitată întârzierea exprimării unei poziții comune a tuturor partidelor parlamentare, așa cum s-a întâmplat în cazul Ucrainei”, se arată într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.

Potrivit comunicatului, PDL susține ferm integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova, precum și orientarea pro-europeană a acestei țări și consideră că “rezolvarea problemei transnistrene nu poate fi atinsă decât cu ajutorul mecanismelor de soluționare pașnică a conflictelor, cu respectarea legalității și a principiilor de drept internațional, ținând cont de voința liber exprimată a tuturor cetățenilor Republicii Moldova”.

“Asigurarea stabilității regionale este condiția pentru realizarea interesului național al României și al Republicii Moldova deopotrivă și reprezintă garanția unei dezvoltări economice de durată. PDL atrage atenția că inițiativa președintelui așa-zisului Soviet Suprem de la Tiraspol privind alipirea regiunii la Federația Rusă nu are niciun fundament în ordinea constituțională a Republicii Moldova. Organele legislative și executive ale regiunii transnistrene nu sunt constituite și nici nu funcționează potrivit legislației în vigoare care transpune regulile de organizare a unui stat unitar. Aceeași constatare este valabilă și pentru toate deciziile care au fost luate în regiunea Crimeea începând cu sfârșitul lunii februarie: proclamarea independenței și organizarea unui referendum au avut loc în contextul nerespectării ordinii constituționale a Ucrainei”, se mai arată în comunicatul citat.

 

 

.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.