Connect with us

INTERNAȚIONAL

Politico Europe: Top 12 gafe făcute de autoritățile belgiene înainte și după atentatele de la Bruxelles

Published

on

La o săptămână de la atentatele de la Bruxelles, publicația Politico a făcut o listă a gafelor, vulnerabilităților și disfuncționalităților din sistemul de securitate al Belgiei, citate de postul de televiziune Digi24.

1. Belgia nu a acționat după avertismentele venite din partea Turciei

În iunie 2015, Turcia a informat autoritățile belgiene că l-a prins la granița cu Siria pe Brahim el-Bakraoui, unul dintre frații belgieni care s-a aruncat în aer la Bruxelles. Turcia l-a deportat, pe 14 iulie 2015, în Olanda, considerându-l „terorist străin”. Asta după ce belgienii nu au făcut demersuri pentru a-l interoga, deține sau monitoriza, deși acesta încălcase condițiile eliberării condiționate. Mai mult chiar, nici măcar nu au știut când Brahim el-Bakraoui a revenit, ulterior, în Belgia. Potrivit ministrului de interne, Jan Jambon, vinovat de întreaga situație ar fi fost un diplomat belgian aflat în Turcia, care a transmis la Bruxelles informațiile despre terorist la șase zile după ce acesta fusese deportat. „Cineva a fost neglijent”, a spus ministrul, fără a da alte amănunte.

FOTO: Facebook/ Aeroportul din Zaventeem

FOTO: Facebook/ Aeroportul din Zaventeem

Și Brahim Abdeslam, unul dintre atacatorii de la Paris, a fost reținut în Turcia. Întors în Belgia, acesta a fost interogat, dar nu reținut sau monitorizat.

2. Prea puține resurse pentru urmărirea luptătorilor străini

Înaintea atentatelor de la Paris, doar 600 de agenți ai serviciului civil de securitate belgian, Siguranța Statului, aveau în vizor 900 de suspecți, mulți dintre ei jihadiști care călătoriseră în Siria și Irak. Informația apare într-un articol scris de Patrick Bury, un fost expert NATO, și apărut în Irish Times.

La sfârșitul lunii februarie, ministrul de Interne spunea că, dintre aceștia, cel puțin 117 s-au întors în Belgia. Potrivit experților în antiterorism, este nevoie chiar și de 20 de agenți pentru a monitoriza 24 de ore din 24 un suspect. Monitorizarea „activității radicale este un punct slab în Belgia”, recunoștea Jan Jambon, în noiembrie 2015. „Ne sporim capacitatea”, adăuga el.

3. Perchezițiile – interzise în intervalul 21:00 – 05:00.

 Poliția belgiană nu a putut percheziționa, anul trecut, o casă din Molenbeek între 21:00 și 05:00 pentru că legislația interzice acest lucru. Ministrul Justiției, Koen Greens, a spus că este posibil ca în locuință să se fi aflat Salah Abdeslam, care fugise din Franța după atacurile de la Paris, din noiembrie 2015. El a fost capturat, în cele din urmă, abia pe 18 martie.

4. O informație care nu a mai ajuns unde trebuie

Un șef al poliției locale belgiene nu a introdus în baza de date națională o informație care ar fi putut duce la prinderea lui Salah Abdeslam mult mai devreme.

În plus, poliția belgiană stă prost și la capitolul informații despre armele obținute ilegal. „Nimeni nu știe câte arme au fost aduse ilegal în Belgia, realitatea este că nu habar n-avem”, afirmă Nils Duquet, cercetător la Flemish Peace Institute.

 5. Abdeslam nu a fost întrebat de „amenințările iminente”

După capturarea sa și până la atentatele de la Bruxelles, Salah Abdeslam a fost interogat doar o oră și întrebat mai mult despre atacurile de la Paris decât despre eventuale amenințări iminente în Bruxelles. Asta deși într-una dintre ascunzătorilor sale se găsiseră arme și explozibili, fapt ce dovedea ca respectiva celulă teroristă din capitala belgiană era mai periculoasă decât se crezuse până atunci.

 6. Circulația la metrou nu a fost oprită la timp

La peste o oră după atentatul de la aerport, circulația la metrou nu fusese oprită, iar la 09:11 Khalid el-Bakraoui și un complice s-au aruncat în aer, omorând 20 de oameni. Ministrul de Interne a declarat că închiderea metroului a fost decisă de autoritățile belgiene la 08:50, însă compania STIB-MIVB, care operează sistemul de transport subteran, susține că nu a primit niciun ordin în acest sens.

 7. Faycal Cheffou, prins și eliberat.

Informaţiile din ancheta atentatelor de la Bruxelles au ajuns într-un punct mort. Singura persoană suspectată că ar fi participat la masacru a fost eliberată din lipsă de probe. Faycal Cheffou fusese pus sub acuzare pentru acte de terorism pe baza mărturiei unui şofer de taxi. Acesta declarase că l-a transportat la aeroport alături de cei doi kamikaze. Dar avocatul apărării a dovedit că bărbatul nu era nicăieri în apropierea aeroportului. În aceste condiţii, suspectul surprins de camerele de supraveghere este, în continuare, de negăsit.

 8. Informații greșite despre frații el-Bakraoui

Inițial, procurorii belgieni au anunțat că frații Khalid și Brahim el-Bakraoui nu au legături cu terorismul. Ulterior, s-a aflat că pe numele lui Khalid el-Bakraoui fusese emis încă din decembrie un mandat de arestare pentru complicitate cu autorii atacurilor din Paris. Mai exact, Khalid ar fi închiriat, în Charleroi, o cameră pentru teroriștii care au lovit capitala Franței în noiembrie 2015.

9. Prea puține camere de supraveghere

Potrivit unor surse din serviciile de securitate occidentale, lui Salah Abdeslam i-ar fi fost mult mai greu să se ascundă în Paris sau Londra, unde numărul camerelor de supraveghere este mult superior celui din Bruxelles.

10. Gafa de la graniță

În dimineața atacurilor de la Paris, pe 13 noiembrie 2015, poliția franceză a oprit o mașină în care se afla Salah Abdeslam, în apropierea frontierei cu Belgia, i-a verificat documentele și l-a lăsat să treacă. Numele său nu apărea în baza de date cu persoanele suspecte. Abia după 15 minute, autoritățile belgiene le trasmiteau celor franceze informaţiile care ar fi făcut posibilă reținerea teroristului la graniță.

11. Subfinanțare în Molenbeek

Poliția din cartierul Molenbeek are cel mai mic buget din tot Bruxelles-ul.

12. Avertismente ignorate

Timp de 20 de ani, Molenbeekul a avut un primar socialist, Philippe Moureaux, care a încurajat imigrația și în mandatul căruia învățăturile radicale s-au răspândit în moscheile din zonă.

Cu o lună înaintea atentatelor de la Paris, succesoarea sa, Francoise Schepmans, a primit din partea serviciilor secrete belgiene o listă cu 80 de suspecți de terorism din Molenbeek. „Ce ar fi trebuit să fac cu ei. Nu e treaba mea să urmăresc suspecți de terorism, este responsabilitatea poliției federale”, declara ea pentru „New York Times”.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

SUA

Donald Trump, în ultimul său discurs ca președinte al SUA: Ne rugăm pentru succesul noii administrații. Lumea ne respectă din nou, vă rog să nu pierdeţi acest respect

Published

on

© White House

Preşedintele în exerciţiu al SUA Donald Trump a declarat marţi că se va ruga pentru succesul noii administraţii în discursul său de adio, cu o zi înainte ca Joe Biden să depună jurământul ca cel de-al 46-lea preşedinte al SUA, și a promis că mișcarea pe care a pornit-o în urmă cu patru ani reprezintă doar începutul.

Într-un ultim discurs susținut de la Casa Albă înaintea ceremoniei de inaugurare a lui Biden, Trump s-a referit la succesul viitoarei administrații fără să-i pomenească numele lui Biden, în ceea ce reprezintă încă o dovadă a faptului că acesta nu recunoaște rezultatele alegerilor din 3 noiembrie anul trecut. Acesta este deopotrivă și un gest care se înscrie și linia deciziilor recente ale liderului în funcție de a nu-l primi pe Joe Biden la Casa Albă, conform tradiției, sau de a nu participa la ceremonia de inaugurare a acestuia.

“Săptămâna aceasta inaugurăm o nouă administraţie şi ne rugăm pentru succesul său în păstrarea unei Americi sigure şi prospere”, a declarat Donald Trump într-o înregistrare video de aproape 20 de minute. “De asemenea, le dorim să aibă noroc”, a adăugat el, conform dpa, scrie Agerpres.

Trump nu şi-a recunoscut înfrângerea în alegerile prezidenţiale din noiembrie şi pretenţiile sale nefondate de fraudă electorală i-au determinat pe susţinătorii săi să asalteze Capitoliul pe 6 ianuarie.

“Toţi americanii au fost îngroziţi de asaltul asupra Capitoliului nostru”, a mai spus Trump în înregistrarea video în care adăugă că violenţa politică “nu poate fi tolerată”.

Totodată, Donald Trump s-a folosit de această ocazie pentru a aminti realizările administraţiei sale, precum reduceri de impozite, măsuri de securizare a frontierei şi decizii de politică externă.

“Lumea ne respectă din nou, vă rog să nu pierdeţi acest respect”, a îndemnat Trump următoarea administraţie, enumerând retragerea SUA din Acordul climatic de la Paris, Acordul comercial Transpacific, creșterea bugetelor militare în rândul aliaților europeni, recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului și medierea normalizării unor relații în Orientul Mijlociu și asumarea unei politici clare cu privire la China.

“În timp ce mă pregătesc să predau puterea unei noi administraţii miercuri la prânz, vreau să ştiţi că mişcarea pe care am început-o abia începe – nu a existat niciodată aşa ceva”, a conchis el.

Joe Biden este învestit miercuri în funcția de președinte al SUA. El va depune jurământul și va deveni cel de-al 46-lea președinte din istoria țării, tema ceremoniei sale de inaugurare fiind “America unită”

Joe Biden, fostul vicepreședinte al SUA și candidatul democrat la funcția de președinte al țării, a câștigat scrutinul prezidențial, învingându-l pe Donald Trump și devenind cel de-al 46-lea președinte din istoria Statelor Unite și cel de-al 14-lea fost vicepreședinte care preia funcția supremă în statul american. În egală măsură, Kamara Harris, partenerul politic al lui Biden, va deveni prima femeie vicepreședinte din istoria SUA.

Rezultatele alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie anul trecut au fost validate joia trecută de Congresul Statelor Unite, într-o sesiune comună a Camerei Reprezentanților și Senatului, reluată după susţinătorii preşedintelui în exerciţiu Donald Trump au pătruns în plenul Camerei Reprezentanţilor şi s-au implicat într-o confruntare armată cu agenţii de securitate de la Capitoliu, într-o demonstrație violentă fără precedent în ultimele două secole pentru clădirea Congresului american.

Procesul de certificare a alegerii lui Joe Biden în funcția de președinte al SUA de către Congresul american reprezintă ultima etapă înaintea ceremoniei de inaugurare din 20 ianuarie, după ce fostul vicepreședinte a câștigat alegerile prezidențiale din 3 noiembrie 2020 cu peste 81 de milioane de voturi, iar la 14 decembrie a obținut și majoritatea voturilor, 306 la 232, în Colegiul Electoral în urma competiției cu Donald Trump.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Parlamentului European: Membrii forului legislativ al UE au sprijinit prin ajutor financiar lupta împotriva corupției și consolidarea statului de drept

Published

on

© Maia Sandu/ Facebook

Parlamentul European s-a aflat mereu alături de Republica Moldova, iar parlamentarii europeni au fost susținători constanți ai proceselor democratice din țara noastră, a afirmat marți președintele acestei țări, Maia Sandu, după o întrevedere pe care a avut-o cu șeful legislativului european, David Sassoli, căruia i-a mulțumit pentru susținerea constantă a Republicii Moldova și a parcursului său european.

“Membrii forului legislativ al UE au promovat timp de mai mulți ani, de o manieră consecventă, o politică mai ambițioasă față de Republica Moldova și au sprijinit pe cale diplomatică, dar și prin ajutor financiar lupta împotriva corupției și consolidarea statului de drept”, a spus Maia Sandu, într-o postare pe Facebook.

La fel ca și în cadrul discuțiilor cu președinții Comisiei Europene și Consiliului European, Sandu i-a subliniat lui Sassoli prioritățile mandatului său în funcția de președinte – în special, lupta împotriva corupției, accelerarea accesului la vaccinul anti-Covid-19 pentru medici și lucrătorii medicali din prima linie, obținerea unui sprijin pentru agricultorii afectați de secetă și pentru întreprinderile mici și mijlocii.

“Un subiect aparte a fost modul în care UE poate contribui la dezvoltarea locală, și anume prin susținerea programelor la nivel de comunități. Totodată, am abordat și evoluțiile politice interne, reformele planificate pe agenda noastră europeană și oportunitățile de colaborare cu Parlamentul European pe dimensiunea parlamentară. Sper ca dialogul nostru și aprofundarea cooperării noastre să aducă și pe viitor beneficii reale pentru cetățenii noștri”, a mai continuat ea.

Președintele Republicii Moldova efectuează luni și marți o vizită de lucru la Bruxelles cu scopul de a reseta relațiile cu Uniunea Europeană, parțial înghețate în timpul mandatului prezidențial al pro-rusului Igor Dodon.

Maia Sandu, s-a întâlnit cu președintele Consiliului European, Charles Michel, cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu Înaltul Reprezentant Josep Borrell și cu mai mulți comisari europeni, între care cei pentru extindere, pentru buget și pentru justiție.

“În ultimii ani, Republica Moldova a fost izolată de Uniunea Europeană. Această izolare a fost cauzată de unii politicieni de la Chișinău care au decis să sacrifice interesul țării pentru cel propriu și au încălcat interesul a milioane de concetățeni pentru propriile interese corupte. Această etapă s-a încheiat, iar Republica Moldova își poate relua calea firească de apropiere de familia europeană. Suntem un popor european, cu vocație europeană și viitor european. Însă acest viitor ni-l putem crea doar noi, prin lucrurile pe care le facem acasă – prin lupta împotriva corupției, prin munca continuă pentru modernizarea țării, prin apărarea valorilor democrației și ale statului de drept și edificarea Europei la noi acasă”, a spus Sandu, după întâlnirea cu Charles Michel.

De altfel, președintele Maia Sandu a discutat atât cu Ursula von der Leyen, cât și cu Josep Borrell, despre asistența financiară oferită de UE, dar și despre sprijinirea țării în redresarea post-COVID-19.

La Bruxelles, Maia Sandu s-a întâlnit și cu prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo.

Continue Reading

ROMÂNIA

Premierul Florin Cîțu, asigurat de însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA că relația Statele Unite – România va rămâne puternică în timpul administrației Biden

Published

on

© Guvernul României

Prim-ministrul Florin Cîțu l-a primit, miercuri, la Palatul Victoria, pe ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, în vizita sa de rămas bun, prilej cu care a discutat și adjunctul misiunii diplomatice americane, David Muniz, care va deveni însărcinat cu afaceri, și care l-a asigurat pe șeful guvernului de la București că “relația SUA-România va rămâne puternică în timpul administrației Biden”.

“Astăzi l-am primit pe ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, în vizita sa de rămas bun. Ambasadorul a fost însoțit de adjunctul misiunii diplomatice americane, David Muniz, care va deveni însărcinat cu Afaceri odată cu părăsirea postului de către ambasadorul Zuckerman, pe 20 ianuarie 2021. În cadrul întâlnirii, am discutat despre progresul realizat în cadrul relației bilaterale de-a lungul ultimului an și cooperarea continuă pe numeroase proiecte, inclusiv cel referitor la centrala nucleară. I-am mulțumit Ambasadorului pentru devotamentul arătat relației dintre România și SUA, și l-am asigurat de o colaborare la fel de strânsă cu dl. Muniz. David Muniz m-a asigurat la rândul său că relația SUA-România va rămâne puternică în timpul administrației Biden și că împreună vom întări Parteneriatul Strategic”, a scris Cîțu, pe pagina sa de Facebook.

 

Cu o zi în urmă, cu ocazia ceremoniei de decorare a lui Adrian Zuckerman, președintele Klaus Iohannis s-a arătat convins că Parteneriatul Strategic dintre cele două țări va fi dezvoltat împreună cu noua administraţie americană condusă de Joe Biden, care va fi inaugurat în funcția de președinte la 20 ianuarie.

Adrian Zuckerman și-a preluat mandatul de ambasador al Statelor Unite în România în decembrie 2019 și încheie mandatul după un an și o lună de exercitare a acestuia. Cunoscut drept un apropiat al președintelui în exercițiu Donald Trump, Zuckerman s-a remarcat ca o prezență activă în spațiul public românesc, vorbind despre profilul și rolul de lider regional ale României în domenii precum apărarea, securitatea și energia și condamnând acțiunile de influență malignă ale Chinei. Mai mult, în cursul mandatului său de ambasador, România și Statele Unite au semnat, în luna octombrie a anului trecut, o foaie de parcurs privind cooperarea în domeniul apărării 2030, dar și acorduri economico-energetice privind construcția reactoarelor 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă cu un sprijin financiar rambursabil de 7 miliarde de dolari din partea Statelor Unite.

Potrivit unor surse diplomatice consultate de CaleaEuropeană.ro, ambasadorii numiți politic își încetează mandatul odată cu încheierea mandatului președintelui care i-a numit, spre deosebire de diplomații de carieră selectați din cadrul Departamentului de Stat, cărora nu li se aplică această cutumă. Donald Trump își încheie mandatul de președinte al SUA la 20 ianuarie 2021.

Până la numirea unui nou ambasador, conducerea misiunii diplomatice americane va fi asigurată de David Muniz, Adjunctul Şefului Misiunii Diplomatice a SUA lucrează de peste 19 ani în cadrul Departamentului de Stat al SUA. Înainte de sosirea la Bucureşti, el a fost Adjunctul interimar al Asistentului Secretarului de Stat pentru Afaceri Regionale şi Multilaterale, în cadrul Biroului pentru contraterorism, unde a deţinut şi funcţia de director al Oficiului de afaceri regionale pentru Asia Centrală/de Sud şi Orientul Apropiat. 

Continue Reading

Facebook

SUA11 mins ago

Donald Trump, în ultimul său discurs ca președinte al SUA: Ne rugăm pentru succesul noii administrații. Lumea ne respectă din nou, vă rog să nu pierdeţi acest respect

Dragoș Pîslaru13 hours ago

Parlamentul European a adoptat cu o largă majoritate raportul lui Dragoș Pîslaru privind Instrumentul pentru Asistență Tehnică, element esențial în accesarea fondurilor din mecanismul de 672,5 miliarde de euro

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Comisia Europeană dorește ca 70% din populația adultă a statelor membre să fie vaccinată împotriva COVID-19 până în vară: Vaccinarea este esențială pentru a ieși din această criză

ROMÂNIA16 hours ago

Premierul Florin Cîțu: Banca Mondială clasează România în topul țărilor cu cele mai multe și aplicate măsuri din lume în contextul pandemiei de COVID-19

Eugen Tomac16 hours ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

Corina Crețu16 hours ago

Eurodeputatul Corina Crețu consideră că România trebuie să-și consolideze strategia națională de vaccinare: Găsirea vaccinului anti-COVID-19 nu a fost decât primul pas. Crucial este acum procesul de vaccinare

PARLAMENTUL EUROPEAN17 hours ago

Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Parlamentului European: Membrii forului legislativ al UE au sprijinit prin ajutor financiar lupta împotriva corupției și consolidarea statului de drept

ROMÂNIA18 hours ago

Premierul Florin Cîțu, asigurat de însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA că relația Statele Unite – România va rămâne puternică în timpul administrației Biden

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI19 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Investițiile în infrastructura feroviară trebuie să fie o prioritate pentru România și pentru Europa, transportul pe calea ferată fiind o soluție verde eficientă

ȘTIRI POZITIVE20 hours ago

Publicație britanică: Timișoara și Cluj-Napoca, în top 20 cele mai sănătoase orașe de locuit din lume, devansând München sau Copenhaga

Eugen Tomac16 hours ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

ROMÂNIA4 days ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.1 week ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă3 weeks ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

ROMÂNIA3 weeks ago

Campania de vaccinare anti-Covid în România începe cu asistenta care a preluat primul pacient infectat cu virusul SARS-CoV-2

ROMÂNIA4 weeks ago

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au ajuns la Institutul Cantacuzino din Capitală. România va avea 10 milioane de doze de vaccin, 140.000 fiind distribuite săptămânal

ROMÂNIA4 weeks ago

Președintele Klaus Iohannis: Campania de vaccinare anti-COVID-19 începe în România și în toată UE pe 27 decembrie. Vaccinul este sigur și eficient, autorizat la cele mai înalte standarde europene

ROMÂNIA4 weeks ago

Mesajul președintelui Klaus Iohannis pentru noul Guvern: S-a închis ciclul în care ne-am angajat și am promis. Acum, la treabă!

ROMÂNIA4 weeks ago

Guvernul Cîțu a fost învestit de Parlament. Membrii noului Cabinet vor depune jurământul la Palatul Cotroceni

Advertisement
Advertisement

Trending