Connect with us

NATO

Politico: Occidentul are în vedere ca România să găzduiască antrenamentele piloților ucraineni pentru avioanele de luptă F-16

Published

on

© NATO

O coaliție de țări occidentale are în vedere România ca o posibilă locație pentru a instrui piloții ucraineni să piloteze avioane de luptă F-16, potrivit a trei persoane care au cunoștință de acest plan, ceea ce indică faptul că țările NATO se apropie de demararea unui program care ar putea vedea avioanele de război deasupra cerului ucrainean în câteva luni.

România este unul dintre locurile pe care coaliția le analizează pentru a găzdui antrenamente“, a declarat un oficial occidental, care, împreună cu un actual și un fost oficial al Departamentului Apărării, a beneficiat de anonimat pentru a discuta despre un efort sensibil, relatează Politico.com.

Grupul lucrează pentru a negocia un contract pentru a desfășura antrenamentul cu avioane într-un sit din România, au declarat actualul și fostul oficial al Pentagonului. Este probabil ca Lockheed Martin, care construiește F-16, să conducă antrenamentul, au adăugat aceștia.

Un purtător de cuvânt al Lockheed a subliniat comentariile făcute săptămâna aceasta de directorul operațional al companiei, Frank St. John, potrivit cărora firma este pregătită să antreneze piloții ucraineni pentru a pilota și a întreține avioanele F-16 imediat ce țările occidentale vor fi de acord să le trimită.

Detaliile despre programul de pregătire au apărut cu întârziere de când președintele Joe Biden și-a acordat sprijinul pentru acest efort luna trecută. Țările de Jos și Danemarca conduc efortul multinațional de instruire, dar partenerii nu au rezolvat încă problema referitoare la țările care vor furniza aeronavele necesare pentru instruire.

Oficialii europeni nu au dorit să confirme sau să infirme faptul că propunerea de a instrui piloții ucraineni în România este în discuție. Un purtător de cuvânt al Ministerului olandez al Apărării ar fi spus doar că partenerii lucrează la înființarea unui centru de antrenament F-16 în Europa de Est. Dar discuția despre ce țară va dona avioanele nu a fost încă stabilită.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și președintele Statului Major interarme, generalul Mark Milley, au primit săptămâna trecută o informare cu privire la progresele grupului, a declarat Austin reporterilor în timpul unei vizite la Bruxelles, adăugând că “mai este mult de lucru”.

Forțele aeriene ale României operează o flotă de 17 avioane F-16, achiziționate din Portugalia, și cumpără alte 32 de avioane F-16 de la Norvegia. Cu toate acestea, Bucureștiul a aprobat recent un plan de achiziționare a mai avansatului F-35.

Țara joacă un rol esențial în misiunea de poliție aeriană a NATO, o forță operațională internațională dedicată patrulării continue a cerului european pentru a reacționa rapid la încălcările spațiului aerian. Țările NATO se mobilizează în mod regulat pentru a intercepta aeronavele rusești care zboară în zonă.

Întrebat dacă sunt în curs de negociere pentru ca piloții ucraineni să fie instruiți în România, Ministerul Apărării din această țară nu a confirmat și nici nu a negat că țara este luată în considerare.

Dar, comentând mai pe larg, Ministerul a declarat miercuri, într-o declarație trimisă prin e-mail, că țara “salută inițiativa de a stabili o coaliție a aliaților NATO pentru a asigura pregătirea piloților pentru avioanele F-16”.

Reiterăm faptul că România lucrează îndeaproape cu aliații săi din NATO, cu partenerii săi din UE, cu partenerii săi strategici și cu conducerea Ucrainei pentru a se asigura că națiunea ucraineană are capacitatea de a rezista și de a se opune în mod eficient agresiunii rusești ilegale și ocupării teritoriului suveran al Ucrainei“, potrivit declarației.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Ungaria a boicotat o reuniune a ambasadorilor aliaților din NATO, organizată la Budapesta pentru a discuta politica de “neutralitate” a lui Orban

Published

on

© David Pressman/ X

Frustrarea aliaților NATO cu privire la Ungaria a atins un nou nivel de incandescență, în timp ce țara continuă să flirteze cu Rusia, divizarea dintre Budapesta și capitalele aliate accentuându-se miercuri, când oficialii maghiari au refuzat invitația de a participa la o reuniune la Budapesta a tuturor ambasadorilor și consilierilor militari din țările NATO, aflați la post în Ungaria, relatează Politico Europe.

Scopul era de a discuta despre politica Budapestei de încurajare a legăturilor cu Rusia și China.

“Am apreciat oportunitatea de a discuta noua politică a Ungariei cu aliații noștri. Faptul că a fost necesară o discuție despre politica de ‘neutralitate’ a unui aliat vorbește de la sine”, a declarat ambasadorul SUA la Budapesta, David Pressman, într-o declarație după întâlnirea de miercuri.

 

În timp ce Ungaria nu a participat la reuniunea NATO, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, urmează să ia cuvântul joi la o conferință privind securitatea din Belarus, alături de omologul său rus Serghei Lavrov și de ministrul sirian de externe Bassam Sabbagh.

Termenul de neutralitate a fost întrebuințat de guvernul ungar când a lansat luni o nouă consultare naţională împotriva “războiului comercial” iniţiat, în opinia sa, de Bruxelles împotriva Chinei şi Rusiei.

Considerată o nouă ofensivă anti-UE a executivului de la Budapesta, înainte de un summit al UE în Ungaria, consultarea lansată de premierul Viktor Orban întreabă dacă ar trebui cetăţenii Ungariei “să se alăture războiului comercial lansat de Bruxelles, cu riscul de a-şi pune economia în pericol”, sau ar trebui, dimpotrivă, “să opteze pentru neutralitate”.

Tensiunile dintre premierul maghiar și partenerii din UE și NATO s-au accentuat în ultimele luni, după o “misiune de pace” în Rusia și în China decisă fără consultare cu alte ţări europene, în condiţiile în care chiar Ungaria exercită în prezent preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE. Vizitele respective au avut loc cu câteva zile înainte de summitul NATO de la Washington, prezența lui Orban în Statele Unite încheindu-se atunci cu o întâlnire cu fostul președinte republican Donald Trump, la reședința acestuia în Florida, cunoscut fiind faptul că Viktor Orban îl susține pe Trump pentru un nou mandat.

Deși conduce o țară care face parte din NATO de 25 de ani, premierul maghiar a promovat conceptul de neutralitate economică, inclusiv o “schimbare a alinierii occidentale tradiționale”. “Trebuie să ne păstrăm relațiile spre est și spre vest”, a declarat el într-un interviu radio luna trecută.

De altfel, Orban și Ungaria s-au împotrivit până în ultima clipă candidaturii lui Mark Rutte la funcția de secretar general al NATO, îndepărtându-și obiecția care împiedica unanimitatea obligatorie, după ce fostul premier olandez i-a confirmat în scris premierului maghiar că Ungaria nu va fi obligată să participe la sprijinul NATO pentru Ucraina.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen și Mark Rutte au decis să înființeze un nou grup operativ la nivel înalt pentru a consolida parteneriatul strategic UE-NATO

Published

on

© NATO

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și noul secretar general al NATO Mark Rutte s-au întâlnit marți pentru prima dată de când fostul premier olandez a preluat conducerea NATO, discuțiile dintre cei doi lideri axându-se pe importanța unui parteneriat strâns și strategic între Uniune și Alianță, context în care von der Leyen și Rutte au convenit să înființeze un nou grup operativ la nivel înalt pentru a consolida cooperarea UE-NATO existentă.

“Escaladarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă o amenințare gravă la adresa securității europene și a păcii mondiale. În acest context, un parteneriat strâns și strategic între UE și NATO este mai vital ca niciodată. Mark Rutte și cu mine tocmai am convenit să ne intensificăm cooperarea”, a scris, pe contul său de X, șefa Comisiei Europene.

La rândul său, Mark Rutte a subliniat, într-un mesaj pe X, că a discutat cu von der Leyen “despre cum să valorificăm parteneriatul unic și esențial dintre NATO și UE și de a consolida în continuare cooperarea noastră”.

 

După întrevedere, Comisia Europeană și NATO au emis un comunicat de presă comun în care au arătat că ambii înalți oficiali “au fost de acord că, într-o lume din ce în ce mai periculoasă, acest parteneriat este vital pentru a susține și a proteja pacea, libertatea și prosperitatea”.

“Războiul de agresiune al Rusiei pe teritoriul european este cea mai mare amenințare la adresa păcii și securității pe continentul european”, subliniază sursa citată.

Președintele von der Leyen și secretarul general Rutte au subliniat că desfășurarea de soldați nord-coreeni în sprijinul războiului de agresiune al Rusiei reprezintă o escaladare semnificativă a războiului împotriva Ucrainei, precum și o amenințare gravă la adresa securității europene și a păcii globale.

Ei au discutat, de asemenea, despre afirmarea tot mai puternică a statelor autoritare pe scena mondială. Aceste state ne sfidează interesele comune, valorile și principiile democratice, folosind mijloace multiple – politice, economice, tehnologice și militare.

“Pentru a face față acestor amenințări și provocări în continuă evoluție, președinta von der Leyen și secretarul general Rutte au convenit să înființeze un nou grup operativ la nivel înalt pentru a consolida cooperarea UE-NATO existentă. Se așteaptă ca planificarea primei reuniuni a grupului operativ să avanseze în următoarele săptămâni”, conchide comunicatul comun.

Continue Reading

NATO

Norvegia va contribui cu 127 de milioane de dolari la achiziția unui sistem de rachete Patriot pentru România, întărind apărarea aeriană a țării

Published

on

© Forțele Aeriene Românie/ Facebook

Ministerul Apărării Naționale salută inițiativa Regatului Norvegiei de a sprijini România în achiziția unui sistem avansat de rachete sol-aer Patriot, decizia guvernului norvegian de a contribui semnificativ la această achiziție, cu 1.4 miliarde de coroane norvegiene, reprezentând aproximativ 127 milioane de dolari, fiind anunțată la Reuniunea Consiliului statelor nordice de la Reykjavik, care are loc în perioada 28-31 octombrie.

Potrivit unui comunicat al MApN, această contribuție financiară este parte a Inițiativei de Acțiune Imediată pentru Apărarea Antiaeriană (Immediate Action on Air Defense) coordonată de Germania și va permite României să consolideze securitatea și apărarea spațiului euro-atlantic prin reînnoirea și extinderea capabilităților de apărare aeriană.

Ministerul Apărării Naționale subliniază că această cooperare strânsă între România și Norvegia reflectă angajamentul comun și neclintit al ambelor națiuni în fața provocărilor de securitate actuale, precum și în sprijinul continuu al Ucrainei în fața agresiunii nejustificate a Federației Ruse.

“Prin această contribuție semnificativă, Norvegia demonstrează nu numai sprijinul său ferm pentru România, dar și angajamentul față de securitatea aliată. Continuăm să stăm împreună alături de Ucraina în aceste momente critice”, a declarat ministrul apărării naționale Angel Tîlvăr.

România a demarat în urmă cu câțiva ani procedurile de achiziții pentru șapte sisteme de rachete sol-aer Patriot, primele patru fiind deja livrate României. Dintre acestea două au fost operaționalizate, pe rând, în noiembrie 2023 și în iunie 2024.

În același timp, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis în luna iunie, la reuniunea la care a aprobat obiectivele României pentru summitul NATO, că România va dona Ucrainei un sistem de rachete Patriot, devenind al treilea aliat NATO după SUA și Germania care acordă un astfel de sprijin. Decizia Bucureștiului a fost întâmpinată cu deschidere de Statele Unite, de președintele ucrainean Volodimir Zelenski și de secretarul general al NATO.

Ultima etapă procedurală a acestei decizii a fost luată pe 5 septembrie, când președintele Klaus Iohannis a promulgat legea donării unui sistem de rachete Patriot către Ucraina, sistem care a ajuns deja în țara vecină.

Potrivit deciziei CSAT, această donare s-a făcut cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

ROMÂNIA18 mins ago

Ministrul Economiei evidențiază avantajul competitiv pe care îl poate avea România în industria dispozitivelor medicale: Să avem mai multă proprietate intelectuală înregistrată în țara noastră

REPUBLICA MOLDOVA39 mins ago

UE consideră că poporul moldovean și-a reafirmat “angajamentul față de calea europeană” prin alegerea Maiei Sandu ca președinte și aprobarea referendumului

ROMÂNIA1 hour ago

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 hour ago

Luca Niculescu: Pentru România, aderarea la OCDE va însemna o ocazie extraordinară de a avea un sistem de sănătate mai modern, axat pe inovare, cercetare, adaptat la provocările lumii moderne

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 hour ago

Siegfried Mureșan: Prin victoria președintei Maia Sandu, R. Moldova devine mai puternică în drumul său spre UE

U.E.2 hours ago

Olaf Scholz o felicită pe Maia Sandu pentru realegere: Suntem alături de Republica Moldova

SĂNĂTATE2 hours ago

Președintele ARPIM, Dr. Radu Rășinar: Inovația în sănătate, singura cale prin care pacienții români pot beneficia de standarde moderne de tratament

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Parlamentul European începe luni audierea celor 26 de comisari desemnați. Roxana Mînzatu își prezintă pe 12 noiembrie viziunea pentru portofoliul de Vicepreședinte executiv pentru „Oameni, competenţe şi pregătire”

REPUBLICA MOLDOVA3 hours ago

Zelenski o felicită pe Maia Sandu pentru câștigarea unui nou mandat: Ucraina sprijină alegerea europeană a poporului Republicii Moldova

REPUBLICA MOLDOVA3 hours ago

Nicolae Ciucă salută victoria uriașă a Maiei Sandu grație “istoriei scrise de moldoveni pentru toți frații de peste Prut”: R. Moldova își continuă drumul către UE

ROMÂNIA18 mins ago

Ministrul Economiei evidențiază avantajul competitiv pe care îl poate avea România în industria dispozitivelor medicale: Să avem mai multă proprietate intelectuală înregistrată în țara noastră

ROMÂNIA1 hour ago

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială

REPUBLICA MOLDOVA16 hours ago

Alegeri R. Moldova: Maia Sandu le mulțumește cetățenilor, în special tinerilor și moldovenilor din diaspora, pentru participarea record la vot și face apel la numărarea corectă a voturilor

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță o vizită în Valencia în următoarele zile: Vom avea un centru logistic pentru a-i ajuta pe românii din Spania care au suferit în urma inundațiilor

POLITICĂ2 days ago

PNL și-a lansat programul de guvernare 2024-2028. Nicolae Ciucă: Viitorul economiei românești, al IMM-urilor și bunăstarea clasei de mijloc sunt pe buletinul de vot

U.E.3 days ago

Viktor Orban a sfidat din nou UE, devenind primul oaspete oficial al președintelui de extremă-dreapta al Parlamentului Austriei, în vreme ce Szijjarto susținea discurs în rusă în Belarus despre ”cooperarea eurasiatică”

ROMÂNIA5 days ago

România va avea un hub unic de cercetare în Europa, la Murighiol, care va avea un impact în dezvoltarea economică, a ecosistemului din Delta Dunării, dar și în domeniul transferului tehnologic

INTERNAȚIONAL6 days ago

Țările nordice își consolidează cooperarea împotriva crimei organizate și în ceea ce privește imigrația, fenomene legate

INTERNAȚIONAL7 days ago

NATO confirmă prezența trupelor nord-coreene în Rusia: Cooperarea militară dintre Moscova și Phenian, o amenințare pentru securitatea euro-atlantică și indo-pacifică

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Dezbatere prezidențială în R. Moldova. ”Noi ne dorim să rezolvăm conflictul transnistrean pe cale paşnică”, afirmă Maia Sandu: Aproape 80% din exporturile din această regiune merg astăzi în UE

Trending