Polonia a calculat ”datoria Germaniei” față de victimele poloneze din cel de-al Doilea Război Mondial la 440 de miliarde de euro

Victimele poloneze din Al Doilea Război Mondial pot cere Germaniei 543 de miliarde de dolari (440 miliarde de euro) cu titlul de despăgubiri individuale, a declarat joi deputatul Arkadiusz Mularczyk, şeful unei comisii parlamentare desemnate să estimeze despăgubirile solicitate de Varşovia, notează Agerpres, citând agenția poloneză PAP.

FOTO: Sejm – Polish Lower Chamber

Mularczyk a invocat în parlament un studiu efectuat în 1990, potrivit căruia “în Polonia au existat 13,32 milioane de victime directe ale Germaniei naziste”, deportaţi, prizonieri în lagăre de muncă şi lagăre de concentrare, invalizi civili, văduve, orfani şi victime ale bolilor pe care le-au suferit în contextul războiului şi al ocupaţiei.

Potrivit deputatului partidului conservator naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere în Polonia, studiul evalua atunci revendicările posibile la 284 miliarde de dolari.

Aceasta era suma în 1990. Dacă noi recalculăm, ţinând seama de puterea de cumpărare a dolarului în 2017, obţinem (…) 543 de miliarde de dolari“, a precizat Mularczyk, încheie sursa citată.

Disputa a fost reaprinsă în 2017

Parlamentarul conservator Arkadiusz Mularczyk a cerut anul trecut Biroului pentru Cercetare al Parlamentului polonez să pregătească o analiză cu privire la faptul dacă Varşovia poate să formuleze în mod legal această solicitare de despăgubire. 

Subiectul daunelor a fost reînviat de PiS după mai multe decenii în care Polonia și-a îmbunătățit relaţiile cu Germania şi ar putea conduce acum la tensiuni între cele două ţări membre ale Uniunii Europene.

Puterea de la Varşovia a precizat în luna august 2017 că Germania are o obligaţie morală de a plăti pentru distrugerea masivă a multor oraşe şi a unei mari părţi din industria ţării de către structura de război nazistă.

În replicăpurtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a precizat că Polonia a renunţat la reparaţii din partea Germaniei şi în 1970 şi 2004 şi că situaţia este obligatorie din punct de vedere juridic, iar guvernul german vrea să păstreze relaţia foarte bună pe care o are cu Polonia.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.