Polonia amenință Comisia Europeană cu un proces la Curtea de Justiție a UE

Polonia pune la îndoială legitimitatea Comisiei Europene de a monitoriza statul de drept polonez, relatează EU Observer.polonia-ue --

„Procedura ce este în prezent folosită împotriva noastră nu este menționată în tratat, este una fabricată și poate fi atacată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene ”, a declarat Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ, Lege și Justiție (PiS) pentru un săptămânal polonez.

„Centrele europene nu respectă suveranitatea [statelor membre], ceea ce înseamnă că nu respectă Polonia și nici cetățenii polonezi”, a mai declarat liderul PiS.

Totodată, ministrul polonez de externe, Witold Waszcykowski, a precizat în aceeași zi faptul că este constestabilă „legitimiatea” procedurii de monitorizare deoarece nu face parte din Tratatul de la Lisabona.

„Comisia Europeană are dreptul de a face sugestii, propuneri sau să ofere sfaturi. Dar oficialii Comisiei, aleși pe baza înțelegerilor politice între state și astfel nu ar trebui să judece statele membre, nu pentru acest lucru ocupă acele funcții”, a mai adăugat Waszcykowski.

Odată cu venirea sa la conducerea executivului, partidul Lege şi Justiţie (PiS) a adoptat o serie de legi controversate, printre acestea numărându-se și consolidarea controlului statului asupra televiziunii de stat.

Guvernul  a încercat să numească noi judecători la Tribunalul Constituțional  și a adoptat o lege care reduce puterile acestuia. Tribunalul a decis că legea este neconstituțională, dar guvernul nu a recunoscut decizia.

Comisia Europeană a lansat în ianuarie o procedură fără precedent pentru a vedea dacă schimbările reprezintă o violare a regulilor democratice și dacă este necesară adoptarea unor măsuri punitive, iar termenul limită oferit Poloniei de către Comisia Europeană pentru a rezolva problemele privind statul de drept fusese fixat pentru data de 23 mai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.