Connect with us

SUA

Polonia aprobă un acord de 1,4 miliarde de dolari cu SUA pentru achiziționarea a 116 tancuri Abrams

Published

on

© Maciej Nędzyński/CO MON

Polonia a aprobat miercuri, 4 ianuarie, un contract de 1,4 miliarde de dolari pentru achiziționarea a 116 tancuri Abrams din Statele Unite, potrivit unui comunicat al Ministerului polonez al Apărării. Acordul, care a fost anunțat pentru prima dată anul trecut, va ajuta la acoperirea lacunelor din arsenalul polonez după ce Polonia a donat Ucrainei peste 240 de tancuri T-72 proprii și va fi finanțat parțial chiar de SUA.

„Consolidăm forțele blindate ale armatei poloneze, pumnul de fier al armatei poloneze, astfel încât să putem descuraja în mod realist și eficient agresorul. Unul dintre elementele acestei consolidări este dotarea armatei poloneze cu echipamente care constituie cel mai bun element al întregii noastre politici de descurajare. Tancurile Abrams sunt un astfel de echipament”, a declarat vicepremierul și ministrul apărării Mariusz Błaszczak.

Primele tancuri M1A1 Abrams vor începe să fie livrate în acest an, iar toate cele 116 tancuri vor ajunge în Polonia până la sfârșitul anului 2024. Într-un acord separat de 4,75 miliarde de dolari (convenit înainte de războiul din Ucraina), Polonia cumpără, de asemenea, 250 de tancuri M1A2 Abrams de la SUA. Acestea ar trebui să ajungă în Polonia 2025-26, deși țara speră să accelereze livrarea.

„Comandanții noștri de tancuri se antrenează deja pe tancuri Abrams în Polonia”, a precizat Błaszczak, referindu-se la un acord separat în baza căruia armata americană a adus în Polonia 28 de tancuri M1A2 Abrams cu instructori pentru instruirea echipajelor poloneze.

Contractul semnat miercuri reprezintă prima fază a procesului de înzestrare, care include, de asemenea, negocierea unui al doilea contract complementar pentru un număr semnificativ de muniții de luptă moderne, precum și muniții de antrenament, în conformitate cu volumul maxim de achiziții aprobat de Congresul SUA.

Valoarea totală a acordului este de aproximativ 1,4 miliarde de dolari net, din care aproape 200 de milioane de dolari sunt finanțate de partea americană în cadrul fondurilor de ajutor acordate Poloniei, iar livrările de tancuri și alte echipamente militare vor începe încă din acest an și se vor finaliza până la sfârșitul anului 2024.

În context, Błaszczak a subliniat faptul că cooperarea polono-americană a ajuns într-un stadiu „în care putem vorbi deja despre dovezi concrete de consolidare a relațiilor polono-americane, așa cum reiese din acordul aprobat”.

„Aceste tancuri vor merge chiar aici, la Wesoła. Tancurile vor merge în estul țării noastre, pentru a descuraja în mod eficient agresorul. (…) Vă mulțumesc pentru cooperarea noastră polono-americană, care a făcut ca tanchiștii polonezi să se antreneze deja pe tancurile Abrams, se antrenează în poligonul de instrucție din Biedrusk, astfel încât vor putea prelua fără probleme atribuțiile lor în ceea ce privește chiar utilizarea tancurilor Abrams, care vor merge aici la Brigada 1 Blindată din Varșovia. Vă mulțumesc foarte mult pentru această strânsă cooperare militară polono-americană. Vă mulțumesc pentru exercițiile care au loc practic constant între trupele poloneze și cele americane”, a adăugat șeful Ministerului polonez al Apărării.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

SUA

Volodimir Zelenski mulțumește UE și SUA pentru noul ajutor militar: ”Drumul spre victoria împotriva statului terorist nu poate fi oprit”

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat noul ajutor militar oferit de Uniunea Europeană și SUA, precizând că este un impuls pentru capabilitățile de apărare ale țării sale, anunță DPA, citat de Agerpres.

”Sunt prevăzute livrări rapide şi, de asemenea, producerea de muniţii”, a transmis Zelenski într-un mesaj video de luni seară. ”Este un pas strategic”, a completat acesta.

”Acest lucru întăreşte convingerea că suntem uniţi, că drumul spre victoria împotriva statului terorist nu poate fi oprit”, a adăugat Zelenski.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a anunțat luni un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, a cărui valoare se ridică la 350 de milioane de dolari, care cuprinde muniții, arme și alte echipamente necesare forțelor ucrainene în lupta cu Rusia.

Sprijinul american vine în completarea celui aprobat luni de miniștrii de externe din UE, de 2 miliarde de euro, pentru a spori livrările de muniție către această țară care a intrat deja în al doilea an de când este invadată de vecinul rus.

Astfel, 17 din cele 27 de țări membre UE, între care și România, cărora li se adaugă Norvegia, au convenit să cumpere în comun muniție de artilerie pentru Kiev.

Mai multe țări s-au oferit deja să se alăture acestei inițiative, după ce vor fi parcurs procedurile naționale.

Continue Reading

CHINA

Putin, pregătit să discute planul de pace între Rusia și Ucraina propus de China. SUA cere lumii să nu se lase păcălită de decizii ale Rusiei, susținute de China, pentru a îngheța conflictul în propriile condiții

Published

on

© Ministry of Foreign Affairs of the People's Republic of China

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat luni, în timpul unei întrevederi cu omologul său chinez Xi Jinping la Moscova, că este pregătit să discute despre planul de pace propus de Beijing pentru soluţionarea conflictului din Ucraina, în vreme ce secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat luni că “lumea nu ar trebui să se lase păcălită” de propunerile Beijingului privind soluţionarea conflictului din Ucraina.

“Suntem mereu deschişi pentru un proces de negocieri. Indubitabil, noi vom discuta despre toate aceste chestiuni, inclusiv despre iniţiativele dumneavoastră, pe care le tratăm cu respect”, a declarat Putin în timpul primei interacțiuni cu Xi Jinping de la debutul acestei vizite de stat a președintelui chinez în Rusia.

Cei doi lideri s-au adresat unul altuia cu sintagma ”drag prieten” în contextul în care vizita la Moscova este prima în străinătate pentru Xi după realegerea în funcție și prima a unui lider de calibru mondial de când Rusia a invadat Ucraina.

Adresându-se prin intermediul unui interpret, Xi Jinping i-a mulţumit liderului de la Kremlin pentru susţinerea oferită Chinei şi a subliniat că relaţiile dintre Beijing şi Moscova trebuie să fie apropiate, relatează Agerpres.

”Suntem parteneri într-o cooperare strategică globală. Acest statut face necesară existenţa unor relaţii strânse între ţările noastre”, a spus şeful statului chinez în debutul întâlnirii cu liderul rus care se va încheia prin semnarea unei declarații pentru a marca intrarea într-o “nouă eră a relației strategice” ruso-chineze.

Luni, Kievul i-a solicitat Chinei să-şi ”folosească influenţa asupra Moscovei pentru a pune capăt războiului de agresiune” din Ucraina.

Între timp, șeful diplomației americane Antony Blinken a declarat că “lumea nu trebuie să fie păcălită de nicio decizie tactică a Rusiei, susţinută de China sau de orice altă ţară, de a îngheţa conflictul potrivit propriilor sale condiţii”.

Potrivit lui Antony Blinken, SUA apreciază orice iniţiativă diplomatică pentru “o pace justă şi durabilă”, dar şi-au exprimat îndoielile cu privire la disponibilitatea Chinei de a păstra “suveranitatea şi integritatea teritorială” a Ucrainei, arată sursa citată.

La 24 februarie 2023, ziua când s-a împlinit un an de la declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina, guvernul chinez a cerut Rusiei şi Ucrainei să reia dialogul şi a respins orice recurgere la arme nucleare, într-un document în 12 puncte care reprezintă planul de place propus de Beijing.

Intitulat “Poziţia Chinei cu privire la soluţionarea politică a crizei ucrainene“, documentul a fost publicat pe site-ul Ministerului de Externe chinez după o vizită la Moscova a diplomatului chinez cu cel mai înalt rang, Wang Yi, care s-a întâlnit atât cu Putin, cât și cu ministrul de externe Serghei Lavrov.

Planul a fost întâmpinat cu atitudini rezervate dinspre UE, NATO și cancelariile occidentale, vesticii precizând că documentul reprezintă niște principii ale unei țări care a semnat o prietenie nelimitată cu Rusia înainte de invazie.

Continue Reading

SUA

SUA au pregătit un nou ajutor militar de 350 milioane de dolari pentru Ucraina

Published

on

© State Department Photo by Ron Przysucha/ Public Domain

Secretarul de stat american Antony Blinken a anunțat luni, 20 martie, un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, în valoare de 350 milioane de dolari, constând în muniții, arme și alte echipamente necesare forțelor ucrainene în lupta cu Rusia.

„În conformitate cu o delegare de autoritate din partea președintelui Biden, autorizez cea de-a 34-a retragere de arme și echipamente americane pentru Ucraina, în valoare de 350 milioane de dolari. Acest pachet de asistență militară include mai multă muniție pentru sistemele HIMARS și obuzierele furnizate de SUA pe care Ucraina le folosește pentru a se apăra, precum și muniție pentru vehiculele de luptă pentru infanterie Bradley, rachete HARM, arme antitanc, bărci fluviale și alte echipamente”, a transmis Antony Blinken. 

Șeful diplomației americane a subliniat că Rusia ar putea să pună capăt oricând războiului declanșat, însă până va lua această decizie, comunitatea internațională va rămâne unită alături de Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”. Astfel, Blinken a salutat cele peste 50 de țări care s-au unit pentru a oferi sprijin Ucrainei în timp ce aceasta își apără suveranitatea și integritatea teritorială.

„Săptămâna aceasta, în timp ce războiul de agresiune inconștient al Rusiei împotriva Ucrainei continuă cu costuri umane mari, ne amintim din nou de curajul nemărginit și de hotărârea fermă a poporului ucrainean, precum și de sprijinul puternic pentru Ucraina din partea comunității internaționale”, a mai declarat secretarul de stat al SUA.

 

Continue Reading

Facebook

G72 hours ago

Premierul Japoniei a vizitat orașul-martir Bucea în cadrul unei vizite ”istorice” în Ucraina pentru a arăta ”respectul său pentru curajul şi perseverenţa poporului care îşi apăra patria”

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Klaus Iohannis, primit de vicepreședintele și premierul Emiratelor Arabe Unite. Șeful statului a invitat companiile din Dubai la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări

ROMÂNIA3 hours ago

Ministerul Justiției lansează procedura de selecție a candidaților pentru funcția de procuror european delegat în România. Persoanele interesate îşi pot depune candidatura până la data de 3 aprilie inclusiv

NATO4 hours ago

MApN: Un contingent de militari din Luxemburg a fost integrat în grupul de luptă al NATO din România

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Ajutor de stat: Comisia Europeană aprobă o schemă românească de 103 milioane de euro destinată dezvoltării instalațiilor de stocare a energiei electrice

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Comisia Europeană plătește Ucrainei a doua tranșă de 1,5 miliarde de euro din asistența macrofinanciară pentru 2023 astfel încât Kievul să mențină în funcțiune serviciile esențiale

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Comisia Europeană sprijină în acest an 14 proiecte de reformă în România în vederea consolidării rezilienței și competitivității

U.E.7 hours ago

Șeful diplomației UE: Pregătim o misiune civilă în R. Moldova pentru a consolida capacitatea țării împotriva amenințărilor hibride

ROMÂNIA8 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Traficul de persoane este un flagel global față de care Guvernul are toleranță zero. România susţine activ măsurile propuse de UE pentru combaterea acestui fenomen

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

După România, Comisia Europeană lansează un proiect-pilot și cu Bulgaria pentru o mai bună protecție a frontierelor externe ale UE

NATO5 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA5 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ5 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE5 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA5 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac5 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL1 week ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.1 week ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi prezintă contribuția comisiei pe care o prezidează în PE la măsurile adoptate de UE în domeniul energetic în contextul războiului rus din Ucraina: Lumea, așa cum o știam, s-a schimbat

Team2Share

Trending