Connect with us

NATO

Polonia devine “temelie a politicii NATO”, afirmă Donald Tusk după primirea lui Mark Rutte la Varșovia și inaugurarea întârziată a sistemului antirachetă de la Redzikowo

Published

on

© NATO

Polonia devine fundamentul politicii NATO datorită amplasării sale geografice și cheltuielilor pentru apărare, a declarat miercuri premierul polonez, Donald Tusk, după o întâlnire cu secretarul general al alianței, Mark Rutte, la Varșovia, în timpul primei sale vizite în capitala Poloniei de la preluarea mandatului luna trecută, care a coincis și inaugurarea întârziată a sistemului antirachetă de la Redzikowo, un proiect bilateral SUA – Polonia pentru a fi inclus în sistemul de apărare al NATO, precum sistemul la Deveselu din România, inaugurat în 2016.

“Polonia, nu doar datorită poziției sale geografice, ci și datorită efortului său considerabil privind echipamentul militar pentru forțele sale armate și cheltuielile sale militare, devine fundamentul politicii și prezenței NATO în acest loc critic la un moment critic,” a declarat Tusk, citat de agenția de știri de stat a Poloniei, PAP și TVP.

Premierul a spus că securitatea asigurată de apartenența la NATO este foarte importantă pentru polonezi și că el și Rutte împărtășesc o viziune comună asupra situației geopolitice actuale, atât la nivel global, cât și regional, în special “pe această frontieră arzătoare”.

La rândul său, secretarul general Mark Rutte a lăudat rolul Poloniei ca furnizor cheie de securitate pe flancul estic al NATO, subliniind leadershipul său în privința cheltuielilor de apărare între aliați, având în vedere că Polonia investește peste 4% din PIB în apărare, mai mult decât oricare alt Aliat NATO.

“Acest lucru transmite un mesaj clar nu doar adversarilor noștri, ci și Statelor Unite. Europa înțelege că trebuie să facă mai mult pentru a asigura securitatea noastră comună. Iar asta începe prin creșterea cheltuielilor și consolidarea capacităților,” a declarat Rutte.

Secretarul general a salutat deschiderea oficială a bazei de apărare antirachetă Aegis Ashore din Redzikowo, descriind-o drept “o dovadă a angajamentului puternic al Statelor Unite și al Poloniei pentru apărarea noastră colectivă.”

Baza americană de la Redzikowo, la inaugurarea căreia a participat președintele Duda, face parte dintr-un scut antirachetă mai amplu al NATO, denumit “Aegis Ashore”, despre care Alianța afirmă că poate intercepta rachete balistice cu rază scurtă până la medie de acțiune.

Citiți și Aliații NATO au declarat operațional scutul antirachetă din Polonia. Împreună cu cel din România completează sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice

Sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice permite detectarea unui atac cu rachete și utilizează datele radar pentru a ghida un interceptor care să distrugă racheta balistică ofensivă a adversarului. Situl de apărare antirachetă din Polonia poate apăra împotriva rachetelor balistice cu rază scurtă până la intermediară. Aegis Ashore este o componentă-cheie a “capacității operaționale consolidate” de apărare împotriva rachetelor balistice a NATO, declarată de șefii de stat și de guvern aliați la summitul de la Washington.

Misiunea sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice este de a proteja populațiile, teritoriul și forțele europene ale NATO împotriva amenințării tot mai mari reprezentate de rachetele balistice.

Elementele-cheie ale scutului antirachetă al NATO includ cele două amplasamente Aegis Ashore ale SUA din Polonia și România, împreună cu distrugătoare ale marinei americane din Rota, Spania, și un radar de avertizare timpurie în Kurecik, Turcia. Aegis Ashore este pur defensiv. Aproximativ 200 de militari sunt staționați la cele două facilități de interceptare din Polonia și România.

Scutul antirachetă de la Deveselu este deplin operațional și integrat în sistemul NATO din anul 2016.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Luminița Odobescu participă marți și miercuri la reuniunea miniștrilor de externe NATO. Evoluțiile din Ucraina și atacurile hibride ale Rusiei, printre principalele teme

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania/ Facebook

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu va participa, în perioada 3 – 4 decembrie 2024, la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO, desfășurată la Bruxelles. 

Potrivit unui comunicat al MAE, reuniunea cuprinde trei sesiuni, care vor aborda dezvoltările din vecinătatea sudică a NATO, evoluțiile din Ucraina, inclusiv atacurile Rusiei asupra infrastructurii critice, implicarea forțelor armate din Coreea de Nord, relația NATO-Ucraina, cu accent pe reformele interne și cooperarea NATO-UE.

Ultima sesiune va fi dedicată agendei strategice a NATO, priorităților Aliate din perspectiva Summit-ului de la Haga, în special consolidarea măsurilor de întărire a Flancului Estic, parte a răspunsului Aliat la amenințările din partea Rusiei.

Discuțiile din cadrul sesiunii dedicate vecinătății sudice vor avea loc cu participarea M. S. Regele Abdallah al Regatului Hașemit al Iordaniei.

Sesiunea dedicată Ucrainei va fi în format NUC (Consiliul NATO-Ucraina), cu participarea ministrului de externe ucrainean Andrii Sâbiha și a Înaltului Reprezentant al UE pentru politica externă și de securitate, Kaja Kallas.

Ucraina este aşteptată de asemenea să aibă o nouă tentativă de a o obţine o invitaţie de aderare din partea Alianţei Nord-Atlantice, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat că ţara sa fi de acord cu o încetare a focului cu Rusia dacă NATO va asigura protecţia regiunilor din ţară controlate de Ucraina, informează Agerpres.

Miniştrii de externe ai NATO intenţionează de asemenea să discute despre lansarea, lunea trecută, de către Rusia, a unei rachete balistice experimentale asupra Ucrainei şi să examineze nevoile apărării antiaeriene ucrainene.

Continue Reading

NATO

Ministrul german de interne atrage atenția asupra riscului crescut de confruntare între Rusia şi NATO

Published

on

© European Union, 2023/ Source: EC - Audiovisual Service

Ministrul german de interne Nancy Faeser a atras atenția asupra unui risc crescut de confruntare între Rusia și NATO, în cadrul unui interviu publicat în ziarul Handelsblatt şi citat de DPA, informează Agerpres.

”De la războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei, am cunoscut un punct de cotitură în securitatea internă. Rusia poartă un război hibrid în Europa. Este evident că campaniile de dezinformare, actele de sabotaj şi atacurile cibernetice sunt controlate de stat”, a apreciat ea.

Cu toate acestea, oficialul german a făcut apel la ”prudență” și a ”acțiune fermă”.

Întrebată dacă Rusia şi-a intensificat activităţile de sabotaj, Faeser a răspuns: ”Înregistrăm o creştere semnificativă. De aceea, infrastructura critică trebuie protejată mai bine”.

Recent, Serviciul Secret de Informații al Regatului Unit a descoperit o ”campanie incredibil de nesăbuită” de sabotaj rusesc în Europa, care se derulează în vreme ce Moscova recurge la amenințări de natură nucleară pentru a slăbi sprijinul țărilor occidentale pentru Ucraina.

Cât privește riscul de confruntare între Rusia și NATO, premierul polonez Donald Tusk avertiza asupra pericolului unui conflict global, avertisment venit după ce Moscova a recurs la folosirea unei noi rachete balistice cu rază medie de acțiune împotriva Ucrainei.

În acest context, șeful Comitetului Militar al NATO îndeamnă companiile să fie pregătite pentru ”un scenariu de război” și ”să își adapteze în consecință liniile de producție și distribuție”.

Continue Reading

NATO

Ministrul Apărării, de Ziua Națională: Apartenența la NATO ne oferă cele mai solide garanții de securitate din istoria noastră și consolidează rolul României în plan internațional

Published

on

© MApN

Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 reprezintă unul dintre cele mai importante momente din istoria noastră, realizată într-un context internațional favorabil, înțeles și fructificat de elitele românești, a declarat duminică ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, cu ocazia Zilei Naționale a României. 

„ Prin viziunea lor politică și diplomatică, dar și prin curajul, eroismul și sacrificiul ostașilor români pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial, idealul național a devenit realitate. Lor, eroilor noștri din toate timpurile, le datorăm respect, recunoștință și amintire veșnică”, a scris Angel Tîlvar, pe pagina sa de Facebook.

 

Ministrul apărării naționale a precizat că, astăzi, România este un membru respectat al NATO și al Uniunii Europene, parte a unei comunități unite de valori comune: „pace, libertate, independență și suveranitate”.

„Apartenența la cea mai puternică alianță politico-militară din lume ne oferă cele mai solide garanții de securitate din istoria noastră și consolidează rolul țării noastre în plan internațional”, a adăugat Tîlvar.

Ministrul a menționat că aceste valori, împărtășite de aliații țării noatre, ne oferă unitate și solidaritate, „mai ales în contextul provocărilor de securitate actuale”.

„Astăzi, 1 decembrie, să ne amintim de sacrificiile celor care au făcut posibilă Marea Unire și să continuăm să construim o Românie mai puternică. La mulți ani, România! La mulți ani, români!”, a conchis Angel Tîlvăr.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
SECURITATE10 minutes ago

Polonia își va reduce cheltuielile pentru apărare din cauza deficitului, dar tot va avea cel mai mare buget al apărării raportat la PIB în rândul țărilor NATO

INTERNAȚIONAL24 minutes ago

Luminița Odobescu participă marți și miercuri la reuniunea miniștrilor de externe NATO. Evoluțiile din Ucraina și atacurile hibride ale Rusiei, printre principalele teme

U.E.27 minutes ago

”Protestele masive din ultimele zile” din Georgia arată că popoul dorește în continuare ”un viitor în UE”, subliniază Berlinul, criticând Guvernul de la Tbilisi că se îndepărtează de acest obiectiv

MAREA BRITANIE1 hour ago

Premierul britanic ”respinge cu vehemență” ideea de a alege între SUA conduse de Trump și consolidarea relațiilor cu Europa, amintind de ”sacrificiul comun” din timpul celor două războaie mondiale

INTERNAȚIONAL1 hour ago

SUA furnizează Ucrainei un nou pachet de armament în valoare de 725 mil. de dolari

ROMÂNIA3 hours ago

“Rusia va eșua din nou”: Reacția Bucureștiului după ce ideologul lui Putin a afirmat că “România va face parte din Rusia”

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ14 hours ago

Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta

REPUBLICA MOLDOVA14 hours ago

Republica Moldova: Maia Sandu va dona un premiu de 100.000 de dolari primit pentru apărarea democrației

POLITICĂ15 hours ago

Elena Lasconi face apel la liderii politici din România să nu devieze cursul națiunii noastre: Trebuie să ne asumăm un guvern de uniune națională pro-european

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ2 days ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Maia Sandu, apel emoționant la un vot pro-european în România: Soarta R. Moldova este strâns legată de soarta României. Biruința României este și a noastră, orice greutate o trăim împreună

ROMÂNIA5 days ago

Investiție de peste 1 mld. de euro în modernizarea a trei mari termocentrale din Capitală. Burduja: Vom avea un cost cu gigacaloria la jumătate după finalizarea proiectelor

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim brut pe țară la 4050 lei lunar de la 1 ianuarie 2025

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

PE va lucra cu noua Comisie Europeană pentru a construi o UE mai competitivă, subliniază Siegfried Mureșan: Un buget aliniat cu prioritățile UE reprezintă unul dintre instrumente pentru a avea rezultate

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Dan Nica: Delegația română din grupul S&D va vota noul Colegiu al Comisarilor, dar cu un vot condiționat de îndeplinirea unor criterii clare și importante pentru România și UE

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Prima inițiativă majoră a viitoarei Comisii Europene va fi o busolă pentru competitivitate, axată pe trei piloni ai raportului Draghi, anunță Ursula von der Leyen: Vom pune inovarea în centrul economiei noastre

Comisari europeni, Mînzatu, ursula von der leyen
COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen îi încredințează Roxanei Mînzatu un rol cheie în inițiativa fanion “busola competitivității” a Comisiei, axat pe competențele oamenilor ca “fundament al economiei UE”

Trending