Cei mai importanți lideri europeni, în frunte cu președinta Comisiei Europene, președintele Consiliului European și președintele francez Emmanuel Macron, au luat în colimator acțiunile puterii de la Varșovia și pe cele ale Tribunalului Constituțional din Polonia în cadrul unor dezbateri privind statul de drept și independența justiției ce au avut loc joi și vineri în Consiliul European.
Ciocnirea dintre Varșovia și Bruxelles pe tema primatului dreptului european și-a făcut loc pe agenda complexă a summitului Consiliului European, cu Ursula von der Leyen solicitând liderilor europeni să discute subiectul, și cu Angela Merkel și Emmanuel Macron făcând apel la compromis și dialog.
La finalul summitului încheiat cu concluzii privind COVID-19, relațiile externe, creșterea prețurilor la energie, migrație și Europa digitală, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că liderii UE au avut “discuții importante” în timpul summitului privind statul de drept și independența justiției, un punct de dispută cu Polonia.
“Statul de drept se află în centrul Uniunii noastre”, a declarat von der Leyen în timpul conferinței de presă pe care a susținut-o împreună cu președintele Consiliului European, Charles Michel, care la rândul său a insistat că aceasta nu este prima sau ultima discuție privind statul de drept.
“Acesta asigură încrederea reciprocă”, a completat șefa executivului european, din a cărei poziție reprezintă instituția gardian a tratatelor UE.
Cu toate acestea, în ciuda apelurilor pentru a fi aplicate sancțiuni imediate Poloniei, ea a spus că “avem un drum lung în fața noastră” și a declarat că va urmări o combinație de dialog, răspunsuri juridice și acțiuni concrete, informează Politico Europe.
Precizările sale survin după ce Parlamentul European a adoptat chiar joi o rezoluție în care condamnă încercarea Poloniei de a submina supremația dreptului UE și solicită Consiliului și Comisiei să protejeze de urgență cetățenii polonezi și europeni și să nu acorde fonduri din partea UE pentru guvernele care subminează în mod flagrant, intenționat și sistematic valorile Uniunii Europene. Rezoluția este cu atât mai dură cu cât eurodeputații au subliniat faptul că “Tribunalul Constituțional” al Poloniei nu este valid și independent din punct de vedere juridic și nici calificat să interpreteze Constituția țării, ci doar “un instrument de legalizare a activităților ilegale ale autorităților” .
Acest narativ a fost preluat și de președintele francez Emmanuel Macron, care se pregătește să preia frâiele UE în calitate de președinție a Consiliului la 1 ianuarie 2022. El a numit disputa cu Polonia privind statul de drept “o problemă de independență a sistemului judiciar”.
El a declarat reporterilor, după summitul Consiliului European, că dezbaterea în curs cu Polonia privind statul de drept nu ar trebui să se refere “în niciun caz” la primatul legislației UE, ci la faptul dacă sistemul judiciar polonez este cu adevărat independent.
“Așteptăm din partea guvernului polonez măsuri concrete. Nu există nicio țară europeană care să se poată considera europeană dacă judecătorii săi nu sunt independenți. Acest lucru se află în centrul documentelor noastre fundamentale“, a adăugat Macron.
Președintele francez Macron a declarat deja că are încredere în “hotărârea” premierului polonez Mateusz Morawiecki de a închide o cameră disciplinară judiciară despre care instanța supremă a UE a decis că este incompatibilă cu legislația UE. El a discuțiile pe această temă au inclus “cerințe adevărate, dar o dorință de a face acest lucru prin dialog și respect”. În caz contrar, ele vor conduce la “împingerea lucrurilor spre extreme într-o manieră imediată”, a avertizat liderul de la Elysee.
“Vreau să fiu optimist”, a spus Macron, în timp ce șeful guvernului de la Varșovia a fost autorul unui gest provocator, întâlnindu-se la Bruxelles cu Marine Le Pen, liderul extremei drepte franceze și oponentă a lui Emmanuel Macron. Le Pen, care cochetează cu puterea de la Kremlin, pe care Polonia o consideră o amenințare strategică, este apropiată de premierul maghiar Viktor Orban, un important aliat al guvernului conservator de la Varșovia.
Prim-ministrul Morawiecki, care s-a văzut bilateral și cu Angela Merkel și Emmanuel Macron, nu a comentat pe marginea acestei întâlniri, în timp ce presa de la Bruxelles notează că acesta va mai avea o întrevedere cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după summitul Consiliului European.
În ce o privește, Angela Merkel, aflată la ultimul său summit UE înainte de a ieși din arena politică, a continuat să facă apel la compromis, în timp ce a subliniat caracterul esențial al valorilor statului de drept.
Mărul discordiei este reprezentat de verdictul controversat al tribunalului constituțional al Poloniei, în care se afirmă că dispozițiile fundamentale ale Tratatului UE (Art. 1 și 19) sunt neconstituționale în legislația poloneză.
Hotărârea contestă supremația consacrată a dreptului european și pune sub semnul întrebării caracterul obligatoriu al hotărârilor Curții Europene de Justiție pentru instanțele naționale.
Hotărârea se înscrie în contextul unor dezacorduri de lungă durată cu instituțiile UE cu privire la statul de drept, respectarea hotărârilor CEJ și independența sistemului judiciar în Polonia.