Polonia nu renunță: Datoriile Germaniei față de Varșovia după cel de-al Doilea Război Mondial reprezintă o ”chestiune de onoare”

Cererea Poloniei de a primi daune pentru acţiunile Germaniei din timpul celui de-al Doilea Război Mondial reprezintă o „chestiune de onoare” pentru Varşovia, susţine Jaroslaw Kaczyinski, liderul partidului aflat la guvernământ – „Lege şi Justiţie” (PiS).

FOTO: Alliance of European Conservatives and Reformists

Francezii au fost plătiţi, Evreii au fost plătiţi, multe alte naţii au fost plătite pentru pierderile pe care le-au suferit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Polonezii nu”, a declarat Kaczynski, potrivit Adevărul care citează Reuters.

Nu este vorba doar de partea materială. Este vorba de statutul nostru, onoarea noastră. Iar aici nu este un teatru. Aceasta este cererea noastră, una foarte serioasă” a adăugat liderul PiS, conform sursei citate.

Subiectul daunelor a fost reînviat de PiS după mai multe decenii în care Polonia și-a îmbunătățit relaţiile cu Germania şi ar putea conduce acum la tensiuni între cele două ţări membre ale Uniunii Europene.

Guvernul de la Varşovia a precizat în luna august că Germania are o obligaţie morală de a plăti pentru distrugerea masivă a multor oraşe şi a unei mari părţi din industria ţării de către structura de război nazistă.

Premierul Beata Szydlo a vorbit în presa poloneză despre planurile sale de a solicita o plată de miliarde de dolari drept reparaţii de război. Ministrul de Interne, Mariusz Blaszczak, a estimat suma la un trilion de dolari, iar ministrul de Externe, Witold Waszczykowski, consideră că despăgubirile ar trebui să fie chiar mai substanţiale.

În replică la comentariile premierului polonez, purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a precizat că Polonia a renunţat la reparaţii din partea Germaniei şi în 1970 şi 2004 şi că situaţia este obligatorie din punct de vedere juridic, iar guvernul german vrea să păstreze relaţia foarte bună pe care o are cu Polonia.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.