U.E.
Polonia: Președintele conservator Andrzej Duda câștigă un nou mandat la mică distanță de rivalul liberal, primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski
Published
5 years agoon

Președintele conservator Andrzej Duda (Lege și Justiție – PiS) câștigă un nou mandat la mică distanță de rivalul liberal, primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski (Platforma Civică – PO), potrivit rezultatelor oficiale cvasi-complete transmise luni de comisia electorală (PKW), informează dpa și AFP, preluat de Agerpres.
După numărarea a 99,7% din voturile exprimate, PKW a anunțat luni dimineață victoria președintelui în exercițiu, care a obținut 51,2% din sufragii, după o bătălie strânsă cu oponentul liberal, Rafal Trzaskowski, care a obținut 48,8% din voturi.
Potrivit informațiilor oficiale, prezența la urne pentru alegerile din cel de-al doilea tur de scrutin a fost de 68,2%, cel mai mare scor înregistrat de sondajele prezidențiale din istoria alegerilor libere în Polonia post-comunistă.
Șefii PKW au declarat, luni dimineață, că nu sunt siguri când vor fi anunțate rezultatele complete, unele secții de votare urmând să își prezinte cifrele, dar cu peste 99% din voturi contabilizate, rezultatul final nu este de așteptat să se schimbe.
„Voturile din secţiile rămase nu vor afecta semnificativ” rezultatul final, a declarat într-o conferinţă de presă preşedintele PKW, judecătorul Sylwester Marciniak.
Duda este susținut de partidul conservator PiS și a mizat pe respectarea valorilor tradiționale și pe cheltuieli sociale în timpul campaniei electorale din Polonia majoritar-catolică.
După ce și-a însușit victoria duminică noaptea, Duda a mulțumit „tuturor compatrioților mei care au votat la aceste alegeri, celor care au depus mult efort pentru a putea vota”. „Vă mulțumesc tuturor din profunzimea inimii mele, deoarece o astfel de prezență este o reflectare frumoasă a democrației noastre”, a adăugat el, citat de Euronews.
Rezultatul este un câştig pentru partidul naţional-conservator aflat din 2015 la guvernare în Polonia, Lege şi Justiţie (PiS), şi pentru liderul său, Jaroslaw Kaczynski. Prin urmare, victoria lui Duda ar urma să permită PiS să îşi consolideze controlul asupra puterii.
Următoarele alegeri legislative sunt programate în 2023.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

You may like
Emisarul special al lui Trump califică planul premierului britanic pentru Ucraina drept un „exercițiu de imagine, de fațadă” și critică ideea „că trebuie să fim cu toții ca Winston Churchill”
Comisia Europeană și Parlamentul European își unesc forțele pentru elaborarea unui plan de răspuns la criza locuințelor din UE
Trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff, susține că Ucraina a fost de acord cu organizarea alegerilor prezidențiale
Cătălin Predoiu, privind amânarea aderării la Visa Waiver: Nu este o chestiune legată de România. SUA își reevaluează programele privind migrația
Parchetul European: Cu un prejudiciu de 2,3 mld. de euro din fonduri europene, România se află în top 5 țări UE cu cele mai multe investigații antifraudă deschise în 2024
Corina Crețu (AMEPIP): România, aprecieri din partea OCDE pentru progresele notabile privind guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat
U.E.
Comisia Europeană și Parlamentul European își unesc forțele pentru elaborarea unui plan de răspuns la criza locuințelor din UE
Published
2 hours agoon
March 23, 2025
Comisia Europeană și Parlamentul European își unesc forțele pentru a răspunde crizei locuințelor din Europa, organizând pe 24 martie o conferință comună la Bruxelles. Evenimentul va reuni reprezentanți ai instituțiilor europene, guvernelor naționale și regionale, sectorului construcțiilor și societății civile, cu scopul de a dezvolta politici pentru locuințe mai accesibile.
Un plan european pentru locuințe accesibile
În condițiile în care milioane de familii și tineri europeni se confruntă cu dificultăți în a-și permite o locuință, Comisia Europeană pregătește un plan european pentru locuințe accesibile. Acesta va implica dialog extins cu statele membre, autoritățile locale, instituțiile financiare și sectorul privat, pentru a găsi soluții eficiente și sustenabile.
Comisarul european pentru energie și locuințe, Dan Jørgensen, a subliniat importanța acestui demers:
„Comisia Europeană și Parlamentul European reacționează la preocupările multor cetățeni privind criza locuințelor, care împiedică oamenii și familiile să-și realizeze visele și să-și îmbunătățească viitorul. Într-un dialog deschis cu toate părțile implicate, vom găsi cele mai bune soluții pentru a oferi cetățenilor europeni locuințe mai accesibile și mai durabile.”
De asemenea, în cadrul Forumului Băncii Europene de Investiții (BEI) de la Luxemburg, de la începutul lunii martie, comisarul pentru energie și locuințe și președinta Grupului BEI, Nadia Calviño au anunțat lansarea unei platforme paneuropene de investiții, cu un buget inițial de 10 miliarde de euro în următorii doi anu pentru sprijinirea construcției de locuințe la prețuri accesibile, modernizarea fondului locativ și creșterea eficienței energetice a locuințelor din întreaga Europă.
Evenimentul va fi deschis de Dan Jørgensen și Irene Tinagli, președinta comisiei speciale a Parlamentului European pentru criza locuințelor. După sesiunea inaugurală, vor avea loc dezbateri cu experți și reprezentanți ai instituțiilor europene, în cadrul cărora se vor analiza măsuri concrete pentru facilitarea accesului la locuințe.
ROMÂNIA
Parchetul European: Cu un prejudiciu de 2,3 mld. de euro din fonduri europene, România se află în top 5 țări UE cu cele mai multe investigații antifraudă deschise în 2024
Published
22 hours agoon
March 22, 2025
România s-a situat în top 5 țări europene cu cele mai multe investigații deschise de Parchetul European (EPPO) în 2024, alături de Italia, Germania, Bulgaria și Grecia, potrivit datelor publicate în raportul anual de activitate al organismului.
În total, EPPO a avut 2.666 de investigații active la nivel european, cu un prejudiciu estimat de peste 24,8 miliarde de euro. Cele mai mari pagube investigate s-au înregistrat în Italia (3,48 miliarde de euro), Germania (2,74 miliarde de euro) și România (2,3 miliarde de euro).
Fraudele din România sub lupa EPPO
România a avut 251 de cazuri active la sfârșitul anului 2024, dintre care 12 au vizat fraude cu TVA, iar restul au fost legate de deturnarea fondurilor europene și corupție. În total, procurorii EPPO au investigat 380 de infracțiuni financiare cu implicarea autorităților române.
În ceea ce privește măsurile judiciare, procurorii EPPO din România au obținut ordine de înghețare a activelor în valoare de 45,17 milioane de euro și au confiscat active de 11 milioane de euro. De asemenea, 7 condamnări definitive au fost pronunțate, iar 11 persoane au fost găsite vinovate de instanțe.
La nivel european, fraudele legate de TVA au reprezentat peste 53% din prejudiciul total investigat, iar EPPO a emis 205 rechizitorii în 2024, în creștere cu 47% față de 2023. În total, au fost înghețate active în valoare de 2,42 miliarde de euro.
Cele mai multe cazuri din România au vizat fraude din programele de dezvoltare regională și urbană (136 de cazuri), agricultură și dezvoltare rurală (67 de cazuri) și programele de ocupare a forței de muncă și coeziune socială (58 de cazuri).
Anchete internaționale cu implicarea României
EPPO a coordonat în 2024 mai multe investigații internaționale, unele dintre ele implicând și România. Un exemplu notabil este „Resilient Crime”, o operațiune în care autoritățile române au colaborat cu cele din Italia, Austria și Slovacia pentru destructurarea unei rețele de fraudă cu fonduri europene din programul NextGenerationEU.
Rolul Parchetului European (EPPO), condus de procurorul-șef european Laura Codruța Kövesi, este de a proteja interesele financiare ale UE prin intermediul dreptului penal. Acesta investighează fraudele care implică fonduri UE de peste 10 000 de euro și fraudele transfrontaliere în materie de TVA care implică prejudicii de peste 10 milioane de euro.
Independent de guvernele naționale, de Comisia Europeană și de alte instituții, organe, oficii și agenții ale UE, EPPO, împreună cu Curtea de Justiție a UE, reprezintă pilonul de justiție al UE. Acesta reprezintă și acționează în numele interesului public european.
U.E.
UE, Islanda, Norvegia, Turcia și Regatul Unit își vor coordona în continuare eforturile pentru întărirea Ucrainei și a securității Europei
Published
2 days agoon
March 21, 2025
Pe 21 martie 2025, președintele Consiliului European, António Costa, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, împreună cu Înaltul Reprezentant Kaja Kallas, au avut o videoconferință cu premierii Islandei, Kristrún Frostadóttir, și al Norvegiei, Jonas Gahr Støre, cu președintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan și cu premierul britanic Keir Starmer.
Scopul întâlnirii a fost informarea partenerilor non-UE despre concluziile Consiliului European din 20 martie, care s-a concentrat pe sprijinul acordat Ucrainei și pe consolidarea apărării europene.
In this critical period for international security, cooperation with global partners is crucial.
Together with @vonderleyen, I debriefed @PMofIceland Kristrún Frostadóttir, @jonasgahrstore, @RTErdogan and @Keir_Starmer on the outcome of yesterday’s European Council and our… pic.twitter.com/azX1XtUco9
— António Costa (@eucopresident) March 21, 2025
Sprijin masiv al UE pentru Ucraina și securitatea europeană
Liderii europeni și-au reafirmat sprijinul ferm pentru Ucraina, subliniind că obiectivul este obținerea unei păci juste și durabile. De asemenea, au salutat disponibilitatea Kievului pentru un armistițiu total, dar au subliniat că pacea nu trebuie să favorizeze agresorul și că presiunea asupra Rusiei trebuie intensificată.
UE a lăudat inițiativa Franței și Marii Britanii de a crea o coaliție internațională pentru susținerea armatei ucrainene și stabilirea unor garanții de securitate pentru Ucraina.
Investiții sporite în apărare și mecanisme de finanțare pentru parteneri
În fața provocărilor actuale, Consiliul European a convenit că Europa trebuie să își intensifice investițiile în securitate și apărare. În acest sens, liderii instituțiilor UE au prezentat planul „Readiness 2030”, o strategie menită să consolideze baza industrială și capacitățile de apărare ale Europei, asigurând astfel un efect de descurajare credibil.
Au fost propuse două mecanisme de finanțare pentru investițiile necesare:
- Clauza derogatorie națională, care va debloca până la 650 de miliarde de euro în bugetele naționale ale statelor membre pentru investiții în apărare, fără restricții privind originea echipamentelor militare.
- Programul „SAFE”, care prevede împrumuturi de până la 150 miliarde de euro pentru investiții în consolidarea capacității de apărare a statelor membre. Norvegia și Islanda pot participa direct, fiind membre ale pieței unice a UE. Alte țări, precum Marea Britanie, Canada sau Turcia, pot furniza până la 35% dintr-un produs de apărare fără acorduri suplimentare. Pentru un nivel mai mare de implicare, ar fi necesar un Parteneriat pentru Securitate și Apărare, urmat de un acord de asociere.
Coordonare internațională extinsă
Participanții la întâlnire au convenit să continue coordonarea eforturilor pentru sprijinirea Ucrainei și consolidarea securității europene. Australia, Canada, Noua Zeelandă și Japonia vor fi informate ulterior despre concluziile Consiliului European și despre noile direcții strategice ale UE în materie de apărare.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Emisarul special al lui Trump califică planul premierului britanic pentru Ucraina drept un „exercițiu de imagine, de fațadă” și critică ideea „că trebuie să fim cu toții ca Winston Churchill”

ICI București subliniază importanța digitalizării și interoperabilității platformelor guvernamentale la Conferința de deschidere a Sistemului Integrat de Management al Resurselor Umane (SIMRU)

Comisia Europeană și Parlamentul European își unesc forțele pentru elaborarea unui plan de răspuns la criza locuințelor din UE

Trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff, susține că Ucraina a fost de acord cu organizarea alegerilor prezidențiale

Cătălin Predoiu, privind amânarea aderării la Visa Waiver: Nu este o chestiune legată de România. SUA își reevaluează programele privind migrația

Parchetul European: Cu un prejudiciu de 2,3 mld. de euro din fonduri europene, România se află în top 5 țări UE cu cele mai multe investigații antifraudă deschise în 2024

Corina Crețu (AMEPIP): România, aprecieri din partea OCDE pentru progresele notabile privind guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat

ICI București a fost prezent la The A/V & IT Convergence Summit 2025

Federația Română de Șah i-a propus guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, preluarea poziției de președinte de onoare

Marcel Ciolacu: România a îndeplinit toate condițiile pentru Visa Waiver, întârzierea este temporară și de natură tehnică

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace
Trending
- INTERVIURI3 days ago
INTERVIU Un gigant tehnologic al Europei compară fragmentarea din domeniile militar și telecom și îndeamnă UE să aplice planul Draghi: Nu inovarea lipsește Europei, ci amploarea ei
- ROMÂNIA3 days ago
Camera Deputaților adoptă legislația care ușurează drumului pacienților care au nevoie de fizioterapie. Deputatul Alexandru Rogobete: Serviciile medicale trebuie să fie disponibile tuturor, fără obstacole
- INTERNAȚIONAL5 days ago
Erdogan dorește o întâlnire cu Trump la Casa Albă. În ajunul discuțiilor Trump-Putin, Turcia reafirmă opoziția față de anexarea ilegitimă a Crimeei de către Rusia: Nu recunoaștem situația de facto
- ROMÂNIA1 week ago
INCAS a operaționalizat o infrastructură de cercetare-dezvoltare-instruire, CAART, un centru modern dedicat studiilor avansate atmosferice și observării Pământului
- NATO1 week ago
Trump îi spune secretarului general NATO că SUA au nevoie de Groenlanda. Mark Rutte nu dorește implicarea NATO în această chestiune