Procurorul general al Poloniei a dispus desfășurarea unei anchete cu privire la aterizarea forțată a avionului de linie al companiei Ryanair, duminică la Minsk, pentru arestarea unui opozant aflat la bordul aeronavei, informează Agerpres.
„Cel mai probabil investigaţia va implica şi o serie de măsuri la nivel internaţional. Ne aşteptăm ca reacţia Uniunii Europene să fie foarte solidă şi imediată”, a declarat un purtătorul de cuvânt al Parchetului general polonez.
De asemenea, ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a informat despre faptul că a discutat duminică cu asistentul secretarului de stat american, Philip Reeker, despre deturnarea avionului Ryanair, îndemnând la un răspuns puternic din partea Occidentului în acest incident fără precedent, relatează Agerpres.
„În timpul conversaţiei s-a discutat faptul că evenimentul fără precedent trebuie să primească un răspuns transatlantic puternic”, potrivit unei declaraţii a şefului diplomaţiei lituaniene.
Procurorii lituanieni au lansat o anchetă cu privire la acest incident. Conform unui comunicat al Procuraturii Generale, acuzaţiile care fac obiectul acestei anchete includ deturnarea unui avion în scopuri teroriste şi un tratament aplicat persoanelor ce încalcă tratatele internaţionale.
„Situaţia fără precedent va trebui investigată foarte amănunţit”, a punctat premierul Lituaniei la aeroport, după întâlnirea cu pasagerii din avionul implicat în incident.
Uniunea Europeană și NATO au reacționat duminică în termeni duri după ce guvernul din Belarus al președintelui Aleksandr Lukașenko a deturnat un avion de linie al companiei Ryanair, forţat să aterizeze la Minsk pentru arestarea unui opozant aflat la bordul aeronavei.
Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a transmis că deturnarea acestui avion și reținerea opozantului Roman Protasevici reprezintă “un incident grav şi periculos” şi a cerut “o anchetă internaţională”. De cealaltă parte, președintele Consiliului European, Charles Michel, a asigurat că acest incident fără precedent nu va rămâne fără consecințe, iar el va fi discutat la summitul extraordinar al liderilor europeni de la Bruxelles din 24-25 mai.
Liderii Uniunii Europene au făcut apel la Belarus să permită plecarea avionului Ryanair deviat şi forţat să aterizeze duminică la Minsk şi să lase toţi pasagerii să îşi continue călătoria, spunând că este “o acţiune total inacceptabilă”.
“Guvernul din Belarus este responsabil de securitatea tuturor pasagerilor şi a aparatului de zbor. Toţi pasagerii trebuie să îşi poată continua imediat călătoria”, a scris pe Twitter şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, în contextul în care Minskul l-a arestat pe opozantul Roman Protasevici, prezent în avion.
Mai mult, Înaltul Reprezentant a transmis că Uniunea Europeană va lua măsuri împotriva celor responsabili pentru deturnarea avionului Ryanair, forțat să aterizeze la Minsk, fiind necesară o anchetă internațională pentru a se stabili dacă au fost încălcate normele internaționale în materie de aviație.
Reacții de condamnare a acestui gest au venit și din partea statelor membre ale UE, în frunte cu Germania.
Roman Protasevici, 26 de ani, a fost reţinut pe aeroportul din Minsk după ce a coborât din avionul care provenea de la Atena şi avea ca destinaţie Vilnius, arată sursa citată.
Conform acestei surse, avionul a fost deviat de pe traiectoria sa în urma unei “alerte cu bombă”. Serviciul de presă al preşedinţiei belaruse a precizat pentru Telegram că un avion de vânătoare MiG-29 a fost trimis de armată pentru a intercepta această aeronavă.
În noiembrie anul trecut, serviciile de securitate belaruse (KGB) l-au plasat pe Protasevici pe lista “persoanelor implicate în activităţi teroriste”.
Tânărul este un fost colaborator al Nexta, o instituţie media care a jucat un rol de prim-plan în marele val de contestare faţă de realegerea în 2020 a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994.