Polonia și România vor cere la summitul NATO de anul viitor consolidarea capacităților aliate în flancul estic

Alianța dintre Polonia și România este una dintre cele mai strânse din Europa și relațiile dintre cele două țări sunt excelente, a apreciat Pawel Soloch, șeful Biroului Securității Naționale (BBN) al Poloniei, care s-a întâlnit la Varșovia cu Ion Oprișor, consilier pe probleme de securitate națională al președintelui Klaus Iohannis, relatează agenția poloneză de presă PAP, conform Agerpres.

Șeful Biroului Securității Naționale al Poloniei a precizat că discuțiile cu consilierul prezidențial român, care s-a aflat în vizită oficială la Varșovia între 4 și 6 decembrie, la invitația BBN, au abordat și “subiecte deosebit de importante, cum sunt summitul de anul viitor al NATO de la Bruxelles și reuniunile prealabile în așa-zisul format București 9, adică ale celor nouă țări din flancul estic al NATO”.

Pawel Soloch a menționat că acest proiect a fost inițiat în comun de președinții Poloniei și României în 2015 și că reuniunile “celor nouă” vor ajuta la consolidarea poziției statelor din regiune înaintea summitului Alianței. 

Citiți și DOCUMENT Declarație comună a miniștrilor de externe din țările formatului “București 9”: România și celelalte țări din regiune solicită ca apărarea europeană să se dezvolte în coordonare cu NATO

Citiți și România extinde formatul B9 și va organiza, în premieră, o reuniune a miniștrilor Apărării din țările de pe flancul estic al NATO

Ultima întâlnire în format B9 a avut loc la nivelul miniștrilor de Externe, iar anul viitor România va găzdui prima astfel de reuniune la nivel de miniștrii ai Apărării.

Referitor la pregătirea deciziilor summitului NATO de la Bruxelles de anul viitor, România și Polonia au o evaluare comună potrivit căreia  ”summitul trebuie să reprezinte un pas înainte către adaptarea NATO la noua situație de securitate din Europa și să ia decizii privind continuarea întăririi capacităților alianței de a-și apăra flancul estic. Astăzi, estimez că există mari șanse să fie luate astfel de decizii“, a spus oficialul polonez.

La reuniunea miniștrilor de Externe din țările NATO, care a avut loc marți și miercuri la Bruxelles, reprezentanții țărilor membre au decis ca în perspectiva summitului din 11-12 iulie 2018, NATO să continue consolidarea apărării și descurajării, căutarea dialogului bazat pe bună credință și sprijin pentru partenerii din Europa de Est.

Citiți și Klaus Iohannis a prezentat în plenul Adunării Parlamentare a NATO prioritățile României pentru summitul de anul viitor: A venit momentul întăririi parteneriatelor

Citiți și România va găzdui în anul 2018 Summitul ”Inițiativei celor Trei Mări”. Liderii țărilor prezente la Varșovia au acceptat propunerea lui Klaus Iohannis

În cele din urmă, Soloch a evocat și faptul că nivelul de cooperare pe teme strategice dintre cele două țări poate fi constatat și prin Summitul Inițiativei Celor Trei Mări (Adriatică, Baltică și Neagră), proiect strategic inițiat de Croația și Polonia și pe care România îl va găzdui în anul 2018.

 .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.