Connect with us

U.E.

Polonia va cere oficial permisiunea Germaniei pentru a trimite tancuri Leopard în Ucraina

Published

on

© Kancelaria Premiera/ Flickr

Polonia va cere Germaniei permisiunea de a trimite tancuri Leopard în Ucraina, a declarat luni premierul polonez Mateusz Morawiecki, relatează dpa, preluat de Agerpres.

Morawiecki nu a precizat când va fi făcută cererea, dar a menționat că Polonia construiește o coaliție de națiuni pregătite să trimită unități Leopard. Chiar dacă nu va exista o permisiune din partea Germaniei, Varșovia va lua propriile decizii, a adăugat premierul polonez, fără a da detalii.

„Vom cere permisiunea [Germaniei], dar aceasta este o temă secundară”, a spus Morawiecki. „Chiar dacă, în cele din urmă, nu vom obține această permisiune, noi – în cadrul acestei mici coaliții – chiar dacă Germania nu face parte din această coaliție, vom preda tancurile noastre, împreună cu ceilalți, Ucrainei”.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat, duminică la postul de televiziune francez LCI, că Polonia nu a cerut în mod oficial aprobarea Berlinului pentru a împărți o parte din tancurile Leopard fabricate în Germania, dar a adăugat că “dacă ni se va cere, nu-i vom sta în cale”.

În ceea ce privește comentariile lui Baerbock, Morawiecki a declarat că „exercitarea de presiuni are sens” și că vorbele acesteia reprezintă o „scânteie de speranță” că Germania ar putea chiar să ia parte la coaliție.

Baerbock „a transmis un mesaj diferit care oferă o scânteie de speranță că Germania nu numai că nu se va mai opune, dar poate că, în sfârșit, va oferi echipamente grele și moderne în sprijinul Ucrainei”, a declarat Morawiecki.

„Facem în mod constant presiuni asupra guvernului de la Berlin pentru a pune la dispoziție tancurile sale Leopard”, a adăugat premierul polonez într-o conferință de presă în orașul Poznan.

Potrivit lui Morawiecki, Germania are „peste 350 de unități Leopards active și aproximativ 200 în depozit”.

Germania este unul dintre principalii donatori de arme către Ucraina și a ordonat o revizuire a stocurilor sale de tancuri Leopard 2 în vederea pregătirii unei posibile aprobări. Cu toate acestea, guvernul de la Berlin a dat dovadă de prudență la fiecare pas în ceea ce privește creșterea ajutorului său militar pentru Ucraina, o ezitare considerată ca fiind înrădăcinată în istoria și cultura sa politică, dar și în temerea că trimiterea de armament greu în această țară ar produce o escaladare a conflictului în sensul implicării NATO.

Ezitarea Germaniei a atras critici, în special din partea Poloniei și a statelor baltice, țări de pe flancul estic al NATO care se simt deosebit de amenințate de noua agresiune a Rusiei.

Modelul Leopard, introdus pentru prima dată în 1979 și îmbunătățit de mai multe ori de atunci, este considerat pe scară largă ca fiind unul dintre cele mai rezistente tancuri din lume, combinând viteza, raza de acțiune și precizia cu un tun puternic cu saboți capabil să lovească ținte aflate la cinci kilometri distanță, în timp ce se află în mișcare.

Mai mult de 2.300 de tancuri Leopard 2 sunt disponibile sau depozitate în 13 țări europene. Armata germană a renunțat deja la cea mai mare parte a tancurilor Leopard de concepție mai veche și le-a exportat în Turcia, Polonia, Grecia și Danemarca, printre alți clienți. Armata mai deține încă aproximativ 300 de versiuni moderne, dar nu are în plan să le vândă.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

REPUBLICA MOLDOVA

UE consideră că poporul moldovean și-a reafirmat “angajamentul față de calea europeană” prin alegerea Maiei Sandu ca președinte și aprobarea referendumului

Published

on

© European Union 2023

Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate au emis luni o declarație comună în care o “felicită călduros” pe Maia Sandu pentru realegerea sa pentru un al doilea mandat de președinte al Republicii Moldova și salută eforturile autorităților de a organiza cu succes alegerile, “în pofida interferențelor fără precedent ale Rusiei”.

“UE o felicită călduros pe Maia Sandu pentru realegerea sa pentru un al doilea mandat de președinte al Republicii Moldova. Felicităm autoritățile moldovene pentru desfășurarea cu succes a alegerilor, în pofida interferențelor fără precedent ale Rusiei, inclusiv prin scheme de cumpărare de voturi și dezinformare. Aceste încercări hibride au urmărit să submineze instituțiile democratice ale țării și calea sa către UE”, se arată în comunicatul comun al Comisiei Europene și al șefului diplomației UE, Josep Borrell.

Conform sursei citate, Uniunea Europeană sprijină securitatea și reziliența Moldovei, inclusiv prin Facilitatea europeană pentru pace și Misiunea de parteneriat a Uniunii Europene. Moldova a fost prima țară care a încheiat un parteneriat pentru securitate și apărare cu UE.

În declarația emisă, Comisia și Înaltul Reprezentant amintesc și că “referendumul recent a reafirmat angajamentul poporului moldovean față de calea europeană și față de consolidarea în continuare a legăturilor noastre strânse“.

“UE va continua să colaboreze cu președintele și cu autoritățile moldovenești pentru a promova continuarea reformelor și pentru a spori stabilitatea și prosperitatea țării pe calea sa către UE, inclusiv prin Planul de creștere pentru Moldova, anunțat recent”, conchide sursa citată.

Președinta pro-europeană în exercițiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, a câştigat duminicî un al doilea mandat de președinte al republicii, conform rezultatelor preliminare după numărarea a peste 99,86% dintre voturi, după al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, desfăşurat duminică, 3 noiembrie.

Conform rezultatelor centralizate de Comisia Electorală Centrală din 2.216 de secții din totalul celor 2.219, Sandu a obținut 55,41% față de cele 44,59% ale contracandidatului său, socialistul pro-rus Alexandr Stoianoglo.

Mesaje de felicitare pentru Sandu, care și-a revendicat victoria, au venit și din partea președintelui Franței, Emmanuel Macron, a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a președintelui Klaus Iohannis, a cancelarului Germaniei, Olaf Scholz, și a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Aproximativ 54,13% din cetățenii moldoveni (în jur de 1,7 milioane) s-au prezentat duminică la vot, în al doilea tur al alegerilor prezidențiale în care s-au confruntat actualul președinte pro-european al republicii, Maia Sandu, și candidatul socialist pro-rus Alexandr Stoianoglo, fost procuror general al R. Moldova.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Siegfried Mureșan: Prin victoria președintei Maia Sandu, R. Moldova devine mai puternică în drumul său spre UE

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE/PNL), președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, a felicitat-o pe președinta Maia Sandu pentru victoria obținută în alegerile prezidențiale, pe care a descris-o drept „o victorie în fața celui mai dificil contracandidat: Federația Rusă și resursele fără precedent pe care aceasta le-a mobilizat pentru a manipula, a dezinforma și a mitui alegătorii din Moldova”.

Mureșan a subliniat că succesul obținut de Sandu reprezintă și o victorie a cetățenilor moldoveni, care și-au exprimat clar dorința pentru un viitor european. „Este o victorie a oamenilor din Republica Moldova și o înfrângere pentru Federația Rusă,” a afirmat acesta.

 

Potrivit lui Mureșan, rezultatul proeuropean din alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană întăresc poziția Republicii Moldova pe drumul integrării și fac din țară un stat „mai puternic și mai pregătit de procesul de aderare.” Acesta a adăugat că Uniunea Europeană nu poate ignora dorința cetățenilor moldoveni de a avansa pe calea europeană și că sprijinul pentru modernizarea țării, îmbunătățirea nivelului de trai și pregătirea pentru aderare va crește.

„Ca președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, mă voi asigura că Uniunea Europeană ține cont de voința oamenilor exprimată la vot și că oferim tot sprijinul necesar în procesul de aderare,” a subliniat Mureșan.

În calitate de negociator-șef al Planului de Creștere de 1,8 miliarde de euro destinat Moldovei, eurodeputatul a promis că va urgenta adoptarea legislației europene pentru ca fondurile să fie alocate către infrastructură, modernizarea școlilor, spitalelor și drumurilor, dar și pentru reforma administrației publice și justiției.

„Integrarea europeană aduce rezultate concrete pentru oameni, iar oamenii trebuie să simtă acest lucru cât mai repede,” a adăugat acesta, subliniind importanța resurselor europene pentru a susține acest parcurs esențial.

Președinta pro-europeană în exercițiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, a câştigat duminică un al doilea mandat de președinte al republicii, conform rezultatelor preliminare după numărarea a peste 99,86% dintre voturi, după al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, desfăşurat duminică, 3 noiembrie.

Conform rezultatelor centralizate de Comisia Electorală Centrală din 2.216 de secții din totalul celor 2.219, Sandu a obținut 55,41% față de cele 44,74% ale contracandidatului său, socialistul pro-rus Alexandr Stoianoglo.

Continue Reading

U.E.

Olaf Scholz o felicită pe Maia Sandu pentru realegere: Suntem alături de Republica Moldova

Published

on

© presedinte.md

Cancelarul german Olaf Scholz a felicitat-o luni pe Maia Sandu pentru realegere în funcția de președinte al Republicii Moldova și a exprimat sprijinul Germaniei pentru țara de peste Prut. 

„Maia Sandu a condus în siguranță Republica Moldova prin momente dificile și a așezat țara pe un curs european. Suntem alături de Republica Moldova. Felicitări pentru realegerea dumneavoastră în funcția de președinte!”, a scris cancelarul german, luni dimineață, pe X.

 

Președinta pro-europeană în exercițiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, a câştigat duminică un al doilea mandat de președinte al republicii, conform rezultatelor preliminare după numărarea a peste 99,86% dintre voturi, după al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, desfăşurat duminică, 3 noiembrie.

Conform rezultatelor centralizate de Comisia Electorală Centrală din 2.216 de secții din totalul celor 2.219, Sandu a obținut 55,41% față de cele 44,74% ale contracandidatului său, socialistul pro-rus Alexandr Stoianoglo.

Mesaje de felicitare au venit și din partea altor lideri europeni, între care președintele României, Klaus Iohannis, președintele Franței Emmanuel Macron, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski sau șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

ROMÂNIA9 mins ago

Ministrul Economiei evidențiază avantajul competitiv pe care îl poate avea România în industria dispozitivelor medicale: Să avem mai multă proprietate intelectuală înregistrată în țara noastră

REPUBLICA MOLDOVA29 mins ago

UE consideră că poporul moldovean și-a reafirmat “angajamentul față de calea europeană” prin alegerea Maiei Sandu ca președinte și aprobarea referendumului

ROMÂNIA1 hour ago

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 hour ago

Luca Niculescu: Pentru România, aderarea la OCDE va însemna o ocazie extraordinară de a avea un sistem de sănătate mai modern, axat pe inovare, cercetare, adaptat la provocările lumii moderne

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 hour ago

Siegfried Mureșan: Prin victoria președintei Maia Sandu, R. Moldova devine mai puternică în drumul său spre UE

U.E.2 hours ago

Olaf Scholz o felicită pe Maia Sandu pentru realegere: Suntem alături de Republica Moldova

SĂNĂTATE2 hours ago

Președintele ARPIM, Dr. Radu Rășinar: Inovația în sănătate, singura cale prin care pacienții români pot beneficia de standarde moderne de tratament

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Parlamentul European începe luni audierea celor 26 de comisari desemnați. Roxana Mînzatu își prezintă pe 12 noiembrie viziunea pentru portofoliul de Vicepreședinte executiv pentru „Oameni, competenţe şi pregătire”

REPUBLICA MOLDOVA3 hours ago

Zelenski o felicită pe Maia Sandu pentru câștigarea unui nou mandat: Ucraina sprijină alegerea europeană a poporului Republicii Moldova

REPUBLICA MOLDOVA3 hours ago

Nicolae Ciucă salută victoria uriașă a Maiei Sandu grație “istoriei scrise de moldoveni pentru toți frații de peste Prut”: R. Moldova își continuă drumul către UE

ROMÂNIA1 hour ago

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială

REPUBLICA MOLDOVA16 hours ago

Alegeri R. Moldova: Maia Sandu le mulțumește cetățenilor, în special tinerilor și moldovenilor din diaspora, pentru participarea record la vot și face apel la numărarea corectă a voturilor

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță o vizită în Valencia în următoarele zile: Vom avea un centru logistic pentru a-i ajuta pe românii din Spania care au suferit în urma inundațiilor

POLITICĂ2 days ago

PNL și-a lansat programul de guvernare 2024-2028. Nicolae Ciucă: Viitorul economiei românești, al IMM-urilor și bunăstarea clasei de mijloc sunt pe buletinul de vot

U.E.3 days ago

Viktor Orban a sfidat din nou UE, devenind primul oaspete oficial al președintelui de extremă-dreapta al Parlamentului Austriei, în vreme ce Szijjarto susținea discurs în rusă în Belarus despre ”cooperarea eurasiatică”

ROMÂNIA5 days ago

România va avea un hub unic de cercetare în Europa, la Murighiol, care va avea un impact în dezvoltarea economică, a ecosistemului din Delta Dunării, dar și în domeniul transferului tehnologic

INTERNAȚIONAL6 days ago

Țările nordice își consolidează cooperarea împotriva crimei organizate și în ceea ce privește imigrația, fenomene legate

INTERNAȚIONAL7 days ago

NATO confirmă prezența trupelor nord-coreene în Rusia: Cooperarea militară dintre Moscova și Phenian, o amenințare pentru securitatea euro-atlantică și indo-pacifică

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Dezbatere prezidențială în R. Moldova. ”Noi ne dorim să rezolvăm conflictul transnistrean pe cale paşnică”, afirmă Maia Sandu: Aproape 80% din exporturile din această regiune merg astăzi în UE

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Alegeri prezidențiale în R. Moldova: Maia Sandu califică drept ”ofensă la adresa României” afirmația contracandidatului său conform căreia R. Moldova nu a realizat cu țara noastră ”niciun proiect” care să o apropie de UE

Trending