Polonia va primi compensații industriale și transfer de tehnologii în valoare de 7 miliarde de euro la achiziția de sisteme de apărare Patriot

Grupul american Raytheon a anunțat vineri că a înaintat Poloniei oferta sa de compensație industrială (offset) și de transfer de tehnologii legată de o eventuală achiziție de baterii sol-air Patriot, un contract estimat la circa 7 miliarde de euro, transmite AFP.

FOTO: Raytheon Co

“La 13 octombrie, compania Raytheon a transmis o ofertă guvernului polonez. Oferta noastră cuprinde descrieri precise ale proiectului și scrisori de intenție cu destinatarii transferului de tehnologii, în principal companiile legate de PGZ, holdingul polonez de stat din industria de apărare”, indică un comunicat al grupului american, citat de agenția poloneză PAP. potrivit Agerpres.

Aceste înțelegeri ”vor permite crearea unui număr important de locuri de muncă”, se menționează în comunicat.

Conform unui memorandum de înțelegere semnat la începutul lunii iulie, guvernul american a dat undă verde vânzării către Polonia de baterii sol-air Patriot.

În această săptămână, România a intrat în elita țărilor care folosesc sisteme de apărare Patriot, Ministerul Economiei și compania americană Raytheon semnând memorandumul de înțelegere pentru înzestrarea Armatei cu sisteme Patriot.

Memorandumul mai oferă companiei româneşti Aerostar, din Bacău, ocazia de a comercializa echipamente și servicii de întreţinere către alte 13 țări, care dețin împreună peste 220 de sisteme Patriot.

Rachetele Patriot reprezintă un sistem de apărare avansat de tip sol-aer împotriva avioanelor sau rachetelor de croazieră sau balistice. Rachetele Patriot sunt deţinute de 12 ţări: Statele Unite, Olanda, Germania, Japonia, Israel, Arabia Saudită, Kuwait, Taiwan, Grecia, Spania, Coreea de Sud şi Emiratele Arabe Unite.

Un sistem Patriot este alcătuit din patru elemente: sistemul radar, centrul de control şi generatorul de energie electrică, turnurile de comunicaţii şi lansatoarele de rachete instalate pe camioane.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.