Connect with us

POLITICĂ

Ponta: Decizia lui Crin este raţională, dar simt o mare tristeţe pentru un prieten

Published

on

Decizia lui Crin Antonescu de a se retrage din cursa prezidenţială era singura variantă raţională, a scris, sâmbătă, pe Facebook, premierul Victor Ponta, spunând că simte “o mare tristeţe şi dezamăgire” pentru “prieten”.

pontaantonescu“Am aflat despre decizia lui Crin de a se retrage din cursa prezidenţială. Strict politic – era singura variantă raţională, orice altceva însemna doar accentuarea dezastrului său politic şi personal! Dar simt o mare tristeţe şi dezamăgire pentru un om care mi-a fost prieten şi partener în cel mai spectaculos proiect politic de după 89! Am crezut din toata inima că el putea sa fie un preşedinte foarte bun al României, cu condiţia să păstreze cu orice preţ USL şi principiile sale fondatoare”, a scris Ponta.

El a adăugat că în 2013, “Sorin Roşca Stănescu, Cozmin Guşă şi Rareş Bogdan” l-au împins pe Antonescu spre drumul pe care îl dorea Traian Băsescu.

“In 2013 , când principalii săi sfătuitori au devenit domnii Roşca Stănescu, Guşă si Rareş Bogdan, i-am spus de zeci de ori ca aceşti “consilieri” îl vor impinge încet şi sigur pe drumul pe care doar Traian Băsescu îl dorea pentru Crin şi pentru PNL – drumul distrugerii USL şi al eliberarii spaţiului pentru alte persoane care erau de mult pregătite şi “acoperite” în diverse laboratoare!”, mai consideră Ponta.

Liderul PSD a mai spus că nu are niciun resentiment faţă de “Crin” şi îi urează numai bine.

“Sunt supărat pe mine că nu am avut destula energie, timp şi răbdare să-l conving de ceea ce acum este evident pentru toţi! Nu simt niciun fel de resentiment faţă de Crin, îi urez numai bine şi sper sincer să aibă puterea de a privi în urmă cu alţi ochi; şi dacă va accepta că are şi el o vină pentru ce s-a întâmplat înseamnă că ne vom reîntâlni cândva, din nou, pe drumul lung şi anevoios al politicii!”, a mai scris Ponta pe Facebook.

POLITICĂ

Deputatul Alexandru Muraru atacă decizia CNCD de a nu-l sancționa pe Viktor Orban: Justiția română are șansa de a fi prima instanță europeană care condamnă liderul unui stat membru UE

Published

on

© Alexandru Muraru / Facebook

Deputatul PNL Alexandru Muraru a anunțat miercuri că a atacat la Curtea de Apel Iași decizia CNCD de a nu-l sancționa pe Viktor Orban pentru declarațiile rasiste și xenofobe de la Școala de Vară de la Băile Tușnad.

“Justiția Română are șansa de a fi prima instanță europeană care condamnă liderul unui stat membru al Uniunii Europene, Viktor Orban, pentru declarații rasiste și instigare la ură pe criterii etnice. În plus, această decizie ar putea fi un exemplu pentru alte state membre ale Uniunii Europene, demonstrând că nu trebuie să tolerăm nicio formă de discriminare și că trebuie să ne angajăm în lupta împotriva rasismului și instigării la ură”, a spus Muraru, conform unui comunicat de presă remis CaleaEuropeană.ro.

În luna iulie 2022, premierul maghiar Viktor Orban a atacat, într-un discurs ținut în România la Băile Tușnad, “amestecarea raselor europene și non-europene” și a susținut că “noi (ungurii) nu suntem o rasă mixtă și nu vrem să devenim o rasă mixtă”. În luna august 2022 Alexandru Muraru a sesizat CNCD și a cerut sancționarea lui Viktor Orban pentru declarațiile rasiste și xenofobe. Muraru a spus, cu acel prilej, că declarațiile care fac apel la “puritate rasială” sunt inacceptabile într-o Românie europeană și tolerantă.

“Viktor Orban instigă la un experiment social de factură eugenică, experiment care a stat la baza excluderilor și persecuției și a crimelor secolului XX. Astfel, declarațiile sale fac apel la puritate rasială și sunt inacceptabile într-o Românie europeană. Acest discurs pare desprins din ideologiile rasiale care au făcut milioane de victime în secolul XX”, a precizat Muraru.

Ulterior, plenul CNCD a decis că Viktor Orban nu poate fi amendat întrucât se bucură de imunitate diplomatică prin prisma funcției sale de prim-ministru al Guvernului Ungariei.

Deputatul PNL Muraru a spus că a contestat la Curtea de Apel Iași decizia CNCD întrucât  “întrucât Vikor Orban a făcut aceste declarații la Băile Tușnad într-un cadru neoficial, într-un context care excede poziția sa guvernamentală”.

“Este inacceptabil ca un organism oficial precum CNCD să adauge motive nejustificate de respingere a unei sesizări pentru declarații rasiste și homofobe făcute de un lider politic de rangul lui Viktor Orban. Această decizie este o încălcare a Constituției și o amenințare la adresa valorilor fundamentale ale unei societăți libere și democratice”, a precizat Alexandru Muraru.

Continue Reading

POLITICĂ

Marcel Ciolacu: Inițiativa unei legislații americane pentru admiterea României în Visa Waiver, un semnal al importanței noastre ca aliat vital al SUA în Europa

Published

on

© Marcel Ciolacu/ Facebook

Iniţiativa de introducere a unei legislaţii privind admiterea României în Programul Visa Waiver reprezintă un semnal al importanţei tot mai mari a naţiunii noastre ca aliat “vital” al SUA în Europa, a afirmat, vineri, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

“Apreciez foarte mult iniţiativa senatorilor Shaheen şi Durbin de introducere a unei legislaţii privind admiterea României în Programul SUA Visa Waiver, un semnal al importanţei tot mai mari a naţiunii noastre ca aliat vital al SUA în Europa”, a transmis Marcel Ciolacu, într-o postare pe Twitter.

Citiți și Un proiect de lege depus în Senatul SUA recomandă ridicarea vizelor pentru români

Senatorii americani Richard Durbin, numărul doi în eşalonul conducerii democrate din Senatul SUA, şi Jeanne Shaheen, preşedintele Subcomitetului pentru Europa din cadrul Comitetului pentru Relaţii Externe al Senatului Statelor Unite, au introdus miercuri un proiect de lege care recomandă includerea României în Programul Visa Waiver, a informat joi Ambasada României în Statele Unite ale Americii într-un comunicat de presă.

Iniţiativa legislativă vine în continuarea unei vizite pe care cei doi senatori au efectuat-o luna trecută în România.

Intitulat „Romania Visa Waiver Act of 2023”, proiectul de act normativ reprezintă un pas legislativ important care marchează sprijinul Senatului american în contextul eforturilor României de a deveni stat membru al acestui program. Proiectul de lege transmite un semnal politic important executivului american (Departamentul Securității Interne, care administrează programul Visa Waiver) privind desemnarea României ca stat participant. În același timp, Guvernul României este încurajat să intensifice eforturile de combatere a traficului de persoane şi de îndeplinire a criteriilor tehnice pentru admiterea în program, așa cum sunt ele prevăzute în Legea americană a imigrării şi cetăţeniei.

Continue Reading

POLITICĂ

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

Published

on

© Guvernul României

Fenomenul dezinformării reprezintă una dintre tacticile războiului hibrid purtat de Rusia, care vizează nu doar destabilizarea regională, cât şi manipularea la nivel global, şi este nevoie de elaborarea unui plan comun de acţiune contra acestei provocări, inclusiv în ţările din spaţiul francofon, a declarat, joi, prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Şeful Guvernului a participat, joi, la Palatul Cotroceni, alături de preşedintele Klaus Iohannis, la deschiderea oficială a Conferinţei internaţionale “Francofonia viitorului: educaţie pentru dezvoltare durabilă”.

“Momentul aniversar al marcării celor 30 de ani de prezenţă a României ca membru deplin la Francofonia instituţională este şi un bun prilej pentru a discuta despre viitor. Decizia de a ne concentra asupra educaţiei este, în context, justificată de rolul său esenţial pentru populaţia tânără, precum cea a spaţiului francofon. Aceşti tineri sunt interesaţi să aibă un loc de muncă, acces la educaţie şi să trăiască într-un mediu sănătos aşa cum este recunoscut şi în cadrul strategic al Francofoniei pentru 2023 – 2030”, a afirmat Ciucă, potrivit Agerpres.

El a subliniat că în orice formă de educaţie, cea de bază sau cea continuă pe tot parcursul vieţii, calitatea informaţiei primite, a infrastructurii, a relaţiei procesului educaţional cu realitatea socială şi economică sunt aspecte extrem de importante în dezvoltarea durabilă.

Nicolae Ciucă a evidenţiat rolul primordial al educaţiei în dezvoltarea societăţilor deschise, democratice.

Potrivit prim-ministrului, durabilitatea dezvoltării societăţilor democratice este intrinsec legată de pace, stabilitate şi domnia legii la nivel naţional şi internaţional.

“Doresc să salut rolul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei în susţinerea celor mai vulnerabile categorii ale populaţiei, mai ales în contextul internaţional marcat de crize multiple, printre care războiul de agresiune declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina, instabilitatea crescută în Sahel, provocările climatice sau cele hibride”, a transmis Ciucă.

Citiți și ”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Totodată, şeful Guvernului exprimat îngrijorarea cu privire la campania de dezinformare desfăşurată de Moscova şi a invocat necesitatea elaborării unui plan de acţiune comună pentru contracararea acestei tactci parte a războiului hibrid purtat de Rusia.

“Ne preocupă şi ne îngrijorează activităţile şi abuzurile comise în regiune de grupul Wagner, în paralel cu campania de dezinformare desfăşurată de Moscova. Fenomenul dezinformării reprezintă una dintre tacticile războiului hibrid purtat de Rusia, care vizează nu doar destabilizarea regională, cât şi manipularea la nivel global. Observăm că multe state sunt ţinte şi victime ale dezinformării. Aceasta este o provocare comună şi o responsabilitate comună, care necesită mobilizarea tuturor. Organizaţia Internaţională a Francofoniei, care reprezintă vocea a 88 de state şi guverne, constituie un cadru excelent de acţiune comună în faţa acestei provocări care ne priveşte pe toţi. Este necesară, aşadar, elaborarea unui plan de acţiuni contra dezinformării în spaţiul francofon. Trebuie să continuăm să investim în educaţie şi este nevoie, de aceea, ca Francofonia să meargă şi mai departe în mobilizarea deplină a femeilor şi tinerilor în ceea ce priveşte prevenirea şi reducerea violenţei împotriva femeilor, educaţia fetelor, participarea femeilor şi tinerilor la procesele decizionale sau chiar accesul la locuri de muncă pentru aceste grupuri vulnerabile”, a menţionat prim-ministrul Ciucă. 

Continue Reading

Facebook

COMISIA EUROPEANA24 mins ago

Ursula von der Leyen anunță că va organiza, în parteneriat cu Varșovia și Kiev, o conferință care să ajute la localizarea copiilor ucraineni răpiți de Rusia

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

La propunerea României, Consiliul European solicită Comisiei Europene să prezinte un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

Acord istoric al liderilor europeni: UE Va livra urgent Ucrainei muniție de artilerie și, dacă se solicită, rachete, inclusiv prin achiziții comune

MAREA BRITANIE16 hours ago

A fost lansat forumul bilateral româno-britanic: România invită Marea Britanie să se implice în Inițiativa celor Trei Mări

PARLAMENTUL EUROPEAN17 hours ago

Subcomisia pentru sănătate publică înființată de Parlamentul European și-a început activitatea. Trei eurodeputați români fac parte din SANT

REPUBLICA MOLDOVA18 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu președintele Parlamentului R. Moldova: Împreună putem trece cu bine peste momentele dificile. Dorim să consolidăm punțile dintre noi

ROMÂNIA18 hours ago

Spitalele din România, printre cele care au oferit îngrijire celor 2000 de pacienți ucraineni transferați de la începutul războiului prin Mecanismul de protecție civilă al UE

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Reconstrucția Ucrainei se ridică la 383 de miliarde de euro, arată un raport comun al Guvernului de la Kiev, Comisiei Europene, Băncii Mondiale și ONU

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Prioritatea strategică a R. Moldova este de a ”accelera reformele pentru aderarea la UE până în 2030”, subliniază premierul Dorin Recean: Mulțumim României pentru sprijinul ”necondiționat”

NATO20 hours ago

Marea Britanie și România au semnat o nouă Declarație Comună a Parteneriatului Strategic și au lansat prima ediție a forumului bilateral: Vom consolida apărarea pe termen lungă a NATO pe flancul estic și la Marea Neagră

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Prioritatea strategică a R. Moldova este de a ”accelera reformele pentru aderarea la UE până în 2030”, subliniază premierul Dorin Recean: Mulțumim României pentru sprijinul ”necondiționat”

REPUBLICA MOLDOVA21 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă asigură R. Moldova de sprijin în fructificarea ”capitalului de simpatie fără precedent” pentru a deveni ”stat furnizor de stabilitate în regiune”

CHINA1 day ago

Secretarul de stat al SUA: Rusia și China au intrat “într-o căsătorie de convenienţă, nu din convingere”. Rusia este în mod clar “partenerul junior” în această relaţie

Daniel Buda2 days ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să evalueze corect poziția fermierilor în protejarea mediului: Sunt parte a soluției, nu a problemei

NATO2 days ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO1 week ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE1 week ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA1 week ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Team2Share

Trending