Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Ponta: Guvernul se va consulta cu expertii FMI si cei ai Comisiei Europene asupra proiectului de buget pentru anul viitor

Published

on

victor pontaGuvernul se va consulta la sfarsitul lunii octombrie cu expertii Fondului Monetar International (FMI) si cei ai Comisiei Europene asupra proiectului de buget pentru anul viitor a anuntat premierul Victor Ponta, potrivit Jurnalul.

Documentul urmează să fie aprobat dupa aceste discutii, la inceputul lunii noiembrie.

“Sfarsitul lunii – avem discutia cu cei de la Comisia Europeana si FMI, la inceputul lui noiembrie trimitem bugetul in Parlament”, a afirmat Ponta.

Premierul a adăugat că proiectul de buget ar urma să fie adoptat şi de Parlament în cursul lunii noiembrie.

Sursa: Jurnalul.ro
Foto: gov.ro

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen continuă tradiția lui Jean-Claude Juncker și îl contrează pe Nigel Farage: ”La discursuri ca ale dumneavoastră putem să renunțăm”

Published

on

© European Parliament

Ursula von der Leyen, candidata propusă de Consiliul European pentru a deveni prima femeie președintă a Comisiei Europene, a avut marți un schimb de replici cu eurodeputatul și liderul partidului Brexit Nigel Farage, în primul său discurs în fața plenului Parlamentului European în urma căruia speră să devină prima femeie președintă a Comisiei Europene.

Aceasta l-a ironizat pe Nigel Farage, care a criticat-o pentru că ar fi propus o viziune ”comunistă” asupra Europei și pentru că ar dori o armată europeană, adăugând că din fericire Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană.

La discursuri ca ale dumneavoastră putem să renunțăm”, a replicat candidata la șefia Comisiei Europene, în primul său schimb de replici ironice cu un eurodeputat.

De altfel, și cel pe care von der Leyen speră să îl succeadă în fruntea executivului european a fost protagonistul unor contre cu Nigel Farage pe parcursul legislaturii anterioare.

În prima sesiune plenară a Parlamentului European după ce britanicii au votat ieșirea din UE, în vara lui 2016, Jean-Claude Juncker afirma că un lucru bun al Brexit-ului este acela că ”nu îi va mai fi plătit salariul lui Farage”.

Cu toate acestea, extinderea termenului de retragere a Marii Britanii din UE a determinat participarea acesteia la alegerile europene, scrutin care a fost câștigat de partidul lui Nigel Farage, dar care nu îndeplinește condițiile necesare pentru a forma un grup politic în Parlamentul European.

Citiți și Sesiune plenară// Toate privirile spre Parlamentul European: Eurodeputații decid marți dacă Ursula von der Leyen va fi prima femeie președintă a Comisiei Europene

În intervenția sa inițială, Ursula von der Leyen și-a reafirmat disponibilitatea de a extinde termenul de ieșire a Marii Britanii din UE.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Garcia Perez, liderul social-democraților europeni, mesaj în plenul PE pentru Ursula von der Leyen: Vrem să relansăm procesul de ”Spitzenkandidat” pentru viitoarele alegeri

Published

on

© European Parliament

Garcia Perez a reiterat în timpul sesiunii plenare dorința de a reconsolida procesul de ”Spitzenkandidat” în viitoarele alegeri și i-a cerut sprijinul fostului ministru Afacerilor Europene: ”Noi ca socilaiști continuăm să credem că democrația europeană are un demers lent, democrația europeană nu poate face pași înapoi. Vrem să relansăm pentru viitoarele  alegeri procesul de ”Spitzenkandidat”, trebuie să fim siguri că sunteți în măsură să fiți purtătoarea schimbărilor pe care cetățenii le cer. Astăzi aveți posibilitatea să faceți pași concreți.”

Liderul social-democraților europeni, Garcia Perez, nu a prezentat încă o poziție concretă privind votul pentru cadidatura Ursulei von der Leyen.

Referitor la ”Semestrul European”, eurodeputatul spaniol, Garcia Perez, se așteaptă la niște propuneri concrete din partea candidatei Ursula von der Leyen: În Semestrul European ne putem mulțumii cu principii. Noi insistăm pe acest punct, trebuie ca regulile economice să fie flexibile. Avem nevoie de acțiuni mai categorice împotriva sărăciei.”

În contextul în care are nevoie de susținerea a cel puțin trei grupuri politice pentru a fi numită președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen s-a întâlnit săptămâna trecută cu grupurile europarlamentare. 

Președinta social-democraților, Garcia Perez, a declarat în numele grupului săptămâna trecută că vor încerca „să avem o poziție comună”. Această poziție este încă valabila, deoarece Garcia Perez la finalul intervenției sale în Parlamentul European, a menționat că nu îsi dorește o criză instituțională: ”Dar avem nevoie de garanții, grupul meu  va lua în această după amiază o decizie,  găndidu-se la ce e mai bun pentru Europa și pentru  consolidarea parcursului european.”

Membrii Parlamentului European reuniți de luni până joi la Strasbourg pentru cea de-a doua plenară a noului legislativ european constituit la 2 iulie, vor vota pentru viitorul Uniunii Europene privind alegerea sau respingerea Ursulei von der Leyen pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, moment culminant urmat de evaluarea rezultatelor primei președinții a României la Consiliul UE, de prezentarea priorităților noii președinții finlandeze și de audierea celor două propuneri de comisari europeni interimari din partea României și a Estoniei. Lucrările sesiunii plenare a Parlamentului European vor fi transmise LIVE pe CaleaEuropeană.ro.

Ursula von der Leyen, candidata Consiliului European la șefia Comisiei Europene, a făcut marți un apel la unitatea europenilor pentru alegerea căii europene și la apărarea ordinii internaționale bazate pe reguli și multilateralism, în primul său discurs în fața plenului Parlamentului European în urma căruia speră să devină prima femeie președintă a Comisiei Europene.

Citiți și: Ursula von der Leyen, în discursul de candidatură la șefia Comisiei Europene: ”Dacă vrem să alegem calea europeană, trebuie să ne redescoperim unitatea” 

Citiți și: Brexit: Ursula von der Leyen se arată dispusă să extindă termenul pentru Brexit dacă va fi aleasă președintă a Comisiei Europene

 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen se arată dispusă să extindă termenul pentru Brexit dacă va fi aleasă președintă a Comisiei Europene

Published

on

© European Parliament

Ursula von der Leyen, candidata propusă de Consiliul European pentru a deveni prima femeie președintă a Comisiei Europene, și-a reafirmat disponibilitatea de a extinde termenul de ieșire a Marii Britanii din UE, în primul său discurs în fața plenului Parlamentului European în urma căruia speră să devină prima femeie președintă a Comisiei Europene.

Decizia Marii Britanii de a ieși din UE este o decizie foarte serioasă pe care o regretăm dar o respectăm. Sunt gata să acord extinderea termenului pentru Brexit în cazul în care va fi nevoie. Marea Britanie va rămâne aliatul și partenerul nostru”, a spus von der Leyen, în contextul în care termenul pentru Brexit expiră la data de 31 octombrie 2019, ultima zi de mandat a actualei Comisii Europene.

Propunerea lui von der Leyen apare cu o săptămână înainte de numirea unui nou prim-ministru în Marea Britanie, șansele cele mai mari avându-le fostul ministru de Externe și susținător al Brexit-ului, Boris Johnson.

Parlamentul European dezbate marți și urmează să voteze în cursul serii asupra alegerii Ursulei von der Leyen în fruntea Comisiei Europene, o majoritate în jurul candidaturii acesteia fiind încă incertă.

Citiți și Sesiune plenară// Toate privirile spre Parlamentul European: Eurodeputații decid marți dacă Ursula von der Leyen va fi prima femeie președintă a Comisiei Europene

În discursul său, von der Leyen a promis, pe lângă posibilitatea extinderii Brexit, și eforturi pentru consolidarea apărării europene, un salariu minim european, un nou mecanism pentru statul de drept, dar și reforme democratice europene precum crearea dreptului de inițiativă legislativă pentru Parlamentul European sau adoptarea listelor transnaționale pentru alegerile europene.

Consiliul European a decis amânarea ieşirii Marii Britanii din UE până pe 31 octombrie 2019. Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. În cazul în care Acordul ar fi aprobat, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă imediat.

Boris Johnson şi Jeremy Hunt sunt singurii candidaţi rămaşi în cursa pentru ocuparea funcţiilor de preşedinte al Partidului Conservator şi de premier al Marii Britanii, după ce Michael Grove a fost eliminat în urma votului de săptămâna trecută al parlamentarilor conservatori.

Partidul Conservator din Marea Britanie a anunţat că rezultatul votului privind noul premier al ţării va fi făcut public pe 23 iulie.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending