Ponta: Huawei nu va furniza echipamente pentru STS

pontaProducătorul chinez de echipamente de telecomunicaţii Huawei nu va veni în România să presteze lucrări pentru Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, iar declaraţia preşedintelui pe această temă este o prostie, a afirmat, joi, la Palatul Victoria, premierul Victor Ponta, potrivit Agerpres.

Ideea că Huawei o să vină să facă nu ştiu ce pentru STS este cel puţin, încerc să mă explic diplomatic, este un neadevăr. Din câte ştiu, şi este public, compania Huawei furnizează de ani de zile pentru marile companii de telecomunicaţii de pe piaţa României echipamente, dar nu doar de pe piaţa României, ci şi de pe piaţa Uniunii Europene, a declarat Victor Ponta, solicitat de jurnalişti să precizeze ce fel de sisteme de comunicaţii va construi Huawei în România şi dacă acestea prevăd un grad înalt de securizare.

Despre o eventuală participare a companiei chineze la realizarea sistemului 112 din România, Ponta a spus: ‘Nu ştiu dacă am eu voie să vă dezvălui, puteţi să-l întrebaţi pe directorul STS, domnul Opriş, care în şedinţa CSAT a precizat care sunt companiile care au lucrat la sistemul 112’.

Cu siguranţă nu e vorba de Huawei, e vorba de alte două companii. Repet, nu ştiu dacă am voie să vă spun ce a prezentat directorul STS în CSAT, dar în mod sigur vă va răspunde domnia sa’, a spus premierul.

Victor Ponta a precizat că Huawei ar putea participa la proiecte ce ţin de crearea unui sistem de siguranţă naţională sau importanţă naţională, doar în condiţiile respectării legislaţiei europene, întrebat la ce se referă această prevedere din memorandumul cu firma chineză.

‘Dacă există licitaţii, ştiţi foarte bine că toate sunt făcute în baza legislaţiei europene. România nu vrea şi nu-şi propune să deroge de la procedurile europene’, a mai declarat premierul.

El a adăugat că nu există motive de îngrijorare de genul celor exprimate de SUA, întrebat cum comentează prezenţa Huawei din această perspectivă.

‘Ştiţi foarte bine că şi SUA, şi Europa lucrează în foarte multe sisteme cu compania Huawei. E o prostie ce a spus domnul preşedinte, ca să vă spun direct aşa, că nu mă înţelegeaţi când am încercat să fiu diplomat’, a mai declarat Victor Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat miercuri că a înţeles din memorandumul semnat de Guvern cu firma Huawei de ce premierul Victor Ponta doreşte Serviciul de Telecomunicaţii Speciale în subordinea Executivului, arătând că legea privind atribuţiile STS nu va trece de CCR.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.