Connect with us

ROMÂNIA

Ponta i-a transmis secretarului general adjunct OECD că România vrea să fie membru cu drept deplin

Published

on

România vrea să devină membru cu drepturi depline al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), autorităţile de la Bucureşti considerând că acest obiectiv este realizabil, i-a transmis premierul Victor Ponta secretarului general adjunct OECD, William Danvers, aflat la Bucureşti.

victor ponta gov“Există această voinţă, există această dorinţă şi cred că există şi această putinţă. Nu ştiu cum o să traducă în limba engleză acest cuvânt care, pentru noi, este foarte sugestiv”, a spus Ponta în discursul susţinut cu ocazia lansării unui proiect privind analiza impactului reglementărilor în vigoare asupra mediului concurenţial în sectoare cheie ale economiei româneşti”, derulat în parteneriat de către Guvern, OECD şi Consiliul Concurenţei, potrivit Mediafax.

El a mai afirmat că mediul de afaceri, Consiliul Concurenţei, Camera de Comerţ şi Industrie a României au un rol foarte important în a atrage atenţia Parlamentului atunci când apare pericolul recreării unui monopol sau al scăderii transparenţei şi competitivităţii.

“Consolidarea instituţiilor democratice este un lucru pe care, în ciuda eforturilor unor oameni politici, le-am reuşit totuşi, şi cred că sunt câştigate pe termen mediu şi lung”, a spus Ponta.

Ponta a adăugat că, marţi, a fost la Sfânta Parascheva (sluja religioasă de la Iaşi – n.r.) şi s-a ocupat de “cele sfinte”, adăugând însă că acestea durează “o zi”, în schimb efortul pentru creştere economică, competiţie, transparenţă şi reformare a instituţiilor este unul constant.

“Vorbeam cu secretarul general adjunct, domnul Denvers, că ieri ne-am ocupat de cele sfinte, la Sfânta Parascheva, dar cele sfinte durează o zi şi celelate de zi cu zi, şi anume competiţia, capacitatea noastră de dezvoltare economică, de reformare a instituţiilor publice şi de creşterea transparenţei, categoric reprezintă un efort care trebuie făcut în mod constant. Din acest punct de vedere, eforturile pe care România le-a făcut în ultima perioadă, de a îndeplini standarde înalte, în primul rând de competitivitate, de transparenţă, de funcţionalitate a instituţiilor publice şi a legislaţiei, standarde pe care Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică le-a stabilit în mod clar, toate aceste eforturi sunt, de fapt, în interesul României, în interesul dezvoltării noastre ca societate şi în interesul fundaţiei pe care încercăm să o creăm pentru o dezvoltare sustenabilă în anii viitori”, a spus Ponta.

Aderarea României la OCDE este un obiectiv strategic al politicii externe române, care depinde însă de mai mulţi factori, printre care existenţa unei economii de piaţă şi a unei democraţii funcţionale.

 

.

 

.

ROMÂNIA

Cum arată România văzută din spațiu de satelitul european Sentinel2, din cadrul programului european Copernicus

Published

on

© Reprezentanța Comisiei Europene în România/ Facebook

România a fost surpinsă în imagini de sateliții misiunii europene Sentinel2, din cadrul programului european, Copernicus, coordonat de Comisia Europeană, în parteneriat cu Agenția Spațială Europeană (ESA), informează Agerpres.

Primul satelit din cadrul programului Copernicus Earth, Sentinel-1A, a fost lansat la 3 aprilie 2014, urmat de alte astfel de instrumente spaţiale incluse în programul Copernicus, o constelaţie de sateliţi din gama ”Sentinel” cu rol de observare şi monitorizare a Terrei, lansaţi progresiv de Uniunea Europeană şi ESA.

Continue Reading

ROMÂNIA

Șeful diplomației slovace, la București: Slovacia continuă să fie un susţinător puternic al aderării României la Spaţiul Schengen şi al candidaturii la OECD

Published

on

© Administrația Prezidențială

Slovacia continuă să fie un susţinător puternic al aderării României la Spaţiul Schengen şi al candidaturii la OECD, a declarat, marţi, ministrul Afacerilor Externe şi Europene, Miroslav Lajcak, aflat în vizită la Bucureşti.

Șeful diplomației slovace, aflat marți în vizită la București, s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis, cu prim-ministrul Ludovic Orban și cu ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Discuţiile dintre Klaus Iohannis și ministrul slovac au vizat consolidarea cooperării bilaterale dintre cele două țări, precum și agenda europeană și regională, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Șeful statului a evocat excelența relației dintre cele două țări, clădită pe afinități de ordin istoric și cultural și pe interese convergente în plan politic, economic și securitar. În context, cei doi înalți demnitari și-au exprimat angajamentul pentru continuarea consolidării relației bilaterale, inclusiv a dialogului politic.

Președintele Klaus Iohannis și ministrul Miroslav Lajčák au apreciat modul în care cele două minorități naționale sunt integrate în societatea română, respectiv cea slovacă, acestea contribuind substanțial la dezvoltarea legăturilor dintre cele două țări.

De asemenea, au mai fost abordate subiecte de actualitate aflate pe agenda europeană și regională, cu accent pe situația din Balcanii de Vest. În context, cei doi interlocutori și-au exprimat speranța că propunerea Comisiei Europene de revizuire a metodologiei privind politica de extindere va contribui la eficientizarea procesului de aderare. Totodată, șeful statului și ministrul slovac au reiterat sprijinul pentru deschiderea cât mai rapidă a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Macedonia de Nord și Albania.

În cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul Bogdan Aurescu, el a evidenţiat politica română privind minorităţile, relatează Agerpres.

“Politica română privind minorităţile ar putea fi luată drept model”, a punctat Lajcak.

La rândul său, ministrul Aurescu a remarcat viziunea comună a celor două ţări privind extinderea UE.

“Amândouă statele sunt puternici susţinători ai extinderii Uniunii Europene şi avem o convergenţă remarcabilă între poziţiile şi abordările noastre pe acest subiect. Am subliniat importanţa pe care procesul de extindere o are pentru statele din regiune, proces care trebuie să continue fără obstacole suplimentare. Sprijinim adoptarea unei decizii cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi cu Macedonia de Nord cât mai curând posibil”, a afirmat el.

Bogdan Aurescu a menţionat şi Iniţiativa celor Trei Mări, în care sunt implicate România şi Slovacia. “Am salutat anunţul recent al SUA la Conferinţa de securitate de la Munchen – alocarea unei sume de până la un miliard de dolari pentru proiecte de interconectare în cadrul acestei iniţiative”, a precizat şeful diplomaţiei române.

În ceea ce priveşte Cadrul Financiar Multianual al UE, Aurescu a evidenţiat “interesul României pentru un buget ambiţios care să menţină finanţările necesare pentru Politica de coeziune, pentru Politica agricolă comună”.

Continue Reading

NEWS

Premierul Ludovic Orban: Ne gândim la un instrument care să asigure finanţarea proiectelor localităţilor româneşti înfrăţite cu cele din Republica Moldova

Published

on

© Guvernul României

Prim-ministrul interimar Ludovic Orban a precizat că Guvernul ia în calcul elaborarea unui mecanism care să susțină asigurarea finanțării pentru proiectele stabilite între localități românești înfrățite cu localități din Republica Moldova, informează Agerepres.

”Ştim foarte bine care este situaţia în Republica Moldova. Ne interesează într-o măsură foarte mare să putem să susţinem proiectele comunităţilor locale şi administraţiilor locale din Republica Moldova şi aici chiar ne gândim la un instrument care să ajute localităţile din România, care sunt înfrăţite cu localităţi din Basarabia, să poată să aibă finanţările necesare pentru a finanţa acele proiecte care sunt convenite cu primarii din Basarabia”, a precizat premierul Orban.

Declarațiile prim-ministrului Orban au venit după ce un reprezentant al autorităţilor locale din Republica Moldova a cerut ca diversele forme de sprijin financiar să fie alocate prioritar către proiectele autorităţilor locale. ”Am vrea foarte mult să ne ajutaţi. Dar cum? Să nu mai daţi banii guvernelor centrale. Să ne ajutaţi ca tot suportul care vine în Republica Moldova să fie condiţionat prin reforme reale, prin luptă cu adevărat cu corupţia şi prin focusare cât mai mare către autorităţile publice locale”, a precizat acesta.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending