Connect with us

MAREA BRITANIE

Post-BREXIT: Regatul Unit lansează procedura de soluționare a litigiilor cu UE privind accesul la programele de cercetare europene

Published

on

© European Union 2012 - EP

Guvernul britanic a inițiat consultări oficiale cu UE, în vederea finalizării participării Regatului Unit la programele UE în domeniul științei și cercetării. Acest lucru survine ca urmare a întârzierilor persistente ale UE în ceea ce privește punerea în aplicare a acordului încheiat în cadrul Acordului Comercial și de Cooperare (ACC), informează un comunicat

La 16 august 2022, guvernul britanic a scris Comisiei Europene pentru a solicita consultări privind finalizarea cât mai curând posibil a participării Regatului Unit la programele UE (Orizont Europa, Copernicus, Cercetare și Formare Euratom, Fuziune pentru Energie) și accesul la serviciile din cadrul programelor (Supraveghere și Monitorizare Spațială).

Participarea Regatului Unit a fost convenită cu UE în cadrul ACC în 2020, în care se stipulează cu claritate că aceasta va avea loc cât mai curând posibil, atunci când legislația UE relevantă va fi finalizată. Potrivit Guvernului britanic, acest calendar a fost vital pentru ca cercetătorii și întreprinderile din Regatul Unit să poată participa pe deplin încă de la începutul programelor UE respective. Însă, au trecut mai bine de 18 luni de când s-a convenit asupra ACC, iar UE a refuzat să dea curs asocierii Regatului Unit.

„Guvernul britanic s-a implicat pe larg la nivelul UE în încercarea de a rezolva această problemă. Este clar că UE nu respectă acordul încheiat. Asocierea la aceste programe rămâne preferința Regatului Unit, dar întârzierile UE creează o incertitudine intolerabilă pentru cercetătorii și întreprinderile din Regatul Unit și din statele membre ale UE. Acesta este motivul pentru care Guvernul ia măsuri pentru a demara consultări cu scopul de a finaliza participarea Regatului Unit. Acesta este un mecanism convenit în cadrul ACC pentru a rezolva problemele dintre Regatul Unit și UE”, precizează comunicatul.

Guvernul britanic mai menționează că sprijinirea sectorului de cercetare și dezvoltare din Regatul Unit în această perioadă și asigurarea unei colaborări continue rămâne o prioritate.

„Astfel, în paralel cu începerea consultărilor, Regatul Unit continuă să elaboreze planuri îndrăznețe și ambițioase pentru aranjamente alternative la nivel național în cazul în care UE continuă să refuze să își respecte angajamentele. La 20 iulie 2022, guvernul britanic a lansat o publicație care prezintă mai multe detalii despre aceste planuri. În cazul în care întârzierile continuă, guvernul britanic va fi obligat să decidă dacă va pune în aplicare aceste aranjamente.”

Totodată, executivul britanic subliniază că „acum, mai mult ca niciodată, Regatul Unit și UE ar trebui să colaboreze pentru a aborda provocările noastre comune, de la neutralitatea climatică la sănătatea globală și securitatea energetică”. „Guvernul britanic este pregătit să colaboreze cu Comisia Europeană pentru a rezolva această problemă și așteaptă cu interes un angajament constructiv în timpul consultărilor”, adaugă instituția. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

MAREA BRITANIE

Marea Britanie și Australia își unesc forțele pentru a combate ”coerciția” economică exercitată de China, într-o lume în care ”ordinea bazată pe reguli este amenințată mai mult ca niciodată”

Published

on

© Richard Marles/ Twitter

Marea Britanie și Australia fac echipă pentru a combate ”coerciția” economică exercitată de China.

Miniștrii de rang înalt din cele două state au anunțat joi că vor demara un nou ”dialog privind securitatea economică” pentru a aborda provocările tot mai mari din Indo-Pacific, pentru a menține diversitatea lanțurilor de aprovizionare globale și pentru a aborda riscul de “coerciție” economică din partea unor națiuni ostile, informează Politico Europe.

Măsura face parte din răspunsul Occidentului la presiunile exercitate de Beijing asupra unor companii sau sectoare importante de peste mări, în încercarea de a le împiedica să facă declarații publice cu privire la chestiuni sensibile sau de a obține sprijinul acestora pentru politicile Chinei.

Anunțul a fost făcut la finalul unei vizite de două zile la Londra a viceprim-ministrului și ministrului apărării australian Richard Marles și a ministrului de externe Penny Wong. Cei doi s-au întâlnit cu omologii lor britanici Ben Wallace și James Cleverly – un format cunoscut sub numele de ”Aukmin”.

”Este important să recunoaștem că, din păcate, ordinea bazată pe reguli este amenințată mai mult ca niciodată, drepturile omului sunt amenințate de o serie de personaje din întreaga lume, iar oamenii testează suveranitatea statelor naționale într-un mod care ar trebui să ne îngrijoreze pe toți”, a declarat Wallace într-o conferință de presă la Portsmouth, în sudul Angliei.

Într-o declarație comună emisă joi, cei patru miniștri au subliniat ”opoziția lor fermă față de orice coerciție sau acțiune destabilizatoare în Marea Chinei de Sud”, unde China își sporește prezența militară.

Pe fondul tensiunilor crescute dintre China și Taiwan, miniștrii britanici și australieni au subliniat importanța ”păcii și a stabilității” în strâmtoarea Taiwan, o cale navigabilă esențială pentru lanțurile de aprovizionare globale, și opoziția lor comună față de ”schimbările unilaterale ale status quo-ului”.

Marea Britanie și Australia sunt parteneri apropiați în domeniul apărării și membri ai pactului tripartit AUKUS cu SUA din septembrie 2021, care vizează furnizarea de submarine cu propulsie nucleară și alte echipamente de apărare de ultimă generație pentru Australia. Se așteaptă ca la începutul primăverii, Canberra să decidă dacă aceste submarine vor fi construite de SUA, Marea Britanie sau o combinație a celor două.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Rishi Sunak: Trimiterea de avioane de luptă în Ucraina ar necesita „luni, dacă nu ani” de antrenament

Published

on

© No. 10/ Flickr

Premierul britanic Rishi Sunak a declarat joi că trimiterea de avioane de luptă în Ucraina ar necesita „luni, dacă nu ani” de antrenament, iar el caută cea mai eficientă modalitate de a ajuta Kievul să obțină victoria, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Într-un interviu televizat pentru TalkTV, pentru a marca primele sale 100 de zile în calitate de lider, Sunak a declarat că „discută mereu cu ucrainenii despre sprijinul potrivit de care au nevoie”.

„Problema este care este sprijinul pe care îl putem oferi și care credem că va face cea mai mare diferență? …De aceea, decizia pe care am luat-o în calitate de prim-ministru a fost aceea de a fi una dintre primele țări din lume care a furnizat tancuri grele Ucrainei… Am fost apoi urmați de alte țări.”

Avioanele de luptă, a spus șeful guvernului de la Londra, sunt „echipamente incredibil de sofisticate care necesită luni, dacă nu ani, pentru ca oamenii să fie instruiți”.

„Dorința și obiectivul nostru este ca Ucraina să câștige acest conflict… Așadar, nu este vorba doar de echipament, ci și de capacitățile și antrenamentul care vin alături de acesta, împreună cu un plan cu aliații noștri care să asigure că pot fi victorioși.”

Citiți și Premierul britanic consideră că „nu este practic” să furnizeze Ucrainei avioane de luptă, deoarece instruirea ar dura prea mult, dar promite să accelereze sprijinul pentru Kiev

Tot joi, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a avertizat că furnizarea de avioane de luptă Ucrainei nu ar reprezenta o „baghetă magică” în acest război.

„În ceea ce privește procesul legat de avioane, am fost destul de clar. Un lucru pe care l-am învățat în ultimul an este să nu excludem nimic”, a spus Wallace reporterilor.

Kievul a solicitat avioane de război F-16 de fabricație americană pentru a ajuta la respingerea invaziei rusești.

Statele Unite au exclus deocamdată orice livrare de F-16 către Ucraina, dar alți parteneri, inclusiv Polonia, s-au arătat mai deschiși la această idee.

„Sunt foarte deschis să examinez tot felul de sisteme, și nu doar avioane, pentru a oferi Ucrainei această asistență”, a declarat Wallace.

Ministrul britanic a precizat că „aceste lucruri nu se întâmplă întotdeauna peste noapte. Dar pot spune că nu îi punem în pericol pe ucraineni”.

Comentariile sale au fost făcute după ce Downing Street a dat de înțeles marți că exclude trimiterea avioanelor sale de luptă.

„Avioanele de luptă Typhoon și F-35 ale Marii Britanii sunt extrem de sofisticate și durează luni de zile pentru a învăța să le piloteze”, a declarat purtătorul de cuvânt oficial al premierului. „Având în vedere acest lucru, credem că nu este practic să trimitem aceste avioane în Ucraina”, a adăugat oficialul.

Guvernul Marii Britanii a anunțat în ianuarie că își propune să trimită tancuri în Ucraina la sfârșitul lunii martie, după ce a devenit primul aliat occidental care a promis vehicule grele de asalt, cu un plan de a trimite 14 tancuri Challenger 2.

Wallace a declarat că nevoia imediată a Kievului este de armament pentru a permite formațiunilor militare de pe teren să respingă trupele rusești și că este „ușor să ne lăsăm duși de val”.

Aprovizionarea cu avioane de luptă nu ar reprezenta o schimbare radicală peste noapte, din cauza necesității unui antrenament complex, a adăugat ministrul.

„Știți, chiar dacă mâine dimineață am anunța că îi vom pune în avioane rapide, asta ar dura luni de zile”, a punctat Wallace, deoarece ucrainenii s-ar confrunta cu faptul că „dintr-o dată ar trebui să învețe să le piloteze”.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Boris Johnson: “Joc încheiat” pentru Putin dacă Occidentul livrează Kievului arme pentru a sparge liniile forțelor ruse din sudul și estului Ucraina

Published

on

© Boris Johnson/ Twitter

Brexitul i-a permis Regatului Unit să ”facă lucrurile în mod diferit” atunci când a fost vorba despre furnizarea de arme Ucrainei în faţa forţelor invadatoare ruse, a susţinut miercuri, la Washington, fostul premier britanic Boris Johnson, adăugând că livrarea de arme occidentale Kievului pentru a sparge liniile forţelor ruse din sudul şi estul Ucrainei ar însemna ”joc încheiat” pentru preşedintele rus Vladimir Putin.

În opinia sa, dacă Regatul Unit nu ar fi părăsit Uniunea Europeană atunci livrarea rachetelor antitanc pentru armata ucraineană de către Londra nu ar fi avut loc, relatează DPA, potrivit Agerpres.

Boris Johnson a făcut aceste comentarii după un discurs rostit miercuri la Atlantic Council de la Washington. El a folosit acest prilej pentru a spori presiunea asupra Occidentului în scopul trimiterii în Ucraina a armelor de care aceasta are nevoie pentru o ofensivă, inclusiv rachete cu rază lungă de acţiune şi avioane de vânătoare.

El a adăugat că livrarea de arme Kievului pentru a sparge liniile forţelor ruse din sudul şi estul Ucrainei ar însemna ”joc încheiat” pentru preşedintele rus Vladimir Putin.

”Acea zonă, între Mariupol, Donbas şi Crimeea pe care Putin a luat-o, este acea fâşie lungă de pământ care practic îi împiedică pe ucraineni să ajungă la Marea Azov. Dacă ucrainenii o iau înapoi – ceea ce ei pot face şi au un plan -, dacă ei pot lua înapoi Melitopol, Berdiansk şi Mariupol, acele zone, atunci jocul s-a încheiat pentru Putin. Asta este ceea ce trebuie să se întâmple”, a explicat Boris Johnson.

Regatul Unit şi SUA au fost până acum reticente în a oferi avioane militare sofisticate, precum modelele Typhoon şi F-35 folosite de Forţele Aeriene Regale (RAF) şi avioanele de vânătoare F-16 desfăşurate de Forţele Aeriene ale SUA.

Însă în timpul discursului său, fostul premier britanic a insistat că Occidentul trebuie să-şi extindă ajutorul oferit şi să le ”dea ucrainenilor instrumentele pentru a încheia treaba”.


Citiți și

Boris Johnson afirmă că “Putin a pavat calea Ucrainei către NATO”: De dragul stabilității și al păcii, trebuie să începem acum procesul de a aduce Ucraina în NATO

“Ce naiba mai așteptăm?”. Boris Johnson cere Occidentului să dea Ucrainei “tot ce are nevoie” pentru a câștiga războiul cu Rusia în acest an


Pe de altă parte, Johnson, care a dezvoltat o relaţie amicală cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a reluat argumentul, prezentat şi cu alte ocazii, conform căruia Ucrainei ar trebui să i se permită să adere la NATO şi la UE. ”Cred că, de îndată de acest război se va fi încheiat, de îndată ce ucrainenii vor fi câştigat, atunci ei ar trebui să înceapă procesul de primire atât în NATO, cât şi în UE”, a declarat Boris Johnson în acelaşi cadru la Consiliul Atlantic din Washington.

Fostul şef al executivului britanic a fost întrebat ce crede despre răspunsul Europei la conflictul din Ucraina.

În comentariile făcute la o zi după împlinirea a trei ani de Brexit, Johnson – care în calitate de prim-ministru a parafat acordul de retragere a Regatului Unit din UE şi acordul privind viitoarele relaţii comerciale cu Bruxelles – a spus că ieşirea ţării sale din UE i-a permis guvernului său să trimită arme uşoare antitanc de nouă generaţie (NLaws) în Ucraina.

”Cred în mod serios că faptul că am putut lua o decizie a fost parţial urmarea Brexitului şi pentru că am avut o abordare care a fost foarte distinctă de vechea abordare a UE care, apropo, a fost guvernată de Formatul Normandia, ce fusese convenit în 2014. Pentru motive care sunt obscure acum în opinia mea, guvernul britanic a decis că nu vrea să fie implicat în asta. Franţa şi Germania au condus, acesta era cadrul UE. Dacă am fi rămas alături (de UE), nu cred că am fi livrat NLaws şi cred că am fi avut o abordare foarte diferită, ca să vorbim deschis. Ca urmare a Brexitului cred că am putut face lucrurile diferit şi, sper, într-un mod care i-a fost util Ucrainei”, a spus fostul lider al guvernului britanic.

Continue Reading

Facebook

CHINA2 hours ago

Balon de spionaj chinez deasupra SUA: Antony Blinken își amână vizita în China, în timp ce Beijingul afirmă că “dirijabilul este de natură civilă”, regretând incidentul

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 hours ago

Gheorghe Falcă sprijină înăsprirea regulilor privind publicitatea politică în UE: Vorbim despre sănătatea democrației noastre

Daniel Buda5 hours ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE: Transportul animalelor vii trebuie să continue indiferent de distanță și durată, câtă vreme bunăstarea este asigurată

ROMÂNIA5 hours ago

Eurostat: Aproximativ 30% din energia destinată încălzirii și răcirii în România provine din surse regenerabile

U.E.6 hours ago

UE sprijină Ucraina în acțiunea de deminare a zonelor eliberate de ocupația rusă printr-un program suplimentar de 25 de milioane de euro

NATO6 hours ago

Norvegia își dotează armata cu 54 de tancuri Leopard 2 de nouă generație într-una „dintre cele mai dificile situații de securitate de după cel de-al Doilea RM”

U.E.7 hours ago

Summitul UE-Ucraina: Ursula von der Leyen anunță un nou sprijin pentru Ucraina pentru 2023. Pachetul se ridică la 450 de milioane de euro și va fi destinat asistenței umanitare, redresării și susținerii reformelor

NATO8 hours ago

NATO își exprimă îngrijorarea că Rusia nu își respectă obligațiile care decurg din noul Tratat START privind stabilitatea strategică și reducerea armelor nucleare

ROMÂNIA8 hours ago

Bogdan Aurescu: Hotărârea CIJ de la Haga privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, una dintre cele mai importante realizări ale diplomației române din istoria recentă

ROMÂNIA9 hours ago

Virgil Popescu, la Baku: Alături de partenerii azeri, georgieni şi unguri vom stabili cadrul pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră

ENERGIE1 day ago

De la Baku, Klaus Iohannis afirmă că “România și Azerbaidjan vor dezvolta legătura dintre Europa și Caucazul de Sud”. Romgaz și Socar semnează un nou acord de livrare de gaze azere în România

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ucraina: UE și partenerii din Comunitatea Energetică Europeană vor aloca 150 milioane de euro pentru achiziționarea de echipamente energetice esențiale

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Pentru a marca un an de la invadarea Ucrainei, UE va pune în aplicare cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până la 24 februarie

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Comisia Europeană prezintă Planul Industrial pentru Pactul Verde. Ursula von der Leyen: Europa este hotărâtă să conducă revoluția tehnologiilor curate

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

De la Chișinău, premierul danez anunță că ”noi, în cadrul UE, suntem hotărâți să creştem asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova”

NATO6 days ago

Ungaria se alătură Cehiei și Poloniei în misiunile de protejare a spațiului aerian al Slovaciei

U.E.1 week ago

Ministrul de externe al Olandei: România a parcurs un drum extraordinar. Am spus că vom sprijini aderarea României la Schengen și ne menținem angajamentul luat

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu miniștrii de externe ai Franței și Olandei despre aderarea României la Schengen și sprijinirea R. Moldova

NATO1 week ago

Grupul de luptă NATO de la Cincu: Miniștrii de externe ai României, Olandei și Franței reafirmă solidaritatea și unitatea aliată pentru apărarea flancului estic

NATO1 week ago

Vizită istorică la NATO: Președintele Israelului s-a adresat în premieră aliaților reuniți în Consiliul Nord-Atlantic

Team2Share

Trending