Partidul Popularilor Europeni amenință guvernul condus de premierul ungar Viktor Orban cu declanșarea articolului 7 din Tratatul UE, care duce la suspendarea drepturilor unui stat membru dacă încalcă valorile și principiile UE, urmare a închiderii Universității Central Europene și a campaniei agresive anti UE.
”PPE va discuta și analiza situația FIDESZ și a Ungariei pe 29 aprilie. PPE va urmări rezultatul analizei Comisiei Europene despre legalitatea inițiativei egislative din Ungaria (care a dus la închiderea CEU – n.red.). Dacă această situație persistă în Ungaria, articolul 7 ar putea fi luat în discuție”, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan, purtător de cuvânt al PPE, pentru HotNews.ro.
Siegfried Mureșan și-a continuat avertismentul la adresa Ungariei, făcând referire și la referendumul anti-UE anunțat de Orban, sub sloganul ”Să oprim Bruxelles-ul”. ”Ungaria vrea să se bucure în continuare de toate beneficiile apartenenței la UE, inclusiv dreptul de a trăi și călători oriunde în Europa, dreptul de a munci și de a studia oriunde în UE, precum și miliardele de euro venite sub formă de fonduri UE?”
Ungaria a adoptat o lege care duce la închiderea Universității Central-Europene din Budapesta, creată în 1991 de miliardarul George Soros. Actul normativ precizează că diplomele emise de instituțiile de învățământ străine care nu au corespondent și în statele de origine ale instituțiilor în cauză nu vor fi recunoscute.
Peste 900 de universitari din întreaga lume, printre care și 18 laureati ai premiului Nobel, au semnat o petiție în care cer retragerea legii, o cerere susținută și de Washington. CEU este clasificată între primele 50 cele mai bune universități din lume în științe politice, potrivit QS World University Rankings.
Ce prevede articolul 2 al Tratatului UE
Uniunea se întemeiază pe valorile respectării demnităţii umane, libertăţii, democraţiei, egalităţii, statului de drept, precum şi pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparţin minorităţilor. Aceste valori sunt comune statelor membre într-o societate caracterizată prin pluralism, nediscriminare, toleranţă, justiţie, solidaritate şi egalitate între femei şi bărbaţi.
Ce prevede articolul 7 al Tratatului UE
(1) La propunerea motivată a unei treimi din statele membre, a Parlamentului European sau a Comisiei Europene şi cu aprobarea Parlamentului European, Consiliul, hotărând cu o majoritate de patru cincimi din membrii săi, poate să constate existenţa unui risc clar de încălcare gravă a valorilor prevăzute la articolul 2, de către un stat membru. Înainte de a proceda la această constatare, Consiliul audiază statul membru în cauză şi îi poate adresa recomandări, hotărând după aceeaşi procedură.
Consiliul verifică cu regularitate dacă motivele care au condus la această constatare rămân valabile.
(2) Consiliul European, hotărând în unanimitate la propunerea unei treimi din statele membre sau a Comisiei Europene şi cu aprobarea Parlamentului European, poate să constate existenţa unei încălcări grave şi persistente a valorilor prevăzute la articolul 2, de către un stat membru, după ce a invitat acel stat membru să-şi prezinte observaţiile.
(3) În cazul în care a fost făcută constatarea menţionată la alineatul (2), Consiliul, hotărând cu majoritate calificată, poate decide să suspende anumite drepturi care îi revin statului membru în cauză în urma aplicării tratatelor, inclusiv dreptul de vot în Consiliu al reprezentantului guvernului acelui stat membru. Procedând în acest fel, Consiliul ţine seama de eventualele consecinţe ale unei astfel de suspendări asupra drepturilor şi obligaţiilor persoanelor fizice şi juridice.
Obligaţiile care îi revin statului membru în cauză în temeiul tratatelor rămân obligatorii în orice situaţie pentru statul membru respectiv.
(4) Consiliul, hotărând cu majoritate calificată, poate decide ulterior să modifice sau să revoce măsurile luate în temeiul alineatului (3), ca răspuns la modificarea situaţiei care l-a determinat să impună măsurile respective.
(5) Modalităţile de vot care, în înţelesul prezentului articol, se aplică Parlamentului European, Consiliului European şi Consiliului sunt prevăzute la articolul 354 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene.
.