Connect with us

Siegfried Mureșan

PPE amenință Ungaria cu suspendarea drepturilor în UE, după ce a închis Universitatea Central Europeană

Published

on

Partidul Popularilor Europeni amenință guvernul condus de premierul ungar Viktor Orban cu declanșarea articolului 7 din Tratatul UE, care duce la suspendarea drepturilor unui stat membru dacă încalcă valorile și principiile UE, urmare a închiderii Universității Central Europene și a campaniei agresive anti UE.

”PPE va discuta și analiza situația FIDESZ și a Ungariei pe 29 aprilie. PPE va urmări rezultatul analizei Comisiei Europene despre legalitatea inițiativei egislative din Ungaria (care a dus la închiderea CEU – n.red.). Dacă această situație persistă în Ungaria, articolul 7 ar putea fi luat în discuție”, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan, purtător de cuvânt al PPE, pentru HotNews.ro.

Siegfried Mureșan și-a continuat avertismentul la adresa Ungariei, făcând referire și la referendumul anti-UE anunțat de Orban, sub sloganul ”Să oprim Bruxelles-ul”. ”Ungaria vrea să se bucure în continuare de toate beneficiile apartenenței la UE, inclusiv dreptul de a trăi și călători oriunde în Europa, dreptul de a munci și de a studia oriunde în UE, precum și miliardele de euro venite sub formă de fonduri UE?”

Ungaria a adoptat o lege care duce la închiderea Universității Central-Europene din Budapesta, creată în 1991 de miliardarul George Soros. Actul normativ precizează că diplomele emise de instituțiile de învățământ străine care nu au corespondent și în statele de origine ale instituțiilor în cauză nu vor fi recunoscute. 

 Peste 900 de universitari din întreaga lume, printre care și 18 laureati ai premiului Nobel, au semnat o petiție în care cer retragerea legii, o cerere susținută și de Washington. CEU este clasificată între primele 50 cele mai bune universități din lume în științe politice, potrivit QS World University Rankings.

Ce prevede articolul 2 al Tratatului UE

Uniunea se întemeiază pe valorile respectării demnităţii umane, libertăţii, democraţiei, egalităţii, statului de drept, precum şi pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparţin minorităţilor. Aceste valori sunt comune statelor membre într-o societate caracterizată prin pluralism, nediscriminare, toleranţă, justiţie, solidaritate şi egalitate între femei şi bărbaţi.

Ce prevede articolul 7 al Tratatului UE

(1) La propunerea motivată a unei treimi din statele membre, a Parlamentului European sau a Comisiei Europene şi cu aprobarea Parlamentului European, Consiliul, hotărând cu o majoritate de patru cincimi din membrii săi, poate să constate existenţa unui risc clar de încălcare gravă a valorilor prevăzute la articolul 2, de către un stat membru. Înainte de a proceda la această constatare, Consiliul audiază statul membru în cauză şi îi poate adresa recomandări, hotărând după aceeaşi procedură.

Consiliul verifică cu regularitate dacă motivele care au condus la această constatare rămân valabile.

(2) Consiliul European, hotărând în unanimitate la propunerea unei treimi din statele membre sau a Comisiei Europene şi cu aprobarea Parlamentului European, poate să constate existenţa unei încălcări grave şi persistente a valorilor prevăzute la articolul 2, de către un stat membru, după ce a invitat acel stat membru să-şi prezinte observaţiile.

(3) În cazul în care a fost făcută constatarea menţionată la alineatul (2), Consiliul, hotărând cu majoritate calificată, poate decide să suspende anumite drepturi care îi revin statului membru în cauză în urma aplicării tratatelor, inclusiv dreptul de vot în Consiliu al reprezentantului guvernului acelui stat membru. Procedând în acest fel, Consiliul ţine seama de eventualele consecinţe ale unei astfel de suspendări asupra drepturilor şi obligaţiilor persoanelor fizice şi juridice.

Obligaţiile care îi revin statului membru în cauză în temeiul tratatelor rămân obligatorii în orice situaţie pentru statul membru respectiv.

(4) Consiliul, hotărând cu majoritate calificată, poate decide ulterior să modifice sau să revoce măsurile luate în temeiul alineatului (3), ca răspuns la modificarea situaţiei care l-a determinat să impună măsurile respective.

(5) Modalităţile de vot care, în înţelesul prezentului articol, se aplică Parlamentului European, Consiliului European şi Consiliului sunt prevăzute la articolul 354 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene.

 

.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Siegfried Mureșan, în plenul Parlamentului European: “Să aplicăm principiul conform căruia orice facem pentru Ucraina să facem și pentru Republica Moldova”

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Europarlamentarul Siegfried Mureșan, a pledat joi, în legislativul de la Bruxelles, ca tot ceea ce UE face pentru Ucraina să facă și pentru Republica Moldova.

Vicepreședintele grupului PPE din Parlamentul European și președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova a luat cuvântul joi la dezbaterea din plenul Parlamentului în pregătirea Summit-ului UE – Ucraina.

“Am văzut cu toții anul acesta că putem să trăim în siguranță și stabilitate în interiorul granițelor Uniunii Europene doar dacă suntem înconjurați în vecinătatea estică de țări care sunt în siguranță, stabile, în care este pace.  De aceea vă spun astăzi că lupta pe care oamenii din Ucraina o duc este de asemenea lupta noastră.  Sprijinirea Ucrainei este lucrul corect de făcut. Este, de asemenea, în interesul fundamental al Uniunii Europene să sprijine Ucraina.  Am făcut multe anul acesta și cred că putem să fim mândri de ceea ce am făcut în ceea ce privește sancțiunile și în ceea ce privește sprijinul financiar. Cele 18 miliarde de euro propuse de Comisia Europeană vor ajuta statul ucrainean să funcționeze anul acesta, să plătească salariile și pensiile, să permită spitalelor și școlilor să funcționeze. Domnule comisar Hahn, vă mulțumesc pentru implicarea dumneavoastră personală în a face acest lucru posibil. Am făcut multe, dar mai sunt multe de făcut. Nu avem nevoie de scuze pentru ceea ce nu poate fi făcut, ci avem nevoie de argumente și soluții cu privire la ceea ce poate fi făcut. Mai mult din punct de vedere al sancțiunilor, sprijin financiar atât cât este nevoie și să ne asigurăm că, încă înainte ca aderarea la Uniunea Europeană să fie posibilă, aducem Ucraina mai aproape de proiectele europene. Integrarea în Piața Unică va ajuta Ucraina și ne va ajuta și pe noi.  Și să aplicăm principiul conform căruia orice facem pentru Ucraina să facem și pentru Republica Moldova”, a declarat Siegfried Mureșan, conform unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Apelul lui Mureșan vine în contextul în care pe 7 februarie va avea loc a 7-a reuniune a Consiliului de asociere UE-Republica Moldova, pentru prima dată de când Moldovei i-a fost acordat statutul de țară candidată la UE.

Reuniunea de la Bruxelles va fi coprezidată de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, și de prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița. Comisia Europeană va fi reprezentată de comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi.

Reprezentanții UE și ai Republicii Moldova vor discuta despre relațiile UE-Republica Moldova în contextul statutului de țară candidată la UE al Republicii Moldova, punând accentul pe dialogul politic și reformele, cooperarea economică și sectorială, în special în sectorul energetic, comerțul și aspectele legate de comerț, precum și cooperarea și convergența în domeniul politicii externe și de securitate.

Consiliul de asociere va face, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la provocările globale și regionale, inclusiv la impactul negativ al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și la soluționarea conflictului transnistrean.

Continue Reading

Siegfried Mureșan

Siegfried Mureșan: Planul REPowerEU, din care România primește 1,39 mld. de euro pentru a depăși criza energetică, a fost aprobat în comisiile de specialitate ale PE

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Planul REPowerEU – din care România primește 1,39 miliarde de euro pentru a depăși criza energetică – a fost aprobat în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, a anunțat vicepreședintele grupului PPE, eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan.

„Tocmai am aprobat, în Comisia pentru bugete și în Comisia pentru afaceri economice și monetare din Parlamentul European, forma finală a Planului european „REPowerEU” de reducere a dependenței energetice față de Federația Rusă. Planul a fost adoptat cu largă majoritate, cu 69 voturi „pentru”, 6 „împotrivă” și 3 abțineri. Țara noastră va primi 1,39 de miliarde de euro din acești bani pentru investiții în eficiența energetică și îmbunătățirea infrastructurii din domeniu. Acești bani sunt fonduri noi, în plus față de cele 30 de miliarde de euro pe care țara noastră le primește deja pentru Planul Național de Redresare și Reziliență din Mecanismul European de Redresare și Reziliență”, scrie Siegfried Mureșan într-o postare pe Facebook.

REPowerEU va ajuta, de asemenea, consumatorii vulnerabili și întreprinderile care au cel mai mult de suferit de pe urma scumpirilor facturilor la energie, mai spune acesta.

În calitate de co-raportor al Parlamentului European pe acest dosar, Siegfried Mureșan a promis anul trecut că vom depune eforturi pentru ca acest instrument de sprijin să intre în vigoare cât mai repede, la începutul anului 2023.

„Mă bucur că ne-am ținut de promisiune. După votul de astăzi, urmează votul final în februarie în plenul Parlamentului European, apoi Planul REPowerEU intră în vigoare, iar banii pot merge acolo unde este nevoie de ei”, a precizat eurodeputatul PNL.

Planul REPowerEU,  în condițiile existenței unei urgențe duble de a transforma sistemul energetic al Europei, vizează eliminarea dependenței UE de combustibilii fosili ruși, care sunt utilizați ca armă economică și politică și care îi costă pe contribuabilii europeni aproape 100 de miliarde de euro pe an, și abordarea crizei climatice. În legătură cu abordarea schimbărilor climatice, tranziția ecologică la care s-a angajat UE per ansamblu,  va consolida creșterea economică, securitatea și acțiunile climatice pentru Europa și partenerii săi.

Măsurile din Planul REPowerEU pot răspunde acestei ambiții, prin economii de energie, diversificarea surselor de aprovizionare cu energie și accelerarea implementării energiei regenerabile pentru a înlocui combustibilii fosili în locuințe, în industrie și în producția de energie.

Continue Reading

Siegfried Mureșan

Siegfried Mureșan: Acord final între Parlamentul European și Consiliul UE privind Planul REPowerEU din care România va primi 1,39 miliarde de euro

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Echipele de negociatori ale Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene au ajuns în această dimineață la un acord privind forma finală a Planului REPowerEU de reducere a dependenței energetice față de Federația Rusă, din care România va primi 1,39 miliarde de euro, a anunțat eurodeputatul Siegfried Mureșan, vicepreședinte al grupului PPE, într-un comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL), unul dintre cei trei coraportori ai Parlamentului European privind Mecanismul European de Redresare și Reziliență și Planul REPowerEU, a declarat la finalul reuniunii că rezultatul negocierii este unul benefic pentru România.

„Cea mai bună veste este că am reușit să obținem un acord privind Planul REPowerEU înainte de finalul anului, așa cum ne-am asumat. Acest lucru înseamnă că REPowerEU va intra în vigoare la începutul anului viitor. Prin intermediul acestui nou fond punem la dispoziție aproximativ 20 miliarde de euro pentru a sprijini statele membre, oamenii, întreprinderile și regiunile care se confruntă cu efectele crizei generate de invazia Rusiei în Ucraina.

România va primi din acest fond 1,39 miliarde de euro pentru investiții în eficiența energetică, reducerea dependenței de importurile de gaz din Federația Rusă, îmbunătățirea infrastructurii energetice și investiții în surse de energie regenerabilă.

Aceste fonduri nerambursabile se vor adăuga celor aproximativ 30 miliarde de euro pe care țara noastră le primește deja pentru Planul Național de Redresare și Reziliență din Mecanismul European de Redresare și Reziliență”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.
 
Acordul dintre Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene prevede ca toate statele membre să primească o prefinanțare de 20% la momentul aprobării de către Comisia Europeană și Consiliul UE a noilor piloni REPowerEU din planurile de redresare. De asemenea, acesta prevede finanțarea cu caracter retroactiv a investițiilor din domeniul energetic începând cu februarie 2022, momentul invaziei Federației Ruse în Ucraina.
 
„Este o veste foarte bună pentru România și celelalte țări membre care au fost nevoite să ia o serie de măsuri pentru a reduce dependența energetică de Federația Rusă. Acordul la care am ajuns oferă statelor membre de la început mai mulți bani pentru proiectele de investiții în securitatea energetică și permite acoperirea cheltuielilor efectuate și în trecut în contextul invaziei Federației Ruse în Ucraina prin REPowerEU.”, a mai spus deputatul european Siegfried Mureșan.
 
Acordul mai prevede ca fondurile rămase neutilizate din Mecanismul de Redresare și Reziliență, aproximativ 200 miliarde de euro, să poată fi utilizate de țările care doresc să investească mai mult în proiecte energetice. Astfel, statele membre care încă nu au accesat toată componenta de credite din planurile lor naționale de redresare și reziliență vor avea la dispoziție doar 30 de zile de la intrarea în vigoare a REPowerEU pentru a notifica Comisia Europeană cu privire la intenția lor de a accesa aceste fonduri. În cazul în care nu intenționează să acceseze aceste fonduri, statele în cauză vor pierde prioritatea în accesarea fondurilor din componenta de credite.

„Pentru România, aceasta este o veste foarte importantă deoarece țara noastră deja și-a anunțat intenția de a accesa toate creditele și, dacă vor rămâne bani nealocați din creditele celorlalte state, vom putea accesa astfel credite suplimentare în condiții foarte bune pentru investiții în domeniul energetic”, a adăugat deputatul european Siegfried Mureșan la finalul negocierilor cu Consiliul.
 
Acordul dintre negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului Uniunii Europene urmează să fie ratificat în mod formal în Consiliul Uniunii Europene și votat de Parlamentul European pentru a deveni legislație europeană și pentru ca REPowerEU să intre în vigoare în mod oficial.

Planul REPowerEU vizează o serie de măsuri menite să reducă rapid dependența de combustibilii fosili din Rusia și să accelereze tranziția verde, sporind în același timp reziliența sistemului energetic din Uniunea Europeană.

Continue Reading

Facebook

NATO2 mins ago

Bogdan Aurescu, la reuniunea miniștrilor de externe “B9”: Prima conferință la nivel înalt privind securitatea la Marea Neagră va avea loc pe 13 aprilie, la București

SUA5 mins ago

UE condamnă arestarea unui jurnalist american în Rusia și critică ”disprețul sistematic” pe care Moscova îl manifestă față de libertatea presei

ROMÂNIA55 mins ago

Secretarul american al apărării l-a primit la Pentagon pe omologul român: Parteneriatul strategic dintre SUA și România nu a fost niciodată mai puternic

U.E.1 hour ago

Premierul Nicolae Ciucă, vizită în Suedia, țara care deține președinția Consiliului UE și care este ținută în șah de Turcia și Ungaria privind aderarea la NATO

NATO2 hours ago

Turcia a ratificat aderarea Finlandei la NATO. Statul scandinav are acum cale liberă să devină al 31-lea aliat nord-atlantic, în timp ce Suedia mai așteaptă

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Politica de coeziune a UE: Comisia Europeană aprobă o contribuție de 166 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și de ape uzate în România

POLITICĂ17 hours ago

PSD marchează 130 de ani de la crearea primului partid social democrat în România printr-un eveniment la care participă Marcel Ciolacu și Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene

ROMÂNIA18 hours ago

Ministrul de Interne a discutat cu ambasadoarea SUA despre acceptarea României în Programul Visa Waiver: Ar reprezenta o recunoaștere a statutului de partener strategic al SUA

MAREA BRITANIE18 hours ago

Charles al III-lea, primul monarh britanic care s-a adresat Parlamentului german: Flagelul războiului s-a întors în Europa. Securitatea Europei este amenințată

ROMÂNIA18 hours ago

Klaus Iohannis îi primește vineri la Palatul Cotroceni pe liderul PPE Manfred Weber și pe vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans

COMISIA EUROPEANA21 hours ago

Ursula von der Leyen dorește o “reducere a riscurilor, nu o decuplare a UE de China”: Relațiile vor fi definite de modul cum Beijingul se raportează la războiul lui Putin. Echilibrul de putere în relația cu Rusia este în favoarea Chinei

MAREA BRITANIE1 day ago

Regele Charles al III-lea, la Berlin: Regatul Unit și Germania “sunt alături” de Ucraina în “apărarea libertății și suveranității” în fața unei agresiuni neprovocate

ROMÂNIA2 days ago

VIDEO Klaus Iohannis, la summitul pentru democrație organizat de SUA: România este un cap de pod al democraţiei în regiunea noastră. Vom continua să protejăm ce am realizat

ROMÂNIA4 days ago

Înainte de vizita șefului Consiliului European la Chișinău, Charles Michel și Klaus Iohannis condamnă tentativele Rusiei de a destabiliza R. Moldova și promit tot sprijinul din partea UE

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Șeful Consiliului European susține creșterea sprijinului UE pentru fermierii români: România a jucat un rol esențial care a adus venituri vitale Ucrainei

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu: România va apăra suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova și nu vom avea liniște până când nu se va vindeca definitiv de boala rusească

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Președintele Consiliului European vizitează Centrul operațional de coordonare al Poliției de Frontieră: Trebuie să luăm o decizie cât mai rapidă privind aderarea României la Schengen

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis se așteaptă că încrederea românilor în UE să revină după aderarea la Schengen: “Dacă e război la graniță și mai vine un refuz pe Schengen, este de înțeles că românii își pierd puțin răbdarea”

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis, către șeful Consiliului European: Respingerea aderării României la Schengen, o palmă dată Uniunii Europene. Această problemă trebuie rezolvată cât mai repede

POLITICĂ4 days ago

Marcel Ciolacu, cu ocazia Centenarului Constituției României Întregite: Este timpul să ne adaptăm vremurilor și să garantăm o reprezentare corectă a femeilor în societate și politică

Team2Share

Trending