PPE și-a stabilit prioritățile pentru viitorul buget multianual. Cea mai mare familie politică europeană NU susține introducerea unei condiționalități a statului de drept

Corespondență de la Bruxelles – Robert Lupițu

Adunarea Politică a Partidului Popular European (PPE) a adoptat marți poziția celei mai mari familii politice pentru negocierile privind următorul cadru financiar multianual (CFM) după 2020, document care nu include condiționalități de acordare a fondurilor europene de criterii ale statului de drept și care susține finanțarea politicii agricole comune, a fondului de coeziune și adaptarea bugetului UE la protecția granițelor externe. 

De asemenea, popularii europeni au decis să susțină implementarea unui viitor cadru financiar multianual tot pe o perioadă de 7 ani pentru ca bugetul UE să nu fie prins ”într-un ciclu electoral”.

FOTO: EPP/ Flickr

“Bugetul UE trebuie să asigure că fiecare euro cheltuit va îmbunătăți viața cetățenilor europeni: stimularea competitivității într-un mod durabil, protejarea vulnerabililor, consolidarea securității și apărării UE și stabilizarea vecinătății noastre imediate. Brexit va influența forma bugetului UE, dar nu își va schimba direcția și nici prioritățile. Vom continua să desfășurăm politici continue, cum ar fi politica agricolă comună și Fondul de coeziune, adaptând în același timp bugetul UE la noile realități, cum ar fi protecția frontierelor externe ale UE. Având noi priorități și un nou format al celor 27 de state membre, bugetul UE va necesita noi finanțări. Responsabilitatea, eficiența și flexibilitatea trebuie să fie principiile directoare ale CFM. PPE va face ca fiecare euro să funcționeze pentru o Europă prosperă și sigură”, spus Joseph Daul, președintele PPE, într-un comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

Totodată, popularii insistă pentru stabilitate și predictibilitate, context care propun ca următorul cadru bugetar european să fie ”adoptat înainte de alegerile europene din anul 2019”.

”Bugetul UE nu poate fi prins într-un ciclu electoral. Acesta este și motivul pentru care PPE favorizează o perioadă de timp de 7 ani a CFM, care oferă și continuitate”, a mai spus Daul.

Prioritățile PPE pentru viitorul CFM (disponibile aici) nu includ nicio prevedere privind condiționarea accesării fondurilor europene de criteriile statului drept, după ce comisarul european pentru justiție, Vera Jourova, a precizat că executivul european ia în considerare introducerea în viitorul buget obligația ca statele membre să aibă ”sisteme judiciare funcţionale şi independente” și că va prezenta inclusiv o definiție pentru statul de drept

De altfel, într-un interviu acordat CaleaEuropeana.ro pe 24 ianuarie, eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, coordonatorul PPE pentru CFM 2021-2027, anunța ca o condiționare a alocării fondurilor europene de o definiție a statului de drept este inacceptabilă și că Partidul Popular European nu va cuprinde o astfel de prevedere în prioritățile sale pentru cadrul bugetar multianual.

Discuțiile privind banii europeni survin în contextul în care Brexit-ul va produce ”o gaură” de 12-13 miliarde de euro în bugetul Uniunii. Jumătate din sumă trebuie realizată prin economisire, iar cealaltă jumătate trebuie să fie reintrodusă ca finanțare suplimentară din partea UE-27, a transmis luna trecută comisarul european pentru buget, Günther OettingerOficialul european a declarat că așteaptă din partea statelor membre UE-27 să contribuie cu cel puțin 16 miliarde de euro mai mult la viitorul buget al UE. 

De asemenea, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, consideră că noul buget multianual al Uniunii Europene (post-2020) trebuie să fie construit astfel încât să permită finanțarea noilor sectoare de interes precum apărarea, migrația, securitatea internă și cea externă, dar și modernizarea politicilor agricolă și de coeziune.

Pregătirile pentru următorul cadru financiar multianual vor fi dezbătute la reuniunea informală a liderilor europeni programată la Bruxelles pentru 23 februarie și vor culmina cu prezentarea unei propuneri legislative de către Comisia Europeană, în luna mai 2018.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.