PPE sprijină Strategia pentru Balcanii de Vest prezentată de Comisia Europeană: Punerea în aplicare a reformelor necesare și soluționarea dezacordurilor rămân precondiții pentru aderarea la UE

Partidul Popular European (PPE) salută Strategia pentru Balcanii de Vest prezentată de Comisia Europeană și sprijină pe deplin angajamentul UE de a oferi o perspectivă clară de extindere asupra tuturor țărilor din regiune.
„Extinderea Uniunii Europene a fost una dintre cele mai de succes politici europene pentru a aduce libertatea, democrația, pacea și dezvoltarea economică țărilor care doresc să se alăture Uniunii noastre. Dar, mai presus de toate, a adus speranță oamenilor care cred cu tărie că viitorul lor este în UE. (…) Sunt încântat să văd că Comisia Juncker a prezentat un plan concret de a aduce statele din Balcanii de Vest în UE”, a transmis președintele PPE. 
 
„Balcanii de Vest sunt partenerii noștri cei mai apropiați și sunt deja din punct de vedere geografic în interiorul granițelor UE. PPE va continua să rămână pregătită și angajată să sprijine integrarea lor în UE și să îi ajute pe calea reformelor. Dar mai rămân multe de făcut.”, a transmis Daul.

„Punerea în aplicare a reformelor necesare și soluționarea tuturor dezacordurilor bilaterale rămân precondiții clare pentru aderarea la UE. Statele din Balcanii de Vest trebuie, de asemenea, să continue lupta împotriva corupției, să respecte statul de drept și să instituie un sistem de justiție independent. Numai atunci economiile lor se vor stabiliza, atrage noi investiții și vor crea noi locuri de muncă și prosperitate pentru cetățenii lor, în special pentru tineri.”, atrage atenția Daul.

Comisia Europeană a adoptat astăzi Strategia pentru Balcanii de Vest, care confirmă perspectiva europeană a regiunii ca ”investiție geostrategică într-o Europă stabilă, puternică și unită, bazată pe valori comune”, anunță un comunicat al Executivului european.

Strategia prezintă prioritățile și domeniile în care se va aplica o cooperare comună consolidată și abordează provocările specifice cu care se confruntă Balcanii de Vest, în special necesitatea unor reforme fundamentale și a unor relații de bună vecinătate.

De altfel, în cadrul discursului său susținut în plenul reunit al Parlamentului Europen la Strasbourg, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a precizat că statele din Balcanii Occidentali trebuie să îndeplinească criteriile de la Copenhaga, afirmând totodată că ”anul 2025 nu reprezintă un orizont clar, ci o dată orientativă”.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.