Precedente europene: Premieri judecaţi şi condamnaţi pentru corupţie

Adrian Năstase este primul premier român post-decembrist trimis după gratii pentru fapte de corupţie. Precedentul, la scara istoriei, a fost Constantin Dăscălescu, prim-ministru din 1982 până în 1989, condamnat la închisoare pe viaţă pentu genocid după evenimentele din decembrie 1989. Dăscălescu a fost eliberat după cinci ani, din motive de sănătate, încetând din viaţă în 2003.

În Europa, foarte puţini şefi de Guvern au fost condamnaţi la închisoare cu executare pentru fapte de corupţie, informează Jurnalul Naţional.
Fostul preşedinte al Consiliului italian de miniştri, Bettino Craxi, a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare în anii ’90, dar a reuşit să fugă din Italia, pentru a nu executa pedeapsa.

În Croaţia, fostul premier Ivo Sanader este şi el judecat în prezent pentru fapte de corupţie.

Cel mai cunoscut şi mai recent caz este acela al Iuliei Timoşenko, fosta şefă a Executivului ucrainean, condamnată în octombrie 2011 la şapte ani de închisoare cu executare şi la plata a 188 de milioane de dolari sub formă de despăgubiri acordate statului. Statele Unite, Uniunea Europeană (UE) şi Rusia au criticat condamnarea lui Timoşenko. Aceasta respinge acuzaţiile, afirmând că procesul său este o răzbunare politică a preşedintelui Viktor Ianukovici. Acesta a declarat joi că îi “pare rău” pentru opozanta Iulia Timoşenko aflată la închisoare, şi că va căuta o “decizie umană” în cazul ei, refuzând însă să spună dacă se gândeşte la graţiere, relatează RIA Novosti.

Un alt caz care ar putea fi considerat asemănător cu cel al lui Adrian Năstase este sinuciderea fostului premier francez Pierre Beregovoy. Acesta a fost prim-ministru al Franţei între aprilie 1992 şi martie 1993, sub preşedinţia lui Francois Mitterrand.
Când a fost numit premier, Beregovoy s-a prezentat drept campionul luptei contra corupţiei în lumea afacerilor şi a politicii. Totuşi, a fost acuzat că a făcut un împrumut ilegal.

Deşi nu a fost lansată nicio acţiune judiciară în ceea ce-l priveşte, el nu a rezistat presiunii şi la 1 mai 1993 s-a împuşcat în cap, trăgând de două ori cu pistolul bodyguard-ului său. A fost găsit pe marginea unui canal, grav rănit. A decedat în elicopterul care-l transporta la spital. Actul său suicidar a fost considerat gestul unei personalităţi publice rănite psihologic, care nu a suportat să-şi vadă onoarea pusă la îndoială.

Sursa: Jurnalul.ro
Foto:  luciaverona.blogspot.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.