Premieră în Germania: Formațiunea de extremă dreapta AfD devine al doilea partid în preferințele cetățenilor (sondaj)

Formaţiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a depăşit pentru prima dată Partidul Social Democrat (SPD) în preferinţele alegătorilor, fiind devansată doar de blocul conservator al cancelarului Angela Merkel, indică un sondaj realizat de institutul Insa pentru cotidianul Bild, transmite Reuters, potrivit Politico Europe.

În timp ce social-democraţii au pierdut un procent, ajungând la un nou minim istoric de 15,5%, AfD a urcat cu un procent, fiind cotată cu 16%.

Totodată, blocul conservator Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU) al cancelarului Angela Merkel a crescut cu 2,5% procente, ajungând la 32%, relevă sondajul săptămânal al Insa, publicat luni de Bild.

Sondajul a fost publicat într-o perioadă în care membrii SPD sunt așteptați să voteze asupra demarării unei noi mari coaliții în Germania alături de conservatorii cancelarului federal Angela Merkel. 

Deși au obținut portofolii importante în cel de-al patrulea guvern pe care Merkel îl va conduce – precum ministerul Finanțelor – social-democrații întâmpină o criză internă după demisia lui Martin Schulz din fruntea partidului.

De altfel, după alegerile 24 septembrie anul trecut, Martin Schulz anunța că SPD va rămâne în opoziție pentru a forma ”un tampon pentru democrație”, în condițiile în care AfD devenea a treia forță politică în Bundestag. Prin eșecul Angelei Merkel de a forma o coaliție cu liberalii și cu verzii și în contextul unei temeri politice de alegeri anticipate, CDU/ CSU și SPD au căzut de acord să formeze un nou guvern, cu riscul ca acesta să erodeze încrederea politică în ambele facțiuni politice tradiționale și să permită AfD să devină principala forță de opoziție.

O decizie finală SPD pentru a se alătura unei coaliții cu partidul Angelei Merkel este așteptată pe data de 4 martie.

.

One Response to Premieră în Germania: Formațiunea de extremă dreapta AfD devine al doilea partid în preferințele cetățenilor (sondaj)

  1. Irimia Arthur Alexandru 20/02/2018 at 12:39

    AfD #Power #Germany #Bundestag

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.