Statele membre ale UE au dat undă verde luni seară planului național de redresare și reziliență al Ungariei, cu o alocare de 5,8 milioane de euro sub formă de granturi, însă, în egală măsură, ambasadorii țărilor UE au aprobat suspendarea a 6,3 miliarde de euro din fondurile europene destinate Budapestei, într-o decizie cu caracter istoric, fiind pentru prima dată când un stat membru este sancționat sub prevederile mecanismului de condiționalitate privind statul de drept.
Mai întâi, statele membre ale UE au salutat evaluarea pozitivă a planului național de redresare și reziliență al Ungariei de către Comisia Europeană, iar la reuniunea Comitetului Reprezentanților Permanenți, ambasadorii statelor membre ale UE au decis să recomande Consiliului să adopte decizia de punere în aplicare prin care să aprobe planul național al Ungariei, se arată într-un comunicat.
Această decizie vine după o evaluare pozitivă a planului de redresare și de reziliență al Ungariei de către Comisia Europeană. Planurile naționale trebuie să respecte recomandările specifice fiecărei țări pentru 2019 și 2020 și să reflecte obiectivele generale ale UE de a crea o economie mai ecologică, mai digitală și mai competitivă.
În urma adoptării oficiale a deciziei și a îndeplinirii a 27 de “super obiective” privind reformele instituționale pentru consolidarea statului de drept, Ungaria va putea utiliza fondurile mecanismului până la o alocare totală de 5,8 miliarde de euro sub formă de granturi. Această finanțare va permite Ungariei să își stimuleze redresarea economică în urma pandemiei COVID-19 și să finanțeze tranziția ecologică și digitală.
Într-un comunicat separat, Consiliul a anunțat că ambasadorii statelor membre ale UE au recomandat Consiliului să adopte, prin procedură scrisă, o decizie de punere în aplicare în temeiul regulamentului privind condiționalitatea în ceea ce privește Ungaria.
Recomandarea înseamnă că Comitetul Reprezentanților Permanenți a găsit majoritatea calificată necesară pentru a impune măsuri de protejare a bugetului Uniunii împotriva consecințelor încălcării principiilor statului de drept în Ungaria, în ceea ce privește achizițiile publice, eficacitatea acțiunilor de urmărire penală și lupta împotriva corupției în Ungaria, arată sursa citată.
Impactul bugetar al acestei suspendări se ridică la aproximativ 6,3 miliarde de euro în angajamente bugetare.
În cursul procedurii, Ungaria s-a angajat să adopte o serie de măsuri de remediere considerate de Comisie ca fiind capabile să răspundă preocupărilor exprimate, dacă sunt luate împreună și puse în aplicare în mod corect și eficient.
Având în vedere faptul că măsurile de remediere adoptate până în prezent de Ungaria prezintă deficiențe semnificative care compromit în mod serios caracterul adecvat al acestora pentru a aborda încălcările principiilor statului de drept identificate de Comisie în propunerea sa, Consiliul consideră că riscul care rezultă pentru bugetul Uniunii rămâne ridicat.
Cu toate acestea, având în vedere numărul și importanța măsurilor de remediere care au fost puse în aplicare în mod satisfăcător de către Ungaria și având în vedere gradul de cooperare, ar fi o “aproximare rezonabilă” să se stabilească riscul rămas pentru buget la 55% din angajamentele programelor în cauză.
Regulamentul privind condiționalitatea este un instrument care vizează protecția bugetului Uniunii și a intereselor financiare ale Uniunii.