Premieră: Președintele Klaus Iohannis va susține un discurs privind viitorul UE în plenul Parlamentului European în luna octombrie, înaintea Angelei Merkel

Președintele Klaus Iohannis va deveni în luna octombrie primul înalt oficial al statului român care va susține un discurs privind viitorul Europei în plenul Parlamentul European de la Strasbourg, în cadrul unei serii de dezbateri cu președinți și prim-miniștri din țările membre ale Uniunii Europene.

Conform unui comunicat al Parlamentului European, Klaus Iohannis va dezbate cu deputații europeni despre viitorul Europei pe 23 octombrie, înaintea Angelei Merkel, care se va adresa legislativului european în luna noiembrie.

FOTO: Administrația Prezidențială

Acesta nu va fi primul discurs al șefului statului în plenul unei instituții europene la Strasbourg, după ce, în anul 2017, Klaus Iohannis s-a adresat Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Cu toate acestea, dezbaterea cu eurodeputații va avea loc cu aproximativ două luni înainte de preluarea, în premieră, de către România a președinției Consiliului UE, un mandat care va fi influențat de finalizarea negocierilor privind Brexit, adoptarea viitorului Cadru Financiar multianual 2021-2027 și summitul informal al liderilor UE de la Sibiu, din data 9 mai 2019, prima astfel de reuniune organizată chiar de Ziua Europei.

Prezența lui Klaus Iohannis în plenul Parlamentului European va avea loc și în condițiile în care șeful statului a avut în luna ianuarie o întrevedere cu membrii Colegiului Comisiei Europene, în cadrul căreia a formulat, în premieră, cele patru dimensiuni importante pentru prioritățile președinției României la Consiliul UE: 1) Asigurarea unei creșteri durabile și echitabile pentru toate statele membre, prin inovare, digitalizare și creșterea gradului de convergență și a conectivității; 2) Menținerea unei Europe sigure pentru cetățenii săi; 3) Consolidarea rolului global al Uniunii Europene; 4) Promovarea valorilor comune europene.

Până în prezent au avut loc cinci dezbateri din seria celor organizate între șefii de stat sau de guvern și deputați, privind viitorul Uniunii Europene, după participarea premierului irlandez Leo Varadkar (17 ianuarie), premierului croat Andrej Plenkovic (6 februarie), premierului portughez Antonio Costa (14 martie), a președintelui francez Emmanuel Macron (17 aprilie). și a premierului belgian Charles Michel (3 mai).

Până la dezbaterea privind viitorul UE cu președintele Klaus Iohannis, membrii Parlamentului European vor dezbate același subiect cu premierul Luxemburgului, Xavier Bettel (29 mai), premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki (iulie), premierul Greciei, (septembrie) și premierul Estoniei, Juri Ratas (octombrie).

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.