Albania ”nu poate să stea și să plângă la poarta Europei” a declarat într-un interviu acordat agenției France Presse premierul albanez Edi Rama, completând că țara sa va continua să avanseze pe drumul statului de drept și al reformelor, indiferent dacă Uniunea Europeană decide sau nu începerea negocierilor de aderare, informează Agerpres.
”Este clar că Europa nu funcţionează cum trebuie, suferă” şi că ”este important să se schimbe, chiar şi pentru albanezi”, a declarat Edi Rama, european convins, aflat la conducerea guvernului de la Tirana de șapte ani.
”Nu trebuie să trăim încontinuu în această psihoză de a aştepta lucruri” asupra cărora ţara nu are control, mai afirmă premierul albanez, mărturisind că ”nu speră nimic” legat de termenul la care ar putea începe ţara sa negocierile de aderare cu UE.
”Trebuie să facem lucrurile care trebuie” indiferent de deciziile europene, acesta fiind ”singura cale rezonabilă pentru viitorul copiilor noştri şi al ţării”, a precizat Rada într-un interviu dat publicității după ce Comisia Europeană a propus o înăsprire a procesului de extindere a Uniunii Europene.
Citiți și:
Proiectul de reformă propus miercuri de Comisia Europeană, care a îmbrăcat haina unei ”Comisii geopolitice”, se concentrează pe patru principii: o mai mare credibilitate, o mai mare predictibilitate, un dinamism crescut şi un mai puternic ”ghidaj” politic. Propunerile Comisiei nu modifică regulile de aderare, însă elementul central al propunerii intitulate ”Consolidarea procesului de aderare: o perspectivă europeană credibilă pentru Balcanii de Vest” îl reprezintă o aderare bazată pe merit şi supusă anumitor condiţii.
Executivul european a propus, de asemenea, noi modalități mai ferme de sancționare a țărilor candidate la aderarea Uniunii Europene dacă acestea deviază de la eforturile lor de a se alinia standardelor europene.
Într-un astfel de caz, negocierile ar putea fi suspendate cu totul sau parţial, sau monitorizarea UE ar putea fi reluată în domenii în care blocul comunitar şi-a dat deja acceptul, ajungând până la reducerea finanțărilor și a altor beneficii asigurate de UE.
Într-o conferință de presă comună alături de premierul Albaniei, desfășurată la 28 ianuarie la Berlin, cancelarul german Angela Merkel și-a reluat poziția privind deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Albania și Macedonia de Nord, invocând o nevoie ”geopolitică”.
”Oricine privește harta și cunoaște contextul geopolitic, știe că este bine pentru toată lumea dacă țările din Balcanii de Vest vor adera la Uniunea Europeană într-o bună zi”, a declarat cancelarul german, care și-a exprimat dorința că statele membre vor ajunge la un consens privind demararea negocierilor la următorul summit al Consiliului European, din 26-27 martie, înaintea summitului Balcanilor de Vest din 6-7 mai, găzduit de Zagreb, capitala Croației, țară care deține președinția rotatitvă a Consiliului Uniunii Europene.
Comentariile Angelei Merkel se pare că erau adresate președintelui francez Emmanuel Macron, un oponent al demarării negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Albania și Macedonia de Nord.
În luna octombrie 2019, Franța, alături de Danemarca și Olanda, au blocat lansarea negocierilor cu cele două țări.
Acestea au apreciat că cele două țări care aspiră la statutul de membru al Uniunii Europene au nevoie de reforme suplimentare în adminsitrație și sistemul de justiție.
De altfel, Parisul a semnalat în luna noiembrie a anului trecut că este nevoie de o reformă a precusului de extindere a UE și că familia europeană ar trebui să se concentreze pe rezolvarea propriilor probleme înainte de a lua în considerare acceptarea de noi membri.
Cancelarul german a precizat că dorește obținerea unui consens cu privire la demararea negocierilor la următorul summit al Consiliului European, programat pentru 26-27 martie.