Connect with us

ROMÂNIA

Premierul Bavariei, primit de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni: Susținem aderarea României la Schengen cât mai curând posibil

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis l-a primit luni, la Palatul Cotroceni, pe prim-ministrul landului Bavaria, Markus Söder, context în care premierul bavarez l-a asigurat pe șeful statului de întreaga sa susținere pentru o aderare, cât mai curând posibil, a României la spațiul de liberă circulație Schengen.

Cu ocazia întrevederii, președintele Klaus Iohannis a subliniat legăturile politice, economice și culturale intense dintre România și Bavaria, cu o lungă tradiție, și a apreciat vizita prim-ministrului Markus Söder ca o excelentă oportunitate de dinamizare a dialogului bilateral, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În cadrul discuțiilor, a reieșit interesul pentru continuarea investițiilor germane în economia României, Bavaria aflându-se, între landurile germane, pe primul loc ca valoare a comerțului și a investițiilor în țara noastră.

Șeful statului a salutat semnarea de către prim-ministrul României și prim-ministrul Bavariei a Declarației privind consolidarea relațiilor bilaterale între România și landul Bavaria, care prevede și reluarea activității Comisiei Mixte Guvernamentale România-Bavaria în acest an, la München.

Președintele Klaus Iohannis și prim-ministrul Markus Söder au exprimat dorința de a dezvolta, pe această bază, cooperarea în domeniul politic, cel economic, al energiei regenerabile și tranziției verzi, precum și în domeniile cultural, social și educațional, pentru extinderea proiectelor de succes de educație profesională duală, în colaborare cu firme din Bavaria. De asemenea, a fost subliniat interesul de a colabora în domenii de vârf, precum sectorul digital, inteligență artificială, bio-medicină.

Cei doi înalți oficiali au fost de acord că un important rol de catalizator al dialogului între cele două țări este jucat de minoritatea germană din România și de românii care s-au stabilit în Germania. prim-ministrul Markus Söder a subliniat că în landul Bavaria trăiește cea mai mare comunitate de cetățeni români din Germania, un exemplu de integrare și implicare activă în viața socială și culturală.

În ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen, prim-ministrul landului Bavaria a asigurat de întreaga sa susținere pentru o aderare cât mai curând posibil a țării noastre.

Cei doi au avut și un schimb de opinii privind situația de securitate, în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, exprimând susținerea în continuare pentru Ucraina.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Este esențial să accelerăm absorbția fondurilor din Politica de Coeziune 2021-2027, le-a transmis Marcel Boloș directorilor Autorităților de Management

Published

on

© Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene/ Facebook

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a avut marți o întâlnire cu directorii și conducerea Autorităților de Management, pentru a evalua situația programelor aferente perioadei 2021-2027.

Potrivit unui comunicat MIPE, discuțiile au vizat:

  • Stadiul proiectelor aflate în implementare;
  • Contractarea noilor proiecte;
  • Situația cererilor de rambursare;
  • Metode concrete pentru îmbunătățirea gradului de absorbție la nivelul fiecărui program.

”Este esențial în acest moment să accelerăm absorbția fondurilor din Politica de Coeziune 2021-2027. Păstrăm bunele practici din trecut, anume să avem o evidență clară a proiectelor aflate în implementare și asupra declarațiilor de cheltuieli pe care trebuie să le depunem. Pentru februarie, de exemplu, vom avea aplicații de plată de 900 milioane de euro. Suntem într-o etapă critică, dar cu o monitorizare riguroasă, vom avea în continuare garanția că fondurile europene vor fi soluția reală la nevoile comunităților”, a subliniat ministrul Marcel Boloș.

Ministrul a reiterat sprijinul său ferm pentru toate echipele implicate, subliniind importanța colaborării și profesionalismului în derularea programelor europene.

La începutul acestui an, Marcel Boloș a prezentat direcțiile prioritate pe care le va urmări din funcția de ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, post pe care l-a mai ocupat în perioada aprilie 2022-iunie 2023 și noiembrie 2019-decembrie 2020.

Acestea sunt:

  • Evaluarea și deblocarea implementării Planului Național de Redresare și Reziliență, astfel încât reformele și investițiile propuse să rămână în parametri optimi și să aducă beneficii reale.
  • Închiderea și monitorizarea atentă a proiectelor fazate din 2014-2020, pentru o valorificare integrală a fondurilor deja angajate.
  • Prevenirea riscului de decomitere în cadrul financiar multianual 2021-2027, prin corelarea intervențiilor și a apelurilor de proiecte cu obiectivele financiare și indicatorii specifici.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ministrul Finanțelor, întâlnire cu Valdis Dombrovskis, comisar european pentru economie și productivitate: Vom primi un sprijin semnificativ pe plan financiar și tehnic pentru a restabili echilibrul macroeconomic

Published

on

© Tánczos Barna/ Facebook

Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, l-a asigurat pe Valdis Dombrovskis, comisarul european pentru economie și productivitate, punere în aplicare și simplificare, că Guvernul României va respecta angajamentele prevăzute în planul bugetar-structural pe termen mediu, construind un bugetat pentru 2025 centrat pe angajamentul asumat față de Comisia Europeană, de a ține sub control cheltuielile publice și de a păstra nivelul investițiilor.

”Întrevedere cu Valdis Dombrovskis, comisar european pentru economie și productivitate, implementare și simplificare. România va primi un suport semnificativ, atât pe plan financiar, cât si pe plan tehnic pe parcursul celor 7 ani, în care va trebui să restabilim echilibrul macroeconomic”, a menționat viceprim-ministrul României într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta a dezvăluit că Valdis Dombrovskis ”a apreciat evoluția pozitivă a economiei românești, subliniind importanța creșterii economice, România fiind țara din Europa Centrală și de Est cu cel mai mare procent de recuperare a decalajului economic față de media UE”.

”Am folosit acest prilej pentru a-l asigura ca Guvernul va respecta angajamentele prevăzute în planul bugetar-structural pe termen mediu. Construim bugetul anului 2025, limitând cheltuielile și păstrând nivelul ridicat al investițiilor. România va urma, astfel, viziunea Comisiei Europene, prin care cheltuielile publice sunt ținute sub control iar investițiile reprezintă motorul de creștere a economiei noastre”, a dat asigurări ministrul Finanțelor.

Întâlnirea dintre cei doi a fost prilejuită de prima reuniune a formațiunii Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) desfășurată sub președinția poloneză a Consiliului Uniunii Europene, sesiune în cadrul căreia Varșovia și-a prezentat programul de lucru pentru primele șase luni ale acestui an.

În cadrul ședinței la care a participat și ministrul Tánczos Barna, țările membre UE au aprobat planul fiscal pe termen mediu al României, parcurgând astfel o nouă etapă a circuitului european de avizare, după ce, anul trecut, la finalul lunii noiembrie, și Comisia Europeană a dat undă verde acestui document.

Planul bugetar-structural național pe termen mediu pentru perioada 2025-2031 prezentat de România prevede măsuri de ajustare a deficitului bugetar pe parcursul a șapte ani pentru a se alinia astfel al cerințele stipulate în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene: deficitul public al țărilor membre nu trebuie să depășească 3% din PIB, iar datoria publică nu trebuie să fie mai mare de 60% din PIB.

El se aliniază astfel normelor bugetare stabilite de statele membre la finalul lunii aprilie 2024 conform cărora țările UE au posibilitatea de a implementa planul buget structural pe parcursul a 4 ani, cu opțiunea  de prelungire de până la șapte ani, cum este cazul României, dacă țara care solicită această prelungire se angajează să efectueze anumite reforme și investiții care îmbunătățesc reziliența și potențialul de creștere, sprijină sustenabilitatea finanțelor publice și abordează prioritățile comune ale UE.

 

Continue Reading

ENERGIE

De la “Green Deal” la “Smart Deal”, propunerea României către UE. Burduja: Este timpul să ne trezim! România are energia de care Europa are nevoie

Published

on

© Sebastian Burduja

Ministrul energiei, Sebastian Burduja, a anunțat marți seară că va prezenta în Guvern un raport detaliat privind efectele negative ale politicilor ”Green Deal” asupra sectorului energetic, el făcând un apel la trezire către liderii europene și afirmând că România are tot ce-i trebuie pentru a fi lider regional, dar ceea ce ne poate ţine pe loc este o birocraţie sufocantă şi un Green Deal care ignoră realităţile din teren.

Potrivit ministrului liberal, România trebuie să aibă curajul să spună lucrurilor pe nume, şi anume că europenii merită să plătească mai puţin pentru energie.

”DE LA “GREEN DEAL” LA “SMART DEAL” România a demonstrat de-a lungul istoriei că ştie să facă faţă provocărilor, dar astăzi traversăm un moment critic pentru viitorul energiei noastre şi al Europei. Politicile de „înverzire” ale Uniunii Europene, deşi bine intenţionate, riscă să ne transforme economiile europene în victime ale birocratizării şi deciziilor neadaptate realităţilor economice. Raportul Draghi o spune fără menajamente ce am văzut şi în date statistice calde: Uniunea Europeană, care a produs doar 3% din cărbunele mondial în 2024 şi a emis mai puţin de 5% din emisiile globale de CO2, îşi aplică singură cele mai dure politici de mediu”, a scris Burduja, într-o postare pe Facebook.

 

Sebastian Burduja a indicat că ”aceasta nu este o cale spre prosperitate”, referindu-se la discursul inaugural al lui Donald Trump.

”Preşedintele Trump a arătat ieri lumii că democraţiile sunt puternice doar atunci când economiile lor sunt puternice. Şi ştiţi ce face o economie puternică? Produce energie sigură, accesibilă şi abundentă! Energie care ţine fabricile deschise, preţurile scăzute şi pune mâncare pe masa fiecărei familii”, a afirmat ministrul Burduja.

Oficialul guvernamental a subliniat că ”România are tot ce-i trebuie pentru a fi lider regional în energie”.

”Avem gaze naturale (suntem deja primul producător din UE) şi centrale pe cărbune care pot fi modernizate conform celor mai noi tehnologii BAT, cu emisii reduse şi eficienţă ridicată. Construim viitorul noul program nuclear românesc, cu parteneri strategici precum SUA, Canada, Italia, Franţa, Coreea de Sud şi Japonia. Avem zeci de proiecte hidroenergetice în lucru, începute de zeci de ani şi pe care ne-am apucat să le finalizăm, şi deci potenţialul să fim motorul energetic al Europei de Est, inclusiv în perspectiva reconstrucţiei Ucrainei”, a declarat ministrul energiei.

El a mai afirmat că ”ceea ce ne poate ţine pe loc este o birocraţie sufocantă şi un Green Deal care ignoră realităţile din teren”.

”De aceea se impune, aşa cum au spus şi lideri ai PPE, o dezbatere solidă despre modul în care şi dacă UE va continua Green Deal-ul pentru următorii ani. Este timpul să ne trezim! Dacă nu ne redresăm acum, riscăm să pierdem ultima şansă de a reconstrui economia europeană pe baze solide. România trebuie să aibă curajul să spună lucrurilor pe nume: europenii merită să plătească mai puţin pentru energie, iar noi putem oferi soluţia. Este simplu: producţie masivă de energie înseamnă preţuri mici, preţuri mici înseamnă bunuri şi servicii ieftine produse/prestate în UE, adică o calitate a vieţii mai bună pentru fiecare român şi european, locuri de muncă mai bine plătite şi competitivitate europeană. E o ecuaţie simplă pe care trebuie să o accepte şi Comisia Europeană”, a menționat Burduja.

El a anunțat că în perioada următoare, va prezenta în Guvern un raport detaliat privind efectele negative ale politicilor ”Green Deal” asupra sectorului energetic românesc.

”Mă angajez, ca întotdeauna, să acţionez în interesul ţării mele. România are energia de care Europa are nevoie. Vom avea suficient pentru noi şi pentru vecinii noştri, de la Chişinău la Viena. Dar, pentru asta, trebuie să luăm decizii curajoase şi să punem capăt iluziei că o economie slabă poate susţine o democraţie puternică. România trebuie să fie puternică, pentru ca Europa să fie puternică”, a completat Burduja.

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a apreciat marți, într-un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, că pentru a-și susține creșterea economică în următorii 25 de ani, “Europa trebuie să schimbe viteza” și a reafirmat că, în baza raportului privind competitivitatea europeană, va prezenta săptămâna viitoare foaia de parcurs sau busola competitivității în UE bazat, o strategie care se va baza pe trei piloni.

Cei trei piloni sunt: 1) o uniune a piețelor de capital profundă și axată pe lichidități printr-o uniune a investițiilor, 2) o simplificare amplă a regulilor pentru ca talentele de vârf din UE să nu mai părăsească Europa și să-și dezvolte afacerile în altă parte, cu accent inclusiv pe potențialul pieței unice, afectat de 27 de reglementări naționale, 3) energia, cu trimitere la scăderea prețurilor și finalizarea uniunii energetice.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
SUA27 minutes ago

Donald Trump amenință UE cu taxe vamale: ”Ne tratează foarte rău”. Este ”singura modalitate” ca SUA ”să fie tratate corect”

PARLAMENTUL EUROPEAN1 hour ago

Victor Negrescu susține noi norme de transparență în Parlamentul European pentru ca instituția să devină un model de excelență

ROMÂNIA1 hour ago

Este esențial să accelerăm absorbția fondurilor din Politica de Coeziune 2021-2027, le-a transmis Marcel Boloș directorilor Autorităților de Management

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Gabriela Firea, mesaj din plenul PE: Programele UE pentru tineret trebuie să includă fonduri și pentru locuințe accesibile

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Ministrul Finanțelor, întâlnire cu Valdis Dombrovskis, comisar european pentru economie și productivitate: Vom primi un sprijin semnificativ pe plan financiar și tehnic pentru a restabili echilibrul macroeconomic

ENERGIE3 hours ago

De la “Green Deal” la “Smart Deal”, propunerea României către UE. Burduja: Este timpul să ne trezim! România are energia de care Europa are nevoie

SUA4 hours ago

Trump este dispus să impună noi sancțiuni Rusiei dacă Putin refuză un acord de pace și cere UE să facă mai mult pentru Ucraina și Chinei să ajute la încheierea conflictului

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Noul șef al diplomației SUA, Marco Rubio, promite “o politică externă a interesului național” și a păcii prin forță. Primele întâlniri, în format “Quad”, cu omologii din Australia, India și Japonia, pentru securitatea indo-pacifică

U.E.5 hours ago

“Va observa Trump Europa?” Pledoaria lui Zelenski la Davos pentru ca “Europa să își poarte singură de grijă”. Liderul ucrainean cere 200.000 de soldați europeni pentru un acord de pace cu Rusia

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI18 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu: Indiferent de schimbările politice, legătura transatlantică rămâne esențială ca pilon al stabilității globale

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Noul șef al diplomației SUA, Marco Rubio, promite “o politică externă a interesului național” și a păcii prin forță. Primele întâlniri, în format “Quad”, cu omologii din Australia, India și Japonia, pentru securitatea indo-pacifică

CHINA20 hours ago

Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”

SUA2 days ago

Donald Trump proclamă debutul “epocii de aur” în discursul inaugural: Declinul Americii a luat sfârșit. Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreață din nou

SUA2 days ago

Donald Trump a depus jurământul solemn și a devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii

ROMÂNIA6 days ago

Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie

SUA6 days ago

În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”

ROMÂNIA7 days ago

Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%

SUA1 week ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

U.E.2 weeks ago

Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern

Trending