Premierul Boris Johnson apreciază că principala obligație internațională a Marii Britanii este aceea de a respecta acordul din Vinerea Mare de la Belfast, ce a adus pacea în Irlanda de Nord, măcinată de 30 de ani de conflicte între unioniștii protestanți și naționaliștii catolici, anunță Reuters, citat de Agerpres.
”Cred că cea mai mare obligaţie a noastră şi principala noastră obligaţie internaţională este să respectăm Acordul din Vinerea Mare de la Belfast, procesul de pace din Irlanda de Nord şi să facem ca Adunarea Stormont (Adunarea legislativă a Irlandei de Nord creată prin Acordul din Vinerea Mare n.a.) să fie operaţională”, a declarat el reporterilor.
”Avem un plan pentru a rezolva problema”, a spus premierul britanic.
La doar o săptămână după ce a reușit să scape de nemulțumirile manifestate în Partidul Conservator printr-un vot de încredere, premierul britanic urmează să prezinte luni, în Camera Comunelor, un proiect de lege care îi va permite să renunțe la prevederile post-Brexit referitoare la comerțul dintre Marea Britanie și Irlanda de Nord, ce îmbracă forma juridică de Protocolul referitor la Irlanda de Nord.
Ministrul britanic de externe, Liz Truss, care se ocupă și de acest dosar, a avut luni o discuție telefonică cu Maros Sefcovic, vicepreşedinte pentru relaţii interinstituţionale şi prospectivă al Comisiei Europene, negociatorul-şef al UE în acest dosar, căruia i-a transmis că UE trebuie să fie dispusă să schimbe regulile post-Brexit care guvernează comerţul cu Irlanda de Nord, repetând că Londra doreşte o ”soluţie negociată”.
La rândul său, oficialul european a atras atenția că intenția Marii Britanii de a opri în mod unilateral punerea în aplicare a protocolului pentru Irlanda inclus în acordul de Brexit este ”o reţetă pentru incertitudine” şi va ”afecta încrederea comună”.
Vicepreşedintele UE a insistat, de asemenea, că Uniunea Europeană a acordat ”întotdeauna cea mai mare atenţie” impactului Brexitului asupra Irlandei de Nord şi ”a oferit soluţii funcţionale” după ce joi un purtător de cuvânt al Downing Street a acuzat UE că nu a răspuns invitaţiei sale de a relua negocierile asupra protocolului.
Marea Britanie și Uniunea Europeană sunt implicate în discuții neproductive ce se desfășoară deja de luni cu privire la acest protocol, un element esențial al acordului de retragere, ce a fost convenit între cele două părți după negocieri minuțioase în 2019 și introduce controale vamale și sanitare asupra mărfurilor britanice care sosesc în porturile din Irlanda de Nord, informează Politico Europe.
Cu toate că Londra și-a dat acordul cu privire la forma actuală a protocolului, ea susține că această configurație subminează împărțirea puterii politice obținute cu greu în Irlanda de Nord și impune bariere prea împovărătoare pentru comerț.
De cealaltă parte, Bruxelles-ul susține că aranjamentul este necesar pentru a evita o frontieră terestră între Irlanda de Nord și Republica Irlanda – semnalată ca o potențială amenințare la adresa păcii pe insula Irlanda – protejând în același timp piața unică europeană.
Comisia Europeană a propus propriile sale modificări în încercarea de a ieși din impas, însă Regatul Unit consideră că acestea nu sunt suficiente.
Citiți și:
Dacă va fi adoptat, acest proiect de lege va permite miniștrilor britanici să înceteze în mod unilateral aplicarea unor parți ale protocolului, fără a mai necesita opinia Bruxelles-ului.
Un alt aspect al acestui proiect de lege care provoacă îngrijorări este cel legat de rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene ca instanță finală de soluționare a litigiilor comerciale referitoare la Irlanda de Nord.
Diavolul va fi în detalii, dacă Marea Britanie va promite să ignore complet CJUE sau daca va încearca să îi acorde un rol mai restrâns, poate prin crearea unui grup de arbitraj precum cel elaborat pentru litigiile cu UE în cadrul Acordului de comerț și cooperare post-Brexit.