Connect with us

U.E.

Premierul Boris Johnson, mesaj pentru cetățenii europeni din Marea Britanie: Au garanția absolută a dreptului de a rămâne și trăi în Regatul Unit după Brexit

Published

on

© Boris Johnson/ Facebook

Boris Johnson, noul prim-ministru al Marii Birtanii, a oferit garanții cetățenilor europeni prezenți în Marea Britanie, care vor fi afectați în cazul unui Brexit fără acord.

În primul său discurs susținut în fața Camerei Comunelor din poziția de premier al Regatului Unit, Johnson le-a promis celor 3.2 milioane de europeni, dintre care peste 400.000 sunt români, că drepturile lor vor fi respectate după Brexit. 

”Aș dori să reiterez fără echivoc celor 3.2 milioane de cetățeni europeni care trăiesc și locuiesc printre noi garanția noastră. Vreau să le mulțumesc pentru contribuția lor la societatea naostră – și pentru răbdare – și pot să-i asigur că, în timpul acestui guvern, vor avea garanția absolută a dreptului de a trăi și rămâne (n.r. în Marea Britanie)”, a spus Johnson, potrivit Reuters.

Acordul de retragere a Regatului Unit din UE, încheiat de Theresa May cu negociatorii europeni în luna noiembrie, prevede respectarea drepturilor cetățenilor în spiritul reciprocității, dar nu oferă garanția că acestea vor fi respectate în continuare în cazul unui Brexit fără acord.

Potrivit MAE, toți cetățenii Uniunii Europene care sosesc în Regatul Unit înainte de Brexit și intenționează să rămână după terminarea perioadei de tranziție post-Brexit trebuie să solicite noul statut de rezident.

Există două tipuri de înregistrare pentru noul statut:

– Statutul SETTLED se aplică cetățenilor europeni și membrilor de familie ai acestora care au locuit în Marea Britanie o perioadă de 5 ani la data aplicării (cu excepții pentru motive întemeiate).

– Statutul PRE-SETTLED se aplică celor care nu au locuit în Marea Britanie pentru o perioadă mai scurtă de 5 ani până la data de 30 iunie 2021 și le permite acestora să acumuleze cei 5 ani necesari aplicației de SETTLED (este obligatoriu să aplicați pentru statutul de settled inainte de data expirarii statutului de pre-settled).

Aplicanții trebuie să dovedească: naționalitatea, identitatea, rezidența continuă și să furnizeze date privind cazierul judiciar (dacă acesta există). Prin rezidență continuă se înțelege faptul că absențele din UK nu trebuie să depășească 6 luni sau mai puțin raportat la orice perioadă de 12 luni.

Posesorii de:

1. Residence Card – trebuie să solicite, de asemenea, statutul în cadrul noului sistem de înregistrare

2. Indefinite Leave to Remain – se recomandă sa aplice pentru noul statut

În situația în care Home Office nu poate confirma imediat statutul de rezident, cetățenii europeni pot dovedi rezidența continuă cu următoarele documente:

Documente care acoperă perioade mai lungi de timp (între 2 date):

– Extras bancar anual sau un rezumat al contului – cel puțin 6 luni de plăți primite sau efectuate în Regatul Unit

– scrisoare de la angajator

– factura de plată a taxei către consiliul local

– scrisoare/ certificat/ adeverință de la școală, colegiu, universitate sau altă formă de învățământ acreditată,

– factura pentru taxele efectuate către școală, colegiu, universitate

– document/scrisoare care atestă adresa din Regatul Unit, primită de la un organism de finanțare a studenților din Regatul Unit – Student Loans

– dovada creditului ipotecar

– contractul de închiriere și dovada plății

– document care atestă plata contribuţiilor a unui liber profesionist (SELF-EMPLOYED)

– formularul P60 pentru o perioadă de 12 luni – P60 – Se pot solicita dovezi suplimentare pentru a confirma că ați locuit in Regatul Unit timp de cel puțin 6 luni din acea perioadă.

– Formularul P45 indicând durata angajării anterioare. Ar trebui să obțineți un P45 de la angajator atunci când nu mai lucrați pentru ei.

Documente care acoperă perioade mai scurte de timp (1 LUNĂ):

– extras de cont care arată plățile primite sau cheltuite în Regatul Unit.

– adeverinţă salarială pentru un loc de muncă în Regatul Unit

– facturile la apă, gaz sau energie electrică care indică o adresă din Regatul Unit

– factura la telefonul fix sau mobil, TV sau internet care indică o adresă din Regatul Unit

– factura pentru reparații la domiciliu, servicii de medicină veterinară sau asigurări, precum și dovada plăţii.

Potrivit The Guardian, aproximativ 900.000 din cei 3.6 milioane de cetățeni europeni prezenți în Marea Britanie au aplicat pentru noul statut de rezident.

Pentru românii din Marea Britanie, un ghid este disponibil AICI. 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

Vocea tinerilor din România se poate face auzită la nivel european, completând Chestionarul Comun European pentru cel de-al șaptelea ciclu de ”Dialog UE cu tinerii”

Published

on

© Grupul Național de Lucru și CTR

Dialogul UE cu tinerii (DUET) este un instrument central de participare pentru tinerii din UE și din alte țări europene, după caz, printre elementele-cheie ale acestuia numărându-se dialogul direct între factorii de decizie și tineri, precum și reprezentanții acestora, consultarea tinerilor cu privire la teme relevante pentru aceștia și parteneriatul continuu în ceea ce privește guvernanța procesului la nivel local, național și european.

Completează chestionarul aici.

La nivel național, procesul de Dialog al UE cu tinerii și, implicit aplicarea acestui chestionar, este coordonat de Grupul Național de Lucru.

”Acum este momentul! Chestionarul Comun European pentru cel de-al Șaptelea Ciclu de Dialog UE cu tinerii s-a lansat! Este important să-ți spui părerea pentru a ghida decidenții să creeze politici de tineret sustenabile!”, îndeamnă Grupul Național de Lucru.

Dialogul UE cu tinerii reprezintă comunicarea directă dintre tineri, organizații de tineret, actori relevanți ai societății civile și decidenți cu scopul de a implementa prioritățile în domeniul politicilor de tineret la nivel local, regional, național și/sau european în fiecare stat membru al UE. Totodată, acesta reprezintă un mecanism prin care vocea tinerilor se face auzită în procesul de creare și actualizare a politicilor locale și naționale, a directivelor europene etc.

Dialogul UE cu tinerii se organizează în cicluri de câte 18 luni. Fiecare ciclu se concentrează pe o prioritate tematică diferită setată de către Consiliul de Miniștri. Tematica ciclului actual (1 ianuarie 2019- 30iunie 2020) este Crearea oportunităților pentru tineri (Creating Opportunities for Youth). Trio-ul actual este România (1 ianuarie 2019- 30 iunie 2019), Finlanda (1 iulie 2019- 31 decembrie 2019) și Croația (1 ianuarie 2020- 30 iunie 2020).

Începând cu anul 2010, tinerii din Statele Membre ale Uniunii Europene au posibilitatea de a se implica ȋn largi consultări privind politica de tineret de la nivel local, naţional sau european.
Succesul Dialogului Ue cu tinerii depinde de implicarea activă a tinerilor și a organizațiilor de tineret. La fiecare 18 luni, fiecare țară UE realizează consultări naționale cu tinerii.

La nivel naţional, Dialogul este implementat de Grupul Naţional de Lucru (GNL), organism format din reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale şi ai autorităţilor. Grupul Naţional de Lucru este stabilit de către Ministerul Tineretului şi Sportului, pe baza unui apel deschis de candidatură (https://goo.gl/n9VtbQ). La ȋntâlnirile GNL pot fi invitaţi ȋn calitate de contributori şi alţi actori sociali interesaţi.

Pentru perioada noiembrie 2017 – decembrie 2019, GNL are următoarea componență:
Consiliul Tineretului din România (CTR)
Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT)
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR)
Federația Forumul Tinerilor din România (FTR)
Uniunea Studenților din România (USR)
Organizația de tineret – Blocul Național Sindical (OT-BNS)
Federația YMCA România

Grupul Național de Lucru încurajează tinerii din România să participe activ la dialog: ”E timpul să ai un rol activ! Convinge-ți cât mai mulți prieteni să completeze chestionarul pentru a oferi cât mai multe perspective și mai multă credibilitate nevoilor tinerilor din statele UE! Completează formularul și oferă-le oportunitatea cât mai multor tineri să-și spună părerea!”

 

Continue Reading

U.E.

Victor Ponta salută lansarea în Italia a noului partid progresist și proeuropean ”Italia Viva”, la inițiativa fostului premier italian Matteo Renzi

Published

on

© Victor Ponta/ Facebook

Fostul premier al României și actual președinte al partidului PRORomânia, Victor Ponta, salută lansarea în Italia a noului partid progresist și proeuropean “Italia viva” la initiativa fostului Premier Matteo Renzi. 

”Ca și în țara noastră (prin apariția ProRomania) și în alte țări europene, în Italia este nevoie pe zona politică de stânga de un proiect nou, modern, progresist, proeuropean și de lideri dinamici dar și cu experiență!”

Victor Ponta consideră că partidele clasice de stânga, precum PSD, sunt depășite de schimbările sociale, incapabile de reformă și compromise de greșeli și eșecuri istorice, neputincioase în fața noilor partide și lideri de dreapta radicală.

”Este dovada că ceea ce noi am început cu ProRomania corespunde vremurilor actuale și, mai ales, viitorului politic european”, subliniază Victor Ponta în mesajul său scris pe pagina de Facebook.

”Îi urez succes lui Renzi si proiectului “Italia Viva” – pentru interesele italienilor dar si ale milioanelor de romani care traiesc in Italia – este nevoie de o schimbare!”, mai transmite Victor Ponta în mesajul său.

Continue Reading

NEWS

Premierul ungar, Viktor Orban, pregătit să ajute Italia în gestionarea problemei migranților ilegali

Published

on

© EPP/ Flickr

Viktor Orban, premierul ungar, aflat la Roma într-o întâlnire cu reprezentații partidului Fratelli d’Italia, a precizat că țara sa este pregătită să ajute Italia în gestionarea problemei migranţilor ilegali.

”Dacă Italia este angajată faţă de protejarea frontierelor sale, atunci noi o vom ajuta, inclusiv pentru returnarea imigranţilor ilegali aflaţi deja în această ţară”, a explicat Viktor Orban, potrivit Agerpres.

Reamintim că și președintele Franței, Emmanuel Macron, a discutat cu premierul Italiei, Giuseppe Conte, despre problema imigrației și cei doi doresc să găsească o cale prin care să facă Uniunea Europeană ”mai socială, mai prietenoasă cu mediul și mai puternică în lume” atunci când vine vorba despre persoanele care caută azil.

Citiți și: Emmanuel Macron împreună cu premierul Italiei, Giuseppe Conte, doresc o Uniune Europeană mai socială când vine vorba despre imigrație

Totodată, premierul reales al Italiei, Giuseppe Conte, a scris într-un mesaj pe Facebook prin care transmite că va cere renegocierea Regulamentului european de la Dublin, care atribuie în prezent ţărilor de sosire sarcina tratării cererilor de azil.

Cererile de azil în statele membre ale Uniunii Europene au crescut cu 10% în prima jumătate a anului 2019, comparativ cu aceeași perioadă din 2018.

Obiectivul politicii de azil a UE este de a acorda statutul corespunzător oricărui resortisant dintr-o țară terță care solicită protecție internațională într-unul dintre statele sale membre, precum și de a asigura respectarea principiului nereturnării. Pentru aceasta, Uniunea face eforturi pentru a crea un sistem european comun de azil.

Mai multe informații despre politica Uniunii Europene în domeniul imigrației, aici.

Citiți și: Eurostat: Peste 300 de mii de imigranți au primit statutul de protecție la nivelul UE în 2018. Germania, Italia și Franța au acordat cele mai multe decizii pozitive pentru protejarea refugiaților

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending