Connect with us

MAREA BRITANIE

Premierul britanic Boris Johnson prezintă marți un vast program de relansare a economiei bazat pe investiții în infrastructuri: Trebuie să punem bazele unei ţări în care fiecare are posibilitatea de a reuşi

Published

on

Premierul britanic, Boris Johnson, va dezvălui un amplu plan de relansare a economiei britanice, axat pe investițiile în infrastructuri, în contextul în care țara sa a fost puternic afectată de pandemia de COVID-19, anunță AFP, citat de Agerpres.

Programul, a cărui valoare se ridică la 1,1 miliarde de euro și care urmează să fie prezentat marți, va include un plan de reconstrucție a școlilor și va avea în vedere 50 de proiecte, au anunțat duminică serviciile premierului britanic.

”Pe măsură ce ne revenim după pandemie, este important să punem bazele unei ţări în care fiecare să aibă posibilitatea de a reuşi, cu tinerele noastre generaţii în centrul acestei misiuni”, a declarat Boris Johnson, citat într-un comunicat.

După ce a fost aspru criticat în legătură cu gestionarea pandemiei de COVID-19, care a făcut peste 43.000 de morţi în Regatul Unit – una din cele mai afectate ţări din Europa -, Boris Johnson are ca sarcină să reuşească ridicarea măsurilor de restricţie şi relansarea economiei.

Măsurile stricte de izolare impuse de la începutul lunii aprilie au avut un puternic impact asupra Produsului Intern Brut al țării, care s-a prăbușit cu 20,4%. Fără ajutor suplimentar din partea statului, rata şomajului ar putea ajunge la niveluri nemaivăzute din anii 1980, depăşind vârful de 3,3 milioane înregistrat în 1984, a scris duminică The Observer, citând o analiză a Bibliotecii Camerei Comunelor.

”A fost un enorm, enorm şoc pentru ţară, dar ne vom reveni foarte bine”, a afirmat Boris Johnson într-un interviu publicat duminică de Daily Mail. ”Dacă boala COVID-19 a fost fulgerul, nu vom întârzia să auzim tunetul în termeni de consecinţe economice. Vom fi pregătiţi”, a dat el asigurări.

Ţara ”nu se va întoarce absolut deloc la austeritate ca în urmă cu zece ani”, sub guvernul conservatorului David Cameron, a ţinut să adauge premierul britanic.

Criticat în privinţa gestionării crizei actuale, Boris Johnson a pierdut din popularitate.

Britanicii sunt de părere că liderul laburiştilor, Keir Starmer, ar fi un şef de guvern mai bun, potrivit unui sondaj Opinium publicat sâmbătă. Circa 37% dintre repondenţi consideră că acesta ar acţiona mai bine decât Boris Johnson, doar 35% fiind de acord că actualul premier este cea mai bună opţiune.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

MAREA BRITANIE

Uniunea Europeană și Regatul Unit încep negocierile intense în vederea obținerii unor progrese privind relația post-Brexit. Acestea debutează cu o întâlnire fizică la Bruxelles, prima de după luna martie

Published

on

Uniunea Europeană și Regatul Unit încep luni cinci săptămâni de negocieri intense, care au ca scop obținerea de progrese privind relația post-Brexit și evitatea unui nou scenariu fără acord la finalul acestui an, când se încheie perioada de tranziție post-Brexit, anunță AFP, citat de Agerpres.

Negocierile debutează printr-o întrevedere fizică de cinci zile la Bruxelles, prima din luna martie, când pandemia de COVID-19 a determinat cele două echipe de negociere să se mute în online. Discuțiile vor continua în fiecare săptămână, alternativ la Londra și la Bruxelles, până la finalul lunii iulie.

Echipele de negociere vor fi mai restrânse, cu 20 de oficiali britanici călătorind la Bruxelles, comparativ cu 100 de persoane, cât cuprindea echipa la debutul acestor discuții.

Cele patru runde de negocieri între Regatul Unit și Uniunea Europeană s-au soldat fără un rezultat pozitiv, motiv pentru care ambele părți au convenit, într-o declarație comună, că este nevoie de un nou impuls, sprijinind planurile convenite de negociatori în vederea intesificiării discuțiilor din iulie și crearea celor mai favorabile condiții pentru încheierea și ratificarea unui acord înainte de sfârșitul anului 2020.

Premierul britanic Boris Johnson vrea să se ajungă din iulie la un posibil compromis. ”Cu cât vom ajunge mai repede la un acord, cu atât va fi mai bine. Nu există niciun motiv pentru care liniile mari ale unui acord politic să nu poată fi definitivate în cursul verii”, a insistat un oficial britanic.

Această perspectivă a fost totuşi respinsă politicos de statele UE, concentrate pentru moment asupra planului lor de relansare post-coronavirus şi care consideră luna octombrie ca fiind ”momentul adevărului” în privinţa Brexit-ului.

”Acela va fi momentul când trebuie să fim pregătiţi să prezentăm un proiect de acord (…) dacă vrem ca el să fie ratificat până la sfârşitul anului”, a explicat negociatorul UE, Michel Barnier, în cadrul unei intervenţii săptămâna trecută la European Policy Center (EPC).

Dacă nu va fi niciun acord negociat până atunci, doar regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), cu taxele lor vamale ridicate şi controalele vamale extinse, se vor aplica relaţiilor comerciale între aceşti parteneri. Asta ar slăbi economii deja lovite puternic de pandemia de coronavirus.

Barnier, care aşteaptă ”un semnal” de la Londra în această săptămână, a promis că va fi ”constructiv” şi chiar că va da dovadă ”de creativitate pentru a crea un teren de înţelegere”.

”Vom merge la Bruxelles cu bună-credinţă pentru a ţine cont de preocupările UE”, i-a răspuns pe Twitter negociatorul Regatului Unit, David Frost.

”Trebuie să aibă loc o veritabilă negociere, iar unele poziţii nerealiste ale UE vor să trebuie schimbate”, a adăugat Frost, care a fost promovat duminică în postul de consilier pe securitate naţională al lui Boris Johnson, dar care îşi va păstra rolul de negociator privind Brexit-ul.

Printre punctele de dezacord majore figurează chestiunea garanţiilor de concurenţă echitabilă cerute de UE în materie fiscală, socială şi ecologică, pentru a se evita apariţia unei economii nereglementate în vecinătatea sa.

Unitatea Uniunii Europene ar putea fi supusă unei tensiuni, pe măsură ce calendarul strâns ar putea atrage după sine nevoia de a face compromisuri față de Regatul Unit.

Pragmatica Germanie, care va prelua în doar câteva zile președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, a avut o poziție clară cu privire la aceste negocieri. ”Dacă Marea Britanie nu vrea reglementări comparabile cu cele din Europa în materie de mediu, de piaţa muncii sau de norme sociale, relaţiile noastre vor pierde în intensitate”, a avertizat sâmbătă cancelarul german Angela Merkel, într-un interviu pentru cotidienele din reţeaua Europa, printre care şi Le Monde. Şi va trebui ca Londra ”să îşi asume consecinţele”, a completat aceasta.

Cu toate acestea, un Brexit 2.0 ar putea avea urmări costisitoare asupra mediului german de afaceri, dar și asupra moștenirii politice a Angelei Merkel, aflată la ultimul mandat de cancelar și la ultima reprezentație în rol principal  pe scena europeană.

De altfel, potrivit unui document intern, Guvernul german se așteaptă ca ”din septembrie, negocierile să intre într-o etapă accelerată”.

Recent, secretarul de stat pentru afaceri europene Amelie Montchalin, a transmis că Europa nu va ceda presiunii exercitate de Regatul Unit de a grăbi negocierile referitoare la un acord post-Brexit. Montchalin a precizat, de asemenea, că nu exclude posibilitatea unui Brexit 2.0. Așadar, Merkel s-ar putea afla în poziția de a-l convinge pe Emmanuel Macron să arate deschidere față de compromis, în contextul în care acesta a avut până acum o poziție intransigentă cu privire la negocierile cu Regatul Unit. 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Boris Johnson avertizează UE: Regatul Unit este dispus să iasă din perioada de tranziție “în termenii Australiei”, fără un acord comercial

Published

on

© No. 10/ Flickr

Regatul Unit al Marii Britanii este gata să se retragă din înţelegerile sale privind perioada de tranziţie cu Uniunea Europeană (UE) “în termenii Australiei”, în cazul în care nu se va ajunge la niciun acord asupra relaţiei lor viitoare, i-a spus premierul Boris Johnson omologului său polonez Mateusz Morawiecki, informează Reuters, potrivit Agerpres.

În ceea ce privește viitoarea relație a Regatului Unit cu UE, premierul a salutat acordul dintre ambele părți cu privire la un proces intensificat de negocieri în iulie. El a spus că Marea Britanie va negocia în mod constructiv, dar, în egală măsură, ar fi gata să părăsească perioada de tranziție în condițiile Australiei, dacă nu va putea ajunge la un acord“, a informat Downing Street într-un comunicat.

Australia nu are un acord comercial cuprinzător cu Uniunea Europeană, iar schimburile comerciale dintre cele două părți se bazează pe regulile Organizației Mondiale a Comerțului. 

Potrivit acestor reguli, fiecare stat membru al OMC are o listă de tarife și taxe asupra importurilor de bunuri și cote limită asupra unui număr de bunuri. Aceste tarife și cote se aplică între țările care nu au un acord comercial bilateral.

Precizările lui Johnson vin după ce Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a spus că Regatul Unit va trebui să “trăiască cu consecințele” deciziilor sale dacă nu dorește să mențină legături economice strânse cu UE după Brexit

Negocierile pentru viitoarea relație dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit, care la 1 februarie 2020 a devenit primul stat din istorie ce părăsește UE, se află într-un impas, atât în contextul atenției sporite acordate gestionării pandemiei de COVID-19, cât și în urma succesivelor runde de tratative între Michel Barnier și omologii britanici, încheiate fără progrese.

La un summit prin videoconferință organizat în urmă cu două săptămâni, prim-ministrul britanic Boris Johnson le-a transmis președințiilor Consiliului European și Comisiei Europene, Charles Michel și Ursula von der Leyen, că nu dorește prelungirea perioadei de tranziție post-Brexit, care este scadentă la 31 decembrie 2020.

Vineri, Consiliul Uniunii Europene a luat act de progresul limitat în cadrul rundelor de negocieri dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit privind viitoarea relație post-Brexit și invită statele membre, instituțiile Uniunii Europene și toate părțile interesate să își intesifice activitatea privind pregătirile, la toate nivelurile și pentru toate scenariile, inclusiv acela care implică lipsa unui acord de liber schimb.

În condiţiile în care cele două părţi nu au ajuns la o înţelegere, o rundă de “negocieri intensive” urmează să înceapă săptămâna viitoare.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Angela Merkel îi previne pe britanici: Regatul Unit va trebui să trăiască cu consecințele unei relații mai puțin strânse cu UE

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Marea Britanie va trebui să “trăiască cu consecințele” deciziilor sale dacă nu dorește să mențină legături economice strânse cu UE după Brexit, a spus cancelarul german Angela Merkel, întărindu-și tonul în perspectiva unui scenariu fără acord la sfârșitul anului, când expiră perioada de tranziție convenită de Londra și de Bruxelles pentru agrearea termenilor viitoarei relații post-Brexit.

După mai bine de trei ani în care cancelarul german a subliniat în mod repetat deschiderea ei către un acord care să mențină fluxurile comerciale curente ale Regatului Unit cu blocul european, ea a sugerat că ușa care duce la un astfel de compromis este acum închisă.

“Trebuie să renunțăm la ideea că trebuie să definim ce ar trebui să-și dorească Marea Britanie”, a declarat Merkel într-un interviu pe larg acordat pentru un grup de șase publicații europene înainte de preluarea de către Germania a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, la 1 iulie, și în care a vorbit despre răspunsul Europei la criza pandemică, autonomia strategică europeană, poziția sa privind negocierile pentru Brexit și provocările globale generate de relațiile cu SUA, Rusia și China.

“Ține de Marea Britanie să definească – iar de noi, UE27, să răspundem în mod corespunzător”, a spus ea în interviul acordat pentru The Guardian (Marea Britanie), Süddeutsche Zeitung (Germania), Le Monde (Franța), La Vanguardia (Spania), La Stampa (Italia) și Polityka (Polonia).

Vorbind cu câteva zile înainte ca Germania să preia președinția rotativă a Consiliului UE, Merkel a precizat că prioritatea ei absolută este adoptarea unui plan de salvare post-pandemie pentru a opri economia europeană să alunece în cea mai grea criză din 1930.

“Cu premierul Boris Johnson, guvernul britanic vrea să definească de la sine ce relație va avea cu noi după plecarea” din UE, a spus Merkel.

Atunci va trebui să trăiască cu consecințele, desigur, cu o economie mai puțin strâns interconectată. Dacă Marea Britanie nu dorește să aibă reguli privind mediul și piața muncii sau standarde sociale care să se compare cu cele ale UE, relațiile noastre vor fi mai puțin strânse. Asta înseamnă că nu dorește ca standardele să continue să se dezvolte pe linii paralele“, a completat ea.

Negocierile pentru viitoarea relație dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit, care la 1 februarie 2020 a devenit primul stat din istorie ce părăsește UE, se află într-un impas, atât în contextul atenției sporite acordate gestionării pandemiei de COVID-19, cât și în urma succesivelor runde de tratative între Michel Barnier și omologii britanici, încheiate fără progrese. La un summit prin videoconferință organizat în urmă cu două săptămâni, prim-ministrul britanic Boris Johnson le-a transmis președințiilor Consiliului European și Comisiei Europene, Charles Michel și Ursula von der Leyen, că nu dorește prelungirea perioadei de tranziție post-Brexit, care este scadentă la 31 decembrie 2020.

Vineri, Consiliul Uniunii Europene a luat act de progresul limitat în cadrul rundelor de negocieri dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit privind viitoarea relație post-Brexit și invită statele membre, instituțiile Uniunii Europene și toate părțile interesate să își intesifice activitatea privind pregătirile, la toate nivelurile și pentru toate scenariile, inclusiv acela care implică lipsa unui acord de liber schimb.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending