Connect with us

MAREA BRITANIE

Premierul britanic consideră că ”nu este practic” să furnizeze Ucrainei avioane de luptă, deoarece instruirea ar dura prea mult, dar promite să accelereze sprijinul pentru Kiev

Published

on

© No.10/ Flickr

Premierul britanic,, Rishi Sunak, consideră că ”nu este practic” să ofere Ucrainei avioane de luptă britanice, dar promite să accelereze sprijinul pentru a asigura ”câștiguri decisive” împotriva invadatorilor ruși, anunță DPA, citat de Agerpres.

Downing Street a precizat că instruirea trupelor ucrainene pentru folosirea avioanelor Typhoon şi F-35 ”extrem de sofisticate” ar dura prea mult, dar că nu se opune ca aliaţii să îşi trimită propriile avioane.

După finalizarea unei analize, premierul a transmis cabinetului său marţi că un ”blocaj prelungit” în războiul din Ucraina ”va fi numai în beneficiul Rusiei” şi al preşedintelui acesteia, Vladimir Putin, conform Downing Street.

Acesta a evidențiat că guvernul său trebuie să se folosească de ”ocazie pentru a accelera sprijinul Marii Britanii”, astfel încât Ucraina să aibă ”cea mai bună șansă de succes” și să ”profite cât mai mult de oportunitatea dată de retragerea trupelor ruse”.

Rețineri de a trimite avioane de vânătoare Ucrainei a manifestat și președintele american, Joe Biden, care s-a alăturat cancelarului german, Olaf Scholz, de a adopta o astfel de decizie.

De cealaltă parte, președintele francez, Emmanuel Macron, și premierul olandez, Mark Rutte, au oferit un răspuns precaut, dar deschis, precizând că ”nimic nu este interzis în principiu”.

Statele Unite au anunțat deja că vor livra Kievului 31 de tancuri Abrams, care vin în completarea celor germane, Leopard 2, după ce Franța și Regatul Unit au decis să contribuie și ele la eforturile Ucrainei cu tancuri ușoare AMX-10, respectiv Challenger 2.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

MAREA BRITANIE

Marea Britanie se alătură Acordului Cuprinzător și Progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific, un bloc comercial cu 500 de milioane de locuitori care va reprezenta 15% din PIB-ul global

Published

on

© Foreign Office/ Facebook

Marea Britanie va adera la Acordul Cuprinzător și Progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP), într-o ceremonie virtuală ce va avea loc pe mai multe fusuri orare.

Acest acord istoric este rezultatul a doi ani de negocieri intense purtate de Departamentul pentru Afaceri și Comerț și plasează Regatul Unit în centrul unui grup dinamic de economii, fiind primul membru european și primul membru nou de la crearea CPTPP, anunță Downing Street printr-un comunicat

Aderarea Marii Britanii înseamnă că aceasta a îndeplinit standardele înalte ale cerințelor de acces pe piață ale acordului și că se va alinia la standardele sanitare și fitosanitare ale blocului, precum și la dispoziții precum soluționarea litigiilor între investitori și stat. Rezolvarea unei dispute între Regatul Unit și Canada privind accesul pe piața agricolă la începutul acestei luni a facilitat aderarea.

Blocul găzduiește peste 500 de milioane de persoane și va reprezenta 15 % din PIB-ul global odată ce Regatul Unit va adera. Se estimează că aderarea va stimula economia britanică cu 1,8 miliarde de lire sterline pe termen lung, iar salariile vor crește, de asemenea, cu 800 de milioane de lire sterline față de nivelurile din 2019.

Exporturile totale ale Regatului Unit către țările CPTPP au însumat deja 60,5 miliarde de lire sterline în ultimele 12 luni până la sfârșitul lunii septembrie 2022 și vor crește în cadrul CPTPP.

Printre beneficiile suplimentare ale aderării Regatului Unit la CPTPP se numără:

  • Stimularea serviciilor: Regatul Unit este al doilea mare furnizor de servicii din lume, iar anul trecut serviciile au reprezentat 43% din comerțul britanic cu membrii CPTPP. Aderarea la acest bloc va reduce birocrația – firmele britanice nu vor fi obligate să înființeze un birou local sau să fie rezidente pentru a furniza un serviciu și vor putea funcționa la fel de bine ca firmele locale.
  • Flexibilitate sporită: ”regulile de proveniență” moderne ar putea face ca întreprinderile britanice să devină mai competitive, permițându-le să facă comerț mai liber în cadrul blocului. De exemplu, producătorii de automobile din Regatul Unit ar putea vinde motoare de automobile fără taxe vamale unui producător de automobile din bloc, care ar putea apoi să vândă aceste automobile fără taxe vamale în orice țară membră. Acest lucru nu este posibil în prezent în cadrul tuturor acordurilor comerciale bilaterale încheiate de Regatul Unit cu membrii CPTPP și va ajuta exportatorii să își diversifice lanțurile de aprovizionare și să creeze noi oportunități de export.
  • Pro-investiții: Se așteaptă ca investițiile între Regatul Unit și țările CPTPP să crească, deoarece acordul conține dispoziții care limitează barierele și încurajează mai multe investiții interne. Stocurile de investiții interne în Regatul Unit din țările CPTPP au fost în valoare de 182 de miliarde de lire sterline în 2021.
  • Tehnologie de ultimă generație: Serviciile furnizate de la distanță din Marea Britanie către CPTPP au fost în valoare de 20,5 miliarde de lire sterline în 2020. CPTPP stabilește reguli moderne pentru comerțul digital în toate sectoarele economiei și va sprijini întreprinderile britanice de toate dimensiunile să caute noi oportunități pe piețeleCPTPP.
  • Piețe noi: Aderarea înseamnă că Marea Britanie va avea pentru prima dată un acord de liber schimb cu Malaezia, ceea ce va oferi întreprinderilor un acces mult mai mare la o economie în valoare de 271 de miliarde de lire sterline în PIB în 2021. Vor fi eliminate tarifele de aproximativ 80% pentru exporturile de whisky din Regatul Unit și de 30% pentru exporturile de automobile din Regatul Unit, ajutând Regatul Unit să obțină o cotă mai mare de piață.

Statele membre au fost ”prudente” în legătură cu ”natura de precedent” a aderării Marii Britanii, a declarat un oficial guvernamental dintr-o țară membră, în timp ce cererea de aderare a Chinei este următoarea pe listă. Astfel, este în interesul Regatului Unit să se asigure că țările în proces de aderare oferă oferte ambițioase de acces pe piață, au adăugat aceștia, informează Politico. 

Acordul Cuprinzător și Progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP) reunește sub umbrela sa 11 țări, și anume Canada, Australia, Japonia, Mexic, Noua Zeelandă, Singapore, Malaezia, Peru, Chile, Vietnam şi Brunei, ce reprezintă o piață de 500 de milioane de persoane și include unele dintre cele mai mari economii din Asia-Pacific și din cele două Americi.

Negocierile de aderare au fost deja demarate la mijlocul lunii iunie 2021. Conform calculelor, o alăturare a Marii Britanii la CPTPP va crește exporturile britanice către țările din acest acord cu 65% (37 de miliarde de lire sterline) până în 2030.

În pofida avantajelor pe care le aduce statutul de membru, CPTPP nu include și aspecte politice extinse, precum crearea unei piețe unice sau a unei uniuni vamale, cum este cazul Uniunii Europene, de care Marea Britanie s-a desprins la 31 ianurie 2020, în urma unui referendum organizat la 23 iunie 2016. 

Acest acord a luat naștere după ce Donald Trump a retras SUA din Parteneriatul Trans-Pacific înainte ca acesta să poată fi ratificat, lăsându-i pe cei 11 membri să modifice acordul, care a intrat în vigoare la 30 decembrie 2018. Astfel, Regatul Unit va deveni prima nouă națiune care se alătură acestui bloc comercial.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Charles al III-lea, primul monarh britanic care s-a adresat Parlamentului german: Flagelul războiului s-a întors în Europa. Securitatea Europei este amenințată

Published

on

© The Royal Family/ Facebook

Regele Charles al III-lea a atras atenţia joi asupra “ameninţării” pe care invazia rusă din Ucraina o reprezintă pentru securitatea Europei şi “valorile noastre democratice”, într-un discurs istoric în faţa deputaţilor germani, relatează AFP, potrivit Agerpres și Deutsche Welle.

Într-un discurs profund personal și istoric, el a declarat joi în fața membrilor Bundestagului de la Berlin că “securitatea Europei a fost amenințată” și că este o “responsabilitate sacră” să se unească în sprijinul Ucrainei după invazia lui Vladimir Putin.

Flagelul războiului s-a întors în Europa. Invazia neprovocată a Ucrainei a provocat cea mai inimaginabilă suferință asupra atâtor oameni nevinovați. Nenumărate vieți au fost distruse; libertatea și demnitatea umană au fost călcate în picioare în cel mai brutal mod. Securitatea Europei a fost amenințată, împreună cu valorile noastre democratice“, a spus suveranul britanic, aflat la prima vizită externă de la debutul domniei sale.

“Însă lumea nu a stat deoparte fără a face nimic”, a adăugat suveranul britanic, subliniind “rolul major” asumat de ţara sa şi de Germania în sprijinul pentru Kiev, în special pe plan militar.

El a salutat livrările de arme grele către Ucraina ale Germaniei, o ţară profundă pacifistă după ororile nazismului şi care a ezitat mult timp să facă acest pas.

“Decizia Germania de a oferi Ucrainei un mare ajutor militar este curajoasă, importantă şi binevenită”, a spus regele Charles al III-lea.

“Suntem bulversaţi de distrugerile teribile, dar putem avea curaj din unitatea noastră”, a subliniat suveranul, vorbind în germană în cea mai mare parte a timpului.

Charles al III-lea, rege din septembrie, este primul monarh care le vorbeşte în Bundestag deputaţilor germani. Aceştia l-au aplaudat îndelung.


Citiți și 

Charles al III-lea, primul șef de stat primit cu onoruri militare la Poarta Brandenburg: Monarhul britanic a început prima sa vizită externă, în Germania, țara ultimei vizite de stat a reginei Elisabeta a II-a

Regele Charles al III-lea, la Berlin: Regatul Unit și Germania “sunt alături” de Ucraina în “apărarea libertății și suveranității” în fața unei agresiuni neprovocate


Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a început miercuri o vizită de stat de trei zile în Germania, prima sa vizită externă după ce a fost proclamat monarh al Regatului Unit ca urmare a decesului reginei Elisabeta a II-a, devenind primul șef de stat în onoarea căruia a fost organizată o ceremonie cu onoruri militare la Poarta Brandenburg.

Suveranul britanic a fost primit la Berlin de președintele federal german Frank-Walter Steinmeier, care consideră această vizită drept un “gest european important” după ce Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană. Debutul vizitei regelui Charles al III-lea în Germania a coincis cu împlinirea, la 29 martie, a șase ani de când Marea Britanie a declanșat clauza de retragere din UE prevăzută la articolul 50 din Tratatul Uniunii.

Vizita monarhului britanic la Berlin trebuia precedată de o vizită la Paris, însă protestele masive din Franța privind reforma pensiilor susținută de Macron și adoptată de autoritățile franceze a determinat amânarea acestei călătorii care a oferit Germaniei onoarea de a fi prima destinație a noului monarh, coincizând astfel cu aceeași destinație pe care a avut-o și regina Elisabeta a II-a la ultima sa vizită de stat, în 2015, când a fost primită la Berlin de cancelarul Angela Merkel și de președintele Joachim Gauck.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Regele Charles al III-lea, la Berlin: Regatul Unit și Germania “sunt alături” de Ucraina în “apărarea libertății și suveranității” în fața unei agresiuni neprovocate

Published

on

© The Royal Family/ Facebook

Regele Charles al III-lea a lansat un apel miercuri seară la apărarea valorilor democratice şi a lăudat solidaritatea cu Ucraina pentru apărarea “libertăţii” împotriva “agresiunii” ruse, într-o vizită de stat în Germania, prima pe care o efectuează în străinătate ca suveran, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Regatul Unit şi Germania stau “umăr lângă umăr pentru a proteja şi face să progreseze valorile democratice comune”, a spus el într-un discurs la Berlin, la Palatul Bellevue, unde şeful statului german, Frank-Walter Steinmeier, a oferit un banchet de stat în onoarea sa și a reginei consoarte, Camilla.

Printre cei prezenți s-au numărat prima doamnă a Germaniei, Elke Büdenbender, precum și demnitari atât din Germania, cât și din Marea Britanie, inclusiv fostul cancelar Angela Merkel și ministrul britanic de externe James Cleverly, relatează BBC News.

În toastul său de la un fastuos banchet de stat, pe care l-a rostit parțial în limba germană, regele britanic a promis că va consolida legăturile germano-britanice și a adus un omagiu mamei sale, regina Elisabeta a II-a, a cărei ultimă vizită de stat a fost în Germania, în 2015. Discursul adresat demnitarilor din ambele țări, inclusiv fostului lider Angela Merkel, lângă care Charles a stat la masă, a stârnit multe râsete și aplauze.

El a stârnit râsul invitaților atunci când a făcut referire la un sketch de comedie britanic numit “Dinner for one”. În acesta, o aristocrată în vârstă ia cina singură, în timp ce chelnerul ei devine din ce în ce mai beat pe măsură ce consumă alcoolul turnat pentru invitații lipsă la cină.

Charles al III-lea adus un omagiu “ospitalității extraordinare” a Germaniei față de refugiații ucraineni în timpul primei sale vizite de stat în calitate de monarh.

Regele a declarat că atât Marea Britanie, cât și Germania “sunt alături” de Ucraina în “apărarea libertății și suveranității”.

Această luptă “este întruchipată de faptul că suntem alături de Ucraina pentru apărarea libertăţii şi suveranităţii în faţa unei agresiuni neprovocate”, a adăugat monarhul britanic.

“Germania şi Regatul Unit sunt astăzi, şi pe plan militar, cei mai mari susţinători ai Ucrainei în Europa”, a reluat şeful statului german, Frank-Walter Steinmeier, evocând o invazie rusă care a readus în amintire “cele mai rele momente” ale istoriei europene.

Citiți și Charles al III-lea, primul șef de stat primit cu onoruri militare la Poarta Brandenburg: Monarhul britanic a început prima sa vizită externă, în Germania, țara ultimei vizite de stat a reginei Elisabeta a II-a

Dineul a încheiat prima zi a vizitei suveranului, după o ceremonie fără precedent sub Poarta Brandenburg, monument emblematic care a fost şi simbol al despărţirii Berlinului timp de peste trei decenii.

Preşedintele german a sărbătorit un “nou capitol” în relaţiile dintre cele două ţări după Brexit.

“Astăzi, la şase ani după ce Regatul Unit a început să părăsească Uniunea Europeană, deschidem un nou capitol în relaţiile noastre”, a declarat Frank-Walter Steinmeier, în timpul discursului său, ziua de miercuri coincizând cu împlinirea a șase ani de când Marea Britanie a declanșat clauza de retragere din UE prevăzută la articolul 50 din Tratatul Uniunii.

Perechea regală britanică va sta trei zile în Germania. Iniţial, cuplul britanic ar fi trebuit să ajungă mai întâi în Franţa, înaintea vizitei din Germania, însă călătoria lor la Paris a fost anulată din cauza protestelor sociale asociate cu reforma pensiilor.

Programul vizitei din Berlin va continua joi. Regele Charles al III-lea urmează să se întâlnească cu cancelarul Olaf Scholz, să viziteze alături de primarul local o piaţă, să susţină un discurs în Camera Deputaţilor şi să stea de vorbă cu refugiaţi ucraineni.

Vizita cuplului regal în Germania se va încheia vineri cu o etapă la Hamburg, metropolă portuară şi al doilea oraş ca mărime al ţării.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA4 hours ago

Liderii Poloniei, României, Slovaciei, Ungariei și Bulgariei i-au scris Ursulei von der Leyen solicitând măsuri pentru protejarea fermierilor UE afectați de importurile ucrainene

NATO5 hours ago

Presa britanică scrie că Ursula von der Leyen va candida la șefia NATO, deși aceasta este președinte al Comisiei Europene până la 30 noiembrie 2024

ROMÂNIA6 hours ago

82 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă. 3.000 de români au fost uciși atunci de trupele sovietice din ordinul lui Stalin

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Maia Sandu, alături de Zelenski la comemorarea unui an de la masacrele de la Bucea: Alegem să rămânem de partea lumii libere, credem în victoria Ucrainei și cerem dreptate

INTERNAȚIONAL6 hours ago

De la Beijing, premierul Spaniei îl încurajează pe Xi Jinping să meargă în Ucraina și să discute cu Zelenski despre planurile de pace

NATO6 hours ago

Ministrul apărării a pledat, la Washington, pentru elaborarea strategiei de securitate a SUA la Marea Neagră și includerea României în programul Visa Waiver

NATO6 hours ago

Nicolae Ciucă: Regiunea Mării Negre, o graniță sau punte geopolitică între Europa, Orientul Mijlociu și Asia. Importanța ei strategică nu mai poate fi ignorată în contextul războiului Rusiei în Ucraina

NATO6 hours ago

“București 9”: Aliații NATO de pe flancul estic solicită o apărare înaintată, creșterea prezenței SUA și tratarea Ucrainei și R. Moldova ca elemente importante ale arhitecturii de securitate europene

ENGLISH21 hours ago

130 years of social democracy in Romania. Marcel Ciolacu: PSD brought the country into the family of nations that base their existence on democracy, paving the way for NATO and EU membership

NATO22 hours ago

Mandatul lui Mircea Geoană de secretar general adjunct al NATO a fost prelungit cu un an, până la 16 octombrie 2024

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Maia Sandu, alături de Zelenski la comemorarea unui an de la masacrele de la Bucea: Alegem să rămânem de partea lumii libere, credem în victoria Ucrainei și cerem dreptate

INTERNAȚIONAL6 hours ago

De la Beijing, premierul Spaniei îl încurajează pe Xi Jinping să meargă în Ucraina și să discute cu Zelenski despre planurile de pace

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen dorește o “reducere a riscurilor, nu o decuplare a UE de China”: Relațiile vor fi definite de modul cum Beijingul se raportează la războiul lui Putin. Echilibrul de putere în relația cu Rusia este în favoarea Chinei

MAREA BRITANIE2 days ago

Regele Charles al III-lea, la Berlin: Regatul Unit și Germania “sunt alături” de Ucraina în “apărarea libertății și suveranității” în fața unei agresiuni neprovocate

ROMÂNIA3 days ago

VIDEO Klaus Iohannis, la summitul pentru democrație organizat de SUA: România este un cap de pod al democraţiei în regiunea noastră. Vom continua să protejăm ce am realizat

ROMÂNIA5 days ago

Înainte de vizita șefului Consiliului European la Chișinău, Charles Michel și Klaus Iohannis condamnă tentativele Rusiei de a destabiliza R. Moldova și promit tot sprijinul din partea UE

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Șeful Consiliului European susține creșterea sprijinului UE pentru fermierii români: România a jucat un rol esențial care a adus venituri vitale Ucrainei

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu: România va apăra suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova și nu vom avea liniște până când nu se va vindeca definitiv de boala rusească

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Președintele Consiliului European vizitează Centrul operațional de coordonare al Poliției de Frontieră: Trebuie să luăm o decizie cât mai rapidă privind aderarea României la Schengen

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis se așteaptă că încrederea românilor în UE să revină după aderarea la Schengen: “Dacă e război la graniță și mai vine un refuz pe Schengen, este de înțeles că românii își pierd puțin răbdarea”

Team2Share

Trending