Connect with us

MAREA BRITANIE

Premierul britanic, nemulțumit de evoluția negocierilor din cadrul COP26, cere participanților să dea un ”impuls puternic” pentru a evita un eșec

Published

on

© No. 10/ Flickr

Premierul britanic, Boris Johnson, gazdă a Conferinței ONU privind schimbările climatice (COP26), a recunoscut miercuri că negocierilor care au loc la Glasgow ”devin dificile” și că este nevoie de un ”impuls puternic” pentru a ajunge la un acord astfel încât această conferință să nu fie un eșec, anunță AFP și EFE, citate de Agerpres.

După ”o serie de anunţuri cu adevărat pozitive, cu un impact real” în primele zile ale summitului climatic, negocierile asupra angajamentelor concrete pentru atingerea obiectivelor Acordului de la Paris din 2015 au ajuns într-un anumit impas, a spus Johnson la o conferinţă de presă.

”Dacă dorim să reuşim, avem nevoie de un impuls puternic pentru a trece linia de sosire. Mai avem doar câteva zile şi încă sunt multe de făcut”, a atras atenţia premierul britanic, revenit la Glasgow în contextul în care COP26 se apropie de final.

”Este foarte frustrant să vedem cum ţări care în ultimii şase ani s-au lăudat deschis că au semnat Acordul de la Paris acum se apropie liniştite de un eşec”, şi-a exprimat el nemulţumirea, evocând acordul ce are ca obiectiv limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius faţă de era preindustrială.

Preşedinţia COP26 a publicat un prim proiect de acord cu concluziile conferinţei care va fi dezbătut până vineri de statele participante. Acesta arată care va fi rezultatul probabil al discuțiilor din cadrul Conferinței ONU privind schimbările climatice, cuprinzând o posibilă solicitare ca țările să se întoarcă la masa negocierilor anul viitor pentru a-și consolida planurile naționale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, potrivit The Guardian și Politico Europe

De asemenea, textul a prezentat argumente științifice pentru limitarea creșterii temperaturii globale la 1,5 grade Celsius față de nivelurile preindustriale și a exprimat ”îngrijorarea” că emisiile sunt mult mai mari decât limitele necesare pentru a rămâne în limitele de temperatură sigure.

Însă țările sărace au declarat că textul trebuie să pună mai mult accent pe finanțarea pentru climă, pentru a le ajuta să reducă emisiile de dioxid de carbon și să facă față impactului schimbărilor climatice.

Secțiunea privind finanțarea nu angajează țările bogate la noi finanțări după 2025, deși lasă un spațiu pentru această discuție.

De asemenea, proiectul solicită țărilor să ”accelereze eliminarea treptată a cărbunelui și a subvențiilor pentru combustibilii fosili” și să reducă gazele cu efect de seră, altele decât CO2, cum ar fi metanul, și să refacă pădurile. În cazul în care va fi adoptat, ar fi prima dată când un acord ONU privind clima menționează în mod specific cărbunele.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

MAREA BRITANIE

Biden susține apropierea Regatului Unit de UE: Vă văd ca pe nodul care leagă alianța transatlantică

Published

on

© Simon Dawson / No 10 Downing Street/ Flickr

Președintele american Joe Biden a dat impresia că susține ambiția lui Keir Starmer ca Marea Britanie să aibă o relație mai strânsă cu Uniunea Europeană, în timp ce liderii au purtat primele lor discuții bilaterale la Casa Albă, relatează BBC.

Președintele american a numit SUA și Regatul Unit „cei mai buni aliați” în contextul întâlnirii cu prim-ministrul în Biroul Oval, descriind Marea Britanie drept „nodul” care leagă relația transatlantică.

El a sugerat că, cu cât Marea Britanie este mai apropiată de Europa, cu atât nodul va fi mai strâns. „Vă văd pe voi ca pe nodul care leagă alianța transatlantică, cu cât sunteți mai aproape de Europa”, i-a spus el lui Starmer.

Biden a manifestat îndelung un interes crescut pentru Brexit, avertizând în repetate rânduri că pacea din Irlanda de Nord nu trebuie să fie pusă în pericol ca urmare a complicațiilor cauzate de decizia Regatului Unit de a părăsi UE.

Starmer a folosit summitul NATO de la Washington pentru a sublinia angajamentul Regatului Unit față de Alianță, precum și față de Ucraina, confirmând că va menține planurile de a cheltui cel puțin 3 miliarde de lire sterline în fiecare an pentru sprijinul militar acordat Kievului „atâta timp cât va fi necesar” în conflictul său cu Rusia.

De asemenea, el profită de summit pentru a stabili relații cu liderii europeni în încercarea de a încheia un pact de securitate între UE și Regatul Unit, fiind însoțit în călătorie de Nick Thomas-Symonds, ministrul său pentru relații europene.

La întâlnirea bilaterală, Starmer l-a felicitat pe Biden pentru găzduirea celei de-a 75-a aniversări a summitului, salutând „o NATO mai mare, o NATO mai puternică și o NATO cu determinarea de care avem nevoie”.

„Relația specială este atât de importantă. A fost creată în circumstanțe dificile, a rezistat atât de mult timp și este mai puternică acum decât oricând. Sunt foarte încântat să pot veni atât de devreme în mandat pentru a-mi reafirma angajamentul față de NATO, pentru a-mi reafirma angajamentul față de relația specială și pentru a discuta aceste chestiuni cu dumneavoastră”, a afirmat premierul britanic.

În timpul întâlnirii lor de la Casa Albă, Keir Starmer şi Joe Biden nu au discutat public despre problemele cu care se confruntă preşedintele democrat, care se află sub o presiune tot mai mare pentru a se retrage din cursa prezidenţială din cauza îndoielilor cu privire la energia şi rezistenţa sa, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Dimpotrivă, pe un ton lejer, cei doi bărbaţi au comentat victoria anterioară a echipei engleze de fotbal în semifinalele Euro 2024. Întrebat despre meci, preşedintele american a glumit: „Ceea ce vă pot spune este că se datorează în întregime prim-ministrului”.

Acesta din urmă, un suporter al lui Arsenal, a fugit pentru scurt timp de la întâlnirile Alianţei de după-amiază pentru a urmări un penalty, conform unui video distribuit pe reţelele sociale. „Nu am pierdut niciun meci de când avem un guvern laburist”, a glumit Starmer.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

În prima întâlnire cu Volodimir Zelenski, noul premier britanic îl asigură de sprijinul de neclintit al Regatului Unit: Schimbarea guvernului nu schimbă cu nimic sprijinul pe care îl vom oferi

Published

on

© Simon Dawson / No 10 Downing Street/ Flickr

Noul premier britanic Keir Starmer a promis miercuri că țara sa va continua să ofere sprijin puternic Ucrainei, asigurări oferite în cursul unei întâlniri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Washington, conform AFP, citat de Agerpres.

”Am spus foarte clar că în ceea ce priveşte Regatul Unit schimbarea guvernului nu schimbă cu nimic sprijinul pe care îl vom oferi”, a declarat premierul Starmer jurnaliştilor după ceea ce a descris ca fiind drept ”foarte bună” întrevederea cu preşedintele Zelenski.

”Am fost uniţi în această privinţă când eram în opoziţie şi a fost foarte important pentru mine să pot afirma aceasta faţă în faţă la întâlnire”, a mai spus Starmer după întâlnirea avută cu președintele ucrainean, prilejuită de prezența celor doi la summitul NATO care are loc zilele acestea la Washington.

Înainte de această întrevedere, în timpul călătoriei sale spre capitala SUA, noul premier britanic a afirmat că Ucraina poate utiliza rachetele furnizate de Regatul Unit pentru a lovi ”în scopuri defensive” ținte ruse, informează AFP, citat de Agerpres.

La finalul lunii iunie, și SUA anunța că Ucraina poate folosi arme furnizate de Washington pentru a lovi în interiorul Rusiei, după ce astfel de autorizații au fost acordate Kievului și de alte țări precum Germania sau Polonia. 

De altfel, Regatul Unit a fost un susținător ferm al Ucrainei după ce aceasta din urmă a fost invadată de Rusia, fapt evidențiat și de alegerea pe care a făcut-o noul ministru britanic al Apărării în materie de primă vizită în străinătate. 

La mai puțin de 48 de ore de la numire, John Healey a promis din orașul-port Odesa un nou sprijin militar pentru Ucraina format din muniție, tunuri și rachete de precizie Brimstone.

Acesta vine în completarea pachetului anunțat de Londra în luna aprilie a acestui an, cel mai mare acordat vreodată Ucrainei, format din 400 de vehicule, 1 600 de rachete de atac și de apărare aeriană, inclusiv rachete ghidate de precizie cu rază lungă de acțiune Storm Shadow suplimentare, patru milioane de cartușe și 60 de ambarcațiuni, inclusiv ambarcațiuni de raid în larg.

După ce a furnizat un sprijin militar de peste 7,6 miliarde de lire sterline de la invazia neprovocată a Ucrainei, Regatul Unit și-a luat angajamentul de a continua să colaboreze cu aliații și partenerii pentru a furniza Ucrainei echipamentele și armele de care are nevoie pentru a câștiga războiul.

Un sprijin militar suplimentar pentru Ucraina pe termen lung este furnizat prin intermediul coalițiilor internaționale, dintre care Regatul Unit este co-lider al coaliției maritime, alături de Norvegia, și al coaliției dronelor, împreună cu Letonia.

Coaliția dronelor a desfășurat rapid mii de drone pentru a sprijini Ucraina, stimulând în același timp industria britanică de apărare, cu peste 50 de milioane de lire sterline promise până în prezent pentru finanțarea coaliției.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Regatul Unit are un „angajament de fier” de a cheltui 2.5% din PIB pentru apărare, dar noul guvern Laburist evită încă să stabilească un calendar pentru implementare

Published

on

© Keir Starmer/X

Prim-ministrul britanic Sir Keir Starmer a declarat că Regatul Unit are un „angajament de fier” pentru a cheltui 2,5% din venitul național pentru apărare – dar continuă să evite să stabilească un termen în care promisiunea va fi îndeplinită, relatează BBC.

Starmer a călătorit la Washington pentru summitul anual al NATO, la mai puțin de o săptămână după ce a câștigat alegerile generale. El și soția sa Victoria au fost invitați la Casa Albă de președintele Joe Biden.

Prim-ministrul a declarat că noul guvern va începe o revizuire a capacităților de apărare de care țara are nevoie în viitor, care va stabili o „foaie de parcurs” pentru atingerea obiectivului de 2,5%.

„Într-o perioadă în care ne confruntăm cu amenințări multiple acasă și în străinătate, trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți să ne apărăm, de aceea am dispus imediat o analiză profundă care va asigura apărarea Marii Britanii pentru viitor”, a declarat Keir Starmer.

Înaintea plecării sale la Washington, Starmer a declarat reporterilor că s-a angajat să cheltuiască 2,5% din PIB – o măsură a mărimii economiei – pentru apărare „în limitele normelor noastre fiscale”. Dar a adăugat: „Această evaluarea strategică trebuie să fie prioritară”. Ceea ce sugerează că implementarea obiectivului de cheltuieli nu se va întâmpla rapid.

Presat de jurnaliștii care au călătorit cu el la Washington cu privire la poziția promisiunii de 2,5% pe lista sa de priorități în materie de cheltuieli, el a declarat: „Apărarea și securitatea națiunii… este prima prioritate a guvernului. Acest lucru este clar pentru mine”.

Prim-ministrul a adăugat că analiza strategică este „mai amplă decât chestiunea banilor, în mod evident analizează provocările cu care ne confruntăm, capacitățile și se asigură că cele două se potrivesc”.

În cadrul emisiunii Today de la BBC, ministrul forțelor armate, Luke Pollard, a declarat că revizuirea privind apărarea va avea loc săptămâna viitoare și trebuie să aibă loc înainte de confirmarea unui calendar.

„Acesta este parțial motivul pentru care analiza apărării de săptămâna viitoare este atât de importantă, deoarece trebuie să stabilim cum va arăta secvența creșterii cheltuielilor pentru a ne asigura că vom ajunge acolo”, a spus el.

Întrebat dacă cheltuielile pentru apărare vor fi legate direct de creșterea economică, Pollard a răspuns că creșterea economiei este „nenegociabilă”. „Dacă nu ne dezvoltăm economia, nu vor exista bani pentru a sprijini aceste servicii publice și ambițiile pe care le avem, iar acest lucru include apărarea – iar apărarea în sine poate contribui la această misiune de creștere”, a adăugat ministrul.

În timpul campaniei electorale, Conservatorii s-au angajat să atingă nivelul de 2,5% până în 2030 și i-au criticat pe Laburiști pentru că nu și-au respectat angajamentul. Laburiștii au insistat că își vor atinge obiectivul atunci când finanțele naționale vor permite acest lucru.

Membrii NATO s-au angajat să cheltuiască cel puțin 2% din PIB-ul lor pentru apărare până în 2024, însă mulți dintre ei nu ating acest obiectiv.

Se preconizează că aproximativ 23 din cele 32 de țări membre ale Alianței vor atinge obiectivul în acest an.

În prezent, Regatul Unit cheltuie puțin peste 2% din PIB-ul său pentru apărare.

Premierul este însoțit în această călătorie de ministrul de externe David Lammy, de ministrul apărării John Healey și de trezorierul general Nick Thomas-Symonds, care este responsabil de relațiile Regatului Unit cu vecinii săi europeni.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL UE1 hour ago

Miniștrii de externe din UE se pregătesc boicoteze o reuniune diplomatică la nivel înalt pe care președinția Ungariei la Consiliul UE ar trebui să o găzduiască

SUA2 hours ago

Joe Biden, discurs către națiune din Biroul Oval după tentativa de asasinat asupra lui Trump: În America, ne rezolvăm diferendele la urnele de vot, nu cu gloanțe

NATO21 hours ago

Jens Stoltenberg, „șocat” de tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump: Aliații NATO sunt uniți pentru a ne apăra libertatea și valorile

ROMÂNIA22 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: România și Franța împărtășesc aceleași valori democratice, bazate pe ideile de libertate, egalitate, fraternitate

ROMÂNIA23 hours ago

Ambasadorul României în SUA: Tentativa de asasinat împotriva lui Donald Trump este șocantă. Violența motivată politic trebuie condamnată întotdeauna

ROMÂNIA1 day ago

Nicolae Ciucă, mesaj de Ziua națională a Franței: Franța ne-a fost întotdeauna prieten și aliat, dar și un izvor de civilizație europeană autentică

POLITICĂ1 day ago

Nicolae Ciucă: Ura și violența nu își au loc într-o democrație. Atacul asupra lui Donald Trump este un atac la adresa libertății de exprimare

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis, “îngrozit” de tentativa de asasinat asupra lui Trump: Violența și agresivitatea nu sunt atribute ale niciunei democrații

ROMÂNIA1 day ago

Marcel Ciolacu, după tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump: Indiferent de diferențele politice sau ideologice, recurgerea la violență nu este niciodată justificată

SUA1 day ago

UE și ONU condamnă tentativa de asasinat asupra fostului președinte american Donald Trump: „Violența politică nu își are locul într-o democrație”

SUA2 hours ago

Joe Biden, discurs către națiune din Biroul Oval după tentativa de asasinat asupra lui Trump: În America, ne rezolvăm diferendele la urnele de vot, nu cu gloanțe

NATO3 days ago

“NATO este ca o căsnicie, trebuie să fi implicat în fiecare zi”, afirmă Stoltenberg la ultimul summit ca secretar general înainte de a preda ștafeta

NATO3 days ago

Amfitrion al celebrării a 75 de ani de NATO, Joe Biden a încheiat un summit bântuit de gafa confundării lui Zelenski cu Putin alăturându-se tradiției SUA care se întinde “de la Truman la Reagan și până la mine” de apărare a NATO

INTERVIURI3 days ago

VIDEO INTERVIU Mircea Geoană, la summitul NATO de la Washington: Sprijinul NATO, o garanție suplimentară că Ucraina și R. Moldova își pot îndeplini calea europeană

NATO3 days ago

Summitul NATO: România, reprezentată de Nicolae Ciucă la lansarea “Pactului pentru Ucraina”, alături de Biden, Zelenski, Macron și ceilalți lideri euro-atlantici

ROMÂNIA4 days ago

Guvernul aprobă Strategia națională în domeniul inteligenței artificiale

MAREA BRITANIE4 days ago

În prima întâlnire cu Volodimir Zelenski, noul premier britanic îl asigură de sprijinul de neclintit al Regatului Unit: Schimbarea guvernului nu schimbă cu nimic sprijinul pe care îl vom oferi

ROMÂNIA4 days ago

Investiție de peste 100 milioane de dolari a PepsiCo într-un depozit automatizat din Popești-Leordeni. Ciolacu: Contribuiți la reducerea deficitului comercial al țării prin exportul producției către alte 17 state din lume

NATO4 days ago

La 75 de ani de NATO, liderii aliați au adoptat Declarația de la Washington: “Cale ireversibilă” a Ucrainei către NATO și o “Alianță capabilă” să apere flancul estic împotriva oricărui adversar

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, la Washington: România susține ca perspectiva transatlantică a Ucrainei să fie ireversibilă. Ajutăm Ucraina și R. Moldova pentru că putem să o facem

Trending