Premierul ceh, Andrej Babis, reiterează că nu vrea niciun fel de refugiați în țara sa, nici măcar orfani de război: De ce să-i primim noi? Avem şi noi orfani pe care trebuie să-i pregătim pentru viaţă

Premierul ceh, Andrej Babis, a declarat în cadrul unui interviu acordat cotidianului Pravo că nu va face nicio excepție privind găzduirea refugiaților, nici măcar pentru cazurile umanitare, cum ar fi orfanii de război din Siria, anunță DPA, citat de Agerpres.

Foto: Wikipedia

”De ce să-i primim noi? Avem şi noi orfani aici în ţară pe care trebuie să-i pregătim pentru viaţă”, a spus Babis, explicând că Cehia își arată deja solidaritatea prin intermediul ajutoarelor financiare și medicale livrate direct Siriei și altor zone de criză.

”Poziţia Cehiei este clară. Nu vom primi nici măcar un singur refugiat”, a insistat politicianul ceh.

Babis a cerut tuturor ţărilor din Uniunea Europeană ”să transmită un semnal clar” împotriva imigraţiei ilegale, trimiţând înapoi migranţii care ajung la ţărmurile europene la bordul unor ambarcaţiuni.

Acesta a contestat, de asemenea, și decizia Uniunii Europene de a activa Articolul 7 din Tratatul de la Lisabona împotriva Ungariei. ”Nu-mi place ideea că executivul european acţionează împotriva Poloniei sau a Ungariei. Cine ştie dacă nu cumva Republica Cehă s-ar putea confrunta cu o ameninţare asemănătoare într-o zi, din cauza ştirilor false?”, a spus premierul ceh, al cărui stat face parte, alături de Slovacia și cele două țări menționate de el, din Grupul de la Vișegrad. 

Pe 12 septembrie, Parlamentul European a votat cu largă majoritate raportul Sargentini și astfel a activat articolulul 7 din cadrul Tratatului de la Lisabona pentru că a încălcat valorile UE.

Propunerea a primit 448 de voturi pentru şi 197 împotrivă. Pentru ca propunerea să fie adoptată, a fost nevoie să fie susţinută de o majoritate absolută a eurodeputaţilor, adică 376 de voturi pentru şi două treimi din voturile exprimate.

Premierul ungar Viktor Orban a anunţat vineri că guvernul său va decide luni asupra măsurilor juridice de contestare a raportului adoptat de Parlamentul European împotriva Budapestei din cauza încălcării standardelor democratice.

Premierul ungar, care a fost unul dintre cei mai puternici oponenţi ai imigraţiei spre UE, a spus că zilele actualului Parlament European sunt numărate, date fiind alegerile europene de anul viitor. Liderul de la Budapesta a mai declarat că procesul disciplinar declanşat prin acest raport aprobat de PE „nu reprezintă niciun pericol” pentru Ungaria.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.