Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Premierul Cehiei denunță ingerința Parlamentului European în treburile interne ale statului pe fondul insistențelor de a se adopta mecanisme împotriva utilizării abuzive a fondurilor europene

Published

on

© European Union, 2018

Prim-ministrul ceh, Andrej Babiš, a acuzat sâmbătă Parlamentul European de „ingerințe” în treburile interne, după ce instituția a insistat pentru adoptarea unor mecanisme care să oprească utilizarea abuzivă a subvențiilor din partea UE, informează AFP, citat de Agerpres.

Într-o rezoluție, adoptată vineri, 19 iunie, cu 510 voturi pentru, 53 împotrivă și 101 abțineri, Parlamentul European deplânge faptul că premierul ceh, al patrulea cel mai bogat om din Cehia, continuă să fie implicat activ în execuția bugetului UE, în timp ce se presupune că controlează „Agrofert”, care este unul dintre cei mai mari beneficiari ai subvențiilor din partea UE din Cehia. Babis se confruntă, de asemenea, cu acuzații penale pentru fraudă cu fonduri europene legate de o fermă din apropierea capitalei Praga, pe care ar fi scos-o din Agrofert pentru a deveni eligibilă pentru finanțări din partea UE destinate companiilor mai mici.

În timp ce ancheta oficială a UE cu privire la conflictul de interese este încă în curs, eurodeputații au insistat asupra faptului că cei confirmați a fi implicați în aceste cazuri de conflict de interese la cel mai înalt nivel al guvernelor naționale trebuie să aleagă una dintre cele trei modalități posibile de soluționare a acestui aspect. Astfel, demnitarii pot renunța la interesele lor comerciale, se pot abține de la a solicita finanțare din parte UE sau se pot abține de la deciziile care privesc interesele lor, inclusiv în cele din urmă, demisionând din funcția publică.

În speță, eurodeputații au cerut Comisiei să instituie mecanisme de prevenire a conflictelor de interese legate de fondurile UE. Normele ar trebui să includă o obligație de publicare a beneficiarilor finali ai subvențiilor UE și a plafoanelor directe de plată pe persoană fizică

Ca urmare, Babiš a declarat că parlamentarii europeni „au incitat la demersuri privind proceduri penale specifice pe teritoriul Cehiei, fără informații sau dovezi concrete, ceea ce ar putea fi perceput ca „o dovadă a presiunii politice și media asupra sistemului judiciar ceh și o interferență în afacerile interne”.

De asemenea, Parlamentul condamnă utilizarea „limbajului defăimător și discursului de ură” folosit de premierul Babiš împotriva europarlamentarilor care au făcut parte din misiunea de constatare a faptelor în Cehia în februarie 2020 pentru a urmări neregulile raportate în gestionarea fondurilor UE.

Preşedinta acestei comisii parlamentare, germana Monika Hohlmeier, în fruntea unei delegaţii de şase persoane care a vizitat Cehia în februarie, a denunțat, joi, în timpul dezbaterilor din PE, „presiunile enorme” suportate în cursul acestei misiuni. La acea dată, Babis a spus despre aceasta că este „un pic dezechilibrată” şi i-a numit „informatori şi trădători” pe cei doi membri cehi ai misiunii PE.

Ancheta oficială a Comisiei UE cu privire la conflictul de interese al premierului ceh a avut loc încă din ianuarie 2019. În noiembrie 2019, toate plățile de la bugetul UE către companii direct sau indirect deținute de premierul Babiš au fost suspendate.

În decembrie 2019, procurorul general ceh a redeschis ancheta privind utilizarea necorespunzătoare a fondurilor UE de către unul dintre subproiectele grupului Agrofert „Cuib de barză”. Ancheta a fost inițial deschisă ca urmare a raportului Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF).

„Grupul Agrofert” este un conglomerat format din peste 230 de companii, cu peste 34.000 de angajați. Prim-ministrul Andrej Babiš a înființat Grupul Agrofert și se presupune că este încă proprietarul său și, deci, un beneficiar direct. Grupul este unul dintre cei mai mari beneficiari de pe urma subvențiilor UE: eurodeputații spun că grupul a primit 973.284.000 CZK (aproximativ 36,5 milioane EUR) în subvenții agricole pentru anul 2018 și încă 16 milioane de euro din fondurile UE de coeziune în cursul perioadei 2014-2020. În prezent, nicio lege a UE nu obligă un stat membru să dezvăluie beneficiarii finali ai fondurilor UE.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu: PNRR este o șansă istorică pentru România. Toate proiectele trebuie implementate până în anul 2026

Published

on

© Corina Cretu/ Facebook

În cadrul Consiliului ECOFIN, miniștrii economiei și finanțelor din statele UE au ajuns la un acord cu privire la faptul că fondul de redresare post-pandemie, denumit și NextGenerationEU, nu va fi extins dincolo de anul 2026, a transmis eurodeputatul Corina Crețu.

„Acest lucru înseamnă că toate proiectele din PNRR trebuie implementate până în acel an, iar fondurile alocate să fie cheltuite. În ceea ce privește PNRR-ul României, a treia cerere de plată în valoarea de 2,7 miliarde de euro, a fost depusă în luna decembrie 2023, iar nici până la ora actuală nu a fost aprobată, deși termenul prevăzut în regulament pentru evaluare a expirat la 15 februarie”, a scris Corina Crețu pe Facebook.

Mai mult, eurodeputatul a amintit că România a  încasat din PNRR aproximativ 9,4 miliarde de euro, aflându-se într-un grad de 32% de încasare.

Aceasta a precizat că, în anul 2024, printre investițiile și reformele care ar trebui să aibă loc se numără: dotarea a 75.000 de săli de clasă cu mobilier, 1.200 de autobuze electrice pentru transportarea elevilor, 10.000 de laboratoare de știință, cel puțin 25 de spitale publice vor beneficia de echipamente și materiale care contribuie la reducerea riscului de infecții nosocomiale, investiții în 25 de unități de terapie intensivă, iar 50% din investițiile în infrastructură feroviară și rutieră trebuie finalizate.

„În anul 2020, când negociam în Parlamentului European Mecanismul de Redresare și Reziliență, am depus amendamente care să prelungească termenul de implementare a banilor din PNRR până în 2026, termenul inițial propus de Comisie fiind 2025”, a mai spus Corina Crețu.

Eurodeputatul a explicat că a făcut acest lucru, deoarece, încă din perioada când gestiona fondurile europene în calitate de Comisar, cunoștea lentoarea implementării proiectelor din anumite state membre, printre care și România.

Am mai spus-o și o repet, PNRR-ul este o șansă istorică pentru România și sper din tot sufletul să nu fim nevoiți în 2026 să trimitem înapoi la Comisie pentru neutilizarea la timp a fondurilor alocate”, a conchis Corina Crețu.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European se reunește într-o nouă sesiune plenară centrată pe combaterea violenței împotriva femeilor, revizuirea politicii agricole a UE și combaterea spălării banilor

Published

on

© European Parliament

Parlamentul European se reunește în perioada 22-25 aprilie într-o nouă sesiune plenară la Strasbourg, cu o agendă axată, printre altele, pe combaterea violenței împotriva femeilor, revizuirea politicii agricole a UE și combaterea spălării banilor.

Sesiunea plenară de săptămâna viitoare este ultima din actuala legislatură a Parlamentului European înainte de alegerile europene din 9 iunie.

Mai jos, sunt detaliate principalele puncte de pe agenda sesiunii plenare.

Consolidarea dreptului consumatorilor la reparare 

Parlamentul urmează să aprobe noi norme care promovează repararea bunurilor, care vor duce la un consum sustenabil și la reducerea costurilor generate de noi achiziții.

Normele revizuite pentru reducerea, reutilizarea și reciclarea ambalajelor vor fi adoptate miercuri de către eurodeputați.

Legislația, asupra căreia s-a convenit provizoriu cu Consiliul, urmărește să îmbunătățească siguranța și sustenabilitatea ambalajelor utilizate în UE. Normele impun ca toate ambalajele să fie reciclabile, să fie redusă la minimum prezența substanțelor nocive, să fie reduse ambalajele inutile, să fie stimulată utilizarea conținutului reciclat și să fie îmbunătățite colectarea și reciclarea ambalajelor.

Noile norme vizează prevenirea violului și sensibilizarea cu privire la consimțământ, iar mutilarea genitală a femeilor și căsătoriile forțate vor deveni infracțiuni în legislația UE.

După acordul încheiat între Parlament și Consiliu, eurodeputații vor dezbate marți și vor vota miercuri primele norme ale UE privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Noua directivă va interzice căsătoriile forțate și mutilarea genitală a femeilor și va introduce norme specifice privind infracțiunile cibernetice, cum ar fi exhibiționismul cibernetic (cyber-flashing) și urmărirea cibernetică (cyber-stalking). Victimele vor avea un acces îmbunătățit la justiție și la asistență medicală, inclusiv la servicii sexuale și reproductive, iar legislația va include dispoziții pentru prevenirea violului.

Legea vizează reducerea poluării aerului în UE, pentru ca cetățenii să poată beneficia de un mediu mai curat și mai sănătos, potrivit viziunii UE de a reduce poluarea la zero până în 2050.

PE va evalua planurile de a consolida răspunsul UE la spălarea banilor, finanțarea terorismului și evitarea sancțiunilor și a crea un nou organism de aplicare a normelor comune.

Un nou set de legi oferă acces la informații privind beneficiarii reali și conferă mai multe competențe unităților de informații financiare (FIU) pentru a analiza și detecta cazurile de spălare a banilor și de finanțare a terorismului, precum și pentru a suspenda tranzacțiile suspecte. Eurodeputații s-au asigurat că, începând cu 2029, atunci când cluburile de fotbal profesionist sunt implicate în tranzacții, acestea vor fi obligate să verifice identitatea clienților lor, să monitorizeze tranzacțiile și să raporteze unităților de informații financiare orice tranzacție suspectă. Deputații au reușit să introducă și prevederi pentru a crește vigilența în cazul persoanelor ultra-bogate (persoane cu o avere totală de cel puțin 50 de milioane EUR, excluzând reședința lor principală). Dispozițiile includ o limită de 10 000 EUR la nivelul UE pentru plățile mari în numerar.

O nouă Autoritate pentru combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului (AMLA) va fi înființată la Frankfurt. Ea va fi însărcinată să supravegheze direct entitățile financiare care prezintă cele mai mari riscuri, să intervină în cazul în care constată deficiențe în materie de supraveghere și să să joace un rol central și de mediere pentru autoritățile de supraveghere.

Pachetul privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului (AML/CFT), care urmează să fie discutat și supus la vot miercuri, a fost convenit cu Consiliul în ianuarie. Acesta include cea de-a șasea directivă privind combaterea spălării banilor (AML), regulamentul UE privind „cadrul unic de reglementare” și regulamentul privind Autoritatea pentru combaterea spălării banilor (AMLA).

PE va da undă verde noilor norme UE privind obligațiile de diligență pentru companii 

Parlamentul va vota miercuri acordul provizoriu la care s-a ajuns cu statele membre ce va impune companiilor mari să atenueze impactul negativ pe care în au asupra oamenilor și a planetei.

Conform noii directive, firmele și partenerii lor vor trebui să prevină, să pună capăt sau să atenueze efectele negative pe care le au asupra oamenilor și mediului (aceste efecte includ munca copiilor, sclavia, poluarea și pierderea biodiversității). Directiva se va aplica comaniilor din UE și din afara ei și companiilor-mamă cu peste 1 000 de angajați și cu o cifră de afaceri de peste 450 de milioane EUR. Firmele vor trebui, de asemenea, să pună introducă un plan de tranziție pentru a garanta că modelul lor de afaceri este compatibil cu angajamentul prevăzut de Acordul de la Paris de a limita încălzirea climei la 1,5 °C.

Statele membre vor desemna o autoritate de supraveghere care să investigheze comportamentul companiilor și să impună sancțiuni celor neconforme, inclusiv amenzi de până la 5% din cifra lor de afaceri netă la nivel mondial. Companiile vor fi, de asemenea, răspunzătoare pentru daune și vor trebui să își despăgubească victimele.

Directiva privind lucrul pe platforme: vot final 

Miercuri, eurodeputații urmează să aprobe noi norme pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă ale lucrătorilor pe platforme online.

Noile norme, deja convenite de Parlament și de Consiliu în februarie, urmăresc să garanteze că lucrătorii pe platforme online au un statut profesional corect clasificat și să ia măsuri împotriva activității independente false.

Legea introduce prezumția unui raport de muncă (spre deosebire de activitatea independentă) care este activată atunci când sunt prezente indicii legate de control și conducere asupra desfășurării muncii, în conformitate cu legislația națională și cu contractele colective de muncă și ținând seama de jurisprudența UE.

Directiva reglementează, de asemenea, pentru prima dată în UE, utilizarea algoritmilor la locul de muncă. O persoană care lucrează pe platforme nu poate fi concediată pe baza unei decizii luate de un algoritm sau de un sistem automat de luare a deciziilor: platformele trebuie să asigure supravegherea umană a deciziilor importante care îi afectează în mod direct pe lucrătorii de pe platforme. De asemenea, platformelor li se va interzice prelucrarea anumitor tipuri de date cu caracter personal.

Eurodeputații vor vota marți o revizuire specifică a politicii agricole comune (PAC) a UE pentru a reduce sarcina administrativă și pentru a conferi fermierilor o flexibilitate mai mare.

Pentru a accelera adoptarea măsurilor, Parlamentul a convenit să trateze dosarul în conformitate cu procedura de urgență. Propunerea prezentată de Comisie prevede o revizuire a Regulamentului privind planurile strategice PAC și a Regulamentului orizontal PAC. Eurodeputații vor vota propunerea Comisiei cu modificările tehnice propuse de Consiliu.

Într-un vot separat marți, plenul trebuie să decidă dacă să se opună propunerii Comisiei pentru a permite o mai mare flexibilitate statelor membre atunci când aplică o altă condiție PAC: cerința de a menține proporția dintre pășunile permanente și suprafața agricolă peste 5% în comparație cu 2018 (GAEC 1).

Pentru a preveni condusul periculos în străinătate, PE va extinde lista infracțiunilor pasibile de pedeapsă comise de șoferi nerezidenți și va elimina lacunele pentru găsirea infractorilor.

În condițiile în care aproximativ 40% din infracțiunile rutiere transfrontaliere rămân în prezent nepedepsite, eurodeputații s-au asigurat că țările UE vor coopera mai mult și se vor ajuta reciproc pentru a-i găsi pe cei responsabili pentru o infracțiune rutieră.

Potrivit noilor norme, convenite în mod informal cu Consiliul, lista actuală a infracțiunilor (depășirea vitezei legale, conducerea sub influența alcoolului sau neoprirea la semaforul roșu) va fi completată cu elemente noi (parcarea și depășirea periculoase, trecerea unei linii continue și părăsirea locului unui accident). Acestea vor declanșa cooperarea transfrontalieră și ar putea duce la o amendă pentru conducătorii auto. Țara din UE în care regulile rutiere au fost încălcate va avea la dispoziție 11 luni pentru a emite o notificare privind încălcarea normelor de circulație.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2024

La ultimul summit UE înaintea alegerilor europene, liderii Belgiei și Cehiei cer noi sancțiuni pentru a contracara influența Rusiei în procesele electorale europene

Published

on

© European Union 2024

Prim-miniștrii Belgiei și Cehiei, Alexander de Croo și Petr Fiala, au pledat joi, în cadrul reuniunii Consiliului European, pentru adoptarea de noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe ţări au descoperit interferenţe timpurii din partea Moscovei, guvernele de la Bruxelles și de la Praga demascând astfel de operațiuni.

Într-o scrisoare deschisă adresată conducerii UE și semnată de premierul belgian Alexander de Croo și de președintele ceh Peter Fiala, cele două țări solicită președinților Comisiei Europene, Consiliului European și Parlamentului European să stimuleze noi sancțiuni la adresa Moscovei.

Potrivit scrisorii, cei doi lideri afirmă că au fost deja descoperite cazuri de dezinformare și interferență pro-rusească în mai multe state membre. În special, serviciile de securitate belgiene au descoperit o rețea în interiorul Belgiei care implica transferuri de numerar care au avut loc în parte în Republica Cehă.

Rețeaua urmărea să creeze o cooperare între politicienii pro-ruși din Parlamentul European, să ajute la alegerea mai multor candidați pro-ruși și să numească “persoane active în cadrul acestei rețele ca angajați ai eurodeputaților nou aleși”.

“Interferența rusă în procesele electorale din Europa are loc chiar în acest moment. Ei intenționează să ne perturbe democrațiile”, a subliniat Alexander De Croo, premierul Belgiei, țara care deține președinția semestrială a Consiliului UE și care a organizat summitul extraordinar de la Bruxelles.

De altfel, concluziile adoptate de liderii UE debutează cu fraza “în contextul viitoarelor alegeri europene, Consiliul European subliniază hotărârea Uniunii și a statelor sale membre de a monitoriza îndeaproape și de a limita orice riscuri care rezultă din dezinformare, inclusiv prin intermediul inteligenței artificiale, precum și din acțiunile străine de manipulare a informațiilor și ingerințele străine în procesele electorale.

“Consiliul European invită instituțiile UE și autoritățile naționale să coopereze cu privire la aceste chestiuni”, au stabilit liderii.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA13 mins ago

Nicolae Ciucă: În aceste vremuri în care securitatea Europei este pusă la încercare, se cuvine să vorbim din nou și cu mai multă forță despre patriotism și iubirea de patrie

Corina Crețu2 hours ago

Eurodeputatul Corina Crețu: PNRR este o șansă istorică pentru România. Toate proiectele trebuie implementate până în anul 2026

ROMÂNIA2 hours ago

Gabriela Firea: 6 din 10 români sunt interesați de alegerile europarlamentare. Românii au înțeles care sunt beneficiile că suntem membrii cu drepturi egale în UE

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Cancelarul german Olaf Scholz consideră că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Emmanuel Macron l-a asigurat pe premierul libanez că Franța va face „tot ce îi stă în putere” pentru a preveni creșterea violențelor între Liban și Israel

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg: Nimeni nu are de câștigat de pe urma unui alt război în Orientul Mijlociu. Facem apel la toate părțile să dea dovadă de reținere

PARLAMENTUL EUROPEAN8 hours ago

Parlamentul European se reunește într-o nouă sesiune plenară centrată pe combaterea violenței împotriva femeilor, revizuirea politicii agricole a UE și combaterea spălării banilor

NATO19 hours ago

Candidatura lui Iohannis la NATO, pe agenda convorbirii cu Erdogan. Liderul turc susține că următorul secretar general trebuie să consolideze unitatea și solidaritatea Alianței

NATO19 hours ago

Klaus Iohannis a discutat la telefon cu Recep Tayyip Erdogan despre rolul NATO în regiune și contribuția României și a Turciei la unitatea transatlantică

U.E.1 day ago

Viktor Orban: Nu vom interveni de nicio parte a războiului ruso-ucrainean

ROMÂNIA2 days ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA3 days ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA3 days ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA3 days ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ4 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ4 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO1 week ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

Trending