Connect with us

ROMÂNIA

Premierul Ciolacu vizitează Șantierul naval Constanța: Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească

Published

on

Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească, a declarat vineri, premierul Marcel Ciolacu, aflat în vizită la Șantierul naval Constanța.

Acesta a fost însoțit de ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, și de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, și au discutat cu angajații și cu reprezentanții conducerii.

Șantierul Naval Constanța este un punct de reper în domeniu, ocupând primul loc în Europa la construcția de tancuri petroliere și chimice și situându-se pe primele locuri la nivel mondial.

 

„Industria românească se dezvoltă, iar faptul că anul trecut am exportat mai mult și am importat mai puțin arată că lucrurile sunt în direcția corectă. Avem alocate investiții publice consistente atât din fonduri europene, cât și naționale. Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

În ceea ce privește asigurarea forței de muncă înalt calificate, șeful Executivului a menționat că reprezentanții Guvernului lucrează împreună cu patronatele și sindicatele pentru realizarea și implementarea unui plan național pentru învățământul dual.

„Este evident că ne trebuie mult mai multă forță de muncă calificată ca să ne putem dezvolta. Eu îmi doresc cel mai mult ca românii noștri să înceapă să se întoarcă acasă cu adevărat. Pentru a face acest lucru, și statul trebuie să creeze acele servicii publice pe care ni le dorim cu toții de foarte, foarte mult timp. Cum am dovedit că se poate în infrastructura critică, cred că putem face și în zona învățământului și în zona de sănătate și să ducem cu adevărat România acolo unde îi este locul”, a mai declarat șeful Guvernului.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

Alina Gorghiu, la Tokyo: România este singura țară din Uniunea Europeană care a semnat cu Japonia o Declarație de cooperare în domeniul justiției

Published

on

© Alina Gorghiu/ Facebook

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, și omologul japonez, Ryuji Koizumi, au semnat prima declarație de cooperare între ministerele justiției din România și Japonia, țara noastră devenind astfel prima țară din Uniunea Europeană cu care Japonia semnează o astfel de declarație și a 11-a din lume, se arată în comunicatul oficial.

Documentul a fost semnat în contextul vizitei ministrei justiției la Tokyo și are ca obiective dezvoltarea prieteniei reciproce și a cooperării între cele două țări, precum și schimburile de experiență în domeniul dreptului și justiției.

„Suntem parteneri strategici cu Japonia și acționăm în consecință. Am semnat ieri acest document, alături de omologul nipon, Ryuji Koizumi. Este și prima declarație de cooperare în domeniul justiției între România și Japonia, după stabilirea Parteneriatului Strategic între țările noastre”, a scris Alina Gorghiu, pe Facebook.

La semnarea documentului, Alina Gorghiu, a declarat că declarația de cooperare între România și Japonia în domeniul justiției aduce o colaborare mai strânsă între sistemele penitenciare și de probațiune și „va servi elaborării Strategiei Naționale privind Prevenirea Recidivei”.

În acest context, ministrul Justiției a amintit că România a făcut progrese în ceea ce privește diminuarea recidivei.

„În 2008, rata de recidivă era 46,32%, iar în 2023 a fost de 36,93%. În arcul celor 16 ani, în ultimii 2 ani ne menținem sub procentul de 37%. Însă ceea ce lipsește sistemului românesc este modelul japonez axat pe acțiune comunitară”, a punctat Alina Gorghiu.

La rândul său, ministrul justiției din Japonia, Ryuji Koizumi, a subliniat că partea japoneză este încântată de faptul că astăzi cele două țări au făcut un prim pas important spre o cooperare mai bună în domeniul justiției.

În continuarea dialogului, oficialul român a mulțumit părții japoneze pentru susținerea arătată României în aderarea la OCDE și a felicitat statul japonez pentru președinția G7.

Programul delegației române în Japonia va continua cu vizite la instituții din sistemul penitenciar și de probațiune japonez. Acestea vizează realizarea unor schimburi de bune practici în domeniul combaterii recidivei în condițiile în care Japonia are un rol major în elaborarea unui model strategic global de reducere a recidivei.

Un alt subiect abordat în cadrul convorbirilor purtate la Tokyo a fost reprezentat de implicațiile juridice la nivel internațional ale agresiunii militare nejustificate și neprovocate a Federației Ruse împotriva Ucrainei. În acest context, Alina Gorghiu a amintit faptul că România și Ucraina au semnat, în cursul anului 2023, o declarație pentru Parteneriat Strategic, iar justiția este un domeniu foarte important de colaborare între cele două țări.

Continue Reading

ROMÂNIA

Agenția Spațială Română a găzduit cel de-al 78-lea Comitet Director și cel de-al 33-lea Comitet de Coordonare al Parteneriatului European pentru Supraveghere și Urmărire Spațială

Published

on

Agenția Spațială Română a găzduit la București cel de-al 78-lea Comitet Director și cel de-al 33-lea Comitet de Coordonare al Parteneriatului European pentru Supraveghere și Urmărire Spațială (SST).

Delegații Parteneriatului european SST au analizat evoluțiile din domeniul rezilienței infrastructurii spațiale, subliniind importanța accesului și utilizării pașnice și responsabile a spațiului.

Potrivit unui comunicat de presă remis CaleaEuropeană.ro, oficialii români, reprezentând ROSA, Ministerul Apărării (MApN), STS și COMOTI – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Turbomotoare, au prezentat contribuțiile României la eforturile europene și internaționale de menținere a standardelor de siguranță atât în utilizarea militară, cât și în cea civilă a spațiului.

În alocuțiunea sa de deschidere, președintele Parteneriatului European pentru Supraveghere și Urmărire Spațială a prezentat eforturile și principalele realizări ale Parteneriatului, a mulțumit organizatorilor și a transmis salutări pentru președinția română a Subcomitetului Științific și Tehnic al organismelor subsidiare ale Comitetului ONU pentru utilizarea pașnică a spațiului cosmic.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul de Interne i-a solicitat directorului FBI sprijinul pentru susținerea reformării Academiei de Poliție: Dorim să construim un parteneriat între Academia de Poliție și Academia de Poliție a FBI de la Quantico

Published

on

© MAI

Cătălin Predoiu, viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne, a avut o întrevedere cu Christopher Wray, directorul Biroului Federal de Investigații al Statelor Unite ale Americii.

Potrivit unui comunicat MAI, cei doi demnitari și-au exprimat aprecierea pentru excelenta cooperare dintre cele două instituții și au evidențiat angajamentul pentru continuarea acesteia.

În cadrul întrevederii ministrul român al Afacerilor Interne a evidențiat importanța activităților desfășurate în comun, cu accent pe componenta de combatere a criminalității organizate transfrontaliere, respectiv a drogurilor, traficului de persoane și a criminalității cibernetice.

Din această perspectivă, Ministerul Afacerilor Interne acordă o atenție aparte destructurării rețelelor infracționale care, prin acțiunile lor desfășurate inclusiv pe teritoriul României, pun în pericol siguranța cetățenilor.

”Cooperăm deja foarte bine cu FBI pe multiple direcții de combatere a criminalității și prin aceasta, de protecție a drepturilor cetățenilor noștri. Dezvoltarea acestei cooperări nu poate fi decât benefică pentru eficiența operațiunilor noastre naționale pe prioritățile stabilite, respectiv contracararea crimei organizate, a traficului de droguri, ființe umane, arme, a criminalității informatice și terorismului.”, a declarat ministrul Cătălin Predoiu.

De asemenea, a fost apreciat sprijinul acordat de către FBI pentru pregătirea și perfecționarea polițiștilor români în cadrul Academiei din Quantico – SUA, precum și în cadrul Biroului FBI la București.

În contextul deciziei de reorganizare și dezvoltare a activităților desfășurate de Academia de Poliție din România, ministrul român a solicitat sprijinul partenerilor americani pentru susținerea procesului de reformă, în vederea  întăririi capacității instituționale a acestei instituții de învățământ.

”Dorim să construim un parteneriat între Academia de Poliție <<Alexandru Ioan Cuza>> și Academia de Poliție a FBI de la Quantico. Dorim să construim, în perspectivă, o mentalitate, atitudine față de profesie și cultură instituțională care să ridice eficiența acțiunii MAI într-un context în care fenomenul criminologic devine din ce în ce mai sofisticat și integrat internațional. Deschidem căi de dezvoltare care vor continua pe parcursul mai multor ani și care vor include, obligatoriu în următorii ani, regândirea și modernizarea tuturor structurilor MAI, adaptarea lor la această nouă dinamică și complexitate a provocărilor. Mulțumesc angajaților MAI și partenerilor americani angrenați în aceste forme de cooperare cu impact direct și pozitiv asupra siguranței cetățenilor români. Mulțumesc directorului FBI, Cristopher Wray, pentru deschiderea și receptivitatea arătate în discuțiile noastre pe care am convenit să le continuăm cu aplicație practică în măsuri concrete de cooperare”, a conchis ministrul.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

U.E.7 mins ago

Cadrul de negociere pentru aderarea Ucrainei la UE va fi gata abia la vară

INTERNAȚIONAL8 mins ago

Alina Gorghiu, la Tokyo: România este singura țară din Uniunea Europeană care a semnat cu Japonia o Declarație de cooperare în domeniul justiției

ROMÂNIA17 mins ago

Agenția Spațială Română a găzduit cel de-al 78-lea Comitet Director și cel de-al 33-lea Comitet de Coordonare al Parteneriatului European pentru Supraveghere și Urmărire Spațială

ENGLISH37 mins ago

The Romanian Space Agency hosted the 78th Steering Committee and 33rd Coordination Committee of the European Partnership for Space Surveillance and Tracking (SST)

ROMÂNIA1 hour ago

Ministrul de Interne i-a solicitat directorului FBI sprijinul pentru susținerea reformării Academiei de Poliție: Dorim să construim un parteneriat între Academia de Poliție și Academia de Poliție a FBI de la Quantico

Mircea Hava2 hours ago

Eurodeputatul Mircea Hava atenționează: A fi mai ”verde” nu trebuie să fie plătit cu prețul unui faliment al Europei

ROMÂNIA15 hours ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

PPE17 hours ago

Ursula von der Leyen respinge vehement orice cooperare cu partide extremiste: Vreau să lucrez cu partide pro-europene, pro-NATO, pro-ucrainene, care apără democrația, nu cu prietenii lui Putin

U.E.18 hours ago

Sondaj îngrijorător: Europenii sunt pesimiști cu privire la șansele Ucrainei de a câștiga războiul. Doar 1 din 10 crede că aceasta va învinge Rusia, sentiment alimentat și de inacțiunea Congresului SUA privind sprijinul pentru Kiev

ROMÂNIA18 hours ago

PNL și PSD vor candida pe liste comune la alegerile europene din 9 iunie

ROMÂNIA15 hours ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA2 days ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA3 days ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA7 days ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Ciolacu vizitează Șantierul naval Constanța: Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească

U.E.2 weeks ago

Charles Michel face apel la creșterea investițiilor în securitatea și apărarea europeană în cadrul Forumului Grupului BEI 2024

NATO2 weeks ago

Consilierii pentru securitate națională din țările NATO au demarat pregătirile pentru summitul aliat de la Washington: “O victorie a Rusiei ne-ar slăbi. Sprijinul pentru Ucraina nu este un act de caritate”

Trending