Premierul Franței anunță creșterea bugetului pentru apărare pentru următorii trei ani: ”Lumea în care trăim este periculoasă”

Prim-ministrul francez Edouard Philippe a anunțat o majorare cu mai mult de 1,6 miliarde de euro a bugetului pentru apărare în 2018, o creștere despre care a afirmat că este ”fără precedent în ultimii 10 ani”, conform ediției online a cotidianului Le Monde, informează Agerpres.

FOTO: French Foreign Legion Recruitment

Vom crește anul viitor, în bugetul pe care îl voi prezenta, bugetul forțelor armate cu peste 1,6 miliarde de euro. Acest efort va fi continuat în 2019, apoi în 2020, pentru că lumea în care trăim este periculoasă”, a explicat Philippe joi seară, la postul BFM-TV.

Anunțul concretizează o promisiune a președintelui Emmanuel Macron și a executivului său de a crește în mod semnificativ bugetul destinat apărării, astfel încât acesta să ajungă la 2% din PIB în 2025, încheie sursa citată.

De altfel, Franța a devenit în anul 2016 țara din Uniunea Europeană care cheltuie cei mai mulți bani în domeniul apărării și care reprezintă al doilea buget militar național din cadrul NATO, la mare distanță de liderul incontestabil – SUA.

Conform raportului anual al Institutului Internațional de Studii pentru Pace (SIPRI) din Stockholm, Franța a cheltuit în 2016 suma de 55.7 miliarde de dolari, mai mult decât Marea Britanie (48.3 miliarde și care este pe punctul de a ieși din UE) și Germania (41.1 miliarde).

Bugetul militar al Franței o plasează pe aceasta pe locul 5-6 în lume, la egalitate cu India, aceasta fiind devansată de SUA (611 miliarde), China (215 miliarde), Rusia (69.2 miliarde) și Arabia Saudită (63.7 miliarde).

Creșterea anunțată a bugetului în domeniul apărării de către Franța survine și în contextul în care președintele SUA, Donald Trump, le-a solicitat aliaților europeni să aloce mai mulți bani domeniului militar.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.