Premierul grec, Alexis Tsipras, a supraviețuit moțiunii de cenzură inițiate ca urmare a acordului privind denumirea Macedoniei

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a supraviețuit sâmbătă votului de neîncredere din Parlament, inițiat ca urmare a acordului istoric privind denumirea Macedoniei, precizează BBC, citat de Adevărul.ro.

Moţiunea de cenzură a fost iniţiată de principalul partid de opoziţie din Grecia, Noua Democraţie, care susţine că Tsipras a făcut prea multe concesii prin acest acord. 

Rezultatul votului a fost de 153 – 127, moţiunea fiind respinsă, iar duminică va putea avea loc ceremonia istorică de semnare a acordului.  

În timpul dezbaterilor, atât în faţa Parlamentului, cât şi în alte oraşe ale Greciei, au avut loc proteste faţă de acordul convenit de Tsipras cu omologul său macedonean. De asemenea, au avut loc ciocniri între manifestanţi şi poliţie.

Miniștrii de externe ai celor două țări urmează să se întâlnească duminică pentru a semna acordul. Dar ambele țări trebuie să obțină aprobarea parlamentară înainte ca aceasta să intre în vigoare. Skopje este așteptată să ratifice acordul și apoi să caute aprobarea alegătorilor într-un referendum, în luna septembrie, Grecia urmând să supună acordul votului Legislativului grec la scurt timp după acest moment, anunță Politico Europe.

Citiți și:

Divergențe între președinte și guvernul din Macedonia. Șeful statului refuză să aprobe acordul ”dăunător” privind schimbarea numelui fostei republici iugoslave

 Grecia și Macedonia semnează duminică acordul care prevede schimbarea numelui fostei republici iugoslave

Drumul Macedoniei către statutul de membru al UE este încă unul lung și anevoios. Posibila extindere a blocului comunitar va fi discutată la următorul summit al Consiliului European, programat pentru finalul lunii iunie. Statele membre UE sunt împărțite în două tabere: cei care acordă un vot pozitiv acestei idei, de extindere a Uniunii, și cei care doresc ca discuțiile referitoare la acest aspect să fie amânate până după Brexit și după alegerile europene, programate pentru luna mai a anului viitor, perioadă în care România va deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.