Connect with us

U.E.

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, avertizează: Europa trebuie să fie pregătită pentru un nou flux de refugiați pe fondul ofensivei Turciei în Siria

Published

on

© Kyriakos Mitsotakis/Twitter

Europa trebuie să fie pregătită pentru posibilitatea unui nou flux de refugiați, a declarat miercuri premierul grec Kyriakos Mitsotakis, întrucât ofensiva turcă care se desfășoară în Siria ar putea determina multor persoane din regiunea în care se află conflictul să fugă peste graniță, relatează Agerpres.

,,Europa trebuie să fie pregătită pentru eventualitatea unui nou val migratoriu și de refugiați care să treacă prin Grecia”, a declarat premierul Kyriakos Mitsotakis pentru AFP, într-un interviu exclusiv la 100 de zile de la preluarea funcției.

Cu aproximativ 70.000 de solicitanți de azil pe teritoriul său, inclusiv aproape 33.000 în insulele din apropierea Turciei, Grecia este îngrijorată de faptul că ofensiva turcă împotriva zonelor controlate de kurzi va copleși taberele deja supraaglomerate.

Turcia adăpostește aproximativ 3,6 milioane de refugiați sirieni, iar președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a amenințat deja că „va deschide porțile” pentru a permite plecarea acestora către mai multor țări occidentale, dacă planurile sale de relocare a refugiaților, prin crearea unei zone de securitate în nordul Siriei, nu vor reuși.

Mitsotakis, care s-a întâlnit deja cu Erdogan la New York, consideră, asemenea președintelui Consiliului European, Donald Tusk, că amenințările președintelui turc reprezintă ,,un șantaj”. 

„Ideea că Europa poate fi șantajată printr-o amenințare de dezlănțuire a valurilor de refugiați și migranți în Europa nu este o propunere acceptabilă”, a spus premierul elen, care a adăugat că UE a fost „generoasă” cu Ankara, deși turcii nu vor să recunoască acest lucru, făcând referire la cele două tranșe de asistență financiară pentru gestionarea refugiaților relocați în Turcia. 

Potrivit Agerpres, Agenția ONU pentru Refugiați a declarat săptămâna aceasta că Grecia a primit peste 46.000 de oameni  numai în 2019- mai mult decât Spania, Italia, Malta și Cipru.

Deși aceste cifre nu se compară cu numărul uriaș de persoane – aproximativ 1 milion de persoane -care au ajuns pe teritoriul elen în 2015, Grecia se luptă să-i găzduiască pe solicitanții de azil care se află deja în țară și care trăiesc în condiții catalogate de organizațiile umanitare drept inumane în centrele de primire supraaglomerate. 

Un prim pas pentru ușurarea situației ar fi trimiterea a 10.000 de persoane înapoi în Turcia și urgentarea procedurilor de azil. 

„Prioritatea noastră (numărul unu) este de a accelera procesul de azil. Când cineva nu are dreptul la azil, atunci el sau ea trebuie să se întoarcă în Turcia “, a declarat liderul conservator, însă Mitsotakis insistă asupra faptului că Grecia va avea nevoie de „mai mult sprijin european, de tehnologie pentru a identifica bărcile chiar înainte de a părăsi țărmul turc, capacitatea de a comunica cu paza de coastă turcă, astfel încât bărcile să fie de fapt oprite în apele teritoriale turcești”, relatează sursa citată.

Mitsotakis a criticat, de asemenea, refuzul mai multor state UE, în principal din estul Europei, de a accepta chiar și minori neînsoțiți dintre refugiați. 

„Trebuie să existe consecințe pentru cei care aleg să nu participe la acest exercițiu de solidaritate europeană”, spune el, adăugând că intenționează să ridice problema la Consiliul European care va începe joi. 

,,Avem între 3.000 și 4.000 de minori neînsoțiți în Grecia, nu ar fi foarte dificil pentru țările europene să împartă acest număr și să preia o parte din povara Greciei în gestionarea acestei probleme”, a precizat premierul grec. 

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

U.E.

Mesajul eurodeputatului Eugen Tomac în amintirea victimelor Holocaustului: Este crucial ca această tragedie să nu se mai repete

Published

on

Cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Holocaustului, eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) transmite un mesaj prin care subliniază că este ”crucial” ca această tragedie să nu se mai repete.


”Este crucial să ne asigurăm că această tragedie de proporţii în istoria modernă a umanităţii nu va fi uitată, nu va fi negată şi, mai presus de toate, nu se va mai repeta” – Eugen Tomac


Președintele PMP reiterează importanța de a înțelege ”cât de importantă este valoarea chiar şi a unei singure vieţi.”

Mesajul meu este, aşa cum bine spune cea mai cunoscută rugăciune mozaică: „Să ne amintim!”, a mai scris Eugen Tomac în mesajul său.

Reamintim că Parlamentul European va organiza miercuri, 29 ianuarie, o ceremonie în amintirea victimelor Holocaustului, potrivit unui comunicat al Legislativului european. 

Evenimentul comemorativ este dedicat împlinirii a 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist de concentrare şi exterminare Auschwitz-Birkenau din Polonia de către trupele sovietice, în după-amiaza zilei de 27 ianuarie 1945, dată care marchează și sfârșitul Holocaustului în care 6 milioane de evrei, romi și alte persoane aparținând unor grupuri persectutate au fost ucise de către regimul nazist, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Continue Reading

U.E.

Grecia încearcă o revenire completă pe piețele financiare internaționale prin emiterea de euroobligațiuni cu scadența în 2035

Published

on

Grecia intenționează să împrumute între 2 şi 2,5 miliarde de euro la o dobândă de 2% prin emiterea de euroobligaţiuni cu scadenţa în 2035, valorificând astfel condițiil prielnice de pe piețele internaționale după actualizarea pozitivă a ratingului suveran al țării, relatează The New York Times și Agerpres.

Agenția de gestionare a datoriilor publice a numit, într-un comunicat, cinci bănci care să se ocupe de intermedierea împrumutului. Barclays, BNP Paribas, BofA (Bank of America Securities), Goldman Sachs International Bank, HSBC şi JP Morgan sunt băncile care vor fi implicate în această tranzacție de așteptat să aibă loc chiar marți. 

La sfârșitul zilei de vineri, agenția de rating Fitch a apreciat ratingul suveran al Greciei de la „BB minus” la „BB” cu o perspectivă pozitivă, pe fondul îmbunătățirii sustenabilității datoriei  și a stabilității politice. 

Grecia a încheiat cel de-al treilea program internațional de rederesare financiară în 2018 și încearcă să facă o revenire completă pe piețe, profitând de ratele mici ale dobânzilor pentru a încerca să-și îmbunătățească profilul datoriilor pe termen lung.

După un deceniu de criză şi mai multe planuri de asistenţă internaţională, economia Greciei s-a îmbunătăţit în ultimii ani, iar ţara a revenit pe pieţele financiare în luna ianuarie 2019 printr-o emisiune de obligaţiuni pe cinci ani, pentru ca în luna martie să lanseze un al doilea împrumut pe zece ani. În luna octombrie 2019, Grecia a emis obligaţiuni pe trei luni la o dobândă negativă, ceea ce înseamnă că creditorii au fost dispuşi să piardă bani pentru a împrumuta Grecia, informează Agerpres. 

Se estimează că datoria națională va scădea treptat în raport cu produsul intern brut, după ce a atins un pic peste 180% din PIB în 2018.

Randamentul obligațiunilor pe 10 ani ale Greciei a scăzut sub 2% în august anul trecut și este în prezent în jurul valorii de 1,16%.

Continue Reading

U.E.

Comisia von der Leyen organizează prima conferință consultativă la nivel înalt cu privire la Legea europeană a climei

Published

on

© European Union, 2019

Comisia Europeană organizează marți, la Bruxelles, prima conferință de tip consultativ la nivel înalt, din acest mandat, cu privire la Legea europeană a climei, înainte de înaintarea propunerilor pe această temă, în luna februarie, informează un comunicat. 

Comisia s-a angajat în Orientările politice ale președintelui von der Leyen să adopte o lege europeană a climei în termen de 100 de zile de la preluarea noului mandat.

Legea europeană a climei va transpune în legislație angajamentul UE privind atingerea neutralității climatice până în 2050 și va stabili direcția pentru acțiunile climatice ale UE, oferind astfel predictibilitate investitorilor și asigurându-se că transformarea este ireversibilă.

Conferința va reuni o gamă largă de părți interesate, inclusiv din mediul de afaceri, cercetare și societatea civilă.

Găzduită de vicepreședintele executiv Frans Timmermans, conferința va reuni o gamă largă de părți interesate, inclusiv din mediul de afaceri, cercetare și societatea civilă. Discuțiile și sugestiile din cadrul evenimentului vor contribui la deliberările Comisiei privind înaintarea proiectului legislativ în domeniul climei.

În cadrul Conferinței vor avea intervenții vicepreședinții executivi ai Comisiei Europene, Frans Timmermans și Valdis Dombrovskis, precum și miniștri din statele membre, europarlamentari, experți și reprezentanți ai societății civile.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending