Connect with us

U.E.

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, avertizează: Europa trebuie să fie pregătită pentru un nou flux de refugiați pe fondul ofensivei Turciei în Siria

Published

on

© Kyriakos Mitsotakis/Twitter

Europa trebuie să fie pregătită pentru posibilitatea unui nou flux de refugiați, a declarat miercuri premierul grec Kyriakos Mitsotakis, întrucât ofensiva turcă care se desfășoară în Siria ar putea determina multor persoane din regiunea în care se află conflictul să fugă peste graniță, relatează Agerpres.

,,Europa trebuie să fie pregătită pentru eventualitatea unui nou val migratoriu și de refugiați care să treacă prin Grecia”, a declarat premierul Kyriakos Mitsotakis pentru AFP, într-un interviu exclusiv la 100 de zile de la preluarea funcției.

Cu aproximativ 70.000 de solicitanți de azil pe teritoriul său, inclusiv aproape 33.000 în insulele din apropierea Turciei, Grecia este îngrijorată de faptul că ofensiva turcă împotriva zonelor controlate de kurzi va copleși taberele deja supraaglomerate.

Turcia adăpostește aproximativ 3,6 milioane de refugiați sirieni, iar președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a amenințat deja că „va deschide porțile” pentru a permite plecarea acestora către mai multor țări occidentale, dacă planurile sale de relocare a refugiaților, prin crearea unei zone de securitate în nordul Siriei, nu vor reuși.

Mitsotakis, care s-a întâlnit deja cu Erdogan la New York, consideră, asemenea președintelui Consiliului European, Donald Tusk, că amenințările președintelui turc reprezintă ,,un șantaj”. 

„Ideea că Europa poate fi șantajată printr-o amenințare de dezlănțuire a valurilor de refugiați și migranți în Europa nu este o propunere acceptabilă”, a spus premierul elen, care a adăugat că UE a fost „generoasă” cu Ankara, deși turcii nu vor să recunoască acest lucru, făcând referire la cele două tranșe de asistență financiară pentru gestionarea refugiaților relocați în Turcia. 

Potrivit Agerpres, Agenția ONU pentru Refugiați a declarat săptămâna aceasta că Grecia a primit peste 46.000 de oameni  numai în 2019- mai mult decât Spania, Italia, Malta și Cipru.

Deși aceste cifre nu se compară cu numărul uriaș de persoane – aproximativ 1 milion de persoane -care au ajuns pe teritoriul elen în 2015, Grecia se luptă să-i găzduiască pe solicitanții de azil care se află deja în țară și care trăiesc în condiții catalogate de organizațiile umanitare drept inumane în centrele de primire supraaglomerate. 

Un prim pas pentru ușurarea situației ar fi trimiterea a 10.000 de persoane înapoi în Turcia și urgentarea procedurilor de azil. 

„Prioritatea noastră (numărul unu) este de a accelera procesul de azil. Când cineva nu are dreptul la azil, atunci el sau ea trebuie să se întoarcă în Turcia “, a declarat liderul conservator, însă Mitsotakis insistă asupra faptului că Grecia va avea nevoie de „mai mult sprijin european, de tehnologie pentru a identifica bărcile chiar înainte de a părăsi țărmul turc, capacitatea de a comunica cu paza de coastă turcă, astfel încât bărcile să fie de fapt oprite în apele teritoriale turcești”, relatează sursa citată.

Mitsotakis a criticat, de asemenea, refuzul mai multor state UE, în principal din estul Europei, de a accepta chiar și minori neînsoțiți dintre refugiați. 

„Trebuie să existe consecințe pentru cei care aleg să nu participe la acest exercițiu de solidaritate europeană”, spune el, adăugând că intenționează să ridice problema la Consiliul European care va începe joi. 

,,Avem între 3.000 și 4.000 de minori neînsoțiți în Grecia, nu ar fi foarte dificil pentru țările europene să împartă acest număr și să preia o parte din povara Greciei în gestionarea acestei probleme”, a precizat premierul grec. 

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

Ministrul Bogdan Aurescu participă luni la reuniunea miniștrilor de externe din statele UE, pe agenda discuțiilor aflându-se situația din Mediterana de Est, relațiile Uniunii cu China și Rusia, evoluțiile din Belarus

Published

on

© MAE

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participă luni, la Bruxelles, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, pe agenda discuțiilor aflându-se situația din Mediterana de Est, cea din Liban, relațiile UE-China și UE-Rusia, evoluțiile din Belarus.

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, ministrul Aurescu va participa alături de ceilalți miniștri UE la un mic dejun de lucru Svetlana Tihanovskaia, lider al opoziţiei belaruse.

În cadrul reuniunii, miniștrii de externe și Înaltul Reprezentant Josep Borrell vor trece în revistă, din perspectiva ultimelor evoluții, o serie de subiecte de actualitate, precum situația din Mediterana de Est, situația din Liban, relațiile UE-China și situația din Hong Kong, relațiile UE-Rusia și situația din Venezuela.

Totodată, pe agenda de discuții mai figurează situația din Libia, relațiile UE-Uniunea Africană și evoluțiile din Belarus, precum și o dezbatere strategică, în cadrul unui dejun de lucru, pe tema viitorului parteneriatelor UE cu statele din vecinătatea sudică.

Conform sursei citate, în ceea ce priveşte situaţia din Libia, Aurescu va pune accentul pe fereastra de oportunitate creată de recenta semnare a armistiţiului între părţile aflate în conflict, precum şi de evoluţiile politice de ultimă oră. România susţine necesitatea unor discuţii politice de substanţă, care să conducă la o soluţie paşnică şi durabilă, a evidenţiat MAE.

Ministrul Aurescu va prezenta perspectiva României cu privire la modalităţile de eficientizare a cooperării UE cu Uniunea Africană şi necesitatea de identificare a priorităţilor pe care UE doreşte să le sprijine în continuare, ţinând cont şi de impactul pandemiei de COVID-19.

”În ceea ce privește situația din Belarus, vor fi discutate evoluțiile recente și se va evalua necesarul de sprijin financiar al UE și al statelor membre. Accentul va fi pus pe necesitatea de a adopta cât mai curând sancțiunile UE împotriva celor vinovați de falsificarea alegerilor prezidențiale și reprimarea violentă a protestelor din această țară, așa cum s-a convenit la reuniunea informală Gymnich de la Berlin (27-28 august). Ministrul Bogdan Aurescu va reitera sprijinul României pentru democratizarea Belarusului și pentru societatea civilă, punctând necesitatea ca susținerea venită din partea UE și a statelor membre să fie cât mai bine adaptată la necesitățile actuale ale societății belaruse, pentru a contribui la un impact cât mai concret pe acest palier”, potrivit sursei mai sus citate.

Cu privire la vecinătatea sudică, ministrul Bogdan Aurescu va aborda necesitatea de redefinire a parteneriatului cu statele din regiune, la 25 de ani de la lansarea procesului Barcelona și în contextul priorităților pe care Uniunea le va promova în cooperarea cu regiunea, ținând cont de noul cadru financiar multianual (2021-2027).

De asemenea, în marja participării la reuniunea ministerială, șeful diplomației române va avea o întâlnire bilaterală cu Miroslav Lajcak, reprezentantul special al UE pentru dialogul Belgrad-Pristina, cu care va discuta ultimele evoluții din cadrul dialogului și alte aspecte din Balcanii de Vest.

 

 

Continue Reading

U.E.

Celebrul fotbalist Lionel Messi a câștigat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene dreptul de a-și înregistra numele ca marcă, după un proces de nouă ani

Published

on

©Leo Messi/ Facebook

Celebrul fotbalist Lionel Messi își poate înregistra numele ca marcă, a decis joi Curtea de Justiție a Uniunii Europene după un proces care s-a întins pe parcursul la nouă ani, informează Politico Europe.

Apelul făcut de compania spaniolă de ciclism Massi şi de biroul pentru proprietate intelectuală al UE, EUIPO, a fost respins, anunță Adevărul.ro.

Fotbalistul a aplicat pentru înregistrarea numelui său ca marcă în 2011, dar compania Massi a obiectat, motivând că numele poate fi confundat cu cel al lui Lionel Messi.

Hotărârea Curții de Justiție a UE pune astfel capăt unor șicane juridice între Lionel Messi și compania Massi, care durează de nouă ani.

Firma spaniolă a reuşit, în primă fază, să oprească eforturile lui Messi de a-şi înregistra numele ca marcă. În 2018, însă, Tribunalul General al Uniunii Europene  i-a dat dreptate fotbalistului, motivând că jucătorul este mult prea cunoscut de publicul larg pentru a exista pericolul unor astfel de confuzii.

Decizia a fost atacată, dar apelul a fost respins acum de cel mai înalt for juridic al UE. Decizia este finală şi, în consecinţă, numele lui Messi devine definitiv marcă înregistrată în UE.

Continue Reading

U.E.

Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, critică faptul că un număr mic de femei ocupă posturi de conducere la nivel mondial, în special în domeniile economic şi financiar

Published

on

© European Central Bank/ Twitter

Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a criticat vineri faptul că un număr mic de posturi de conducere, inclusiv în cadrul instituției în fruntea căreia se află, sunt deținute de femei, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Există în continuare mult prea puţine femei în posturi de conducere la nivel mondial, în special în domeniile economic şi financiar, inclusiv la băncile centrale”, a declarat Christine Lagarde, prima femeie numită la conducerea BCE, într-un interviu pentru revista franceză Challenges. “Din cei 25 de membri ai consiliului guvernatorilor BCE, Isabel Schnabel şi cu mine suntem singurele femei…Aceasta nu este normal”, a adăugat Lagarde.

Aceasta a completat că pandemia de coronavirus a făcut situația femeilor mai dificilă. ”Femeile ocupă aproape 70% din locurile de muncă în sistemul de sănătate, în consecinţă sunt mult mai expuse riscului pe plan sanitar. Odată cu izolarea, femeile sunt pe toate fronturile, obligate să muncească şi în acelaşi timp să aibă grijă de copii, fără a mai vorbi de violenţa domestică. La fel ca în toate crizele economice, femeile sunt mai expuse riscului de a-şi pierde locul de muncă sau să le fie diminuat salariul”, a apreciat Christine Lagarde.

În UE, femeile câștigă în medie cu 16 % mai puțin decât bărbații și se confruntă în continuare cu bariere în calea accesului și a menținerii pe piața forței de muncă. De asemenea, acestea sunt în continuare subreprezentate în pozițiile de conducere, inclusiv în cele mai mari întreprinderi din UE, unde doar 8 % din directorii generali sunt femei.

Acestea sunt unele dintre motivele pentru care, la 5 martie, Comisia Europeană a prezentat Strategia privind egalitatea de gen pe perioada 2020-2025, în care UE detaliază modul în care va îndeplini promisiunea făcută de președinta von der Leyen ca Europa să ofere aceleași oportunități tuturor celor care au aceleași aspirații.

Astfel, pentru a soluția problema remunerației inegale, Comisia a lansat o consultare publică privind transparența salarială și va prezenta măsuri obligatorii până la sfârșitul anului 2020.

De asemenea, pentru ca femeile să își poată realiza întregul potențial pe piața forței de muncă, Comisia își va intensifica eforturile de asigurare a respectării standardelor UE privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată, astfel încât atât femeile, cât și bărbații să aibă posibilitatea reală de a face alegeri în ceea ce privește dezvoltarea lor pe plan personal și profesional. Egalitatea de gen în contextul legat de piața forței de muncă, de incluziunea socială și de educație va continua să fie monitorizată prin intermediul semestrului european.

În același timp, Comisia și-a propus să promoveze participarea femeilor în politică, inclusiv la alegerile pentru Parlamentul European din 2024, și prin intermediul finanțării și al schimbului de bune practici. Executivul european depunând eforturi pentru a atinge un echilibru de gen de 50 % la toate nivelurile propriei conduceri până la sfârșitul anului 2024.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending