Connect with us

U.E.

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, avertizează: Europa trebuie să fie pregătită pentru un nou flux de refugiați pe fondul ofensivei Turciei în Siria

Published

on

© Kyriakos Mitsotakis/Twitter

Europa trebuie să fie pregătită pentru posibilitatea unui nou flux de refugiați, a declarat miercuri premierul grec Kyriakos Mitsotakis, întrucât ofensiva turcă care se desfășoară în Siria ar putea determina multor persoane din regiunea în care se află conflictul să fugă peste graniță, relatează Agerpres.

,,Europa trebuie să fie pregătită pentru eventualitatea unui nou val migratoriu și de refugiați care să treacă prin Grecia”, a declarat premierul Kyriakos Mitsotakis pentru AFP, într-un interviu exclusiv la 100 de zile de la preluarea funcției.

Cu aproximativ 70.000 de solicitanți de azil pe teritoriul său, inclusiv aproape 33.000 în insulele din apropierea Turciei, Grecia este îngrijorată de faptul că ofensiva turcă împotriva zonelor controlate de kurzi va copleși taberele deja supraaglomerate.

Turcia adăpostește aproximativ 3,6 milioane de refugiați sirieni, iar președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a amenințat deja că „va deschide porțile” pentru a permite plecarea acestora către mai multor țări occidentale, dacă planurile sale de relocare a refugiaților, prin crearea unei zone de securitate în nordul Siriei, nu vor reuși.

Mitsotakis, care s-a întâlnit deja cu Erdogan la New York, consideră, asemenea președintelui Consiliului European, Donald Tusk, că amenințările președintelui turc reprezintă ,,un șantaj”. 

„Ideea că Europa poate fi șantajată printr-o amenințare de dezlănțuire a valurilor de refugiați și migranți în Europa nu este o propunere acceptabilă”, a spus premierul elen, care a adăugat că UE a fost „generoasă” cu Ankara, deși turcii nu vor să recunoască acest lucru, făcând referire la cele două tranșe de asistență financiară pentru gestionarea refugiaților relocați în Turcia. 

Potrivit Agerpres, Agenția ONU pentru Refugiați a declarat săptămâna aceasta că Grecia a primit peste 46.000 de oameni  numai în 2019- mai mult decât Spania, Italia, Malta și Cipru.

Deși aceste cifre nu se compară cu numărul uriaș de persoane – aproximativ 1 milion de persoane -care au ajuns pe teritoriul elen în 2015, Grecia se luptă să-i găzduiască pe solicitanții de azil care se află deja în țară și care trăiesc în condiții catalogate de organizațiile umanitare drept inumane în centrele de primire supraaglomerate. 

Un prim pas pentru ușurarea situației ar fi trimiterea a 10.000 de persoane înapoi în Turcia și urgentarea procedurilor de azil. 

„Prioritatea noastră (numărul unu) este de a accelera procesul de azil. Când cineva nu are dreptul la azil, atunci el sau ea trebuie să se întoarcă în Turcia “, a declarat liderul conservator, însă Mitsotakis insistă asupra faptului că Grecia va avea nevoie de „mai mult sprijin european, de tehnologie pentru a identifica bărcile chiar înainte de a părăsi țărmul turc, capacitatea de a comunica cu paza de coastă turcă, astfel încât bărcile să fie de fapt oprite în apele teritoriale turcești”, relatează sursa citată.

Mitsotakis a criticat, de asemenea, refuzul mai multor state UE, în principal din estul Europei, de a accepta chiar și minori neînsoțiți dintre refugiați. 

„Trebuie să existe consecințe pentru cei care aleg să nu participe la acest exercițiu de solidaritate europeană”, spune el, adăugând că intenționează să ridice problema la Consiliul European care va începe joi. 

,,Avem între 3.000 și 4.000 de minori neînsoțiți în Grecia, nu ar fi foarte dificil pentru țările europene să împartă acest număr și să preia o parte din povara Greciei în gestionarea acestei probleme”, a precizat premierul grec. 

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

Marea Britanie lansează în circulație o nouă monedă cu ocazia Brexitului pentru a marca un ”nou capitol”

Published

on

© Sajid Javid / Twitter

Regatul Unit va marca ieșirea din Uniunea Europeană prin lansarea unei noi monede de 50 de pence, ea fiind inscripţionată cu mesajul ”Pace, prosperitate şi prietenie cu toate naţiunile” şi cu data Brexitului, 31 ianuarie 2020.

 

”Retragerea din Uniunea Europeană este un punct de cotitură în istoria noastră şi această monedă marchează începutul acestui nou capitol”, a scris pe Twitter ministrul britanic de finanţe Sajid Javid.

Aproximativ 3 milioane de monede vor fi distribuite de bănci, oficii poștale și magazine, la nivel național începând de vineri, 31 ianuarie, iar alte 7 milioane vor intra în circulație la sfârșitul acestui an, informează comunicatul oficial.

Ministerul britanic de Finanţe stabilise iniţial ca noua monedă de 50 de pence să fie inscripţionată cu 29 martie 2019, data iniţială la care fusese prevăzut Brexitul înainte ca disputele dintre susţinătorii şi adversarii ieşirii din UE să conducă la amânarea acestuia.

Sajid Javid a  fost cel care a primit primul lot de monede Brexit și i-l va prezenta premierului săptămâna aceasta.

La 1 februarie 2020, după 47 de ani de apartenență la UE, Regatul Unit va deveni primul stat membru care va fi părăsit Uniunea Europeană.

Citiți și: Premierul Boris Johnson propune o campanie de strângere de fonduri pentru ca faimosul Big Ben să sune în noaptea Brexitului. Fiecare bătaie a clopotului va costa 50.000 de lire sterline

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac, după vizita în diaspora: Criza forței de muncă din România se poate rezolva prin programe guvernamentale îndrăznețe și investiții

Published

on

© Eugen Tomac/Facebook

Criza forței de muncă din România se poate rezolva prin programe guvernamentale îndrăznețe, prin proiecte de investiții mici și mari prin care statul să stimuleze reîntoarcerea acasă, este mesajul transmis pe Facebook, duminică seara, de eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) după vizita în diaspora, unde s-a întâlnit cu românii din Roma.

„Majoritatea românilor cu vârsta de peste 40 de ani aflați la munca peste hotare își doresc să revină acasă. Cetățenii cu vârste cuprinse intre 30 și 40 de ani încă nu au o opțiune definită, aceasta și pentru că au copii in sistemul de învățământ italian. Tinerii de până in 30 de ani se integrează, își întemeiază o familie in Italia și cel mai probabil vor rămâne defintiv in această țară.Peste 50% din românii aflați in Europa își doresc sa revină acasa, nu sunt însă deciși când sa o facă și așteaptă schimbări reale, nu guvernări fragile cu agende înguste, fără viziune, așa cum a guvernat PSD timp de 8 ani”, transmite Eugen Tomac. 

În viziunea sa, eurodeputatul PPE consideră că „criza forței de muncă din România se poate rezolva prin programe guvernamentale îndrăznețe, prin proiecte de investiții mici și mari prin care statul să stimuleze reîntoarcerea acasă”. 

De asemenea, precizează Tomac, „trebuie să ne reformăm profund instituțiile prin inovare, dezvoltare și adaptare la nevoile reale ale pieței”. 

„Eu le-am promis că noi, cei din PMP, ne vom bate pentru a face cât mai transparentă și eficientă administrația din România, pentru că doar așa putem reclădi încrederea între stat și cetățenii români, indiferent de unde se află acum”, mai scrie eurodeputatul român. 

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu: De Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului, să ne aducem aminte că, orice ar fi, trebuie să rămânem oameni

Published

on

© Corina Crețu/ Facebook

Eurodeputatul Corina Crețu (Pro România, S&D) a transmis un mesaj în onoarea victimelor Holocaustului, cu prilejul aniversării pe 27 ianuarie a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare și exterminare Auschwitz-Birkenau.

„În ziua de 27 ianuarie 1945, lagărul nazist de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat și astfel lumea avea în fața ochilor întreaga oroare a ‘soluției finale’, tratamentul aplicat de naziști populației de origine evreiască din teritoriile ocupate de Germania hitleristă și din cele ale aliaților ei. Circa șase milioane de evrei au pierit în acei ani, din simpla vină de a fi aparținut unui anumit grup etnic. Tragedia evreilor este unică și sper că am învățat lecțiile istoriei, pentru a nu mai repeta niciodată acele orori”, scrie eurodeputatul român pe pagina sa de Facebook. 

 

Corina Crețu mai transmite că „de Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului, să ne aducem aminte că, orice ar fi, trebuie să rămânem oameni”. 

„Să ne aducem aminte de toți cei care au pierit în lagăre de muncă sau de exterminare: evrei, români, polonezi, romi, italieni, etc.
Dumnezeu să îi odihnească!”, a adăugat aceasta.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending