Premierul irlandez, Leo Varadkar, dorește să se întâlnească cu omologul său britanic, Boris Johnson, săptămâna viitoare, precizând sâmbătă că timpul este foarte scurt pentru ca Londra să continue promovarea noilor propuneri referitoare la Brexit, înainte de Downing Street la 2 omctombrie, anunță Reuters, citat de Agerpres.
”Suntem în procesul de a încerca să aranjăm o întâlnire cu prim-ministrul Johnson săptămâna viitoare”, a declarat Varadkar presei.
”Timpul este limitat. Avem un summit european pe 17 şi 18 octombrie şi nu este rezonabil să ne aşteptăm ca 27 sau 28 de şefi de guvern să decidă şi să aprobe ceva ce au văzut cu o seară înainte sau cu două zile înainte”, a afirmat şeful executivului de la Dublin.
Amintim că discuțiile referitoare la noile propuneri ale premierului britanic Boris Johnson privind modificarea Acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană prin amendarea mecanismului de backstop, convenit de fostul șef al Executivului de la Londra, Theresa May, cu negociatorii europeni, vor fi reluate luni.
Premierul britanic Boris Johnson a acceptat că trebuie să solicite amânarea retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană în cazul în care nu va ajunge la un acord cu privire la Brexit, arată documentele guvernamentale britanice prezentate unei instanțe judiciare.
Consilierii juridici ai Guvernului au transmis unei instanţe din Scoţia că va fi aplicată Legea Benn, care prevede amânarea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană dacă nu se ajunge la un acord formal privind Brexit.
Conform documentelor guvernamentale, Guvernul Boris Johnson va solicita amânarea Brexit dacă nu se ajunge la niciun acord cu UE până pe 19 octombrie.
De altfel, și prim-ministrul irlandez Leo Varadkar, a menționat vineri că o cerere a Marii Britanii pentru o amânare a Brexit-ului este preferabilă unei ieșiri fără acord din UE, anunță DPA, citat de Agerpres.
”Brexit-ul nu se încheie prin plecarea Marii Britanii”, a spus Varadkar în faţa jurnaliştilor la Copenhaga, după discuţii cu premierul danez Mette Frederiksen. ”Aceasta este doar următoarea fază de negocieri, însă dacă Marea Britanie va cere o amânare, o vom lua în considerare şi majoritatea ţărilor din UE o vor lua în considerare în mod întemeiat, pentru că o amânare (a ieşirii Marii Britanii din UE) ar fi o variantă mai bună decât lipsa unui acord”, a subliniat premierul irlandez.
Conținutul documentelor par să contravină poziției publice adoptate cu diferite ocazii de prim-ministrul britanic Boris Johnson, care a afirmat în mai multe rânduri că este decis să livreze Brexit-ul la 31 octombrie, cu sau fără acord.
La 4 septembrie, Camera Comunelor din Marea Britanie a adoptat, în fază finală, legea prin care îl obligă pe Johnson să ceară Uniunii Europene să amâne Brexit-ul până la 31 ianuarie 2020 dacă, până la data de 19 octombrie, după summitul Consiliului European, nu va reuși să obțină un nou acord cu blocul comunitar sau nu va reuși să obțină aprobarea Camerei Comunelor pentru ieșirea din UE fără acord.
Deschidere în acest sens a venit și din partea Bruxelles-ului. La 18 septembrie, Parlamentul European a aprobat cu o largă majoritate o rezoluție prin care reafirma că va respinge un Acord de Retragere cu Marea Britanie care nu conține mecanismul de ”backstop” și a transmis că o extindere a termenului limită pentru Brexit dincolo de data de 31 octombrie este posibilă dacă Regatul Unit solicită acest lucru.
În lumina dinamicii recente, la care se adaugă obligația pe care Boris Johnson o are, aceea de a respecta voința Parlamentului materializată în Legea Benn, cel mai probabil acest scenariu, o solicitare de prelungire a Brexit-ului, se va concretiza.
Amintim că premierul britanic Boris Johnson a prezentant miercuri, 2 octombrie, planul său în cinci puncte privind Brexit-ul, care va scoate Marea Britanie, inclusiv provincia nord-irlandeză, din uniunea vamală după perioada de tranziție post-Brexit, și a avertizat UE27 că mai este ”foarte puțin timp” pentru a obține un acord de retragere.
Într-o scrisoare de șase pagini înaintată președintelui în exercițiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, șefilor de stat sau de guvern ai Consiliului European și negociatorului-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, prim-ministrul britanic a punctat că ”acest guvern dorește să obțină un acord și sunt singur că și dumneavoastră doriți același lucru. Dacă nu vom putea obține unul, eșecul rezultat va fi unul al politicii de stat pentru care toți vom fi responsabili”.
Acesta nu a reușit însă să convingă liderii instituțiilor europene.
Astfel, Parlamentul European a respins joi planul privind ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană ”în forma sa actuală”, propus de prem-ministrul britanic.
Comitetul Parlamentului European pentru negocierile cu privire la Brexit ”nu crede că propunerile de ultim moment formulate de guvernul britanic pe 2 octombrie, în forma lor actuală, pot forma baza unui acord faţă de care Parlamentul European şi-ar putea da acordul”, indică acest grup, prezidat de eurodeputatul liberal belgian Guy Verhofstadt, membru al grupului Renew Europe.
Planul înaintat de Boris Johnson prevede ca Irlanda de Nord să iasă din uniunea vamală europeană, la fel ca restul Marii Britanii, dar ca această provincie să aplice în continuare regulile europene în privinţa circulaţiei bunurilor, inclusiv a mărfurilor agro-alimentare, cu înfiinţarea unei ”zone de reglementare” pe insula Irlanda, sub rezerva acordului din partea legislativului şi a executivului nord-irlandeze.
”Propunerile nu tratează adevăratele probleme de soluţionat dacă plasa de siguranţă (irlandeză) va trebui eliminată, şi anume economia întregii insule, respectarea deplină şi integrală a Acordului din Vinerea Mare şi integritatea pieţei unice. Propunerile Marii Britanii sunt insuficiente şi ne îndepărtează puţin mai mult de angajamentele şi obiective asumate în comun”, este precizat în comunicatul Parlamentului European.
La rândul său, Donald Tusk, președintele Consiliului European, instituție care reunește sub umbrela sa șefii de stat sau de guvern ai UE27, și-a prezentat scepticismul cu privire la planul propus de prim-ministrul britanic Boris Johnson.
”Rămânem deschiși, dar deocamdată nu suntem convinși”, a scris Donald Tusk într-o postare pe pagina sa de Twitter, după o discuție telefonică cu premierul irlandez, Leo Varadkar, și cel britanic, Boris Johnson.
O reacție similară a venit și din partea președintelui în exercițiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a notat că ”există în continuare câteva puncte problematice care vor necesita o muncă suplimentară în zilele următoare, mai ales în ce priveşte guvernanţa <<backstop-ului>> (plasa de siguranţă pentru Irlanda)”.
La toate acestea se adaugă nivelul scăzut de încredere în Downing Street, pe care se pare că îl au europenii, venit pe fondul unor temeri că premierul britanic va încerca să învinuiască Bruxelles-ul pentru eșecul obținerii unui acord.
În urma unei convorbiri telefonice cu premierul irlandez Leo Varadkar, președintele în exercițiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a solicitat Londrei publicarea integrală a propunerilor privind ieşirea Marii Britanii din UE, după ce prim-minsitrul Republicii Irlanda a sesizat contradicţii între discursul lui Boris Johnson din cadrul congresului Partidului Conservator, găzduit de Manchester, şi forma scrisă a propunerilor.
Reacția celor doi venea după ce guvernul de la Londra a insistat că textul de 44 de pagini, înaintat Comisiei Europene, va rămâne confidențial.
Amintim că Regatul Unit a dat publicității până acum doar un document explicativ de șase pagini cu privire la viziunea sa referitoare la granița irlandeză.