Premierul israelian înaintea vizitelor sale la Paris și Bruxelles: Respect Europa, dar nu accept duble standarde și ipocrizie din partea ei

Înaintea unor vizite pe care le va efectua la Paris și Bruxelles pentru întrevederi cu președintele francez Emmanuel Macron și miniștrii de Externe din țările UE, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că reacția Europei la decizia președintelui american Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului este una ipocrită și dezvăluie “duble standarde”.

“Chiar dacă respect Europa, nu sunt dispus să accept duble standarde din partea ei”, a declarat Netanyahu, relatează DPA, potrivit Agerpres.

Netanyahu a subliniat că el a auzit voci în Europa care au condamnat decizia lui Trump, dar nu și “rachetele lansate asupra Israelului sau teribila incitare împotriva lui”.

“Nu sunt dispus să accept această ipocrizie și, ca de obicei la acest important forum, voi prezenta adevărul Israelului fără frică și cu capul sus”, a declarat Benjamin Netanyahu.

Premierul israelian va avea la Paris o întrevedere cu președintele Emmanuel Macron, înainte de a participa la Bruxelles la reuniunea miniștrilor de externe ai țărilor din UE.

Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a statului Israel, anunț ce marchează o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu.

Mai multe state europene au criticat decizia președintelui Statelor Unite Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, acestea fiind de părere că statutul orașului în cauză trebuie să fie stabilit în cadrul procesului de pace din Orientul Mijlociu. Reacții similare au venit și din partea unor importante țări din regiune, Turcia și Iran.

Dintre țările cu o poziție echilibrată în această chestiune se remarcă România. Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a declarat vineri, că poziţia României este poziţia pe care a avut-o consecvent legată de ideea creării a două state, Israel şi Palestina, care să trăiască în bună vecinătate şi în prosperitate, dar că, în acest context, decizia SUA de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului este un ”element încurajator”.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.