Președintele Consiliului European, Charles Michel, face apel la crearea unei ”comunități geopolitice europene” cu scopul de a ”crea convergență și de a aprofunda cooperarea operațională pentru a aborda provocările comune, pacea, stabilitatea și securitatea pe continentul nostru”.
”Trebuie să ne gândim la modul în care Uniunea Europeană își va asuma un rol mai important de lider geopolitic și la modul în care răspundem așteptărilor internaționale pe care mai mulți vecini le au. Iar acest lucru pornește de la o observație fundamentală. În realitate, în opinia mea, există deja o comunitate geopolitică care se extinde de la Reykjavik la Baku sau Erevan, de la Oslo la Ankara. Și, în ceea ce mă privește, sunt ferm convins că trebuie să dăm acestui spațiu geografic o realitate politică. Cred că trebuie să o facem imediat, fără să așteptăm. Și vreau să fiu clar de la început, pentru că văd pericolul care amenință atunci când deschizi o astfel de reflecție. O astfel de inițiativă, în orice caz, din punctul meu de vedere, nu este în niciun caz menită să înlocuiască extinderea sau să găsească un nou pretext pentru a procrastina pe marginea acestui dosar. Nici nu este, cel puțin din punctul meu de vedere, o garanție pentru cei care iau parte la ea că vor fi într-o zi membri ai Uniunii Europene. Dar cred că acest proiect ar putea fi deosebit de util pentru Uniunea Europeană și pentru cei care aspiră sincer să ni se alăture, deoarece ar oferi cadrul pentru consolidarea imediată, din punct de vedere politic”, a subliniat Michel într-un discurs susținut în cadrul Comitetului Economic și Social European.
Printre țările la care președintele Consiliului European se gândește când face referire la țările ”apropiate de noi care doresc să împărtășească același destin geopolitic” se numără cele din Balcanii de Vest, cele din cadrul Parteneriatului Estic, dar și ”alte țări europene cu care avem relații strânse”.
Charles Michel a explicat și cum va fi organizată această ”comunitate geopolitică europeană”.
”Șefii de stat sau de guvern ai țărilor participante ar urma să preia conducerea, să stabilească direcția și să se întâlnească cel puțin de două ori pe an. Politica externă ar fi un domeniu major de cooperare în cadrul acestei comunități. Miniștrii de externe ar urma să participe în mod regulat, în funcție de ordinea de zi, la reuniunile Consiliului Afaceri Externe al UE, iar alte formațiuni ale Consiliului ar putea urma acest exemplu. S-ar putea pune accentul pe asocierea cu programe socio-economice care nu necesită neapărat o aliniere a reglementărilor, dar care ar putea aduce beneficii reciproce concrete. Este clar că programe precum Erasmus, Orizont, sectorul transporturilor și cel energetic ar putea fi teme utile pentru o astfel de cooperare și proiecte”, a oferit detalii organizatorice oficialul european.
Președintele Consiliului European a anunțat că se consultă deja cu liderii celor 27 de state membre și că această propunere va fi inclusă pe ordinea de zi a reuniunii șefilor de stat sau de guvern din 23-24 iunie.
”Voi propune o conferință, în preajma verii sau după aceea, care să reunească liderii Uniunii Europene și pe cei ai țărilor partenere în cauză, pentru a discuta opțiunile concrete ale acestui nou proiect comun. Și voi organiza, în strânsă coordonare cu președinția franceză (n.r. a Consiliului Uniunii Europene), o întâlnire cu liderii UE și ai Balcanilor de Vest în iunie, în contextul acestui Consiliu European. În concluzie, acesta este un moment decisiv, un punct de cotitură în istoria noastră. Nu avem dreptul să facem greșeli, pentru că în joc este esențialul: valorile demnității și libertății, principiile democratice și coeziunea socială care trebuie să decurgă din acestea. În joc este esențialul: statul de drept, justiția, jurământul părinților fondatori izvorât din cenușa a două războaie mondiale din secolul trecut. Suntem copiii lui Schuman, ai lui Monnet, ai lui Gasperi, ai lui Adenauer. Acum este rândul nostru să nu ratăm întâlnirea cu istoria Europei”, a conchis Michel.
Ideea unei comunități geopolitice europene s-ar putea să fie primită cu entuziasm de președintele francez, Emmanuel Macron, care a lansat în discursul de închidere a lucrărilor Conferinței privind viitorul Europei un apel la crearea unei ”comunități politice europene” în care să fie primită în special Ucraina, dar și Regatul Unit, primul stat care a luat decizia de a se retragere din Uniunea Europeană.
Această propunere nu este una nouă, ci a fost avansată în 1989 de președintele francez, François Mitterrand, care a vorbit despre crearea unei ”confederaţii europene avansate”, potrivit Agerpres.
”Europa nu va mai fi cea pe care o cunoaștem de o jumătate de secol. Ieri, dependentă de cele două superputeri, ea se va întoarce, așa cum se întoarce cineva acasă, la istoria și la geografia sa. (…) Fie tendința de rupere, de fărâmițare se va accentua și vom redescoperi Europa din 1919 (…) fie Europa se va construi. Ea poate face acest lucru în două etape, mai întâi datorită comunității noastre a celor Doisprezece, care trebuie neapărat să-și consolideze structurile. (…) A doua etapă: de la acordurile de la Helsinki, mă aștept să asistăm în anii 1990 la nașterea unei Confederații europene în sensul cel mai adevărat al termenului, care va asocia toate statele continentului nostru într-o organizare comună și permanentă a schimburilor, a păcii și a securității. Evident, acest lucru nu va fi posibil decât după instaurarea, în țările din Est, a pluralismului partidelor, a alegerilor libere, a unui sistem reprezentativ și a libertății de informare. (…) Popoarele eliberate nu ne cer de pomană, ci motive pentru a crede în libertate și justiție”, a subliniat Mitterrand în discursul său din 31 decembrie 1989.