Connect with us

JAPONIA

Premierul Italiei mulțumește Japoniei pentru sprijinirea Europei prin redirecționarea încărcăturilor de gaz natural lichefiat

Published

on

© Guvernul Italiei

Premierul italian, Mario Draghi, a mulțumit miercuri Japoniei că a fost de acord cu promptitudine să redirecționeze încărcături de gaz natural lichefiat (GNL) destinate unor țări terțe către Europa, anunță Reuters, citat de Agerpres.

După o întâlnire bilaterală cu premierul japonez Fumio Kishida la Roma, Draghi a spus că cele două ţări au condamnat invazia rusă din Ucraina, sunt angajate pentru obţinerea unui armistiţiu – chiar şi unul local pentru evacuarea cetăţenilor – şi sunt favorabile negocierilor de pace cu Rusia.

”Continuăm să ajutăm Ucraina şi să punem presiune pe Rusia pentru a înceta ostilităţile imediat”, a spus Draghi.

Oficialul nipon a subliniat că este de acord cu omologul italian că este important ”ca întreaga comunitate internațională, inclusiv G7, să răspundă hotărât la invazie” și că este datoria țării sale, dar și a Italiei, ”să facem tot posibilul pentru a susține guvernul ucrainean și poporul său”.

Este de așteptat ca executivul european să prezinte la finalul acestei luni planuri care să contribuie la reducerea dependenței Europei față de energia rusească, după ce miercuri președinta Ursula von der Leyen a anunțat că Uniunea Europeană va renunța la importurile de petrol rusesc până la finalul anului.

Citiți și:
Nou pachet de sancțiuni împotriva Moscovei: UE interzice complet importurile de petrol din Rusia, iar cea mai mare bancă rusească va fi exclusă din SWIFT

Uniunea Europeană își îndreaptă privirile nu doar către Tokyo sau Washington, cu care a încheiat un parteneriat pentru asigurarea independenței energetice, dar și către statele africane, cu precădere cele din vestul continentului, precum Nigeria, Senegal și Angola, care au un potențial nefolosit

Oportunitățile oferite de consolidarea parteneriatului UE-Africa au fost punctate și de prim-ministrul Italiei, Mario Draghi, în cadrul discursului său privind viitorul Uniunii Europene, intervenție ce face parte dintr-o serie de dezbateri desfășurate sub umbrela sloganului ”Aceasta este Europa”, prima având loc în luna martie cu premierul Estoniei, Kaja Kallas.

”Gazul poate fi un combustibil de tranziție, dar mă refer și la oportunitățile masive oferite de energiile regenerabile în Africa și în Orientul Mijlociu. Țările din sudul Europei și Italia, în special, au o poziție strategică. Când vine vorba de aceast tip de energie, putem acționa ca o punte către țările din nordul Europei. Această poziție centrală va depinde de investițiile pe care le putem face”, a fost oferta lansată de Draghi în fața reprezentanților cetățenilor europeni.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INDIA

Joe Biden: Trecem printr-un ”moment întunecat în istoria noastră comună” din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina

Published

on

© The White House/ Flickr

Lumea trece printr-un ”moment întunecat în istoria noastră comună” din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, le-a transmis președintele american, Joe Biden, aliaților din Asia în deschiderea summitului Quad la care mai participă și liderii Japoniei, Australiei și Indiei, anunță BBC, citat de Digi24.

Războiul a devenit acum o ”problemă globală” care subliniază importanța apărării ordinii internaționale, a spus Biden. Premierul japonez Fumio Kishida i-a urmat exemplul și a spus că o invazie asemănătoare în Asia ar trebui să nu aibă loc.

”În contextul în care pandemia COVID-19 continuă să provoace suferință în întreaga lume, al tendințelor de acțiune unilaterală între state și al conflictului tragic care face ravagii în Ucraina, suntem fermi. Susținem cu tărie principiile libertății, statului de drept, valorilor democratice, suveranității și integrității teritoriale, soluționării pașnice a diferendelor fără a recurge la amenințare sau la utilizarea forței, la orice încercare unilaterală de a schimba status quo-ul și la libertatea de navigație și de survolare, toate acestea fiind esențiale pentru pacea, stabilitatea și prosperitatea regiunii Indo-Pacific și pentru lume. Vom continua să acționăm împreună în mod decisiv pentru a promova aceste principii în regiune și dincolo de ea. Ne reafirmăm hotărârea de a susține ordinea internațională bazată pe reguli, în care țările sunt libere de orice formă de constrângere militară, economică și politică”, este precizat în declarația comună a celor patru lideri.

Aceștia subliniază nevoia de a avea o ”abordare colectivă pentru a îmbunătăți securitatea cibernetică” într-o lume din ce în ce mai ”digitală”, caracterizată de ”amenințări cibernetice sofisticate”.

”Pentru a concretiza viziunea liderilor Quad pentru un Indo-Pacific liber și deschis, ne angajăm să îmbunătățim apărarea infrastructurii critice a națiunilor noastre prin schimbul de informații privind amenințările, prin identificarea și evaluarea riscurilor potențiale în lanțurile de aprovizionare pentru produsele și serviciile cu suport digital și prin alinierea standardelor de bază privind securitatea software pentru achizițiile publice, valorificând puterea noastră colectivă de cumpărare pentru a îmbunătăți ecosistemul mai larg de dezvoltare a software-ului, astfel încât toți utilizatorii să poată beneficia. Partenerii Quad vor coordona programele de consolidare a capacităților în regiunea Indo-Pacific în cadrul Parteneriatului Quad pentru securitate cibernetică”, mai este menționat în documentul mai sus amintit.

Aflat în primul său turneu în Asia de când a preluat mandatul de președinte, Joe Biden a lansat a lansat Cadrul economic indo-pacific pentru prosperitate (IPEF), care ”va consolida legăturile în această regiune crucială pentru a defini următoarele decenii pentru inovația tehnologică și economia globală”.

Investițiile străine directe ale SUA în regiune au totalizat peste 969 de miliarde de dolari în 2020 și aproape că s-au dublat în ultimul deceniu, Washingtonul fiind principalul exportator de servicii în regiune, contribuind la alimentarea creșterii regionale.

Comerțul cu regiunea Indo-Pacifică susține peste trei milioane de locuri de muncă americane și este sursa a aproape 900 de miliarde de dolari în investiții străine directe în Statele Unite. Cu 60% din populația lumii, se preconizează că Indo-Pacificul va fi cel mai mare contribuitor la creșterea globală în următorii 30 de ani. 

Continue Reading

CHINA

Premierul japonez anunță că SUA, India, Japonia și Australia se opun oricărei „schimbări a statu-quo-ului prin forță”, în special în regiunea Asia-Pacific

Published

on

© Prime Minister's Office of Japan/ Facebook

Statele Unite, India, Japonia şi Australia se opun oricărei „schimbări a statu-quo-ului prin forţă”, în special în regiunea Asia-Pacific, a declarat marţi premierul japonez Fumio Kishida, la sfârşitul unei reuniuni la Tokyo a aşa-numitei alianţei Quad din care fac parte cele patru ţări, relatează AFP, citat de Agerpres.

Statele membre ale alianţei Quad, care şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu influenţa tot mai mare şi manevrele militare ale Chinei în regiune, au anunţat, de asemenea, un plan care vizează alocarea a cel puţin 50 de miliarde de dolari (circa 47 de miliarde de euro) în proiecte de infrastructură în regiunea Asia-Pacific în următorii cinci ani.

„În condiţiile în care invadarea Ucrainei de către Rusia subminează principiile fundamentale ale ordinii internaţionale, suntem de acord că încercările unilaterale de a schimba statu-quo-ul prin forţă nu vor fi niciodată tolerate nicăieri, în special în regiunea Indo-Pacific”, a mai spus premierul nipon.

Luni, preşedintele american Joe Biden a declarat că Statele Unite vor răspunde militar dacă China va interveni cu forța în Taiwan, conform angajamentului pe care și l-au asumat. 

Tot în cursul zilei de luni, Joe Biden l-a asigurat pe premierul nipon, Fumio Kishida, pe care l-a numit „bunul meu prieten”, de angajamentul Statelor Unite privind apărarea Japoniei. 

SUA furnizează Taiwanului arme defensive, dar a rămas în mod intenționat ambiguă cu privire la eventualitatea unei intervenții militare în cazul unui atac din partea Chinei.

În cadrul politicii „O singură Chină”, SUA recunoaște poziția Chinei conform căreia Taiwanul face parte din teritoriul chinez, dar nu a recunoscut niciodată în mod oficial pretențiile Beijingului asupra insulei cu 23 de milioane de locuitori.

De asemenea, cei patru membri ai Quad îşi exprimă cu regularitate îngrijorarea în legătură cu manevrele militare ale Chinei în jurul insulelor din Pacific.

În declaraţia comună de marţi, preşedintele american Joe Biden şi premierii australian, Anthony Albanese, nipon, Fumio Kishida, şi indian, Narendra Modi, au făcut referire la „militarizarea” zonelor contestate, la „utilizarea periculoasă a navelor de gărzilor de coastă şi a miliţiilor maritime şi la eforturile de a perturba exploatarea resurselor offshore ale altor ţări”, activităţi de care China este acuzată că le desfăşoară în regiune.

În ultimele săptămâni, Beijingul a trimis zeci de avioane de război în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului, iar liderul chinez Xi Jinping a declarat că „reunificarea” dintre China și Taiwan este inevitabilă, refuzând în același timp să excludă folosirea forței.

Continue Reading

JAPONIA

Președintele SUA și premierul Japoniei reafirmă ”importanța vitală a regiunii Indo-Pacifice” pentru ”pacea, securitatea și prosperitatea globală”

Published

on

© The White House/ Flickr

Președintele american, Joe Biden, l-a asigurat luni pe premierul nipon, Fumio Kishida, pe care l-a numit ”bunul meu prieten”, de angajamentul Statelor Unite privind apărarea Japoniei, anunță Reuters, citat de Agerpres.

”Alianţa SUA-Japonia a fost de multă vreme piatra de temelie a păcii şi prosperităţii în regiunea indo-pacifică, iar Statele Unite rămân pe deplin angajate faţă de apărarea Japoniei”, a spus Biden la începutul întrevederii cu Kishida la palatul Akasaka din centrul capitalei nipone.

Preşedintele se întâlnise deja cu împăratul Naruhito al Japoniei. Casa Albă a transmis salutul poporului american şi a subliniat tăria legăturilor dintre cele două ţări, cu rădăcini adânci în relaţiile interumane.

”În pofida crizei actuale din Europa, cei doi lideri au reafirmat faptul că regiunea Indo-Pacifică este o regiune de importanță vitală pentru pacea, securitatea și prosperitatea globală și că se confruntă cu provocări strategice tot mai mari la adresa ordinii internaționale bazate pe reguli. Din acest punct de vedere, prim-ministrul Kishida și președintele Biden s-au angajat să acționeze pentru a promova viziunea lor comună a unei regiuni Indo-Pacifice libere și deschise. Prim-ministrul Kishida a salutat <<Strategia pentru regiunea Indo-Pacifică>> a SUA. Președintele Biden a subliniat angajamentul de neclintit al SUA față de regiune și a punctat că strategia sa va fi însoțită de resurse și de o punere în aplicare constantă. Cei doi lideri au salutat arhitectura din ce în ce mai vibrantă, multistratificată și interconectată din regiune, care sprijină viziunea noastră comună; aceștia au afirmat importanța unității și centralității ASEAN și au subliniat activitatea importantă a Quad, a AUKUS și a altor foruri multilaterale. Aceștia au subliniat, de asemenea, importanța cooperării cu parteneri cu vederi similare din alte regiuni, cum ar fi Europa și Canada”, este precizat în declarația comună a celor doi lideri. 

Răspunsul la un mediu de securitate regională din ce în ce mai provocator

Prim-ministrul Kishida și președintele Biden au făcut apel la China ”să fie alături de comunitatea internațională și să condamne fără echivoc acțiunile Rusiei în Ucraina”.

Aceștia au discutat despre acțiunile continue ale Chinei care ”nu sunt în concordanță cu ordinea internațională bazată pe reguli, inclusiv coerciția prin mijloace economice și de altă natură. Luând act de creșterea continuă a capacităților nucleare ale Chinei, cei doi lideri i-au solicitat acesteia să contribuie la acordurile care reduc riscurile nucleare, sporesc transparența și promovează dezarmarea nucleară. De asemenea, au convenit să colaboreze pentru a consolida descurajarea în vederea menținerii păcii și stabilității în regiune. Cei doi lideri s-au opus cu fermitate oricăror încercări unilaterale de a schimba status quo-ul în Marea Chinei de Est și și-au reiterat opoziția fermă față de revendicările maritime ilegale ale Chinei, față de activitățile coercitive ale Chinei în Marea Chinei de Sud. Aceștia au subliniat angajamentul lor ferm față de statul de drept, inclusiv față de libertatea de navigație și de survolare, în conformitate cu Convenția ONU privind dreptul mării (UNCLOS). Prim-ministrul Kishida și președintele Biden au declarat că pozițiile lor de bază cu privire la Taiwan rămân neschimbate și au reiterat importanța păcii și a stabilității în strâmtoarea Taiwan ca element indispensabil pentru securitatea și prosperitatea comunității internaționale. Aceștia au încurajat soluționarea pașnică a problemelor din cealaltă parte a strâmtorii”, mai este amintit în documentul menționat anterior.

Ambii lideri și-au exprimat îngrijorarea cu privire la ”recentul acord de securitate dintre China și Insulele Solomon, care a fost încheiat într-un mod netransparent, fără a lua în considerare vocile regionale de îngrijorare. Prim-ministrul Kishida și președintele Biden au împărtășit, de asemenea, preocupări serioase și continue cu privire la evoluțiile din Hong Kong și la problemele legate de drepturile omului din regiunea autonomă uigură Xinjiang. Aceștia au subliniat importanța unei comunicări sincere cu China, inclusiv la nivelul liderilor, și și-au exprimat intenția de a colabora cu China, acolo unde este posibil, în domenii de interes comun. Prim-ministrul Kishida și președintele Biden au salutat inaugurarea noului guvern al Coreei de Sud și au subliniat importanța crucială a legăturilor strânse și a cooperării dintre Japonia, Statele Unite și Coreea de Sud, inclusiv a legăturilor de securitate. Cei doi lideri au condamnat avansarea activităților de dezvoltare nucleară și de rachete ale Coreei de Nord, inclusiv recentele lansări de rachete balistice intercontinentale. Aceștia și-au reafirmat angajamentul față de denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene, în conformitate cu rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU, și au îndemnat Coreea de Nord să își respecte obligațiile care îi revin în temeiul acestor rezoluții. Cei doi lideri au reafirmat angajamentul SUA față de soluționarea imediată a problemei răpirilor. Ambii lideri și-au exprimat sprijinul pentru o abordare diplomatică calibrată față de Coreea de Nord și au făcut apel la angajarea acesteia într-un dialog serios și susținut”. 

În contextul amenințărilor nord-coreene, dar și din dorința de a consolida relația cu partenerii asiatici care împărtășesc aceleași valori, Joe Biden a început un turneu în Coreea de Sud și Japonia, încercând să contracareze ambițiile geopolitice ale Chinei în regiune.

La Seul, președintele american și noul președinte sud-coreean Yoon Suk Yeol au recunoscut ”amenințarea” reprezentată de programul nuclear al Coreei de Nord și au făcut apel la denuclearizare.

Președinții Biden și Yoon Suk Yeol  au subliniat că opțiunea dialogului ”rămâne deschisă pentru o rezolvare pașnică și diplomatică cu Coreea de Nord și o invită pe aceasta să revină la negocieri. Președintele Yoon și-a expus viziunea de a normaliza relația inter-coreeană printr-un plan îndrăzneț care vizează o peninsulă coreeană denuclearizată și prosperă, iar președintele Biden își exprimă sprijinul pentru cooperarea inter-coreeană. Ambii lideri subliniază importanța cooperării trilaterale Coreea de Sud-SUA-Japonia pentru a răspunde provocărilor Coreei de Nord, pentru a proteja securitatea și prosperitatea comună, pentru a susține valorile comune și pentru a consolida ordinea internațională bazată pe reguli”.

Continue Reading

Facebook

NATO3 hours ago

Mircea Geoană: Noul Concept Strategic al NATO va veni cu o abordare coerentă a celor cinci domenii operaționale ale Alianței și cu elemente „de o calitate și o sofisticare fără precedent”

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Dmitro Kuleba: Ucraina este alături de poporul și guvernul „Moldovei prietene în fața amenințărilor reînnoite din partea Moscovei”

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Șeful diplomației UE anunță că Iranul și Statele Unite vor relua negocierile privind Acordul nuclear iranian „în zilele următoare”

G77 hours ago

Miniștrii de externe ai G7 și Josep Borrell cer Moscovei să deblocheze porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de alimente

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Premierul britanic se teme că Ucraina ar putea fi obligată să încheie cu Rusia o pace neconvenabilă

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Casa Albă: SUA, Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Marea Britanie au lansat o alianță pentru a combate influența Chinei în Pacific

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Volodimir Zelenski: Ucraina nu mai este o țară terță, este un viitor partener egal pentru cel puțin 27 de țări UE

INTERNAȚIONAL11 hours ago

Șeful diplomației române, apel la acțiune globală fermă și pragmatică în rezolvarea rapidă a actualului blocaj privind exportul de cereale din porturile ucrainene

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Bogdan Aurescu și ministrul de externe din Republica Coreea au convenit să reia agenda de vizite oficiale la București și consultările politice cu caracter regulat

SUA1 day ago

O zi “seismică” în SUA: Curtea Supremă revocă protejarea dreptului femeilor la avort. Joe Biden denunță o decizie care “duce America cu 150 de ani înapoi în timp”

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis: Îmi doresc să ajungem la ce am descris în prima mea campanie prezidențială, ca România și Moldova să fie împreună în UE

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis, despre amânarea aderării României la spațiul Schengen: “Și pentru noi reprezintă o frustrare”

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis, despre renunțarea la votul în unanimitate la nivelul UE: Este de dorit o arhitectură decizională “mai suplă”, dar acest lucru implică multe “complicații procedurale”

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis este de acord cu comunitatea politică europeană propusă de Macron: Nu creăm un înlocuitor la aderare, dar nici așteptarea falsă că un stat va deveni automat membru UE

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis, optimist că R. Moldova și Ucraina vor deveni candidate la UE: Acest statut este o “garanție că integrarea europeană se va întâmpla”

Cristian Bușoi2 days ago

Dosarul Stocării Gazelor: Acordul negociat de eurodeputatul Cristian Bușoi asigură că depozitele de gaze din UE vor fi umplute la cel puțin 80% din capacitate până în noiembrie

PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago

Din plenul PE, Andrej Plenković transmite sprijinul „de neclintit” al Croației pentru ca Ucraina să devină țară candidată la UE

INTERNAȚIONAL4 days ago

Într-un discurs adresat Uniunii Africane, Volodimir Zelenski acuză Rusia că ține Africa ”ostatică”: Pentru a elimina riscul de foamete, ”războiul de colonizare” împotriva Ucrainei trebuie să înceteze

INTERNAȚIONAL5 days ago

Declarația Summitului celor Trei Mări de la Riga: Klaus Iohannis și ceilalți lideri regionali au acordat Ucrainei statutul de “țară parteneră participantă” la Inițiativă

Eugen Tomac1 week ago

Ședință comună a Parlamentelor României și R. Moldova. Eugen Tomac: Suntem două state cu aceeași istorie, vorbim aceeași limbă. Trebuie să ne gândim la viitorul comun

Team2Share

Trending