Connect with us

JAPONIA

LIVE VIDEO & TEXT. Premierul japonez, întrevedere cu Klaus Iohannis. Shinzo Abe, despre ridicarea vizelor pentru românii care vor să călătorească în Japonia: Sper că din ce în ce mai mulți români vor veni să ne viziteze

Published

on

Președintele Klaus Iohannis l-a primit, marți, la Palatul Cotroceni pe prim-ministrul Japoniei Shinzo Abe, liderul nipon efectuând efectuând o vizită oficială la București. Aceasta este prima vizită în România a unui prim-ministru al Japoniei şi are loc în contextul aniversării a cinci ani de la convenirea, în 2013, a Parteneriatului Reînnoit dintre România şi Japonia.

”Sper că din ce în ce mai mulți români vor veni să viziteze Japonia”, a declarat premierul japonez, în cadrul unor declarații de presă comune, după întrevederea celor doi oficiali, făcând referire la ridicarea vizelor în scopul facilitării călătoriilor și a relațiilor culturale și comerciale.

LIVE VIDEO. Declarații de presă ale celor doi oficiali: 

Principalele declarații: 

Klaus Iohannis:

Sunt profund onorat de prezența dvs. astăzi la Palatul Cotroceni.

Este un moment istoric, prima vizita oficială pe care o întreprinde un premier al Japoniei și prima vizită a unui înalt oficial în anul 2018, un an atât de important pentru noi, anul Cententarului.

Anul trecut s-au împlinit 100 de la împlinirea primului trimis extraordinar al României în Japonia.

Vizita confirmă dorința reciprocă de întărire a relațiilor bilaterale.

Am avut discuții aprofundate, relațiile dintre noi au ajuns la un nivel superior.

Astăzi, am fost de acord că împărtășim aceleași valori și obiective strategice, avem evaluări similare în domeniul de securitate, precum și interese economice comune.

Am decis să lansăm demersurile necesare pentru ca în viitorul nu foarte îndepărtatat să ridicăm relația România-Japonia la nivel de parteneriat strategic.

Am discutat despre dimeniunea economică a parteneriatului nostru economic, despre investițiile japoneze în România și creșterea investițiilor în România.

Despre relansarea proiectului european, dar și despre Brexit am discutat.

Despre cooperarea în domeniul securității am discutat, cu accent pe marea Neagră și dosarul nord-coreean.

România a condamnat ferm acțiunile provocatoare ale Coreei de Nord.

Shinzo Abe:

Astăzi doresc să îmi exprim bucuria de a vizita oficial pentru prima dată țara dvs. pe care am avut ocazia să o cunosc în urmă cu 35 de ani, cu ocazia unei vizite private.

România ocupă o poziție geografică strategică și constituie un partener crucial pentru Japonia.

Alături de președintele Iohannis am convenit o strânsă cooperare pentru a menține ordinea legii la nivel internațional.

De asemenea, am discutat despre cooperare inclusiv în domeniul securității și am putut avea discuții foarte constructive.

Domnul președinte Iohannis și cu mine avem convingerea comună că nu putem accepta înarmarea nucleară a Coreei de Nord.

Japonia sprijină Europa în unitatea și coeziunea ei.

Despre Magistrala 6 de metrou care va lega Bucureștiul de aeroportul Henri Coandă: Japonia se implică cu toată dăruirea în construirea acestui proiect.

Despre ridicarea vizelor pentru români: Sper că din ce în ce mai mulți români vor veni să viziteze Japonia.

Am putut să cunosc cultura română, un fapt foarte imporant pentru mine.

Alături de mine au venit o serie de oameni de afaceri japonezi care pot ajuta dezvoltarea economică comună.

Vă mulțumesc că m-ați primit cu această mare căldură în România.


Știrea inițială:

Potrivit Administrației Prezidențiale, cei doi înalți oficiali vor purta convorbiri oficiale începând cu ora 16:00, pentru ca de la ora 17:10 să susțină o conferință comună de presă. În programul vizitei figurează și un dineu oficial oferit de șeful statului în onoarea prim-ministrului Japoniei.

FOTO: Administrația Prezidențială

Agenda convorbirilor include stadiul și perspectivele de consolidare a relațiilor foarte bune de Parteneriat Reînnoit dintre România și Japonia, la nivel politic, economic, cultural, al securităţii şi al relaţiilor inter-umane. De asemenea, vor fi abordate subiecte precum cooperarea Japoniei cu Uniunea Europeană, inclusiv în contextul Acordului de Parteneriat Economic dintre Japonia și Uniune, evoluțiile la nivel regional, cu accent asupra dosarului nord-coreean, respectiv cooperarea româno-japoneză în plan multilateral.

Cu două zile înaintea vizitei la București, Shinzo Abe a discutat la Sofia cu omologul bulgar, Boiko Borisov, despre implementarea anticipată a acordului de liber schimb între Japonia şi UE.

Până în prezent, președintele Klaus Iohannis și premierul japonez Shinzo Abe au avut un singur dialog bilateral la Adunarea Generală ONU din anul 2015. Atunci, șeful statului a participat la un dineu oferit premierul Japoniei în contextul campaniei de promovare a proiectului „Impact 10x10x10 for Women’s Empowerment”. 

Citiți și Premierul Shinzo Abe, pentru prima dată în vizită în România. Liderul japonez va face un tur al Europei de Est și al statelor baltice

Citiți și Premierul Japoniei începe astăzi un turneu în Europa de Est. Shinzo Abe va veni în premieră în România pe 16 ianuarie, însoțit de importante companii nipone

Shinzo Abe este însoțit în turneul său din Europa de Est de peste 30 de companii nipone. Una dintre companiile care îl însoțește pe premierul japonez la București este NTT Data, filiala concernului NTT specializat în servicii de telecomunicaţii.

Vizita lui Abe în România are avea loc la jumătate de ani distanță după ce șeful diplomației nipone, Nobuo Kishi, a fost prezent la București pentru discuții privind realizarea de noi investiții japoneze în România și valorificarea oportunităților ce derivă din finalizarea negocierilor Acordului de Parteneriat Economic și a Acordului de Parteneriat Strategic UE-Japonia.

 

 

.

JAPONIA

Financial Times: SUA și Japonia vor dezvălui cea mai mare îmbunătățire a pactului de securitate bilateral din ultimii 60 de ani

Published

on

© White House/ Flickr

Președintele american Joe Biden și premierul japonez Fumio Kishida vor dezvălui luna viitoare un plan de restructurare a comandamentului militar american din Japonia, în contextul preocupărilor comune legate de China, a relatat duminică Financial Times, consemnează Reuters, într-o serie de articole intitulate “SUA și Japonia plănuiesc cea mai mare îmbunătățire a pactului de securitate din ultimii 60 de ani”.

Planul ar urma să consolideze planificarea operațională și exercițiile militare între cele două țări, a relatat FT, citând persoane familiare cu situația.

Acesta ar urma să fie anunțat la Casa Albă pe 10 aprilie, când Biden este programat să îl primească pe Kishida în cadrul unui eveniment oficial care va include un dineu de stat fastuos și o reuniune politică, a precizat FT.

Japonia este un aliat apropiat și o componentă cheie a strategiei SUA față de China, Coreea de Nord și alte probleme de securitate din Asia.

Casa Albă, Consiliul Național de Securitate al SUA, Departamentul de Stat și Guvernul japonez nu au răspuns încă la solicitările Reuters de reacții pe această temă.

Washingtonul a susținut cu fermitate o consolidare militară majoră a Japoniei, în timp ce activitatea militară și de securitate dintre SUA și principalii săi aliați asiatici s-a consolidat.

În urmă cu mai bine de un an, Japonia s-a angajat să își dubleze cheltuielile pentru apărare până la 2% din produsul intern brut și să achiziționeze rachete care pot lovi nave sau ținte terestre aflate la o distanță de 1.000 km (600 de mile).

Japonia a numit recent puterea militară în expansiune rapidă a Chinei drept o “preocupare serioasă” pentru Japonia și comunitatea internațională.

La sfârșitul anului trecut, Japonia a numit un oficial guvernamental în funcție pentru a acționa ca atașat de apărare de facto în Taiwan, sporind legăturile de securitate într-o mișcare care probabil va înfuria China, care revendică insula strategică ca fiind a sa.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Șefii diplomațiilor română și niponă, discuție telefonică la aniversarea unui an de Parteneriat Strategic România – Japonia

Published

on

© MAE

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut luni, o convorbire telefonică cu ministrul nipon al afacerilor externe, Yoko Kamikawa, în contextul aniversării unui an de la semnarea Declarației Comune de Instituire a Parteneriatului Strategic dintre România și Japonia, de către președintele Klaus Iohannis și prim-ministrul Japoniei Fumio Kishida, la 7 martie 2023, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Discuția a reliefat traiectoria ascendentă a cooperării bilaterale concrete pe toate palierele, ca reflecție pragmatică a impactului Parteneriatului Strategic bilateral. Au fost trecute în revistă proiectele în plan economic, sectorial și cultural și au fost evidențiate oportunitățile de dezvoltare a acestora.

Plecând de la constatarea interdependenței situațiilor de securitate, cei doi miniștri au abordat ultimele evoluții referitoare la Europa și Indo-Pacific. Ambele părți au evidențiat sprijinul ferm al României, respectiv al Japoniei, pentru Ucraina și contribuția fiecărei țări la efortul de atenuare a multiplelor efecte negative ale războiului de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv asupra vecinilor săi. Cei doi oficiali au exprimat aprecierea pentru rolul României și al Japoniei în asigurarea securității regionale și pentru eforturile diplomatice intense depuse.

Ambii miniștri și-au manifestat deschiderea de a pune în aplicare agenda „Femeile, pacea și securitatea (WPS)”, având în vedere interesul ambelor părți pentru consolidarea rolului femeilor în politica internațională. De asemenea, ce doi oficiali au exprimat satisfacția pentru perspectivele de consolidare a cooperării bilaterale româno-nipone și pentru progresele consistente înregistrate, subliniindu-se importanța intensificării cooperării în formate regionale în care România are un profil activ, precum Inițiativa celor Trei Mări.

Ministrul de externe Luminița Odobescu a adresat ministrului japonez invitația de a efectua o vizită în România, care a fost primită cu deschidere de partea japoneză.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Denys Shmyhal consideră că nu este loc de ”oboseală” într-un ”război existențial” și este convins că Occidentul va continua să sprijine Ucraina: Nu poți fi obosit atunci când lupți pentru viitorul tău

Published

on

© Guvernul Ucrainei

Prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, a descris invazia la scară largă a Rusiei în țara sa drept un ”război existențial” în timpul unei vizite la Tokyo, informează The Guardian.

”Sunt convins că Statele Unite vor sprijini Ucraina, de asemenea, ca Uniunea Europeană, ca Japonia, ca toate țările G7 și FMI și toate organizațiile financiare internaționale”, a declarat Shmygal într-o conferință de presă, întrebat despre oboseala occidentală privind sprijinirea Kievului.

”Așadar, nu putem vorbi de oboseală, pentru că este un război existențial – nu poți fi obosit atunci când lupți pentru viitorul tău, pentru viața ta… pentru ordinea globală de securitate”, a continuat el.

Oficialul ucrainean s-a aflat la Tokyo pentru a participa la Conferința de promovare a creșterii economice și reconstrucției și pentru a căuta să se inspire din modelul nipon pentru a crea ”un miracol ucrainean economic”, informează Guvernul de la Kiev printr-un comunicat

Aceeași instituție anunță că Japonia va aloca 1,25 miliarde de euro pentru a sprijini investițiile nipone în Ucraina, cele două țări semnând nu mai puțin de 56 de documente care au luat forma unor acorduri interguvernamentale, memorandumuri, acorduri între companii și reprezentanți ai autorităților locale.

Vestea vine într-un moment în care armata ucraineană se confruntă cu probleme în a menține linia frontului ca urmare a lipsei armamentului.

Cu doar câteva zile înainte de împlinirea a doi an ide când Moscova a declanșat războiul la scară largă împotriva vecinului său, orașul Avdiivka din estul Ucrainei a fost cucerit, fapt ce oferă Rusiei controlul deplin asupra zonei din jurul Donețkului, un mare oraș ucrainean care a fost cucerit de forțele proxy rusești în 2014.

Armata ucraineană s-a străduit să mențină linia frontului din jurul Avdiivka în ultimele luni, în timpul uneia dintre cele mai intense bătălii din timpul războiului, care a lăsat orașul aproape distrus și a făcut ca aproape toată populația de peste 30.000 de locuitori de dinainte de război să plece.

Președintele american, Joe Biden, avertizase că orașul ar putea cădea în mâinile Rusiei din cauza lipsei de arme, agravată de luni de zile de opoziția congresmenilor republicani față de un nou pachet de finanțare americană pentru armata ucraineană.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
NATO3 mins ago

O scurtă istorie: 20 de ani de la aderarea la NATO și de la așezarea României sub umbrela de securitate și apărare a celei mai puternice alianțe politico-militare

U.E.14 hours ago

Premierul Poloniei a discutat cu omologul din Ucraina despre disputa legată de importurile de produse agricole ucrainene. Donald Tusk: ”Sunt aproape de o soluție”

ROMÂNIA16 hours ago

Ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, pregătește lansarea programelor Start-Up Nation, Femeia Antreprenor și româno-elvețian pentru o ”dezvoltare durabilă a României”

NATO17 hours ago

România și SUA au lansat campania “Born in NATO” pentru a marca 20 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică

Dan Motreanu17 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu: Intrarea României în Schengen, rezultatul eforturilor președintelui Iohannis și miniștrilor PNL

EDUCAȚIE17 hours ago

Universitatea din București, singura universitate din România implicată strategic în proiectul Comisiei Europene de instituire a diplomelor europene în învățământul superior

ROMÂNIA17 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

INTERNAȚIONAL19 hours ago

Ultima convorbire telefonică cu Putin a fost în decembrie 2022, spune Olaf Scholz, reiterând mesajul de atunci: Germania va continua să sprijine Ucraina atât timp cât este necesar

RUSIA20 hours ago

Prieten cu Putin, fostul cancelar german Gerhard Schröder se oferă să ajute pentru o “soluție negociată” între Rusia și Ucraina

U.E.20 hours ago

Din Brazilia, Emmanuel Macron cere revizuirea propunerii acordului UE-Mercosur, pe care o consideră ”foarte proastă” pentru ambele părți: A fost negociată în urmă cu 20 de ani. Este învechită

ROMÂNIA17 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI2 days ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE3 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA7 days ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

INTERNAȚIONAL1 week ago

Volodimir Zelenski cere lumii democratice să redea fiecărei națiuni certitudinea că securitatea sa este de nezdruncinat: Regulile trebuie să funcționeze din nou pentru a proteja ordinea mondială

Trending