LIVE VIDEO & TEXT. Premierul japonez, întrevedere cu Klaus Iohannis. Shinzo Abe, despre ridicarea vizelor pentru românii care vor să călătorească în Japonia: Sper că din ce în ce mai mulți români vor veni să ne viziteze

Președintele Klaus Iohannis l-a primit, marți, la Palatul Cotroceni pe prim-ministrul Japoniei Shinzo Abe, liderul nipon efectuând efectuând o vizită oficială la București. Aceasta este prima vizită în România a unui prim-ministru al Japoniei şi are loc în contextul aniversării a cinci ani de la convenirea, în 2013, a Parteneriatului Reînnoit dintre România şi Japonia.

”Sper că din ce în ce mai mulți români vor veni să viziteze Japonia”, a declarat premierul japonez, în cadrul unor declarații de presă comune, după întrevederea celor doi oficiali, făcând referire la ridicarea vizelor în scopul facilitării călătoriilor și a relațiilor culturale și comerciale.

LIVE VIDEO. Declarații de presă ale celor doi oficiali: 

Principalele declarații: 

Klaus Iohannis:

Sunt profund onorat de prezența dvs. astăzi la Palatul Cotroceni.

Este un moment istoric, prima vizita oficială pe care o întreprinde un premier al Japoniei și prima vizită a unui înalt oficial în anul 2018, un an atât de important pentru noi, anul Cententarului.

Anul trecut s-au împlinit 100 de la împlinirea primului trimis extraordinar al României în Japonia.

Vizita confirmă dorința reciprocă de întărire a relațiilor bilaterale.

Am avut discuții aprofundate, relațiile dintre noi au ajuns la un nivel superior.

Astăzi, am fost de acord că împărtășim aceleași valori și obiective strategice, avem evaluări similare în domeniul de securitate, precum și interese economice comune.

Am decis să lansăm demersurile necesare pentru ca în viitorul nu foarte îndepărtatat să ridicăm relația România-Japonia la nivel de parteneriat strategic.

Am discutat despre dimeniunea economică a parteneriatului nostru economic, despre investițiile japoneze în România și creșterea investițiilor în România.

Despre relansarea proiectului european, dar și despre Brexit am discutat.

Despre cooperarea în domeniul securității am discutat, cu accent pe marea Neagră și dosarul nord-coreean.

România a condamnat ferm acțiunile provocatoare ale Coreei de Nord.

Shinzo Abe:

Astăzi doresc să îmi exprim bucuria de a vizita oficial pentru prima dată țara dvs. pe care am avut ocazia să o cunosc în urmă cu 35 de ani, cu ocazia unei vizite private.

România ocupă o poziție geografică strategică și constituie un partener crucial pentru Japonia.

Alături de președintele Iohannis am convenit o strânsă cooperare pentru a menține ordinea legii la nivel internațional.

De asemenea, am discutat despre cooperare inclusiv în domeniul securității și am putut avea discuții foarte constructive.

Domnul președinte Iohannis și cu mine avem convingerea comună că nu putem accepta înarmarea nucleară a Coreei de Nord.

Japonia sprijină Europa în unitatea și coeziunea ei.

Despre Magistrala 6 de metrou care va lega Bucureștiul de aeroportul Henri Coandă: Japonia se implică cu toată dăruirea în construirea acestui proiect.

Despre ridicarea vizelor pentru români: Sper că din ce în ce mai mulți români vor veni să viziteze Japonia.

Am putut să cunosc cultura română, un fapt foarte imporant pentru mine.

Alături de mine au venit o serie de oameni de afaceri japonezi care pot ajuta dezvoltarea economică comună.

Vă mulțumesc că m-ați primit cu această mare căldură în România.


Știrea inițială:

Potrivit Administrației Prezidențiale, cei doi înalți oficiali vor purta convorbiri oficiale începând cu ora 16:00, pentru ca de la ora 17:10 să susțină o conferință comună de presă. În programul vizitei figurează și un dineu oficial oferit de șeful statului în onoarea prim-ministrului Japoniei.

FOTO: Administrația Prezidențială

Agenda convorbirilor include stadiul și perspectivele de consolidare a relațiilor foarte bune de Parteneriat Reînnoit dintre România și Japonia, la nivel politic, economic, cultural, al securităţii şi al relaţiilor inter-umane. De asemenea, vor fi abordate subiecte precum cooperarea Japoniei cu Uniunea Europeană, inclusiv în contextul Acordului de Parteneriat Economic dintre Japonia și Uniune, evoluțiile la nivel regional, cu accent asupra dosarului nord-coreean, respectiv cooperarea româno-japoneză în plan multilateral.

Cu două zile înaintea vizitei la București, Shinzo Abe a discutat la Sofia cu omologul bulgar, Boiko Borisov, despre implementarea anticipată a acordului de liber schimb între Japonia şi UE.

Până în prezent, președintele Klaus Iohannis și premierul japonez Shinzo Abe au avut un singur dialog bilateral la Adunarea Generală ONU din anul 2015. Atunci, șeful statului a participat la un dineu oferit premierul Japoniei în contextul campaniei de promovare a proiectului „Impact 10x10x10 for Women’s Empowerment”. 

Citiți și Premierul Shinzo Abe, pentru prima dată în vizită în România. Liderul japonez va face un tur al Europei de Est și al statelor baltice

Citiți și Premierul Japoniei începe astăzi un turneu în Europa de Est. Shinzo Abe va veni în premieră în România pe 16 ianuarie, însoțit de importante companii nipone

Shinzo Abe este însoțit în turneul său din Europa de Est de peste 30 de companii nipone. Una dintre companiile care îl însoțește pe premierul japonez la București este NTT Data, filiala concernului NTT specializat în servicii de telecomunicaţii.

Vizita lui Abe în România are avea loc la jumătate de ani distanță după ce șeful diplomației nipone, Nobuo Kishi, a fost prezent la București pentru discuții privind realizarea de noi investiții japoneze în România și valorificarea oportunităților ce derivă din finalizarea negocierilor Acordului de Parteneriat Economic și a Acordului de Parteneriat Strategic UE-Japonia.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.