Connect with us

G7

Premierul Japoniei a vizitat orașul-martir Bucea în cadrul unei vizite ”istorice” în Ucraina pentru a arăta ”respectul său pentru curajul şi perseverenţa poporului care îşi apăra patria”

Published

on

© Emine Dzheppar/ Twitter

Premierul nipon, Fumio Kishida, s-a deplasat marți la Bucea, oraș-martir aflat lângă Kiev, devenit simbol al atrocităților ocupației ruse, în cadrul primei sale vizite ”istorice” în Ucraina, anunță AFP, citat de Agerpres.

Oficialul japonez a ajuns în acest oraș ucrainean cu trenul, la începutul după-amiezii, la scurtă vreme după ce a ajuns în Kiev și înaintea întâlnirii cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

”Lumea a fost uimită să vadă civili nevinovați uciși la Bucea în urmă cu un an. Simt cu adevărat furie față de această atrocitate la vizitarea fiecărui loc de aici”, a declarat Kishida. El a transmis condoleanțele tuturor victimelor și răniților în numele Japoniei, conform Deutsche Welle. 

Deplasarea lui Kishida în această ţară în război este calificată de Kiev drept ”istorică”.

”Această vizită istorică este un semn de solidaritate şi de cooperare puternică între Ucraina şi Japonia”, a declarat pe Facebook ministrul-adjunct al afacerilor externe ucrainean Emine Djeppar, postând fotografii cu Fumio Kishida pe peronul gării din Kiev.

”Suntem recunoscători faţă de Japonia pentru solida sa susţinere şi contribuţia sa la viitoarea noastră victorie”, a adăugat ea.

Kishida, singurul lider din G7 care nu efectuease încă o vizită la Kiev de la începutul invaziei ruse, a devenit primul premier japonez care se deplasează într-o zonă de război după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, în contextul în care, președintele chinez, Xi Jinping, este prezent la Moscova pentru o întâlnire cu Vladimir Putin, având drept punct principal al discuțiilor războiul rus din Ucraina.

Premierul nipon urmează apoi să aibă o întrevedere cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru a-i prezenta ”respectul său pentru curajul şi perseverenţa poporului care îşi apăra patria sub comanda sa, precum şi solidaritatea şi susţinerea infailibilă acordată Ucrainei de Japonia şi de G7”, președinție asigurată în acest an de ţara asiatică , a precizat diplomaţia niponă într-un comunicat.

Japonia s-a alăturat aliaților occidentali în impunerea de sancțiuni Rusiei pentru invazia sa în Ucraina și a oferit, de asemenea, sprijin Kievului.

De asemenea, națiunea a luat măsura neobișnuită de a trimite echipamente defensive și de a oferi refugiu celor care fug de conflict.

Cu toate acestea, din cauza constituției postbelice a națiunii care limitează capacitatea militară a acesteia la măsuri defensive, Japonia nu a oferit sprijin militar.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

G7

Miniștrii de externe din G7 și Înaltul Reprezentant al UE sprijină prelungirea pauzelor în conflictul Israel-Hamas pentru a spori sprijinul umanitar destinat civililor din Gaza și pentru a facilita eliberarea tuturor ostaticilor

Published

on

© MOFA of Japan/ Twitter

Miniștrii de externe din G7 și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, au salutat eliberarea de ostatici reținuți de Hamas și recentele pauză care a permis ca ajutorul umanitar să ajungă la civilii palestinieni din Gaza.

Într-un comunicat publicat de Departamentul de Stat al SUA, aceștia solicită eliberarea ”imediată și necondiționată” a tuturor ostaticilor și cer facilitatea ieșirii tuturor cetățenilor străini.

Ei subliniază dreptul Israelului de a se apăra, în conformitate cu dreptul internațional, în timp ce încearcă să prevină o repetare a scenariului din 7 octombrie, și apreciază leadership-ul SUA și al țărilor din regiune, cu precădere Qatar și Egipt, în vederea facilitării acestei pauze și a celor viitoare.

”Acest armistițiu reprezintă un pas crucial în vederea aducerii acasă a tuturor ostaticilor rămași și a soluționării în totalitate a crizei umanitare actuale din Gaza. Facem apel la toate părțile să valorifice prevederile acordului și să se asigure că un ajutor umanitar mai mare continuă să ajungă în mod susținut la civilii din Gaza. Trebuie să se depună toate eforturile pentru a asigura sprijin umanitar pentru civili, inclusiv alimente, apă, combustibil și materiale medicale. Susținem prelungirea în continuare a acestei pauze și a pauzelor viitoare, după caz, pentru a permite intensificarea asistenței și pentru a facilita eliberarea tuturor ostaticilor”, este apelul lansat de G7 prin intermediul comunicatului.

Ei subliniază ”importanța protejării civililor și a respectării dreptului internațional, în special a dreptului internațional umanitar”.

”Rămânem fermi în angajamentul nostru de a colabora cu toți partenerii din regiune pentru a împiedica escaladarea conflictului. Subliniind importanța securității maritime, facem apel la toate părțile să nu amenințe sau să interfereze cu exercitarea legală a drepturilor și libertăților de navigație de către toate navele. Facem apel în special la Houthis să înceteze imediat atacurile asupra civililor și amenințările la adresa căilor de navigație internaționale și a navelor comerciale și să elibereze nava M/V Galaxy Leader și echipajul acesteia, capturați ilegal din apele internaționale la 19 noiembrie”, solicită miniștrii de externe din G7.

În încheiere, aceștia reafirmă angajamentul față de ”un stat palestinian ca parte a unei soluții cu două state care să permită atât israelienilor, cât și palestinienilor să trăiască într-o pace dreaptă, durabilă și sigură”.

Continue Reading

G7

Miniștrii de externe din G7 și Înaltul Reprezentant al UE reiterează angajamentul ferm de ”a sprijini Ucraina”, chiar dacă situația internațională devine ”din ce în ce mai complexă”

Published

on

© MOFA of Japan/ Twitter

Miniștrii de externe din G7 și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, reuniți la Tokyo, au evidențiat că nevoia ca grupul celor mai industrializate economii ale lumii să rămână unite în a transmite un mesaj clar comunității internaționale că ”angajamentul nostru ferm de a sprijini Ucraina nu se clătina niciodată” în contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu.

Miniștrii au convenit, de asemenea, că vor rămâne uniți în a ”impune sancțiuni severe împotriva Rusiei” și în a sprijini Ucraina, chiar ”și în situația internațională actuală”, conform unui comunicat al Ministerului de Externe japonez, țară care deține președinția. 

De asemenea, ei își asumă să accelereze eforturile de redresare și de reconstrucție pe termen mediu și lung în colaborare cu sectorul public și privat” și au evidențiat că este nevoie de progrese în ceea ce privește formula de pace, în cooperare cu partenerii internaționali.

Referitor la situația internațională, miniștrii de externe din G7 și Înaltul Reprezentant al UE au observat că ”devine din ce în ce mai gravă și mai complexă”, făcând trimitere la tensiunile din Orientul Mijlociu, conform aceleiași instituții. 

În viziunea lor, prioritățile principale sunt eliberarea imediată a ostaticilor și îmbunătățirea situației umanitare din Gaza, alături de furnizarea adecvată și continuă a ajutorului umanitar”.

Aceștia au subliniat că este important ca procesul de pace din regiune să fie revitalizat.

Apelul la continuarea sprijinului pentru Ucraina vine în contextul în care Kievul se teme din ce în ce mai mult de o oboseală a susţinerii de care se bucură, informează Agerpres.

Temerile apar pe fondul faptului că acțiunile de contraofensivă lansate în iunie nu au dat decât rezultate foarte limitate până în prezent şi probabilitatea unui război lung de uzură creşte.

Continue Reading

G7

Japonia și Regatul Unit, prima reuniune “2+2” la nivelul miniștrilor de externe și apărării: Tokyo și Londra își vor întări parteneriatul de securitate în Indo-Pacific ca răspuns la creșterea influenței Chinei

Published

on

© UK in Japan/ Twitter

Japonia şi Marea Britanie s-au angajat marţi să-şi întărească parteneriatul de securitate în regiunea indo-pacifică, exprimându-şi totodată preocuparea faţă de creşterea influenţei militare a Chinei în regiune, relatează Kyodo, potrivit Agerpres.

Miniştrii de externe şi apărării japonezi şi britanici şi-au reafirmat totodată sprijinul faţă de Ucraina în lupta sa împotriva invaziei ruse şi au condamnat “atacurile teroriste” ale grupării palestiniene islamiste Hamas asupra Israelului de luna trecută, într-o declaraţie comună făcută publică după convorbiri în format “doi plus doi”.

Potrivit acesteia, cei patru au discutat despre “alinierea” Japoniei şi Marii Britanii “ca răspuns la China”, exprimându-şi “puternica opoziţie faţă de orice încercări unilaterale de a schimba statu-quo-ul prin forţă sau coerciţie” şi “grava preocupare” faţă de situaţia din mările Chinei de est şi de sud.

A fost prima reuniune doi-plus-doi dintre Japonia şi Marea Britanie de după o reuniune virtuală desfăşurată în februarie 2021 şi a avut loc în marja reuniunii miniştrilor de externe ai G7 de marţi şi miercuri de la Tokyo. Japonia deţine în acest an preşedinţia prin rotaţie a grupului celor mai puternice economii.

Din partea Japoniei, la reuniune au luat parte şefa diplomaţiei Yoko Kamikawa şi ministrul apărării Minoru Kihara, iar din partea Regatului Unit omologii lor britanici James Cleverly şi Grant Shapps.

Japonia şi Marea Britanie şi-au confirmat cu acest prilej angajamentul de a coopera pentru a “maximiza oportunităţile” oferite de viitoarea desfăşurare a unui grup de luptă britanic în regiunea indo-pacific în 2025 şi au convenit să-şi extindă exerciţiile militare comune.

Miniştrii celor două ţări au discutat de asemenea despre un proiect trilateral cu Italia pentru dezvoltarea unui avion de luptă ultramodern până în 2035.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA17 hours ago

Klaus Iohannis: La 105 ani de la Marea Unire, România are un loc un binemeritat în UE și NATO și promovează aspirațiile europene ale românilor de peste Prut

ROMÂNIA17 hours ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA17 hours ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

EDITORIALE21 hours ago

Clepsidra, istoria și viitorul: Acum, mai mult ca niciodată, destinul european și euro-atlantic al României trebuie să coboare în Cetatea idealului național

REPUBLICA MOLDOVA22 hours ago

Maia Sandu: România iubește necondiționat R. Moldova, fără a aștepta lauri. Drumul nostru este comun și locul nostru este împreună în UE

ROMÂNIA23 hours ago

Ziua Națională. Marcel Ciolacu, la 105 ani de la Marea Unire: Când ceva tinde să ne dezbine, să ne amintim că avem un drum comun de parcurs ca națiune

ROMÂNIA23 hours ago

Șeful diplomației SUA, mesaj de Ziua Națională a României: Viitorul cooperării dintre națiunile noastre devine din ce în ce mai luminos

ROMÂNIA24 hours ago

Ziua Națională. Nicolae Ciucă, la 105 ani de la Marea Unire: Iubirea de ţară stă în inimă şi în faptă. Suntem datori să veghem destinul acestei ţări

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Liderii instituțiilor UE fac un apel la “pornirea” apărării europene pentru a reflecta nivelul de ambiție al “Uniunii geopolitice”

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis: Mandatul noului șef al Statului Major al Apărării trebuie să fie încă un pas în consolidarea capacității de apărare a României

ROMÂNIA17 hours ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA17 hours ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO5 days ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA5 days ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA5 days ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA1 week ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA1 week ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE

Trending