G7
Premierul Japoniei a vizitat orașul-martir Bucea în cadrul unei vizite ”istorice” în Ucraina pentru a arăta ”respectul său pentru curajul şi perseverenţa poporului care îşi apăra patria”
Published
9 months agoon
By
Teodora Ion
Premierul nipon, Fumio Kishida, s-a deplasat marți la Bucea, oraș-martir aflat lângă Kiev, devenit simbol al atrocităților ocupației ruse, în cadrul primei sale vizite ”istorice” în Ucraina, anunță AFP, citat de Agerpres.
Oficialul japonez a ajuns în acest oraș ucrainean cu trenul, la începutul după-amiezii, la scurtă vreme după ce a ajuns în Kiev și înaintea întâlnirii cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
”Lumea a fost uimită să vadă civili nevinovați uciși la Bucea în urmă cu un an. Simt cu adevărat furie față de această atrocitate la vizitarea fiecărui loc de aici”, a declarat Kishida. El a transmis condoleanțele tuturor victimelor și răniților în numele Japoniei, conform Deutsche Welle.
Deplasarea lui Kishida în această ţară în război este calificată de Kiev drept ”istorică”.
”Această vizită istorică este un semn de solidaritate şi de cooperare puternică între Ucraina şi Japonia”, a declarat pe Facebook ministrul-adjunct al afacerilor externe ucrainean Emine Djeppar, postând fotografii cu Fumio Kishida pe peronul gării din Kiev.
With #Japan‘s PM Kishida Fumio @kishida230 we paid tribute to 🇺🇦 fallen soldiers in 🇷🇺war against #Ukraine. Our country & Japan are united in our aim to restore justice and protect democracies from #russian tyranny.
🇺🇦 🇯🇵 pic.twitter.com/mQrLFTY06v— Emine Dzheppar (@EmineDzheppar) March 21, 2023
”Suntem recunoscători faţă de Japonia pentru solida sa susţinere şi contribuţia sa la viitoarea noastră victorie”, a adăugat ea.
Together with #Japan‘s PM Kishida Fumio @kishida230 we visited #Bucha which survived 🇷🇺 occupation last year.🇺🇦is grateful to government of 🇯🇵for helping us to overcome difficult winter& providing generators to our people.
With such partners as Japan, we will rebuild our country. pic.twitter.com/YXeHDaahjm— Emine Dzheppar (@EmineDzheppar) March 21, 2023
Kishida, singurul lider din G7 care nu efectuease încă o vizită la Kiev de la începutul invaziei ruse, a devenit primul premier japonez care se deplasează într-o zonă de război după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, în contextul în care, președintele chinez, Xi Jinping, este prezent la Moscova pentru o întâlnire cu Vladimir Putin, având drept punct principal al discuțiilor războiul rus din Ucraina.
Premierul nipon urmează apoi să aibă o întrevedere cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru a-i prezenta ”respectul său pentru curajul şi perseverenţa poporului care îşi apăra patria sub comanda sa, precum şi solidaritatea şi susţinerea infailibilă acordată Ucrainei de Japonia şi de G7”, președinție asigurată în acest an de ţara asiatică , a precizat diplomaţia niponă într-un comunicat.
Japonia s-a alăturat aliaților occidentali în impunerea de sancțiuni Rusiei pentru invazia sa în Ucraina și a oferit, de asemenea, sprijin Kievului.
De asemenea, națiunea a luat măsura neobișnuită de a trimite echipamente defensive și de a oferi refugiu celor care fug de conflict.
Cu toate acestea, din cauza constituției postbelice a națiunii care limitează capacitatea militară a acesteia la măsuri defensive, Japonia nu a oferit sprijin militar.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
Klaus Iohannis: La 105 ani de la Marea Unire, România are un loc un binemeritat în UE și NATO și promovează aspirațiile europene ale românilor de peste Prut
Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice
Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție
Clepsidra, istoria și viitorul: Acum, mai mult ca niciodată, destinul european și euro-atlantic al României trebuie să coboare în Cetatea idealului național
Maia Sandu: România iubește necondiționat R. Moldova, fără a aștepta lauri. Drumul nostru este comun și locul nostru este împreună în UE
Ziua Națională. Marcel Ciolacu, la 105 ani de la Marea Unire: Când ceva tinde să ne dezbine, să ne amintim că avem un drum comun de parcurs ca națiune
G7
Miniștrii de externe din G7 și Înaltul Reprezentant al UE sprijină prelungirea pauzelor în conflictul Israel-Hamas pentru a spori sprijinul umanitar destinat civililor din Gaza și pentru a facilita eliberarea tuturor ostaticilor
Published
3 days agoon
November 29, 2023By
Teodora Ion
Miniștrii de externe din G7 și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, au salutat eliberarea de ostatici reținuți de Hamas și recentele pauză care a permis ca ajutorul umanitar să ajungă la civilii palestinieni din Gaza.
Într-un comunicat publicat de Departamentul de Stat al SUA, aceștia solicită eliberarea ”imediată și necondiționată” a tuturor ostaticilor și cer facilitatea ieșirii tuturor cetățenilor străini.
Ei subliniază dreptul Israelului de a se apăra, în conformitate cu dreptul internațional, în timp ce încearcă să prevină o repetare a scenariului din 7 octombrie, și apreciază leadership-ul SUA și al țărilor din regiune, cu precădere Qatar și Egipt, în vederea facilitării acestei pauze și a celor viitoare.
”Acest armistițiu reprezintă un pas crucial în vederea aducerii acasă a tuturor ostaticilor rămași și a soluționării în totalitate a crizei umanitare actuale din Gaza. Facem apel la toate părțile să valorifice prevederile acordului și să se asigure că un ajutor umanitar mai mare continuă să ajungă în mod susținut la civilii din Gaza. Trebuie să se depună toate eforturile pentru a asigura sprijin umanitar pentru civili, inclusiv alimente, apă, combustibil și materiale medicale. Susținem prelungirea în continuare a acestei pauze și a pauzelor viitoare, după caz, pentru a permite intensificarea asistenței și pentru a facilita eliberarea tuturor ostaticilor”, este apelul lansat de G7 prin intermediul comunicatului.
Ei subliniază ”importanța protejării civililor și a respectării dreptului internațional, în special a dreptului internațional umanitar”.
”Rămânem fermi în angajamentul nostru de a colabora cu toți partenerii din regiune pentru a împiedica escaladarea conflictului. Subliniind importanța securității maritime, facem apel la toate părțile să nu amenințe sau să interfereze cu exercitarea legală a drepturilor și libertăților de navigație de către toate navele. Facem apel în special la Houthis să înceteze imediat atacurile asupra civililor și amenințările la adresa căilor de navigație internaționale și a navelor comerciale și să elibereze nava M/V Galaxy Leader și echipajul acesteia, capturați ilegal din apele internaționale la 19 noiembrie”, solicită miniștrii de externe din G7.
În încheiere, aceștia reafirmă angajamentul față de ”un stat palestinian ca parte a unei soluții cu două state care să permită atât israelienilor, cât și palestinienilor să trăiască într-o pace dreaptă, durabilă și sigură”.
G7
Miniștrii de externe din G7 și Înaltul Reprezentant al UE reiterează angajamentul ferm de ”a sprijini Ucraina”, chiar dacă situația internațională devine ”din ce în ce mai complexă”
Published
3 weeks agoon
November 8, 2023By
Teodora Ion
Miniștrii de externe din G7 și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, reuniți la Tokyo, au evidențiat că nevoia ca grupul celor mai industrializate economii ale lumii să rămână unite în a transmite un mesaj clar comunității internaționale că ”angajamentul nostru ferm de a sprijini Ucraina nu se clătina niciodată” în contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu.
Miniștrii au convenit, de asemenea, că vor rămâne uniți în a ”impune sancțiuni severe împotriva Rusiei” și în a sprijini Ucraina, chiar ”și în situația internațională actuală”, conform unui comunicat al Ministerului de Externe japonez, țară care deține președinția.
De asemenea, ei își asumă să accelereze eforturile de redresare și de reconstrucție pe termen mediu și lung în colaborare cu sectorul public și privat” și au evidențiat că este nevoie de progrese în ceea ce privește formula de pace, în cooperare cu partenerii internaționali.
Referitor la situația internațională, miniștrii de externe din G7 și Înaltul Reprezentant al UE au observat că ”devine din ce în ce mai gravă și mai complexă”, făcând trimitere la tensiunile din Orientul Mijlociu, conform aceleiași instituții.
În viziunea lor, prioritățile principale sunt eliberarea imediată a ostaticilor și îmbunătățirea situației umanitare din Gaza, alături de furnizarea adecvată și continuă a ajutorului umanitar”.
Aceștia au subliniat că este important ca procesul de pace din regiune să fie revitalizat.
Apelul la continuarea sprijinului pentru Ucraina vine în contextul în care Kievul se teme din ce în ce mai mult de o oboseală a susţinerii de care se bucură, informează Agerpres.
Temerile apar pe fondul faptului că acțiunile de contraofensivă lansate în iunie nu au dat decât rezultate foarte limitate până în prezent şi probabilitatea unui război lung de uzură creşte.
G7
Japonia și Regatul Unit, prima reuniune “2+2” la nivelul miniștrilor de externe și apărării: Tokyo și Londra își vor întări parteneriatul de securitate în Indo-Pacific ca răspuns la creșterea influenței Chinei
Published
4 weeks agoon
November 7, 2023
Japonia şi Marea Britanie s-au angajat marţi să-şi întărească parteneriatul de securitate în regiunea indo-pacifică, exprimându-şi totodată preocuparea faţă de creşterea influenţei militare a Chinei în regiune, relatează Kyodo, potrivit Agerpres.
Miniştrii de externe şi apărării japonezi şi britanici şi-au reafirmat totodată sprijinul faţă de Ucraina în lupta sa împotriva invaziei ruse şi au condamnat “atacurile teroriste” ale grupării palestiniene islamiste Hamas asupra Israelului de luna trecută, într-o declaraţie comună făcută publică după convorbiri în format “doi plus doi”.
Potrivit acesteia, cei patru au discutat despre “alinierea” Japoniei şi Marii Britanii “ca răspuns la China”, exprimându-şi “puternica opoziţie faţă de orice încercări unilaterale de a schimba statu-quo-ul prin forţă sau coerciţie” şi “grava preocupare” faţă de situaţia din mările Chinei de est şi de sud.
A fost prima reuniune doi-plus-doi dintre Japonia şi Marea Britanie de după o reuniune virtuală desfăşurată în februarie 2021 şi a avut loc în marja reuniunii miniştrilor de externe ai G7 de marţi şi miercuri de la Tokyo. Japonia deţine în acest an preşedinţia prin rotaţie a grupului celor mai puternice economii.
Din partea Japoniei, la reuniune au luat parte şefa diplomaţiei Yoko Kamikawa şi ministrul apărării Minoru Kihara, iar din partea Regatului Unit omologii lor britanici James Cleverly şi Grant Shapps.
Japonia şi Marea Britanie şi-au confirmat cu acest prilej angajamentul de a coopera pentru a “maximiza oportunităţile” oferite de viitoarea desfăşurare a unui grup de luptă britanic în regiunea indo-pacific în 2025 şi au convenit să-şi extindă exerciţiile militare comune.
Miniştrii celor două ţări au discutat de asemenea despre un proiect trilateral cu Italia pentru dezvoltarea unui avion de luptă ultramodern până în 2035.
Concrete & Design Solutions

Klaus Iohannis: La 105 ani de la Marea Unire, România are un loc un binemeritat în UE și NATO și promovează aspirațiile europene ale românilor de peste Prut

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

Clepsidra, istoria și viitorul: Acum, mai mult ca niciodată, destinul european și euro-atlantic al României trebuie să coboare în Cetatea idealului național

Maia Sandu: România iubește necondiționat R. Moldova, fără a aștepta lauri. Drumul nostru este comun și locul nostru este împreună în UE

Ziua Națională. Marcel Ciolacu, la 105 ani de la Marea Unire: Când ceva tinde să ne dezbine, să ne amintim că avem un drum comun de parcurs ca națiune

Șeful diplomației SUA, mesaj de Ziua Națională a României: Viitorul cooperării dintre națiunile noastre devine din ce în ce mai luminos

Ziua Națională. Nicolae Ciucă, la 105 ani de la Marea Unire: Iubirea de ţară stă în inimă şi în faptă. Suntem datori să veghem destinul acestei ţări

Liderii instituțiilor UE fac un apel la “pornirea” apărării europene pentru a reflecta nivelul de ambiție al “Uniunii geopolitice”

Klaus Iohannis: Mandatul noului șef al Statului Major al Apărării trebuie să fie încă un pas în consolidarea capacității de apărare a României

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Ministrul Sănătății semnalează: În România nu producem niciun medicament inovativ. Un model economic care să încurajeze industria, necesar
- PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago
Parlamentul European solicită ca primatul dreptului UE să fie înscris în tratatele Uniunii Europene: Doar Curtea de Justiție a UE poate interpreta dreptul european
- ROMÂNIA1 week ago
Președintele ARPIM Cecilia Radu: Industria farmaceutică inovatoare, unul dintre cele mai importante motoare ale ecosistemului de inovație european
- U.E.1 week ago
Lovitură de teatru în Olanda: Partidul anti-imigrație de extremă dreapta obține primul loc la alegerile parlamentare (exit-poll)
- CONSILIUL EUROPEAN1 week ago
Charles Michel îi asigură pe Volodimir Zelenski și Maia Sandu că ”nu va precupeți niciun efort în a sprijini ambițiile legitime” ale Ucrainei și R. Moldova: Calea voastră europeană este călătoria noastră comună