Premierul Japoniei începe astăzi un turneu în Europa de Est. Shinzo Abe va veni în premieră în România pe 16 ianuarie, însoțit de importante companii nipone

Premierul japonez Shinzo Abe a părăsit vineri capitala Tokyo pentru un turneu diplomatic în Europa Centrală şi de Est, care va cuprinde cele trei ţări baltice, Bulgaria, Serbia şi România, în contextul în care Japonia încearcă să obţină sprijin pentru politica sa fermă faţă de Coreea de Nord, notează AFP, potrivit Agerpres.

FOTO: Administrația Prezidențială

Vreau să confirm cooperarea noastră în dosarul nord-coreean şi alte chestiuni urgente cu care se confruntă comunitatea internaţională”, a declarat şeful executivului nipon înaintea plecării în acest turneu european.

Abe, care urmează să aibă întâlniri cu liderii celor şase ţări vizitate, a subliniat că va fi însoţit de reprezentanţi a peste 30 de companii japoneze.

Citiți și Premierul Shinzo Abe, pentru prima dată în vizită în România. Liderul japonez va face un tur al Europei de Est și al statelor baltice

Printre aceştia, reprezentantul companiei de vânzări online Rakuten va face deplasarea în Estonia, ţară extrem de avansată în domeniul serviciilor online şi tehnologiei informaţiei. Reprezentantul corporaţiei Mitsubishi îl va însoţi pe premierul japonez în toate cele şase ţări vizitate, iar cel al Fujitsu în cele trei state baltice şi Bulgaria. În Bulgaria, Serbia şi România se va deplasa şi reprezentantul NTT Data, filiala concernului NTT specializat în servicii de telecomunicaţii.

”Europa de Sud-Est oferă o mână de lucru înalt calificată”, a adăugat el cu referire la Bulgaria, România şi Serbia.

Vizita lui Abe în România, o premieră, va avea loc la jumătate de ani distanță după ce șeful diplomației nipone, Nobuo Kishi, a fost prezent la București pentru discuții privind realizarea de noi investiții japoneze în România și valorificarea oportunităților ce derivă din finalizarea negocierilor Acordului de Parteneriat Economic și a Acordului de Parteneriat Strategic UE-Japonia.

“Președintele României, Klaus Iohannis, îl va primi marți, pe prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, în cadrul vizitei oficiale pe care înaltul demnitar nipon o întreprinde la București. Aceasta este prima vizită în România a unui Prim-ministru al Japoniei şi are loc în contextul aniversării a 5 ani de la convenirea, în 2013, a Parteneriatului Reînnoit dintre România și Japonia, informează și Administrația Prezidențială într-un comunicat oficial remis CaleaEuropeana.ro.

Cu prilejul primirii la Palatul Cotroceni, vor avea loc convorbiri în format restrâns, convorbiri în plenul delegațiilor, declarații de presă și un dineu oficial pe care președintele Klaus Iohannis îl va oferi în onoarea prim-ministrului Shinzo Abe.

Agenda convorbirilor include stadiul și perspectivele de consolidare a relațiilor foarte bune de Parteneriat Reînnoit dintre România și Japonia, la nivel politic, economic, cultural, al securităţii şi al relaţiilor inter-umane. De asemenea, vor fi abordate subiecte precum cooperarea Japoniei cu Uniunea Europeană, inclusiv în contextul Acordului de Parteneriat Economic dintre Japonia și Uniune, evoluțiile la nivel regional, cu accent asupra dosarului nord-coreean, respectiv cooperarea româno-japoneză în plan multilateral.

Până în prezent, președintele Klaus Iohannis și premierul japonez Shinzo Abe au avut un singur dialog bilateral la Adunarea Generală ONU din anul 2015. Atunci, șeful statului a participat la un dineu oferit premierul Japoniei în contextul campaniei de promovare a proiectului „Impact 10x10x10 for Women’s Empowerment”. 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.