Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Premierul Letoniei, Krišjānis Kariņš, în timpul dezbaterii privind viitorul Europei: „Uninuea Europeană este o forță majoră la nivel mondial și putem influența pozitiv celelalte forțe din lume”

Published

on

Corespondență din Strasbourg

Eurodeputații au avut miercuri un schimb de opinii asupra viitorului Europei alături de Prim-ministrul Letoniei, Krišjānis Kariņš. Domnul Kariņš a fost cel de-al douăzecilea șef de stat și de guvern din seria dezbaterilor europarlamentare pentru viitorul Europei din această legislatură.

Premierul Letoniei a subliniat în începutul discursului său că nu regretă nicio clipă aderarea țării sale la Uniunea Europeană. „Uniuniea Europeană înseamnă o uniune a volorilor: libertate, democrație și stat de drept. Nu totul este roz în Uniunea Europeană, noi politicienii știm că există mult scepticism privind Europa și îi numim populiști.”

„Nu luptați împotriva pupuliștilor!”, a declarat Krišjānis Kariņš. „Este mai important să aflăm de ce oamnii sunt neferciți și de ce îi ascultă pe populiști. Oamenii își pierd încrederea în Uniunea Europeană și noi trebuie să îi ajutăm să își recâștige această încrederea.”

Viitorul Europei în viziunea prim-ministrului Letoniei se bazează pe 4 elemente: locul de muncă, nivelul de trai, securitate și siguranță.

În discursul său, premierul Letoniei a punctat mai multe probleme actuale cu care se confruntă Uniunea Europeană, precum: „spălarea” de bani, schimbările climatice și dezinformarea.

În acest context, referitor la viitorul Cadrul Financiat Multianual, Uniunea Europeană trebuie să investească mai mult în cercetare și dezvoltare. „Este important să facem acest lucru în toată Europa, investiția trebuie să aibă loc la nivel european, mințiile geniale nu se gasesc doar în cateva capitale.” Totodată Politica Agricola Comuna și Politica de Coeziune trebuie să rămână proiecte prioritare în viitorul buget al UE.”

În încheiere, premierul Letoniei a transmis un mesaj eurodeputaților prezenți la Strasbourg: „Nu luptati cu populistii, abordați nemulțumirile oamenilor, Uninuea Europeană este o forță majoră în lume, și putem influența pozitiv celelalte țări din lume.”

Krišjānis Kariņš a fost numit Prim-ministru în ianuarie 2019. Anterior, a fost membru al Parlamentului European începând cu 2009 („Jaunā Vienotība” (New Unity)/PPE). 

Întreg discursul aici: 


„Vreau să vă spun că mă bucur foarte mult că pot să iau cuvântul în fața dumneavoastră pe un subiect atât de important cum este viitorul Europei. Vin alegerile, e vremea să reflectăm. Letonia, Europa. Ce îi leagă pe europeni? Ne dăm seama că este vorba de istoria comună care vine din Grecia antică, creștinismul care s-a răspândit în toată Europa. Noi ne considerăm pragmatici, raționali, răbdători. În 1991, Letonia și-a recâștigat independența, iar în 2004, am aderat la UE și la NATO. Pot să vă spun că nu am regretat nicio clipă aderarea la UE. Ce înseamnă UE? Este o uniune a valorilor: libertate, democrație, stat de drept. UE înseamnă și evoluții și dezvoltare economică la baza căreia stă piața unică. Nu totul este roz în UE. Cu toții știm că există foarte mult antieuropenism și unii politicieni oferă soluții simpliste la probleme complexe. Aceștia sunt populiștii. În 2008, 2009 ne-am confruntat cu criza economică mondială, ulterior cu criza migraționistă. Unii oameni și-au pierdut încrederea, dar trebuie să le recâștigăm încrederea. 
UE are un mecanism pentru a consolida creșterea locurilor de muncă, este vorba de piața unică. Ne confruntăm cu provocări din afară, expansiunea Chinei și administrația Americană. UE are multă influență și trebuie să ne folosim de această influență. În interiorul UE mai avem piedici, e vorba de barierele de pe piața unică din domeniul digital, piața serviciilor. Trebuie să eliminăm aceste bariere. 
Migrația și modul de viață reprezintă încă o îngrijorare a europenilor. Adevărul este că Europa este o destinație minunată: avem libertăți, stat de drept, oportunități de dezvoltare. Țara mea a făcut față migrației. Trebuie să lucrezi cu oamenii, să îi integrezi pe migranți, să îi aduci în cultura ta. Europa este o uniune cu state membre suverane, cu propria identitate națională și trebuie să integrăm migranții. 
Indiferent de ritmul în care dorim să progresăm, trebuie să facem reforme structurale. Știm că s-a vorbit mult despre PAC. Avem acum o șansă istorică să reparăm o greșeală istorică. Noi oferim subvenții prin plăți directe pentru agricultori, însă nu îi subvenționăm în mod egal. Se plătește pe baza unei metodologii vechi, din anii 1980. Agricultorii europeni trebuie să concureze de la egal. Dacă oferim subvenții, trebuie să le oferim în mod echitabil tuturor.
UE nu este perfectă, dar este cel mai bun proiect pe care mi-l pot imagina. Despre viitor, v-aș spune că trebuie să consolidăm piața internă, să eliminăm barierele, să ne focalizăm pe securitatea comună. Nu luptați cu populiștii, abordați cauzele nemulțumirile oamenilor. UE este o forță majoră în lume și putem influența pozitiv celelalte forțe din lume.”

Krišjānis Kariņš, Prim-ministrul Letoniei


 

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Traian Băsescu

Eurodeputatul Traian Băsescu, despre rezultatele întâlnirii Trump-Iohannis: România şi-a asumat o interdicţie stabilită de preşedintele SUA

Published

on

© Partidul Miscarea Populara/ Facebook

Fostul președinte al României și actual vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European, Traian Băsescu, este de părere că România trebuie să își îmbunătățească climatul investițional în domeniul energie pentru ca Exxon să continue să investească în exploatarea și extracția gazelor din Marea Neagră.

Prezent la B1 TV, unde a analizat vizita președintelui Klaus Iohannis la Washington și Declarația Comună adoptată împreună cu Donald Trump, fostul șef al statului a spus că declarația este o listă consistentă de asumări, referindu-se deopotrivă la dezvoltarea tehnologiei 5G și la securitatea energetică, inclusiv în ce privește dezvoltarea domeniului energiei nucleare civile în România.

Referitor la punctul din declaraţie privind comunicaţiile 5G şi implicarea investitorilor chinezi, Băsescu a spus că “aici România şi-a asumat o interdicţie stabilită de preşedintele Trump”.

Fostul şef al statului s-a referit şi la capitolul din declaraţia comună care prevede analizarea unor modalităţi de îmbunătăţire a climatului investiţional în domeniul energiei în beneficiul ambelor ţări. 

“Trebuie să îmbunătăţim climatul investiţional că altfel Exxon nu vine să scoată gazele. Deci mesajul este clar şi trebuit citit ca atare”, consideră Traian Băsescu, eurodeputat PMP și PPE.

Fostul preşedinte a vorbit şi despre încurajarea colaborării în domeniul energiei nucleare civile prevăzută în declaraţia comună, spunând, în context: “Deci noi facem reactoarele şi nu China”.  

În Declarația Comună semnată de președinții Statelor Unite și României și care marchează 30 de ani de la prăbușirea comunismului în România și 15 ani de la aderarea țării noastre la NATO, principalele elemente de noutate ale acestui document sunt reflectate de opoziția celor două țări față de Nord Stream 2 și alte proiecte care îi fac pe europeni dependenți energetic față de Rusia, evitarea riscurilor de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G și colaborarea în domeniul energiei nucleare civile din România.

Continue Reading

Eugen Tomac

Ziua Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului, eurodeputatul Eugen Tomac: ”Nu putem construi un viitor sănătos, dacă uităm prea ușor cele mai tragice clipe din istoria națiunii noastre”

Published

on

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP,PPE) își exprimă recunoștința pentru românii care au murit în urma represiunii staliniste, în urmă cu 80 de ani și a subliniat în mesajul său că: ”Nu putem construi un viitor sănătos dacă uităm prea ușor cele mai tragice clipe din istoria deloc îndepărtată a națiunii nostre.”

Reamintim că acum 80 de ani, la Moscova a fost semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, o înțelegere între naziști și sovietici îndreptată împotriva României, țărilor Baltice și a Poloniei, prin care a fost împărțită Europa Centrală și de Est și care a dus la încălcarea drepturilor fundamentale a zeci de milioane de oameni într-una dintre cele mai întunecate perioade din istoria continentului nostru.

”Abia astăzi, la 80 de ani de la semnarea acestei înțelegeri criminale, Kremlinul a recunoscut oficial și a prezentat documentul care demonstrează complicitatea lui Stalin la declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial prin această înțelegere cu Hitler”, transmite acesta.

Citiți și: Moscova a publicat protocolul secret al Pactului Ribbentrop-Molotov la 80 de ani de la semnare pe fondul diviziunilor din societatea rusă

Comemorarea vicitimelor ”este o chestiune ce ține de demnitatea statului român”, subliniază Eugen Tomac.

În acest context, eurodeputatul Eugen Tomac critică autoritățile române pentru modul în care comemorează victimele țării noastre, realizând o antiteză cu celelalte țări afectate de același pact: ”În timp ce în țările baltice astăzi este zi de doliu și cetățenii Estoniei, Letoniei și Lituaniei își comemorează victimele represiunilor staliniste, în România nimeni nu a aprins măcar o lumânare în memoria a sute de mii de cetățeni români nevinovați, omorâți după anexarea teritoriilor românești în urma Pactului Ribbentrop – Molotov. Nici Președintele, nici reprezentanții Guvernului sau ai Parlamentului.”

”Nu putem construi un viitor sănătos dacă uităm prea ușor cele mai tragice clipe din istoria deloc îndepărtată a națiunii nostre”, a mai adăugat acesta.

De asemenea, ministrul Apărării din Federația Rusă, Serghei Șoigu, se află astăzi la Chișinău pentru a serba “eliberarea” Basarabiei, iar potrivit eurodeputatului, acest lucru reprezintă ”un gest sfidător la adresa României”: ”Rusia ne sfidează și îi umilește din nou pe români, iar România, prin decidenții săi de astăzi, a luat poziția înțeleptului care nu vede și nu aude!”

Eugen Tomac este președintele Partidului Mișcarea Populară și deține primul mandat de deputat în Parlamentul European, făcând parte din cea mai mare familie politică, cea a Popularilor Europeni. Eurodeputatul PMP și PPE este activ în Parlamentul European în următoarele comisii și delegații: membru în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL), în subcomisia pentru drepturile omului (DROI), membru în Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia (DSCA) și totodată este membru în Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest (DEPA).

Mai multe infoarmații despre activitatea europarlamentarului, aici.

Continue Reading

Traian Băsescu

Traian Băsescu, despre Declarația Comună de la Washington: Nu aș fi dat niciodată un mesaj împotriva Germaniei împreună cu SUA

Published

on

Fostul președinte al României și actual membru al Parlamentului European, Traian Băsescu, consideră că Declarația Comună semnată la Washington de președinții Donald Trump și Klaus Iohannis este o listă consistentă de asumări, unele pe care nu le-ar fi semnat în calitate de șef de statului și oferind ca exemplu în acest sens poziționarea față de Nord Stream 2.

Prezent la B1 TV, fostul președinte a spus că în ce privește opoziția președinților Trump și Iohannis față de construcția conductei Nord Stream 2 nu ar fi dat niciodată, ca preşedinte al României, “un mesaj împotriva Germaniei împreună cu Statele Unite” şi nici împotriva vreunui partener din UE. 

În ceea ce priveşte opoziţia faţă de Nord Stream 2, fostul preşedinte a spus că nu ar fi dat niciodată, ca preşedinte al României, “un mesaj împotriva Germaniei împreună cu Statele Unite” şi nici împotriva vreunui partener din UE.  

Opoziția pentru Nord Stream 2. Nu m-aș fi dus niciodată în SUA să lovesc în Germania. Gândiți-vă că această declarație e citită în toate cancelariile. Avem un parteneriat strategic împreună cu Statele Unite, dar suntem în Europa şi în UE şi crizele le-am trecut împreună cu Germania” a mai spus Traian Băsescu, eurodeputat și vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European.

În Declarația Comună semnată de președinții Statelor Unite și României și care marchează 30 de ani de la prăbușirea comunismului în România și 15 ani de la aderarea țării noastre la NATO, principalele elemente de noutate ale acestui document sunt reflectate de opoziția celor două țări față de Nord Stream 2 și alte proiecte care îi fac pe europeni dependenți energetic față de Rusia, evitarea riscurilor de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G și colaborarea în domeniul energiei nucleare civile din România.

 

Continue Reading

Cum pot vota românii din diaspora la alegerile prezidențiale

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending