Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Premierul Letoniei, Krišjānis Kariņš, în timpul dezbaterii privind viitorul Europei: „Uninuea Europeană este o forță majoră la nivel mondial și putem influența pozitiv celelalte forțe din lume”

Published

on

Corespondență din Strasbourg

Eurodeputații au avut miercuri un schimb de opinii asupra viitorului Europei alături de Prim-ministrul Letoniei, Krišjānis Kariņš. Domnul Kariņš a fost cel de-al douăzecilea șef de stat și de guvern din seria dezbaterilor europarlamentare pentru viitorul Europei din această legislatură.

Premierul Letoniei a subliniat în începutul discursului său că nu regretă nicio clipă aderarea țării sale la Uniunea Europeană. „Uniuniea Europeană înseamnă o uniune a volorilor: libertate, democrație și stat de drept. Nu totul este roz în Uniunea Europeană, noi politicienii știm că există mult scepticism privind Europa și îi numim populiști.”

„Nu luptați împotriva pupuliștilor!”, a declarat Krišjānis Kariņš. „Este mai important să aflăm de ce oamnii sunt neferciți și de ce îi ascultă pe populiști. Oamenii își pierd încrederea în Uniunea Europeană și noi trebuie să îi ajutăm să își recâștige această încrederea.”

Viitorul Europei în viziunea prim-ministrului Letoniei se bazează pe 4 elemente: locul de muncă, nivelul de trai, securitate și siguranță.

În discursul său, premierul Letoniei a punctat mai multe probleme actuale cu care se confruntă Uniunea Europeană, precum: „spălarea” de bani, schimbările climatice și dezinformarea.

În acest context, referitor la viitorul Cadrul Financiat Multianual, Uniunea Europeană trebuie să investească mai mult în cercetare și dezvoltare. „Este important să facem acest lucru în toată Europa, investiția trebuie să aibă loc la nivel european, mințiile geniale nu se gasesc doar în cateva capitale.” Totodată Politica Agricola Comuna și Politica de Coeziune trebuie să rămână proiecte prioritare în viitorul buget al UE.”

În încheiere, premierul Letoniei a transmis un mesaj eurodeputaților prezenți la Strasbourg: „Nu luptati cu populistii, abordați nemulțumirile oamenilor, Uninuea Europeană este o forță majoră în lume, și putem influența pozitiv celelalte țări din lume.”

Krišjānis Kariņš a fost numit Prim-ministru în ianuarie 2019. Anterior, a fost membru al Parlamentului European începând cu 2009 („Jaunā Vienotība” (New Unity)/PPE). 

Întreg discursul aici: 


„Vreau să vă spun că mă bucur foarte mult că pot să iau cuvântul în fața dumneavoastră pe un subiect atât de important cum este viitorul Europei. Vin alegerile, e vremea să reflectăm. Letonia, Europa. Ce îi leagă pe europeni? Ne dăm seama că este vorba de istoria comună care vine din Grecia antică, creștinismul care s-a răspândit în toată Europa. Noi ne considerăm pragmatici, raționali, răbdători. În 1991, Letonia și-a recâștigat independența, iar în 2004, am aderat la UE și la NATO. Pot să vă spun că nu am regretat nicio clipă aderarea la UE. Ce înseamnă UE? Este o uniune a valorilor: libertate, democrație, stat de drept. UE înseamnă și evoluții și dezvoltare economică la baza căreia stă piața unică. Nu totul este roz în UE. Cu toții știm că există foarte mult antieuropenism și unii politicieni oferă soluții simpliste la probleme complexe. Aceștia sunt populiștii. În 2008, 2009 ne-am confruntat cu criza economică mondială, ulterior cu criza migraționistă. Unii oameni și-au pierdut încrederea, dar trebuie să le recâștigăm încrederea. 
UE are un mecanism pentru a consolida creșterea locurilor de muncă, este vorba de piața unică. Ne confruntăm cu provocări din afară, expansiunea Chinei și administrația Americană. UE are multă influență și trebuie să ne folosim de această influență. În interiorul UE mai avem piedici, e vorba de barierele de pe piața unică din domeniul digital, piața serviciilor. Trebuie să eliminăm aceste bariere. 
Migrația și modul de viață reprezintă încă o îngrijorare a europenilor. Adevărul este că Europa este o destinație minunată: avem libertăți, stat de drept, oportunități de dezvoltare. Țara mea a făcut față migrației. Trebuie să lucrezi cu oamenii, să îi integrezi pe migranți, să îi aduci în cultura ta. Europa este o uniune cu state membre suverane, cu propria identitate națională și trebuie să integrăm migranții. 
Indiferent de ritmul în care dorim să progresăm, trebuie să facem reforme structurale. Știm că s-a vorbit mult despre PAC. Avem acum o șansă istorică să reparăm o greșeală istorică. Noi oferim subvenții prin plăți directe pentru agricultori, însă nu îi subvenționăm în mod egal. Se plătește pe baza unei metodologii vechi, din anii 1980. Agricultorii europeni trebuie să concureze de la egal. Dacă oferim subvenții, trebuie să le oferim în mod echitabil tuturor.
UE nu este perfectă, dar este cel mai bun proiect pe care mi-l pot imagina. Despre viitor, v-aș spune că trebuie să consolidăm piața internă, să eliminăm barierele, să ne focalizăm pe securitatea comună. Nu luptați cu populiștii, abordați cauzele nemulțumirile oamenilor. UE este o forță majoră în lume și putem influența pozitiv celelalte forțe din lume.”

Krišjānis Kariņš, Prim-ministrul Letoniei


 

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ALEGERI EUROPENE 2019

Frans Timmermans, el însuși victima unui preot pedofil, cere Bisericii Catolice să pedepsească actele de pedofilie: ”Iertarea vine dacă există recunoaşterea vinovăţiei. Aceasta s-a întâmplat în cazul meu”

Published

on

© PES/ Flickr

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene și candidatul Socialiștilor Europeni la șefia executivului european, Frans Timmermans, a evocat miercuri, la Varşovia, experienţa sa de victimă a unui preot pedofil şi a îndemnat Biserica Catolică ”să nu lase nepedepsite” acest gen de infracţiuni, informează AFP.

“În primul rând, după cum am spus-o public în Olanda, o spun şi altor victime: nu vă fie ruşine. Nu este greşeala voastră. Nu aţi făcut nimic rău”, a declarat Timmermans, citat de Agerpres.

“Bisericii mele Catolice îi spun: asiguraţi-vă să nu rămână nepedepsite, cum fac alte Biserici din alte ţări, mergeţi în profunzimea lucrurilor. Dacă persoane au făcut astfel de acte criminale, denunţaţi-le pentru ca ele să poată fi urmărite” în justiţie, a adăugat el.

Timmermans, 58 de ani, care vizează postul de preşedinte al Comisiei Europene deţinut în prezent de Jean-Claude Juncker, a dezvăluit la începutul anilor 2000 că a fost victima unui preot american la vârsta de 13 ani.

“Mi-ar plăcea ca Biserica mea, în întreaga lume, să treacă printr-un proces de adevăr şi reconciliere”, cum a fost în Africa de Sud după apartheid, a spus Timmermans. “De aceasta are nevoie Biserica noastră (…), însă, dacă dorim iertarea – şi aceasta este de asemenea experienţa mea personală -, iertarea vine dacă există recunoaşterea vinovăţiei (…). Aceasta s-a întâmplat în cazul meu”, a adăugat el.

Timmermans a făcut această declaraţie în condiţiile în care pedofilia în cadrul clerului a devenit în Polonia unul dintre principalele subiecte de dezbatere cu câteva zile înainte de alegerile europene, în urma difuzării unui documentar şocant, vizionat de atunci de aproape 21 de milioane de ori.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Europarlamentarul Răzvan Popa (PSD, S&D): Împreună vom reuși să obținem mai mult în Europa. O Românie puternică în Uniunea Europeană nu este nici slogan, nici utopie

Published

on

Împreună vom reuși să obținem mai mult în Europa, pentru că românii merită mai mult respect. O Românie puternică în Uniunea Europeană nu este nici slogan, nici utopie, a declarat europarlamentarul Răzvan Popa (PSD, S&D), după o întâlnire pe care acesta a avut-o cu brașovenii.

”Această campanie electorală mi-a dovedit că, dincolo de manipulările incredibile pe care le-am văzut în ultimii ani, majoritatea românilor doresc să fie reprezentați de politicieni care au făcut ceva pentru ei – nu de scandalagii, nu de visători, nu de mincinoși. Iar la Bruxelles au dorința de a trimite oameni care să nu lase interesele țării din mână doar pentru a face poze cu politicienii din alte țări sau pentru a face pe plac unor grupuri politice pan-europene care nu înțeleg întotdeauna nevoile și probleme reale ale României”, a precizat eurodeputatul român într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Precizând că activitatea din Parlamentul European este una complexă și care poate influența mult din destinul României și al românilor, Răzvan Popa a apreciat să vadă că ”brașovenii apreciază în mod real ce s-a făcut în ultimii ani la nivel de guvernare, dar și atitudinea demnă pe care încercăm să o avem în Europa. Sigur, întotdeauna este loc de mai bine, iar angajamentul meu și al colegilor mei este să acționăm în sensul așteptărilor pe care românii le au”.

”În lunile în care am reprezentat țara la Bruxelles am încercat să fac tot ceea ce a depins de mine pentru a apăra, cu adevărat, ceea ce contează pentru români. Onest, brașovenilor cu care m-am întâlnit în aceste zile le-am explicat și ceea ce am făcut, dar și ceea ce eu și colegii mei doresc să facem în continuare. Prezența la vot în 26 Mai este extrem de importantă”, a mai spus eurodeputatul român.

”Deși alegerile europene au fost de multe ori considerate lipsite de relevanță, în realitate acest scrutin este poate mai important decât altele în ceea ce privește definirea unei identități a României în Uniunea Europeană. O Românie puternică în Uniunea Europeană nu este ceva ce putem realiza împreună, pornind de la clasa politică, deci și de la reprezentanții românilor în Parlamentul European, care nu ar trebui să aibă în prim-planul agendei altceva decât apărarea cu orice preț a interesele României în plan european – chiar și atunci când am putea supăra! Dragi brașoveni, dragi români, veniți la vot pe 26 Mai și nu uitați – România merită mai mult respect!”, a conchis europarlamentarul Răzvan Popa, îndemnându-i pe români să voteze la alegerile europene care vor avea loc duminică, 26 mai.

Eurodeputatul Răzvan Popa este membru în Comisia pentru bugete și la Delegația la Adunarea Parlamentară Paritară ACP-UE din Parlamentul European. Totodată, este membru supleant în Comisia pentru industrie, cercetare și energie, în Comisia pentru afaceri juridice, în Comisia specială privind infracțiunile financiare, evaziunea fiscală și evitarea obligațiilor fiscale și la Delegația pentru relațiile cu Canada.

Întreaga activitate a europarlamentarului aici.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: PNL este singurul partid care s-a înscris în campania pentru referendum și este singurul partid din România interesat de statul de drept

Published

on

© PNL/ Facebook

Partidul Național Liberal este singurul partid care s-a înscris la Autoritatea Electorală Permanentă în calitate de competitor electoral în campania pentru referendum, a afirmat miercuri, într-o postare pe Facebook, europarlamentarul Marian-Jean Marinescu, vicepreședinte al grupului PPE în Parlamentul European și candidat al PNL pentru un nou mandat în legislatura europeană.

”Fapte, nu declarații electorale goale de conținut. PNL este singurul partid care s-a înscris la AEP în campania pentru referendum. PNL este singurul partid din România interesat de statul de drept și de independența justiției. Toate celelalate partide sunt obligate să le explice cetățenilor de ce nu sprijină referendumul pentru justiție, ca să știm când îi mai credem și când nu”, a scris Marinescu pe Facebook.

Marian-Jean Marinescu este membru al Parlamentului European încă din 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, fiind europarlamentarul român cu cel mai mare număr de dosare legislative coordonate. Cel mai recent, Marinescu a încheiat negocierile cu președinția română a Consiliului UE privind Mecanismul pentru Interconectarea Europei, noua politică europeană de transport. Din punct de vedere politic, Marian-Jean Marinescu este vicepreședinte al grupului PPE în Parlamentul European. În 2014 și 2017 a fost ales Europarlamentarul Anului la categoria Cercetare și Inovare. (Mai mult despre activitatea lui Marian-Jean Marinescu AICI).

În prezent, Marian-Jean Marinescu candidează din partea PNL pentru un nou mandat în Parlamentul European.

Continue Reading

Referendumul național din 26 mai

#DAlaReferendum #RomaniiVoteaza #RomaniiConteaza

Dragi români,Cu toții ne dorim să trăim într-o țară în care hoții și corupții stau la pușcărie, nu în fruntea statului. Pe 26 mai, să spunem răspicat DA pentru România europeană, DA pentru România pe care o iubim, țara oamenilor cinstiți și integri, în care nimeni nu este mai presus de lege. Votați DA la referendum și nu îi lăsați pe alții să decidă în locul vostru! Românii votează pentru că românii contează!#DAlaReferendum #RomaniiVoteaza #RomaniiConteaza

Publicată de Klaus Iohannis pe Joi, 16 mai 2019

”Alege-ți viitorul” – dedataastavotez.eu

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending