Corespondență din Bruxelles
Premierul Ludovic Orban a declarat, marţi seară, la Bruxelles, că a discutat cu oficialii europeni despre situaţia din Republica Moldova şi a transmis că ceea ce s-a întâmplat acolo ”reprezintă o involuţie” care creează îngrijorare. ”Din punctul nostru de vedere, nu putem să considerăm un partener serios actualul Guvern”, a spus Orban, într-o declarație de presă susținută la finalul primei zi de discuții cu lideri și oficiali ai Uniunii Europene în cadrul unei vizite de trei zile pe care o efectuează la instituțiile UE și la NATO.
”Am transmis un mesaj care este foarte bine cunoscut. După moţiunea de cenzură depusă de PSRM care a adus la căderea Guvernului Maia Sandu, iar ulterior la formarea unui guvern PSRM fără singura forţă politică clar pro-europeană şi care avea girul nostru şi nu numai al nostru şi ne confera garanţia unui parcurs european pentru Republica Moldova, tot ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova reprezintă o involuţie care ne creează îngrijorare şi din punctul nostru de vedere, nu putem să considerăm un partener serios actualul Guvern”, a spus Orban, care s-a întâlnit cu actualul comisar european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, cât și cu fostul comisar pentru acest portofoliu, Johannes Hahn, actual comisar european pentru buget.
Acesta a mai precizat că a cerut oficialior europeni ”maximă circumspecţie” şi ”maximă exigenţă” în legătură cu ce se întâmplă în Republica Moldova.
”În ceea ce priveşte poziţia pe care am exprimat-o, atât comisarului pentru extindere cât şi altor oficiali europeni a fost aceea de a privi cu maximă circumspecţie şi cu maximă exigenţă tot ceea ce se întâmplă în Republica Moldova şi, practic, dacă nu se respectă angajamentele care au fost luate în ceea ce priveşte parcursul european, Uniunea Europeană, Comisia Europeană să acţioneze în consecinţă”, a mai spus premierul.
Potrivit unui comunicat de presă remis CaleaEuropeană.ro de către Guvern, în contextul discuțiilor cu Oliver Varhelyi, comisar european pentru vecinătate și extindere, prim-ministrul Ludovic Orban a făcut referire și la evoluțiile recente din Republica Moldova, exprimând susținerea pentru o abordare strictă și condițională din partea Uniunii Europene, care să permită continuarea reformelor interne, în special cele din domeniul justiției, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.
Prim-ministrul Ludovic Orban se află, de marţi până joi, în vizită de lucru la Bruxelles, la instituțiile Uniunii Europene și ale NATO, unde se va întâlni cu președinții Consiliului European, Comisiei Europene și Parlamentului European, cât și cu secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.
Astfel, în prima zi a vizitei sale la Bruxelles, premierul Ludovic Orban a avut o întrevedere bilaterală cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, urmată de o serie de întâlniri cu oficiali ai Comisiei Europene, respectiv cu: negociatorul-şef al Uniunii pentru retragerea Regatului Unit din UE, Michel Barnier, comisarul european pentru vecinătate şi extindere Oliver Varhelyi, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene Frans Timmermans şi cu Johannes Hann, comisarul european pentru buget şi resurse umane.